Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

4x4 problem?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

4x4 problem?

Postprzez Gacek » 28 maja 2008, 19:39

Witam
Zauważyłem w swoim Leonie, że podczas hamowania silnikiem przy małych prędkościach (około 10km/h) słyszę delikatne rzężenie w przedniej części auta - brzmi to jak skrzynia biegów. Efektu tego nie słychać podczas jazdy z większymi prędkościami. Biegi wchodzą idealnie, zero wycieków (olej jest ;) ) Podczas jazy z prędkościami 200 km/h nic nie huczy i ogólnie jest dobrze ;)
Zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem normalne przy napędzie na 4 koła - jakieś gorsze działanie haldexu przy małych prędkościach? Może międzyosiowy mechanizm różnicowy (o ile takowy jest) lekko głupieje?
Czy któryś ze szczęśliwych posiadaczy takich napędów mógłby przy niewielkiej prędkości przyhamować auto silnikiem i posłuchać uważnie czy lekko rzęzi?
20VT4 ... łapy, łapy, cztery łapy :)
Gacek
Stella
Stella

Auto: Leon 20VT 4 ARY

Reklama

Re: 4x4 problem?

Postprzez OMFG » 28 maja 2008, 21:29

Trzeciego dyfra to nie masz haldex go zastępuje piszesz z przodu może któryś przegub jest
padnięty ewentualnie fwd od 4x4 z haldex-em różni sie tym ze dodatkowa przy skrzyni jest przystawka może coś z nią nie tak , ewentualnie przegub wału nap.
OMFG
Stella +
Stella +

Auto: 1M2

Postprzez Patrox » 29 maja 2008, 17:22

Gacek napisał(a):Witam
Zauważyłem w swoim Leonie, że podczas hamowania silnikiem przy małych prędkościach (około 10km/h) słyszę delikatne rzężenie w przedniej części auta - brzmi to jak skrzynia biegów. Efektu tego nie słychać podczas jazdy z większymi prędkościami. Biegi wchodzą idealnie, zero wycieków (olej jest ;) ) Podczas jazy z prędkościami 200 km/h nic nie huczy i ogólnie jest dobrze ;)
Zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem normalne przy napędzie na 4 koła - jakieś gorsze działanie haldexu przy małych prędkościach? Może międzyosiowy mechanizm różnicowy (o ile takowy jest) lekko głupieje?
Czy któryś ze szczęśliwych posiadaczy takich napędów mógłby przy niewielkiej prędkości przyhamować auto silnikiem i posłuchać uważnie czy lekko rzęzi?

Zobacz czy z wćiśniętym sprzęgłerm masz to samo. MOże koło dwumasowe. Bo w napędzie raczej nic nie powinno stukac( bo w sumie nie ma co). Ewentualnie wjedz na kanał i popatrz czy coś nie trze, wał o wydech albo osłona tarczy o tarcze.
Powered by ECUPROJECT Wrocław
315.0 PS / 599.5 Nm /
--------------------------------
www.ecuproject.pl
509 696 100
513 399 363
502 730 289
Patrox
Sympatyk LeonClub

Auto: ... OOOO ...

Postprzez Gacek » 16 czerwca 2008, 19:18

Po naprawie haldexu dźwięki jakby ucichły.
Mam pytanie - czy podczas cofania na pełnym skręcie haldex może terkotać?
Podczas skrętów przy jeździe do przodu nic nie słychać.
20VT4 ... łapy, łapy, cztery łapy :)
Gacek
Stella
Stella

Auto: Leon 20VT 4 ARY

Postprzez dave » 16 czerwca 2008, 19:36

raczej nic nie powinno terkotac chociaz kiedys na tym forum ktos opisywal jakis problem z terkotaniem haldexa. poszukaj.
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Patrox » 16 czerwca 2008, 21:43

dave napisał(a):raczej nic nie powinno terkotac chociaz kiedys na tym forum ktos opisywal jakis problem z terkotaniem haldexa. poszukaj.

Dawid, Gacem ma benzynkę i tam nic nie słychac oprócz szumy wiatru :mruga: . Nie to co w naszych terkotach.

A tak na serio to w haldexie jeśli jest prawidłowy stan oleju to nie ma co terkotać. GAcek, zadzwon do serwisu i zapytaj czy po wymianie oleju w haldexie po przejechaniu kilku km dolali olej. Tam mi powiedział Dave i ja u Siebie po wymianie oleju i przejechaniu kilku km dolałem jeszcze około jednej strzykawki.