Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

sterownik airbagu gdzie jest i jak go wymontować

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

sterownik airbagu gdzie jest i jak go wymontować

Postprzez tatian » 4 czerwca 2008, 21:26

Wiem, że temat był poruszany, bo nawet czytałem, ale za chiny nie mogę go znaleźć, a odpowiedź potrzebuję na wczoraj. Poproszę ew. o scalenie tematu przez moderatora.
Pytanie jak w temacie gdzie jest sterownik airbagów i jak go wymontować tzn. które części z wnętrza auta trzeba wyjąć i na co trzeba uważać?
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Reklama

Re: sterownik airbagu gdzie jest i jak go wymontować

Postprzez Axee » 4 czerwca 2008, 21:35

Witaj!
Sterownik airbag zabudowany jest na tunelu srodkowym na wysokosci pedalu gazu, niestety trzeba troche posciagac, aby sie tam dostac: oslone tunelu, blache po lewej stronie od radia do podlogi, pedal gazu, rozdzielacz ogrzewania i wtedy wyciagnac sterownik, orzykrecony jest na 3 nakretki. Przed odpieciem wtyczki odlacz akumulator. Zalozyc pedal gazu i jezdzic, mozna smialo jezdzic bez sterownika. A sterownik do obrobki na stol.
Wiecej info poszlo na PW.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: sterownik airbagu gdzie jest i jak go wymontować

Postprzez tatian » 6 czerwca 2008, 19:01

A więc udało się go wymontować. W moim przypadku (mam wersję z manualną klimą) wystarczyło wymontować tunel oraz rozdzielacz ogrzewania. Jest on z takiego plastiku, że można go ciągnąć aż wyjdzie tylko umiejętnie :). Odkształca się, ale potem wraca to swoim kształtów. Trochę byłem przerażony najpierw jak mechanik go ciągnął i miałem obawy, ale wszystko ładnie pięknie się złożyło. Akumulatora też nie wyłączałem. Raz to zrobiłem i sterownik poszedł w kosmos, także z tym wolę teraz ostrożnie. Cała operacja trwała około godziny. A po niej na desce rozdzielczej nastała ciemność :).
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne