Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klimatyzacja - problem !!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klimatyzacja - problem !!!

Postprzez Ivanhoe » 12 maja 2009, 09:27

Witam.

Mam problem z klimatyzacją manualną w Toledo II 1.6 (AKL) rocznik 99. Klima działa mi tylko na I stopniu regulacji nawiewu (tzn. przycisk do włączania klimy jest podświetlony, obydwa wentylatory przy chłodnicy załączają się i kręcą, klima chłodzi). Kiedy chce zwiększyć siłę nawiewu i przekręcam pokrętło regulacji nawiewu na II, III albo IV stopień to klima przestaje działać (tzn. podświetlenie przycisku A/C na konsoli gaśnie, wentylatory przestają działać, klima po chwili przestaje chłodzić).

Auto mam od około 3 tygodni. Po zakupie wszystko działało. Problem pojawił się kilka dni temu, wcześniej nic nie wskazywało na to, że coś jest nie tak. Czasami jednak zdarzy się, że klima załączy się na II albo III stopniu, ale nie nie ma jakiejś reguły kiedy to następuje. Kiedy zgaszę silnik i na ponownie uruchomię auto to znowu działa tylko na I stopniu.

W sobotę byłem w warsztacie w Toruniu, który zajmuje się klimatyzacjami samochodowymi. "Spec" powiedział, że wystarczy nabić klimę i będzie działać, bo pewnie brakuje czynnika chłodzącego i przez to nie działa na 2, 3 i 4 stopniu. Po napełnieniu okazało się, że dalej nie działa. Skasował 150 zł i powiedział, że trzeba dalej szukać przyczyny i żebym przyjechał w innym terminie, bo pewnie to zajmie im trochę czasu. Na razie nie mam za bardzo czasu żeby zostawić auto w warsztacie, bo jest mi potrzebne żeby dojeżdżać do pracy. Konsultowałem to jeszcze z innym mechanikiem, a on ze swoim znajomym elektrykiem, który pracuje w serwisie Seata, ale też powiedział, że po raz pierwszy się z czymś takim spotyka, no i że trzeba po kolei wszystko sprawdzać.

Proszę o wasze sugestie co może być nie tak. Sam nie wiem gdzie tkwi problem, bo z wykształcenia jestem prawnikiem, a nie mechanikiem. Sprawdziłem bezpieczniki i są OK. Obstawiam, że to może być panel sterujący klimą i nawiewem, ale nie mam pewności. Nie mam też możliwości sprawdzenia tego przez podmianę panelu, bo nie nie znam w Toruniu nikogo kto ma Tolka albo Leosia. Nie chciałbym wymieniać po kolei wszystkich elementów układu klimatyzacji, bo nawet biorąc pod uwagę tylko części używane jest to bardzo kosztowne.

Myślę też żeby dać Tolka do serwisu Seata w Toruniu, bo mają na miejscu cześci na podmianę i w związku z czym może szybciej zlokalizują usterkę. Tylko obawiam się że może to trochę kosztować...

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i rady
Marcin
Ivanhoe
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Reklama

Re: Klimatyzacja - problem !!!

Postprzez grzechu83 » 12 maja 2009, 12:48

Ivanhoe napisał(a):Myślę też żeby dać Tolka do serwisu Seata w Toruniu, bo mają na miejscu cześci na podmianę i w związku z czym może szybciej zlokalizują usterkę. Tylko obawiam się że może to trochę kosztować...

No z tym właśnie jest różnie, bo czasem w ASO wymieniają po kolei części szukając przyczyny, ale za każdą już musisz zapłacić (znam taki przypadek, nie wiem czy to standard)
Ogólnie na Twoim miejscu poszukałbym dobrego elektryka samochodowego, bo mnie to wygląda na właśnie taki typ problemu - zwarcie? obciążenie instalacji? spadek napięcia?
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez tatian » 12 maja 2009, 13:43

Ivanhoe napisał(a):W sobotę byłem w warsztacie w Toruniu,
w którym?

[ Dodano: Wto 12 Maj, 2009 ]
Z mojej strony mogę Ci polecić Wacław Deskiewicz Urszulewo 16, 87-811 Fabianki tel. 054 255 02 99, 0606534314 (co prawda Pan nie lubi Seatów szczególnie Leonów, ale pojęcia ma bardzo duże), jest to tuż za tamą we Włocławku (jak coś mogę Ciebei tam zawieźć), ew. spróbuj w Ciechocinku na Bema jak wjeżdżasz przy Orlenie kręcisz po łuku w prawo i to jest na tej ulicy.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Ivanhoe » 12 maja 2009, 16:32

Tatian, zakład w którym byłem nie ma jakiejś specjalnej chrakterystycznej nazwy, po prostu Warsztat Samochodowy na ul. Kwiatowej w Toruniu (osiedle Wrzosy). Mają nawet swoją stronę internetową

http://www.mechanika-kwiatowa.pl/
Ivanhoe
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez tatian » 12 maja 2009, 19:23

Ivanhoe, na Grudziądzkiej przed BP i Shellem masz duży warsztat co się klima zajmuje. Po ilości aut tam stojących wygląda na to, że albo facet dobry i ma tylu chętnych, albo niedołęga i długo naprawia :). W każdym razie koleżanka stamtąd wyjechała zadowolona, ale to byłą standardowa usługa. Jeżeli nie to polecam Wacława z Urszulewa, facet dobry jest i ma porządny sprzęt.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV