Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Naklejki na klape

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Naklejki na klape

Postprzez psiuku » 5 maja 2011, 14:26

Wiam,
wiem, ze temat trywialny i jesli juz byl na forum, to prosze moderatorow o usuniecie tego posta (ze swojej strony szukalem, ale nie udalo mi sie nic znalezc). Kupilem litery Seat Leon i chce je nakleic na tylna klape. Litery nie sa z ASO, wiec nie sa na zadnej tasmie/folii. Slyszalem, ze trzeba kupic jakas dwustronna tasme i jakos tak to przykleic. Nie chcialbym tego spieprzyc, wiec prosze o pomoc tutaj - jak to zrobic? Jaka to tasma (podobno "czarna najlepsza", ale jakie sa inne?)? Czym wyczyscic lakier (zeby go nie naruszyc)? Jesli ktos to robil, to czy moglby opisac? Moze ktos ma fotki z tej operacji - bylbym wdzieczy za udostepnienie. Ogolnie bede wdzieczny za jakiekolwiek rady;)

Z gory dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam.
psiuku
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Reklama

Re: Naklejki na klape

Postprzez Sebool2006 » 5 maja 2011, 14:31

Lakier wyczyścić możesz benzyną ekstrakcyjną tzn. przetrzeć dane miejsce tylko nie trzeć za mocno
A co do taśmy dwustronnej to proponuję Ci piankową taką jaką miałeś jak Ci dawałem literki to jest mniej wiecej ten sam rodzaj taśmy.
Na najkelejenie napisu jest bodajże manual w dziale download.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Bart111 » 5 maja 2011, 14:33

psiuku napisał(a):Wiam,
wiem, ze temat trywialny i jesli juz byl na forum, to prosze moderatorow o usuniecie tego posta (ze swojej strony szukalem, ale nie udalo mi sie nic znalezc). Kupilem litery Seat Leon i chce je nakleic na tylna klape. Litery nie sa z ASO, wiec nie sa na zadnej tasmie/folii. Slyszalem, ze trzeba kupic jakas dwustronna tasme i jakos tak to przykleic. Nie chcialbym tego spieprzyc, wiec prosze o pomoc tutaj - jak to zrobic? Jaka to tasma (podobno "czarna najlepsza", ale jakie sa inne?)? Czym wyczyscic lakier (zeby go nie naruszyc)? Jesli ktos to robil, to czy moglby opisac? Moze ktos ma fotki z tej operacji - bylbym wdzieczy za udostepnienie. Ogolnie bede wdzieczny za jakiekolwiek rady;)

Z gory dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam.

faktycznie jedynym rozwiązaniem jest taśma dwustronna. Idź do jakiegoś sklepu z takim ustrojstwem (i nie kieruj się tu kolorami) i poproś o najmocniejszą i najtrwalszą taśmę. I nie kupuj jakiejś grubej (są różne grubości taśmy) bo literki za daleko będą odstawać i będzie większe prawdopodobieństwo oderwania ich. A co do odtłuszczenia to spyrytus nie powinien zaszkodzić lakierowi więc bez problemu możesz go stosować (także doustnie :mrgreen: ).
Pozdro
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Bart111
Sport
Sport

Auto: Toledo
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Sebool2006 » 5 maja 2011, 14:35

http://www.tape.pl/Tasma_dwustronna_pia ... 30-291_24/ między innymi o taką taśme chodzi.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez psiuku » 5 maja 2011, 15:12

czyli przylozyc litery do tasmy, wyciac tasme skalpelem, odtluscic spirytusem klape, przymierzyc/przylozyc i docisnac, tak?

Ogromne dzieki za pomoc;)

PS - w Download jest tylko instrukcja odklejania literek (po hiszpansku?) i jeden obrazek z wymiarami jak przykleic je do srodka klapy.
psiuku
Signo
Signo

Postprzez Bart111 » 5 maja 2011, 15:20

psiuku napisał(a):czyli przylozyc litery do tasmy, wyciac tasme skalpelem, odtluscic spirytusem klape, przymierzyc/przylozyc i docisnac, tak?

Ogromne dzieki za pomoc;)

PS - w Download jest tylko instrukcja odklejania literek (po hiszpansku?) i jeden obrazek z wymiarami jak przykleic je do srodka klapy.

Dokładnie tak - przykładasz, wycinasz, odtłuszczasz klapę - jeśli tak jak pisał SEBOOL2006 benzyną - to bardzo ostrożnie (ja tego nie polecam bo nieumiejętne użycie benzyny może naruszyć powłokę lakieru bezbarwnego, lepiej dłużej się pobawić a użyć do tego spirytu :jem2:) , a jeśli spirytusem to bez obaw, przymierzasz w miarę równo (możesz sobie zrobić szablon na klapie z cienkich pasków papierowej taśmy malarskiej), przyklejasz i po zabiegu.
Wszyscy teraz odklejają a Ty przyklejasz ;)
Bart111
Sport
Sport

Postprzez psiuku » 5 maja 2011, 16:21

Nie ma co isc za tlumem ;)
Super - ogromne dzieki za pomoc. Moze jak bede przyklejal to zrobie fotki i skleje z tego jakis manual dla takich kolezkowcow-super-fachowcow jak ja;)

Pzdr.
psiuku
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 5 maja 2011, 17:29

Co wy tak z tą benzyną ekstrakcyjną do wszystkiego podchodzicie ?, do wyczyszczenia lakieru przed naklejeniem wystarczy płyn do mycia szyb oraz papierowy ręcznik.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez t0led0 » 5 maja 2011, 19:54

płyn od mycia szyb nie jest zalecany - czesc wiazan tasmy sie po nim slizga
lepiej ekstrakcyjna lub denaturat
tasma dwustronna piankowa - najczesciej stosowane to 3M, RollFix, MacTac (najlepsze samochodowe w kolorze szaro-grafitowym)

samo klejenie nie wymaga praktyki - wazne, zeby trzymac linie i odstepy miedzy literami. Nalepiej za baze wziac linijke z podzialką.

po 1 komplecie sie nauczysz.

godd luck!
FRajda!
t0led0
Stella
Stella

Auto: fr bmn

Postprzez neostar » 5 maja 2011, 20:12

Bart111, Ostatnio czyściłem benzyną smołę na lakierze dość intensywnie i nie zauważyłem nic niepokojącego na lakierze po pracy.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez the_rahzel » 5 maja 2011, 20:15

t0led0 napisał(a): wazne, zeby trzymac linie i odstepy miedzy literami. Nalepiej za baze wziac linijke z podzialką.

Najlepiej nakleić litery,cyfry na jakąkolwiek folię w lustrzanym odbici,a jeszcze wcześniej na niej,a dokładnie na jej tyle po odklejeniu tego papieru narysować sobie linie poziome i pionowe z dokładnymi wymiarami,odległościami(będziesz mógł poprawiać jak coś źle nakleisz,krzywo itp.) a jak już będziesz miał wszystko prosto ładnie to zrywasz paski taśmy dwustronnej z literek i naklejasz na auto.Jak tylko prosto przeniesiesz ta folie na auto to będziesz miał pewność i literki są ładnie równo,w dobrych odległościach poustawiane.
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+

Postprzez psiuku » 6 maja 2011, 00:58

Hehe... sprytne;) Dobra - jak znajde w wknd troche czasu, to bede kleil (ze gula skoczy od mierzenia i dopasowywania to mur-beton;).
Ogromne dzieki za pomoc.
psiuku
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 6 maja 2011, 05:37

t0led0 napisał(a):płyn od mycia szyb nie jest zalecany - czesc wiazan tasmy sie po nim slizga
lepiej ekstrakcyjna lub denaturat

Przecież to się klei na sucho a nie bezpośrednio na płyn i nic się nie ślizga.
Niedawno kleiłem duża naklejkę z tyłu, przedtem czyszcząc lakier płynem do mycia szyb i trzyma jakby była przyspawana.

A co do linii to wystarczy miękkim ołówkiem (na ciemnych kolorach też go widać) wcześniej narysować i po całej zabawie go zmazać.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez Sebool2006 » 6 maja 2011, 07:45

PaVLo napisał(a):Przecież to się klei na sucho a nie bezpośrednio na płyn i nic się nie ślizga.
Niedawno kleiłem duża naklejkę z tyłu, przedtem czyszcząc lakier płynem do mycia szyb i trzyma jakby była przyspawana.

PaVLo źle zrozumiałeś to. Klejenie na taśmę piankową elementów do blachy da inny efekt po wcześniejszym odtłuszczeniu niż po przemyciu płynem do szyb.A niestety taśma dwustronna będzie miała delikatny poślizg po umyciu płynem bo nie jest do tego przystosowana.
Niektóre folie da się nakleić po wcześniejszym przemyciu płynem do szyb bo zachodzi inna reakcja z klejem,który znajduje się na folii i dzięki temu napis twój trzyma się idealnie.
Tak samo jest w momencie kiedy klei się jakiś element z folii na mokro a później zostaje odprowadzona woda spod danego elementu. Ale napis wypukły jest lepiej kleić po odtłuszczeniu benzynką albo spirytusem bądź jak było wspomniane denaturatem.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Bart111 » 6 maja 2011, 09:05

neostar napisał(a):Bart111, Ostatnio czyściłem benzyną smołę na lakierze dość intensywnie i nie zauważyłem nic niepokojącego na lakierze po pracy.

Może miałeś farta :P
A tak serio - benzyna ekstrakcyjna to zwykły rozpuszczalnik i to dosyć agresywny w działaniu. Nie polecam tak jak to piszesz do stosowania go na ślady po smole - lepiej do tego kupić specjalny środek. Ja już widziałem co może poczynić nieumiejętne stosowanie benzyny na lakierze i uwierz mi - nie był to miły widok :yes:
Bart111
Sport
Sport

Postprzez raptor » 6 maja 2011, 12:55

Juz pisałem na ten temat, chodzi mianowicie o usunięcie smugi kleju kropelki z lakieru. Próbował ktoś taki myk, zeby na tą smugę przyłożyc gazetę i przejechac ciepłym żelazkiem? Ponoc ten klej przyklei się do gazety?
Let's Rock!
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez neostar » 6 maja 2011, 19:13

Bart111, Może to co mieliście to nie była benzyna ekstrakcyjna, w każdym razie na forum kosmetykaaut.pl zalecają benzynę zamiennie z specjalistycznymi środkami do usuwania smoły.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez Kozak » 6 maja 2011, 22:51

raptor napisał(a):chodzi mianowicie o usunięcie smugi kleju kropelki z lakieru.

poszukaj w sklepach chemicznych / allegro środka do usuwania takiego kleju .
Ja usuwałem ślady takiego kleju z nowego laptopa i nie ma sladu po kleju , nie pamiętam jak to się nazywa ale na pewno znajdziesz taki specyfik

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tygrysek » 9 maja 2011, 20:22

widze że kolega tu chce przykleić naklejki, a ja zastanawiam sie natomiast nad usunięciem...
pytanie do tych co już ususali: pozostał jakiś ślad / odbarwienie po literkach? mowa tutaj o odklejeniu bez malowania klapy
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bledow » 9 maja 2011, 22:26

Tygrysek mała polerka klapy i nie ma żadnego śladu po odklejeniu literek
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez Sebool2006 » 9 maja 2011, 22:31

U siebie jak zrywałem napis z klapy to najpierw płynem do mycia szyb potem ostry nożyk najlepszy ten z łamanymi ostrzami albo skalpel i pomalutku odcinałem taśmę. To co pozostało na klapie czyli klej i resztki taśmy usunąłem benzyną ekstrakcyjną i nie ma śladu po zerwaniu. Trzeba to ostrożnie zrywać by nie porysować klapy.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez bledow » 9 maja 2011, 22:35

zdecydowanie bardziej polecam opalarkę lub suszarkę aby podgrzać taśmę na literach a do odrywania starą kartę kredytową.
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez QMc » 10 maja 2011, 08:34

Może komuś zbywa literka "L" z napisu na klapie? Moją lakiernik słabo przykleił i teraz mam auto model o nazwie EON :)
QMc
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport

Postprzez Bart111 » 10 maja 2011, 08:46

QMc napisał(a):Może komuś zbywa literka "L" z napisu na klapie? Moją lakiernik słabo przykleił i teraz mam auto model o nazwie EON :)

Bardzo fajna nazwa :mrgreen: . Na pewno drugiego takiego ciężko będzie znaleźć :P
Bart111
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne