Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

halogen led czy jarzeniówka - co wybrać

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

halogen led czy jarzeniówka - co wybrać

Postprzez Ojciec » 5 kwietnia 2015, 20:46

Może ktoś mi doradzi w dobrze oświetlenia do garażu.
Obecnie mam w nim 6 opraw jarzeniowych 2x36W. Są one już dość stare, popękane, pożółkłe itd, kilka jarzeniówek już nie świeci więc przyszedł czas na wymianę opraw + nowe jarzeniówki.
No i teraz pytanie co do więcej światła 6 opraw 2x36W czy 6 halogenów ledowych 10W?
Teoretycznie jarzeniówki dadzą 432W a halogeny ledowe 60W ale z tego co podają producenci będzie to odpowiednikiem 600W. Czy aby tak będzie na pewno?
Może się ktoś w tym temacie wypowiedzieć?
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: halogen led czy jarzeniówka - co wybrać

Postprzez darq12 » 5 kwietnia 2015, 21:26

Nie patrz na waty tylko na lumeny. Jeśli będziesz dużo korzystał z tego światła to polecam jarzeniowki bo światło jest bardziej zbliżone do dziennego i oko się nie męczy i jarzeniowka lepiej rozprasza światło w pomieszczeniu. Ledy możesz sobie założyć jeżeli będziesz sporadycznie korzystał z garażu tzn nie jesteś mechanikiem. Nie polecam zimnej barwy bo oko się męczy szybciej i przeklamuje kolory.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Robal_26 » 6 kwietnia 2015, 08:24

Ojciec, napisze ci tak bo pracuje w branży elektrycznej , porównanie jest na korzyć halogena LED i pod względem natężenia światła (jasności świecenia )jak i w porównaniu poboru prądu co sam zaznaczyłeś no i najważniejsze cena zakupu jest mniejsza niż zakup nowych opraw jarzeniowych i do tego świetlówek ,ok
Mankamentem halogena LED może być oślepianie gdy będziemy się patrzyli bezpośrednio w niego ,są różne barwy światła czyli zimna biel (jak w większości aut xenony świecące na biało) ,neutralny i ciepła biel (jak światło słoneczne -żółtawa),także wybór należy do ciebie ,najlepiej gdybyś podjechał gdzieś i porównał sobie tego typu oświetlenie . :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Ojciec » 6 kwietnia 2015, 10:07

Robal_26, jeśli chodzi o zakup opraw + jarzeniówki to w pobliskiej hurtownik za komplet tzn. 6 opraw + 12 jarzeniówek wyjdzie mniej więcej 210zł .
Jeśli chodzi o halogeny led to myślałem o czymś takim http://allegro.pl/naswietlacz-halogen-l ... 09010.html
Więc tutaj wyjdzie mnie 100zł + ewentualnie sufit 60zł więc razem 160zł - cena robi się już zbliżona.

Na poborze prądu mi nie zależy, bo jest to prwyatny warsztat w którym sam sobie od czasu do czasu majsterkuję więc czy miesięcznie pójdzie mi 20 zł czy 30zł na prąd nie ma znaczenia.
Najważniejsze jest dla mnie to żeby było jasno w garażu. Garaż ma wymiary 6x7m, 4 lampy są na wysokości nieco ponad 2 metrów (nad oknami, 2 po lewej stronie garażu, 2 na przeciwko wjazdu) pozostałe 2 lampy są na wysokości ok 1,5m (po prawej stronie garażu). Na suficie mam 4 oprawy 2x36W (nowe mają ok roku) - jeśli wpadną halogeny led to pewnie te z sufitu też wymienię na ledy.
Robal_26, skoro siedzisz w branży i znasz już mniej więcej moje potrzeby oraz możliwości montażowe doradź coś :) ewentualnie jeśli masz możliwość zaproponuj konkretne rozwiązania które mogę zakupić u Ciebie
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez lewy1305 » 6 kwietnia 2015, 14:59

również jestem elektrykiem i na twoim miejscu wybrał bym oprawy jarzeniowe ,nie będzie oślepiać i światło będzie równo rozproszone ,Mam takie bez zapłonników na module i rury osram o białej barwie i wydłużonej żywotności .
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Ojciec » 6 kwietnia 2015, 15:26

lewy1305, osobiście chciałem kupić o barwie żółtej bo wydaje mi się one dadzą więcej światła niż białe. Mam rację?
Ojciec
Sport
Sport

Postprzez lewy1305 » 6 kwietnia 2015, 16:50

to już zależy od ciebie osobiście wole barwę białą. co do ilości światła to na opakowaniu powinna być podana zawartość lumenów
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Robal_26 » 6 kwietnia 2015, 19:58

Ojciec, prace w branży miałem na myśli elektryk-elektromonter jak lewy1305,nie jestem handlowcem :-D , co do tych lam ledowych to trochę za nisko będzie i nie dadzą takiego efektu i mogą faktycznie oślepiać ,z kolei zastosowanie rur ledowych wielkości odpowiadającej rurze jarzeniowej ,ale tu konieczna jest przeróbka oprawy no i koszt rury nie jest taki mały
http://allegro.pl/swietlowka-t8-rura-tuba-led-18w-120cm-4500k-neutr-i5215559320.html
Myślałeś na tym rozwiązaniem ,oczywiście jeśli lampy nie są zbytnio zniszczone :?: po zmianie na takie rury będziesz zapalał światło jak normalną żarówkę . :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Cobra_o7o » 11 kwietnia 2015, 02:26

Ojciec napisał(a):osobiście chciałem kupić o barwie żółtej bo wydaje mi się one dadzą więcej światła niż białe. Mam rację?

Barwa biała zimna sprzyja pracy, wyostrza zmysły, barwa biała ciepła (twoja "żółta") sprzyja komfortowi, wypoczynkowi, lepiej rozprasza się we mgle i pyle. Wybrałbym mieszankę 50/50 obu barw.
Ilość światła to tak jak już wcześniej ktoś pisał - kwestia siły źródła a nie barwy światła. Barwa wpływa subiektywnie na wrażenie oświetlenia co przekładać się może na komfort pracy.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Ojciec » 13 kwietnia 2015, 14:03

Finalnie kupiłem oprawy 2x36. Jest dobrze.
Temat do zamknięcia.
Ojciec
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne