Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wskaznik EGT

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wskaznik EGT

Postprzez Quaki » 3 grudnia 2006, 12:26

W koncu powstal moj wlasny wskaznik EGT:)
wyglada tak:
Obrazek
Dane techniczne :
Wspolpraca z termoparami typu K (najbardziej popularne czujniki tego typu wykorzystywane przez wszytskich producentow tego typu urzadzen)
Mozliwosc podpiecia dwoch czujnikow (w takim wypadku zegar wyswietla naprzemian temp z obu czujnikow) jest to dosc wazne dla silnikow typu V gdyz wazna jest temp na obu czesciach wydechu
Alarm ustawiany co 1C (zegar ma mzoliwosc pokazania do 2000C ale takich wysokich temp raczej nie uzyskamy ;) ) alarm jest akustyczy (brzeczyk) jak i wizualny (zmiana koloru diody na czerwona)
Pozdrawiam
ps.dalsze plany to AFR (juz sie tworzy) Boost juz jest tylko trzeba go podswietlic mozliwe ze bede tworzyl rownierz uklad wide band AFR z logowaniem na kompa i tworzeniem wykresow w funkcji obrotow a moze ktos ma jakies pomysly na uzyteczne wskazniki do autka
Quaki
Stella
Stella

Auto: PROBE 2,5 V6

Reklama

Re: Wskaznik EGT

Postprzez Marcin_TDI » 4 grudnia 2006, 23:14

bardzo fajny pomysl. :brawo: dla Ciebie bo jeszcze nie widzialem zeby ktos sobie sam zegarek zrobil :mrgreen: :mrgreen: daj fotke jak zalozysz juz na gotowca
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Re: Wskaznik EGT

Postprzez Quaki » 21 grudnia 2006, 13:36

W koncu zakonczylem testy mojego wskaznika dziala bardzo dobrze przez 48 godzin sluzyl mi za termometr w pokoju :) z kilkoma ogrzaniami go suszarka do wlosow :) jako odnosnik wykorzystalem termomtr pokojowy z zewnetrznym czujnikiem temp
Teraz konkluzja
-temp mierzona jest dosc dokladnie pomylka max 10C (wiec dla zakresu 2000C wartosc 0,5% jest bardzo dobra )
-nalezy zmniejszyc zakres temperaury aby uzyskac jeszcze mniejsze wachania sadze ze zakres do 1500C bedzie calkowiecie wystarczajacy dla takiego zakresu blad bedzie mial wartosc do 7,5C
-najprawdopodobniej bede staral sie wykonac ten zegar w obudowie 52mm zeby mozn go bylo zastosowac zamiast normalnych wskaznikow
-alarm dziala wiec po ustawieniu na jakas wartosc po jej przekroczeniu wlacza sie brzeczyk i kolor zielonej diody zmienia sie na czerwony
To juz chyba wszytsko no oprocz tego ze powstania na pewno inne wskazniki tego typu wiec bedzie tp cala serja czyli boost , afr i wskaznik temp 2 kanalowy jak i 8 kanalowy
W najblizszym czasie po swietach bede mial zrobionych kilka sztuk takich wskazniczkow (na razie EGT + drugi kanal mozliwe EGT lub inna dwowolna temp )
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 21 Gru, 2006 ]
Przepraszam ze post po poscie ale nie mam juz mozliowsci edycji :( moze jakis mod to scali zeby nie robic balaganu?

Oto zdjecia:
Z przodu wyswietlacza
Obrazek
wyswieltalcz z boku
Obrazek
tyl wyswielacza
Obrazek
Jedyna znaczaca roznica bedzie zastapienie szarej tasiemki ekranowanym kablem o dlugosci okolo 1,5m tak aby nie trzeba bylo kupowac drogich przedluzaczy kompensacyjnych do termopar

Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 15 Sty, 2007 ]
A teraz juz prawie final czyli jak zegar wyglada zamontowany w autku (jak na razie nie zamontowalem termopar w wydechu bo mam tylko jedna a jako ze mam V6 to powinny byc dwie mam nadzieje ze calosc otrzymam do konca tygodnia wtedy zegarek pochula u mnie tak z kilka dni i bedzie gotowy :)
A teraz zdjecia:
EGT z przodu
Obrazek
EGT z boku
Obrazek
Tez z przodu ale w ciemnosciach :)
Obrazek
Pozdrawiam
Quaki
Stella
Stella

Auto: PROBE 2,5 V6