Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

opaska magnetyczna

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

opaska magnetyczna

Postprzez przem » 5 grudnia 2006, 13:59

Zaryzykuję z tym tematem bez szukajki. Czy ktoś spotkał się z nienowym już rozwiązaniem zastosowania opaski z magnezami na przewodzie paliwowym i wlotu powietrza. Producent zapewnia kilka zalet takiego rozwiązania: minimalne zwiększenie mocy, zmniejszenie spalania, przedłużenie żywotnosci silnika i katalizatora, usunięcie ewentualnego nagaru. Z punktu widzenia fizyki działanie pola magnetycznego rzeczywiście polepsza kulturę spalania zmieniając mieszankę. Pytanie tylko, dlaczego producenci tego nie stosują? Dlaczego ludzie montują instalacje gazowe a nie opaski magnetyczne? Jedno jest pewne: prawa fizyki jakie zachodzą w omawianym procesie są faktycznie pozytywne, lecz czy istnieją jakieś przeciwwskazania?
przem
Stella +
Stella +

Auto: leon

Reklama

Re: opaska magnetyczna

Postprzez Tonny S » 5 grudnia 2006, 14:04

przem, na powaznie sie pytasz czy jaja sobie robisz ??

przem napisał(a):Zaryzykuję z tym tematem bez szukajki. Czy ktoś spotkał się z nienowym już rozwiązaniem zastosowania opaski z magnezami na przewodzie paliwowym i wlotu powietrza. Producent zapewnia kilka zalet takiego rozwiązania: minimalne zwiększenie mocy, zmniejszenie spalania, przedłużenie żywotnosci silnika i katalizatora, usunięcie ewentualnego nagaru. Z punktu widzenia fizyki działanie pola magnetycznego rzeczywiście polepsza kulturę spalania zmieniając mieszankę. Pytanie tylko, dlaczego producenci tego nie stosują? Dlaczego ludzie montują instalacje gazowe a nie opaski magnetyczne? Jedno jest pewne: prawa fizyki jakie zachodzą w omawianym procesie są faktycznie pozytywne, lecz czy istnieją jakieś przeciwwskazania?
Marketingowy bełkot.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez przem » 5 grudnia 2006, 14:19

[quote="Tonny S"]przem, na powaznie sie pytasz czy jaja sobie robisz ??

Zupełnie poważnie. Mój brat jeździ skodą z takimi opaskami i sobie chwali. Chciałem zapytać, czy ktoś już to próbował w seacie. Magnetyzer nie jest niczym nowym. Jego działanie polega z grupsza na odpowiednim polu zwiększającym powierzchnię cząsteczek węglowodorowych i pomaga w dokładniejszym wymieszaniu cząsteczek powietrza, ułatwiając pełniejsze spalanie w silniku.
Widzę, że z nowu wystartowałem z kontrowersyjnym tematem. Kiedyś, jak napisałem o światłach do jazdy w dzień, to mnie wyśmiano. Teraz elegancko z takimi jeżdżę i cześć!
przem
Stella +
Stella +

Postprzez Streat » 5 grudnia 2006, 14:29

przem, magnetyzery nic nie daja w stosunku do paliwa - jeszcze raz NIC KOMPLETNIE.
Tutaj Cie odesle zeby nie bylo ze to tylko my tak twierdzimy :wink:
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=2603
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez przem » 5 grudnia 2006, 14:37

Streat napisał(a):przem, magnetyzery nic nie daja w stosunku do paliwa - jeszcze raz NIC KOMPLETNIE.
Tutaj Cie odesle zeby nie bylo ze to tylko my tak twierdzimy :wink:
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=2603

Artykuł jest dość przekonujący. Tylko czemu więc magnetyzery stosowane są obligatoryjnie w przypadku domowych kotłów olejowych? Przecież nie chodzą one na wodę?!
przem
Stella +
Stella +

Postprzez Tonny S » 5 grudnia 2006, 14:41

przem napisał(a):Jego działanie polega z grupsza na odpowiednim polu zwiększającym powierzchnię cząsteczek węglowodorowych i pomaga w dokładniejszym wymieszaniu cząsteczek powietrza, ułatwiając pełniejsze spalanie w silniku.

Nie działa.

Kiedyś, jak napisałem o światłach do jazdy w dzień, to mnie wyśmiano. Teraz elegancko z takimi jeżdżę i cześć!
Twoja sprawa, twoje pieniądze.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez kriz » 5 grudnia 2006, 15:08

przem napisał(a):Zupełnie poważnie. Mój brat jeździ skodą z takimi opaskami i sobie chwali.

Na pewno twierdzi, ze szybciej jezdzi i mniej pali... ;) Spotkalem juz kilku takich entuzjastow... :] Skoro nie potwierdzaja tego zadne badania i testy na hamowni to jak to moze dzialac? Jedna rzecz dziala na 100% - autosugestia :D Jak to juz ktos napisal - "wiara czyni cuda" ;)
GTauto.pl
kriz
Stella +
Stella +

Auto: Leon ASV+

Postprzez Streat » 5 grudnia 2006, 15:09

przem, nie wiem ja jestem informatykiem a nie specem od chemii/fizyki :wink:

Wiem ze ludzie zakladaja magnetyzery przy pralkach, zmywarkach i kotlach podgrzewajacych wode - tylko jakos sobie nie umiem wytlumaczyc sensu ich stosowania bo jesli one zatrzymuja kamien to niby gdzie on sie pozniej odklada :?:

Chemikiem nie jestem nie jestem w stanie sie wypowiedziec czy ma to jakis wplyw na przebieg reakcji chemicznych, ale widzialem juz wiele artykulow obalajacych korzystny wplyw magnetyzerow w procesie spalania paliwa.

Jak chcesz dokladniej poczytac to zerknij tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic160313-30.html
Wypowiada sie tam dosc sporo osob ktore chyba jednak maja pojecie o czym mowia (i drugie tyle co nie wiele wie) i umieja to uargumentowac :wink:

Tak sobie spojrzalem na allegro i jedna rzecz mnie rozbawila przy okazji magnetyzerow:
Obrazek
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez AdamTower » 5 grudnia 2006, 21:00

Podaruj sobie...szkoda, kasy. Taki sam pic jak strumienice, które dają 30% mocy :twisted:

A to, że kolega założył i sobie chwali to działa na zasadzie "placebo" - co ma powiedzieć - auto jedzie - a jak sprawdził czy działa?
Po drugie profesjonalne testy oraz hamownie nie wykazują ani pozytywnych ani negatywnych skutków używanie magnetyzerów. Więc szkoda kasy.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Grześ » 5 grudnia 2006, 21:56

Przerabialem to w cordobie "maksor sport" taki mial byc fajny amerykanski
powiem tyle nie masz co z kasa robic to sobie spraw bedziesz mial llzejszy o pare groszy i tyle , jezeli jednak chcesz widocznych efektow to sobie daruj i inwestuj w cos naprawde dajacego usmiech :-D

przem napisał(a):Widzę, że z nowu wystartowałem z kontrowersyjnym tematem. Kiedyś, jak napisałem o światłach do jazdy w dzień, to mnie wyśmiano. Teraz elegancko z takimi jeżdżę i cześć!

ludzie z forum chca efektow a nie obietnic :evil:
co do swiatel to nie wiem jak ktos mogl cie zkrytykowac :shock: , sam nie jezdze ale nikomu nie zabraniam i sie nie wysmiewam bo to czasami moze uratowac zycie
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Tonny S » 5 grudnia 2006, 22:12

Grześ napisał(a):co do swiatel to nie wiem jak ktos mogl cie zkrytykowac , sam nie jezdze ale nikomu nie zabraniam i sie nie wysmiewam bo to czasami moze uratowac zycie
Ale tu chodzilo o dodatkowe swiatla, ktore uzywaja mniej pradu :roll: od tych fabrycznych - bo jesli mowa o smiganiu na swiatlach jestem jak najbardziej za calorocznym smiganiem na swiatlach 8)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Grześ » 5 grudnia 2006, 22:49

przeczytalem temat swiatle ale juz nie bede robił OT

przem, mysle ze w obu tematach spotkales sie z taki a nie innymi odp bo ludzie chca ci dobrze doradzic , ale i tak decyzja co do montazu nalezy do ciebie :-D
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne