Kupuję dla rodziców samochód i zastanawiam się na tymi dwoma z tematu.
Szukam jakiś rzeczowych testów, podpowiedzi opinii, które pomogłoby mi w wyborze, póki co w internecie nie ma tego za wiele ze względu na to, że są to nowe modele.
Skupiam się przede wszystkim nad jakością wykonania i komfortem jazdy, bo będzie to samochód na lata.
Ojciec jest jest po jazdach obydwoma i komfort z jazdy jest dla niego porównywalny, tzn. przyjemny.
Co do jakości wykonania, to z moich obserwacji Polo ma kokpit wykonany z miękkiego tworzywa, z kolei reszta plastików tak jak w całej Ibizie to "kamień". W moim odczuciu w obydwu samochodach są tak samo dobrze spasowane.
Co do zawieszenia, to w internecie można wyczytać, że zawieszenie Polo zostało "idealnie zestrojone do wybierania nierówności" i tak rzeczywiście jest ładnie tłumi i wybiera. Aczkolwiek po jeździ Ibizą (oczywiście nie FR), miałem takie same odczucia dobrze tłumi i wybiera wszelkie nierówności.
Zastanawia mnie, czym te samochody jeżeli o zawieszenie "Comfort" mogą się różnić między sobą w końcu to sama płyta i ta sama grupa. Podejrzewam, że elementy zawieszenia są takie same.
No i na końcu cena, tak w skrócie mówiąc w cenie Polo mamy (przynajmniej) na potrzeby moich rodziców lepiej wyposażoną Ibizie, ale to pewnie nikogo nie dziwi bo VW zawsze był najdroższy. Ponadto na Polo ze względu na to, że to ich nowe dziecko bo generalnych zmianach nie chcą dawać rabatów, gdzie na Ibizę dostałem nie najgorszą propozycję.
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi