Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowe Polo vs Nowa Ibiza

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nowe Polo vs Nowa Ibiza

Postprzez fonek » 13 lutego 2018, 08:41

Koledzy,

Kupuję dla rodziców samochód i zastanawiam się na tymi dwoma z tematu.
Szukam jakiś rzeczowych testów, podpowiedzi opinii, które pomogłoby mi w wyborze, póki co w internecie nie ma tego za wiele ze względu na to, że są to nowe modele.
Skupiam się przede wszystkim nad jakością wykonania i komfortem jazdy, bo będzie to samochód na lata.
Ojciec jest jest po jazdach obydwoma i komfort z jazdy jest dla niego porównywalny, tzn. przyjemny.
Co do jakości wykonania, to z moich obserwacji Polo ma kokpit wykonany z miękkiego tworzywa, z kolei reszta plastików tak jak w całej Ibizie to "kamień". W moim odczuciu w obydwu samochodach są tak samo dobrze spasowane.
Co do zawieszenia, to w internecie można wyczytać, że zawieszenie Polo zostało "idealnie zestrojone do wybierania nierówności" i tak rzeczywiście jest ładnie tłumi i wybiera. Aczkolwiek po jeździ Ibizą (oczywiście nie FR), miałem takie same odczucia dobrze tłumi i wybiera wszelkie nierówności.
Zastanawia mnie, czym te samochody jeżeli o zawieszenie "Comfort" mogą się różnić między sobą w końcu to sama płyta i ta sama grupa. Podejrzewam, że elementy zawieszenia są takie same.
No i na końcu cena, tak w skrócie mówiąc w cenie Polo mamy (przynajmniej) na potrzeby moich rodziców lepiej wyposażoną Ibizie, ale to pewnie nikogo nie dziwi bo VW zawsze był najdroższy. Ponadto na Polo ze względu na to, że to ich nowe dziecko bo generalnych zmianach nie chcą dawać rabatów, gdzie na Ibizę dostałem nie najgorszą propozycję.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi :)
fonek
Stella
Stella

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Nowe Polo vs Nowa Ibiza

Postprzez bzykofm » 13 lutego 2018, 09:35

fonek napisał(a):bo będzie to samochód na lata.

A jaki silnik planujesz, bo w takim razie 1.0 TSI odpada. 1.5 TFSI co ciągle nowa jednostka, Polo było w konfiguratorze w jednej wersji 1.6 TDI 90KM.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez fonek » 13 lutego 2018, 09:48

W polo 1.0, 95 km w dsg a w ibizie 1.0, 115 km w dsg.
Ten samochód rocznie tak max max będzie robił 10k.
fonek
Stella
Stella

Postprzez B3N » 13 lutego 2018, 09:57

Nie ma 1.5 w Polo.

Looknij na to:
https://www.youtube.com/watch?v=m-eQ8F2WYc8
https://www.youtube.com/watch?v=lf6J_LzeZRE

https://www.youtube.com/watch?v=LA99hcu6gsI

https://www.youtube.com/watch?v=uAePqRHv_vk

Obejrzyj i porównaj ze swoimi odczuciami.
Ja osobiście wybrałbym IBIZE, ponieważ tak jak mówisz według twoich spostrzeżen to są podobne auta z kilkoma różnicami w jakości ale ci nie przeszkadzają więc drugim elementem są emocje i pieniądze.
Wybierz sercem lub kasą :)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez maciek89 » 13 lutego 2018, 11:11

Pomimo, że to ta sama płyta to pod względem komfortu resorowania i wyciszenia Polo najprawdopodobniej będzie górą. To samo Leon vs Golf- niby to samo, a jednak nie. Do tego ryzyko ewentualnych wpadek jakościowych w VW będzie mniejsze.

Nie pisałbym, że jeśli auto jest na lata to 1.0 odpada. Nie ma póki co żadnych informacji, że z tym silnikiem jest coś nie tak. Ludziki podobnie pisali kiedyś o 1.0 ecoboost, że to jednorazówka, remont po 100tys i inne głupoty, a silnik poza tym, że sam w sobie świetny to jest już jakiś czas na rynku i wygląda na to, że to solidna konstrukcja. VW nauczył się w końcu robić turbo benzyny o niskiej pojemnosci- ja nie miałbym obaw.

Ja ostatecznie postawiłbym na Polo 1.0 DSG. Ibiza trochę ładniejsza ale Polo też ma coś w sobie- bardzo mi się podoba.

Acha ja bym jeszcze rozważył poważnie Fiestę 1.0 EB z hidrokinetycznym automatem :) Na pewno pewniejszy wybór na obecną chwilę niż 1.0 TSI + DQ200
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez fonek » 13 lutego 2018, 13:02

B3N napisał(a):Nie ma 1.5 w Polo.

Looknij na to:
https://www.youtube.com/watch?v=m-eQ8F2WYc8
https://www.youtube.com/watch?v=lf6J_LzeZRE

https://www.youtube.com/watch?v=LA99hcu6gsI

https://www.youtube.com/watch?v=uAePqRHv_vk

Obejrzyj i porównaj ze swoimi odczuciami.
Ja osobiście wybrałbym IBIZE, ponieważ tak jak mówisz według twoich spostrzeżen to są podobne auta z kilkoma różnicami w jakości ale ci nie przeszkadzają więc drugim elementem są emocje i pieniądze.
Wybierz sercem lub kasą :)

Po tych recenzjach, raczej zacząłem się zastanawiać czy oby na pewno warto brać DSG :D

maciek89 napisał(a):Pomimo, że to ta sama płyta to pod względem komfortu resorowania i wyciszenia Polo najprawdopodobniej będzie górą. To samo Leon vs Golf- niby to samo, a jednak nie. Do tego ryzyko ewentualnych wpadek jakościowych w VW będzie mniejsze.

Nie pisałbym, że jeśli auto jest na lata to 1.0 odpada. Nie ma póki co żadnych informacji, że z tym silnikiem jest coś nie tak. Ludziki podobnie pisali kiedyś o 1.0 ecoboost, że to jednorazówka, remont po 100tys i inne głupoty, a silnik poza tym, że sam w sobie świetny to jest już jakiś czas na rynku i wygląda na to, że to solidna konstrukcja. VW nauczył się w końcu robić turbo benzyny o niskiej pojemnosci- ja nie miałbym obaw.

Ja ostatecznie postawiłbym na Polo 1.0 DSG. Ibiza trochę ładniejsza ale Polo też ma coś w sobie- bardzo mi się podoba.

Acha ja bym jeszcze rozważył poważnie Fiestę 1.0 EB z hidrokinetycznym automatem :) Na pewno pewniejszy wybór na obecną chwilę niż 1.0 TSI + DQ200

Wybierałem Polo lub Ibizę również ze względu na atrakcyjne warunki finansowania jak również, że są to modele na rok 2018 a Fiesta chyba nie.

Ostatecznie również zaczynam skłaniać się do Polo, aczkolwiek cały czas kusi mnie opcja wyposażenia jaka jest dostępna w Ibizie w cenie Polo.
fonek
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 13 lutego 2018, 13:18

A ja w tym budżecie poszedłbym do... Hyundaia :P Kupiłem handlowcom 2szt. i30 teraz i powiem szczerze że komfort jazdy i jakość wykonania w Hyundaiu Seatowi nie odbiega (zawieszenie zestrojone bardziej komfortowo nawet) a jednak trochę taniej i silniki raczej mają większy potencjał bezawaryjnego użytkowania. Posadź ojca w i20stke na jeździe i zobacz czy odczucia nie będą podobne jak w przypadku VW i Seata. A przy tych samych pieniądzach hyundaia wypchasz czym się da (no w i20 to tak po prawdzie nie ma czym szaleć :P)
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez B3N » 13 lutego 2018, 13:50

@fonek: A powiedz no o jakim my budżecie rozmawiamy?
B3N
Sport
Sport

Postprzez fonek » 13 lutego 2018, 14:17

B3N napisał(a):@fonek: A powiedz no o jakim my budżecie rozmawiamy?

Do 70k
fonek
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 13 lutego 2018, 14:20

@fonek Fiesta też jest świeżynką. I również jest bardzo chwalona przez dziennikarzy włącznie z silnikiem 1.0. będzie tylko minimalnie mniej przestronna- pod tym względem Polo i Ibiza to jest jednak top w klasie.

i20 to bym jednak odpuścił- tam z automatem jest tylko 1.4 wolnossące no to będzie muł w porównaniu z taką Ibizą w DSG.

Jeśli budżet do 70k no to Polo będzie delikatnie mówiąc średnio wyposażone. Także chyba lepiej postawić na Ibizę.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez dudek_jd » 13 lutego 2018, 14:32

No tak maciek89 rakieta to nie bedzie- tylko pytanie czy szukamy tylko osiągów. 100 koni w takiej lekkiej budzie przy większej pojemności (1.4 będzie miało całkiem fajny moment obrotowy) też raczej zawalidrogą nie będzie a z drugiej strony jak zależy na długowieczności to ten silnik jest na pewno mniejszym wynalazkiem niż 1.0 tsi (czy 1.0 nie jest trzycylindrowcem?). Do 70k będzie i20 z grzaniem kiery, kanap, szybami w elektryku, bluetooth itp i jeszcze na opony zimowe i letnie zostanie. W takim budżecie to i Leon wyjdzie.

Jak masz wybór tylko i wyłącznie VW vs. Seat i nic innego Ci nie wchodzi w grę to bierz tego który daje więcej za tyle samo :P czyli Ibizę
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez fonek » 13 lutego 2018, 14:36

maciek89 napisał(a):@fonek Fiesta też jest świeżynką. I również jest bardzo chwalona przez dziennikarzy włącznie z silnikiem 1.0. będzie tylko minimalnie mniej przestronna- pod tym względem Polo i Ibiza to jest jednak top w klasie.

i20 to bym jednak odpuścił- tam z automatem jest tylko 1.4 wolnossące no to będzie muł w porównaniu z taką Ibizą w DSG.

Jeśli budżet do 70k no to Polo będzie delikatnie mówiąc średnio wyposażone. Także chyba lepiej postawić na Ibizę.

W filmikach podanych przez @B3N, właśnie dość mocno dziennikarz zachwala nową Fiestę, może rzeczywiście się nią zainteresuje.

i20 i kie rio odpuszczam właśnie ze względu na silniki, mimo tego iż prawdopodobnie były by najmniej awaryjne. Tak jak wspomniałem samochodem będzie jeździł emeryt także ilość przejechanych km będzie symboliczna, dlatego bardziej interesuje mnie silnik z turbo.

Powiem Ci, że Polo i Ibiza w cenie 70k różnią się tym, że Polo ma czujniki z przodu i z tyłu oraz elektryczne szyby z tyłu z kolei Ibiza ma pakiet full led, ale ma czujniki tylko z tyłu i elektrykę tylko z przodu

-- 13 lutego 2018, 15:36 --

dudek_jd napisał(a):No tak maciek89 rakieta to nie bedzie- tylko pytanie czy szukamy tylko osiągów. 100 koni w takiej lekkiej budzie przy większej pojemności (1.4 będzie miało całkiem fajny moment obrotowy) też raczej zawalidrogą nie będzie a z drugiej strony jak zależy na długowieczności to ten silnik jest na pewno mniejszym wynalazkiem niż 1.0 tsi (czy 1.0 nie jest trzycylindrowcem?). Do 70k będzie i20 z grzaniem kiery, kanap, szybami w elektryku, bluetooth itp i jeszcze na opony zimowe i letnie zostanie. W takim budżecie to i Leon wyjdzie.

Jak masz wybór tylko i wyłącznie VW vs. Seat i nic innego Ci nie wchodzi w grę to bierz tego który daje więcej za tyle samo :P czyli Ibizę

Zgadza się wyposażenie i20 czy rio jest dość bogatę i do tego mamy kolejno 5 i 7 lat gwarancji.
fonek
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 13 lutego 2018, 14:58

fonek napisał(a):Tak jak wspomniałem samochodem będzie jeździł emeryt także ilość przejechanych km będzie symboliczna, dlatego bardziej interesuje mnie silnik z turbo.

Kwestia tego jak twój tata jeździ, bo jak jest to emeryt z nogą przysłowiowego emeryty to silnik z turbo to nie najlepsze rozwiązanie- jazda na krótkich dystansach sprzyja zbieraniu się nagarów na łopatach turbiny i w całym układzie wydechowym. Przy delikatnym używaniu i niskim przebiegu wolnossak jest znacznie bezpieczniejszy. Nie przebieg a styl używania jest ważny. Chyba że od czasu do czasu weźmiesz autko na rundkę i przegonisz kilka kilometrów do odcinki :D wtedy nie ma problemu
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 13 lutego 2018, 16:12

ja polecam Toyotę Aygo z rewelacyjnym silnikiem 3 cylindrowym https://www.toyota.pl/new-cars/aygo/kon ... 9d6d63fc43 - Żona taką śmiga i jest świetna, spalanie miasto 5,5-6l trasa 4,5-5,5l lub trochę większą Yaris, według mnie jak na takie małe przebiegi to szkoda kasy na automat, lepiej doposażyć auto niż brać dsg
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez maciek89 » 13 lutego 2018, 17:08

Manualna skrzynia to do hothatcha, a do tyłkowozu dla seniorów jeśli tylko pozwala na to budzet- patyk leniuch! :wink:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez B3N » 13 lutego 2018, 21:50

A może Mazda 2 . 90KM Automat. Silnik wolnossący.
A po taniości to może FORD KA+ . Nowość. Tanie auto.
A dla emeryta...to jak nic pasuje Fiat Tipo :) za 65 tysi do bedzie też nieźle doposażone.

A tak oceniając twoje motywy zakupu: to ja bym brał to co wychodzi taniej, a dlaczego? Bo tak jak pisałeś auto dla emeryta...czyli emocji to tam nie będzie...więc sugeruje zakup praktyczny do bólu oraz nastawiony na oszczędnośc pieniędzy.
B3N
Sport
Sport

Postprzez ZibiW » 14 lutego 2018, 11:03

81.500 wyjsciowo
Po rabacie i zniżce na grupę zawodową za 75 powinni puscić.

( Kod konfiguracji - SB9XM4QP)
http://konfigurator.seat-auto.pl/seat-c ... lo=desktop
ZibiW
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR 1.8

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 11:12

a np .Toyote Yaris w full opcji w automacie masz przed dodatkowymi rabatami za 62 900 zł np. https://www.toyota.pl/new-cars/nowy-yar ... 63735671&p[0]=6238&p[1]=7075&hash=6354e0765330cefc17e1d7d5be3f5db1f44ca287
Kusza
Signo
Signo

Postprzez B3N » 14 lutego 2018, 11:44

No powiem Ci że Yaris w full wypas HYBRYDA E-CVT 100 KM . 75 000 zł. minus może jakiś rabat i jest git.
Nie HYBRYDA, ok .65 tak jak pisał przedmówca. Myślę że warte rozważenia.
B3N
Sport
Sport

Postprzez dudek_jd » 14 lutego 2018, 12:25

Panowie, nie zapędziliście się? Yaris w porównaniu z Ibizą czy Polo? Toż to małe ciasne, fuuu!
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 12:31

dudek_jd napisał(a):Panowie, nie zapędziliście się? Yaris w porównaniu z Ibizą czy Polo? Toż to małe ciasne, fuuu!

kolego to jest ten sam segment pojazdów czyli B i Yaris jest w konkurencji do Ibizy i Polo, sprawdź sobie np w Wikipedii i nie pisz głupot bo chyba nigdy nie jeździłeś nowym Yarisem
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 12:45

CVT...? Może ktoś podać chociaż jedną zaletę tej skrzyni? Po za tym system multimedialny w Toyocie jest moim zdaniem trochę przestarzały, brak obsługi AA czy CP uważam za wadę, a ta funkcjonalność jest bardzo przydatna. Na plus silnik 1.5, daje radę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 12:51

trixtin napisał(a):CVT...? Może ktoś podać chociaż jedną zaletę tej skrzyni? Po za tym system multimedialny w Toyocie jest moim zdaniem trochę przestarzały, brak obsługi AA czy CP uważam za wadę, a ta funkcjonalność jest bardzo przydatna. Na plus silnik 1.5, daje radę.

kolego auto ma być dla starszych ludzi, może emerytów, więc wątpię, że ma dla nich znaczenie system multimedialny lub to że jest CVT - też nie jestem tego fanem czy DSG...
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 13:08

Mam dziadków, którzy mają Skodę Rapid i sobie bardzo cenią to, że mogą podłączyć telefon i mieć nawigacje z google maps, wiec uważam, że ta funkcjonalność ma w dzisiejszych czasach znaczenie.

trixtin
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 14 lutego 2018, 13:29

To, że Yaris to segment B to jedno ale między Yarisem, a nowymi Polo i Ibizą jest przepaść w każdym aspekcie ;)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez B3N » 14 lutego 2018, 13:45

trixtin napisał(a):Mam dziadków, którzy mają Skodę Rapid i sobie bardzo cenią to, że mogą podłączyć telefon i mieć nawigacje z google maps, wiec uważam, że ta funkcjonalność ma w dzisiejszych czasach znaczenie.

To że twoi dziadkowie z tego korzystają to nie znaczy że inni tego potrzebuja :)
Niektóry mogą równie dobrze smarftona sobie zamontować, więc nie wywyższałbym tej technologii aż tak.

-- 14 lutego 2018, 14:45 --

trixtin napisał(a):CVT...? Może ktoś podać chociaż jedną zaletę tej skrzyni? Po za tym system multimedialny w Toyocie jest moim zdaniem trochę przestarzały, brak obsługi AA czy CP uważam za wadę, a ta funkcjonalność jest bardzo przydatna. Na plus silnik 1.5, daje radę.

Jeśli przyśpieszasz delikatnie to jest mega płynna jazda i cicho. Spokojna jazda, niskie spalanie cisza. Jeśli wciskasz mocno gaz to wiadomo że wyje.
B3N
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 13:59

maciek89 napisał(a):To, że Yaris to segment B to jedno ale między Yarisem, a nowymi Polo i Ibizą jest przepaść w każdym aspekcie ;)

nie zgadzam się z Tobą, Yaris za około 63 tyś w ful opcji, a Ibiza lub Polo w ful opcji ile? pewnie około 90 tyś lub więcej. Nie są warte dopłaty prawie 30 tyś w porównaniu z Yaris.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 14 lutego 2018, 14:09

Solidnie wyposażony Yaris z automatem to 72-75tys zł. Właściwie nie będzie dużo tańsza niż Ibiza.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez fonek » 14 lutego 2018, 14:18

Nie ułatwiacie wyboru :D
fonek
Stella
Stella

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 14:36

maciek89 napisał(a):Solidnie wyposażony Yaris z automatem to 72-75tys zł. Właściwie nie będzie dużo tańsza niż Ibiza.

Kolego bierzemy pod uwagę tylko benzynę - żadna hybryda, żeby porównanie było zgodne z wytycznymi silników jakie fonek rozważa do Ibizy lub Polo. Więc mamy np taką ful Yaris z silnikiem 1.5 i automatem https://www.toyota.pl/new-cars/nowy-yar ... 93558c79&p[0]=6238&p[1]=7075&e[0]=12017&hash=297e3adf08ad22df53d8b12053158e288249be35 cena 69 100 zł i od tego jeszcze pewnie jakiś rabat, a Ibiza powyżej 93 000 zł w ful opcji. Oczywiście komfort jazdy w Yaris na wyższym poziomie niż w słynących z twardości autach grupy VAG. Masz rację różnica ponad 24 tyś na korzyść Yaris jest znikoma. :shock:
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 15:15

B3N napisał(a):To że twoi dziadkowie z tego korzystają to nie znaczy że inni tego potrzebuja :)
Niektóry mogą równie dobrze smarftona sobie zamontować, więc nie wywyższałbym tej technologii aż tak.

Nie znaczy, ale w dzisiejszych czasach brak podążania za technologią, to cofanie się w tył. Takie jest moje zdanie. Ostatnio był facelifting (czy wizualnie udany kwestia gustu), można było też coś zrobić w tej materii. Do dnia dzisiejszego w zapowiedziach nie ma, ze Toyota chce też umożliwić korzystanie z AA, natomiast wszystkie marki jedna po drugiej to wprowadzają. A co do telefonu na szybie ogranicza, to nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, bo jednak ogranicza widoczność, zaś dyndające kable mi nie pasują.

Kusza napisał(a):
maciek89 napisał(a):Solidnie wyposażony Yaris z automatem to 72-75tys zł. Właściwie nie będzie dużo tańsza niż Ibiza.

Kolego bierzemy pod uwagę tylko benzynę - żadna hybryda, żeby porównanie było zgodne z wytycznymi silników jakie fonek rozważa do Ibizy lub Polo. Więc mamy np taką ful Yaris z silnikiem 1.5 i automatem https://www.toyota.pl/new-cars/nowy-yar ... 93558c79&p[0]=6238&p[1]=7075&e[0]=12017&hash=297e3adf08ad22df53d8b12053158e288249be35 cena 69 100 zł i od tego jeszcze pewnie jakiś rabat, a Ibiza powyżej 93 000 zł w ful opcji. Oczywiście komfort jazdy w Yaris na wyższym poziomie niż w słynących z twardości autach grupy VAG. Masz rację różnica ponad 24 tyś na korzyść Yaris jest znikoma. :shock:

Skąd wziąłeś te 93tys? Yaris Dynamic (1.5) automat 74k, podobnie wyposażona Ibiza z Full Led i silnikiem 1.0 (115KM) DSG 80k. Do tego dochodzi fakt, ze dużo dynamiczniejszym silnikiem jest jednostka z Seata. 0-100km/h 11,2s vs. 9,5s. Skrzynia biegów hmmm, jakoś wole DSG za jej kulturę pracy.
trixtin
Signo
Signo

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 15:28

trixtin napisał(a):
B3N napisał(a):To że twoi dziadkowie z tego korzystają to nie znaczy że inni tego potrzebuja :)

Nie znaczy, ale w dzisiejszych czasach brak podążania za technologią, to cofanie się w tył. Takie jest moje zdanie. Ostatnio był facelifting (czy wizualnie udany kwestia gustu), można było też coś zrobić w tej materii. Do dnia dzisiejszego w zapowiedziach nie ma, ze Toyota chce też umożliwić korzystanie z AA, natomiast wszystkie marki jedna po drugiej to wprowadzają. A co do telefonu na szybie ogranicza, to nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, bo jednak ogranicza widoczność, zaś dyndające kable mi nie pasują.

Kusza napisał(a):

Skąd wziąłeś te 93tys? Yaris Dynamic (1.5) automat 74k, podobnie wyposażona Ibiza z Full Led i silnikiem 1.0 (115KM) DSG 80k. Do tego dochodzi fakt, ze dużo dynamiczniejszym silnikiem jest jednostka z Seata. 0-100km/h 11,2s vs. 9,5s. Skrzynia biegów hmmm, jakoś wole DSG za jej kulturę pracy.

Kolego z konfiguratora 8) tak jak pisałem powyżej jest to porównanie full opcji Yaris i Ibizy, a nie tylko kilku wybranych rzeczy.
Jeżeli wyposażymy oba auta w te minima o których piszesz to i tak Yaris jest znacznie tańsza od taka samo wyposażonej np Ibizy (nie mówię już o Polo).
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 15:36

Ja wziąłem Yarka na max doposażonego i tak samo doposażyłem Ibizę. I wyszły mi takie ceny nie patrząc na żadne rabaty. Inaczej nie ma sensu tego porównywać, bo np Yaris nie ma ACC i innych pierdół, zaś Ibiza bez Full Led to jakieś 2k mniej. Jarek jest tańszy, ale nie o 24k. Z tym jakis rabat, też bym nie przesadzał. Zastanawiałem sie w zeszłym roku nad Aurisem i podczas zapytania ofertowego w kwestii rabatu usłyszałem: że tylko to co w cenniku, bo Toyota jest na tyle dobrze sprzedającą się marką, że nie mają zamiaru się licytować na rabaty... Nie chcę się kłócić zaś wolałbym porozmawiać merytorycznie i realnie porównać samochody 1:1.
trixtin
Signo
Signo

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 15:41

trixtin napisał(a):Ja wziąłem Yarka na max doposażonego i tak samo doposażyłem Ibizę. I wyszły mi takie ceny nie patrząc na żadne rabaty. Inaczej nie ma sensu tego porównywać, bo np Yaris nie ma ACC i innych pierdół, zaś Ibiza bez Full Led to jakieś 2k mniej. Jarek jest tańszy, ale nie o 24k. Z tym jakis rabat, też bym nie przesadzał. Zastanawiałem sie w zeszłym roku nad Aurisem i podczas zapytania ofertowego w kwestii rabatu usłyszałem: że tylko to co w cenniku, bo Toyota jest na tyle dobrze sprzedającą się marką, że nie mają zamiaru się licytować na rabaty... Nie chcę się kłócić zaś wolałbym porozmawiać merytorycznie i realnie porównać samochody 1:1.

Jasne kolego :wink: , to polecam zmienić salon. Jak kupowałem Toyote dla Żony w zeszłym roku, to w jednym salonie całkowicie olali, a w drugim dali ładny rabat bez zbędnego gadania. :-D
Fonek niech tata pojedzie na jazdę testową Yariską 1,5 z CVT i porówna sobie sam całą trójce. Kwestia finansowa będzie atutem przy podejmowaniu decyzji :wink:
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 15:46

To samo usłyszałem w 3 salonach w Krakowie, cóż.

trixtin
Signo
Signo

Postprzez bzykofm » 14 lutego 2018, 15:47

trixtin napisał(a):To samo usłyszałem w 3 salonach w Krakowie, cóż.

Nie tylko w Krakowie są salony :wink:
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez maciek89 » 14 lutego 2018, 15:50

Kusza no przecież nie mówię o hybrydzie tylko pisałem o cenie cherlawej wolnossącej benzyny z tragicznym cvt, które pod względem efektywności (dynamika / spalanie) jest całe lata za TSI +DSG. Jak Ty bierzesz jakieś ceny wyprzedaży z 2017 to zejdź na ziemię. ;) Cena będzie podobna, a niech i nawet finalnie wyjdzie 5tys zł więcej. Dopłacam bez zająknięcia.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 15:50

bzykofm napisał(a):
trixtin napisał(a):To samo usłyszałem w 3 salonach w Krakowie, cóż.

Nie tylko w Krakowie są salony :wink:
Najwidoczniej nie byłem, aż tak zdecydowany, żeby prosić po całej Polsce o rabat:)

trixtin
Signo
Signo

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 16:06

maciek89 napisał(a):Kusza no przecież nie mówię o hybrydzie tylko pisałem o cenie cherlawej wolnossącej benzyny z tragicznym cvt, które pod względem efektywności (dynamika / spalanie) jest całe lata za TSI +DSG. Jak Ty bierzesz jakieś ceny wyprzedaży z 2017 to zejdź na ziemię. ;) Cena będzie podobna, a niech i nawet finalnie wyjdzie 5tys zł więcej. Dopłacam bez zająknięcia.

Ty dopłacasz, ale dla rodziców fonka 5 cz y10 tyś drożej za Ibize może to być rzecz decydująca. Zobaczymy co wybierze.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 16:27

Kusza, bo ciągle mówisz o cenie, czym Yaris jeszcze przewyższa całą resztę stawki? Bo do komfortu jazdy to akurat wersja Xcellence w przypadku Seata właśnie jest na komfort nastawiona.

trixtin
Signo
Signo

Postprzez Kusza » 14 lutego 2018, 16:36

trixtin napisał(a):Kusza, bo ciągle mówisz o cenie, czym Yaris jeszcze przewyższa całą resztę stawki? Bo do komfortu jazdy to akurat wersja Xcellence w przypadku Seata właśnie jest na komfort nastawiona.

kolego nie przypominam sobie, żebym gdzieś pisał, że Yaris przebija całą resztę? Są to auta dla mnie porównywalne, ale ja osobiście posiadając Toyote, jeżdżąc testowo ww Yarisem i patrząc na niższą cenę wybieram i polecam Toyotę.
Kusza
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 14 lutego 2018, 22:48

Cała reszta to faktycznie niedopowiedzenie z mojej strony, bo chodziło o Polo i Ibizę. Po prostu chciałem wiedzieć, czy jest coś w Yarisie, co wg Ciebie jest lepsze niż w/w dwójce po za ceną.
trixtin
Signo
Signo

Postprzez dudek_jd » 15 lutego 2018, 11:04

Kusza napisał(a):kolego to jest ten sam segment pojazdów czyli B i Yaris jest w konkurencji do Ibizy i Polo, sprawdź sobie np w Wikipedii i nie pisz głupot bo chyba nigdy nie jeździłeś nowym Yarisem

Co z tego że te same segmenty, wsiądź do nowej Ibizy/Polo i do Yarisa, jak nie widzisz różnic w wielkości to sorry, jadę zapisywać się do lekarza. A nie sorry, bierzesz wiedzę z Wikipedi... Tak się składa że moja znajoma kilka tygodni temu odebrała z salon Yarisa w benzynie (nie hybryda) i w automacie za 72 tysiące... Jak usłyszałem to mi gały z orbit wyleciały. I jeszcze mówić że Yaris bije VAGa na głowę jeśli chodzi o komfort? Nie mam więcej pytań...
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez fonek » 15 lutego 2018, 11:26

Samochody typu Yaris czy Honda Jazz chyba odpuszczam.
Obecnie ojciec ma Toyote Corolle z 2017 roku (wziąłem mu w wynajem długoterminowy z firmy) i muszę przyznać, że dla mnie jest to jakaś porażka. Ten samochód ma tak ku.. głośne zawieszenie, że jadąc nim masz wrażenie jakby wszystkie tuleje, drązki, wahacze i co tam jeszcze jest było wybite. Jest beznadziejnie wyciszony. W dodatku silniki bez turbiny to chyba nie to. Byliśmy tym na wakacjach w Chorwacji, to redukcja z 6 na 4/3 to normalna sprawa aby "dynamicznie" wyprzedać.
fonek
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 15 lutego 2018, 11:40

A czemu nie chcesz właśnie oczko wyżej w segmencie? Wolisz żeby auto było lepiej wyposażone pewnie i na małe dystanse to wielkość nie robi różnicy? Bo mnie tam jakoś te 1.0 TSI średnio przekonuje (od razu mówię że nie jeździłem).
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez fonek » 15 lutego 2018, 12:07

Co masz na myśli oczko wyżej w segmencie? Dla mnie wszystkie tu wymienione to segment B. Wyposażenie tak naprawdę nie gra niewiadomo jakiej roli, ważne żeby były systemy bezpieczeństwa - czyli standard, radio z Bluetooth, klima - może być manualna i trochę elektroniki (lusterka, szyby, etc). Co do wielkości dystansów to różnie, zazwyczaj będzie to miasto ale rodzice lubią sobie pojechać w góry, czy nad morze, a po ostatnich wakacjach to i nawet za granice.
fonek
Stella
Stella

Postprzez trixtin » 15 lutego 2018, 12:26

Tak się zastanawiam, czy przypadkiem z segmentu C w kwocie i wyposazeniu w kwocie przez Ciebie wymienionej nie znalazł byś czegoś na prawdę dobrego. 70k to nie mało. Z aut większych to nawet Skoda Rapid bez problemu w tym budżecie powinna by się znalazla, no ale nie każdy lubi Skodę:p

trixtin
Signo
Signo

Postprzez piotrzet » 18 lutego 2018, 18:11

Ja zdecydowałem się na Ibizę. Polo jest ok ale w podobnym bardzo wyposażeniu jest droższe i po za tym moim zdaniem nie wygląda tak rewelacyjnie jak Ibiza jak jeszcze weźmiesz wersję FullLED to przepaść moim zdaniem ogromna na korzyść Seata
piotrzet
Stella
Stella

Auto: Ibiza
Silnik: benzyna inny

Postprzez dudek_jd » 18 lutego 2018, 20:54

fonek napisał(a):Co masz na myśli oczko wyżej w segmencie? Dla mnie wszystkie tu wymienione to segment B. Wyposażenie tak naprawdę nie gra niewiadomo jakiej roli, ważne żeby były systemy bezpieczeństwa - czyli standard, radio z Bluetooth, klima - może być manualna i trochę elektroniki (lusterka, szyby, etc). Co do wielkości dystansów to różnie, zazwyczaj będzie to miasto ale rodzice lubią sobie pojechać w góry, czy nad morze, a po ostatnich wakacjach to i nawet za granice.

Chodziło mi o auta klasę wyżej- Leon, i30, Astra. Za 70k już można mieć coś fajnego. Dostałem wycenę na Leona 1.4 125km w wersji copa za 65 brutto, i30 w hyundaiu było jeszcze tańsze
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez fonek » 22 lutego 2018, 08:35

Idziemy jeszcze na jazdę Hondą Jazz i Fordem Fiestą. Wtedy podejmiemy decyzję :)

-- 22 lutego 2018, 09:35 --

Jesteśmy po jazdach Hondą Jazz. Jak dla mnie bez szału, strasznie twarde zawieszenie, głośna i te elementy vana na siłę upchane do takiego małego samochodu. Na plus na pewno miejsce jest go naprawdę sporo. No ale cena... cena mało konkurencyjna 68 400 za wersje comfort z czujnikami z tyłu, typowymi dla japońców systemami bezpieczeństwa (zmiana pasa, wykrywanie znaków, ostrzeżenie o kolizji), manuala klima, lakier metalic i tyle. Do tego należy doliczyć koszty kredytu i tylko 3 lata gwarancji.

W piątek jeszcze fiesta i będziemy podejmować decyzję :)
fonek
Stella
Stella

Następna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne