Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Czas rozmowy chyba zacząćFunGous napisał(a):robimy tutaj ladny ruch dla motula
moze jakis rabacik wynegocjujemy od michala ?
olin napisał(a):Skoro mowicie ze sa takie dobre te oleje to powiedzcie ktory najlepszy by byl do mojego 1.6 v8 i za ile bo akurat jestem przed przegladem moze jeszcze jakis dodatek do tego czyszczacy silnik w srodku jesli warto
krzew napisał(a):Dzikuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Czuje ze po swietach odwiedze panow w Prince
do wyboru masz dwa oleje:
MOTUL 8100 ESTER E-TECH 0w-40 i MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 sadze ze ten drugi jest bardzo dobrym rozwiazaniem.
Tonny S napisał(a):Niech panowie w ASO zmienia tego Schella bo to syff badziewie i takie tam @#$ skowronki hahahn Olin? a po co ci 4 litry?? ahahha tam raczej wchodzi 4,5 litra haha baniaczki pakowae po 5l cena ok 250 zl nie jest tanio ale ic codobre nie jest tanie
Tonny S napisał(a):ahahha tam raczej wchodzi 4,5 litra haha baniaczki pakowae po 5l cena ok 250 zl nie jest tanio ale ic codobre nie jest tanie - polecam Motula bo warto zwlaszcza w TDIIIIIIIIIIIIIIII raz zalejesz innego nie bedziesz juz chcial
olin napisał(a):Opps.. ja na litry nia patrze tylko fakturki placeale jeszcze w tym temacie koles w picasso wlal Totala jakis topowy syntetyk i czuc ze mu mniej pali auto ok 10% nie wiem czy to olej ale tez tak chce
chyba ze po Motul'u te same wrazenia
szukam dobrego sposobu bo 10l w miescie to jakos sporo sie wydaje bez "deptania"
marti napisał(a):Witam
i odrazu sorki za ten powrót do tematu![]()
A mianowicie chciał bym poruszyć ważną kwestię związaną z normą dla śilników z VAG TDI
a używanym przez was olelem MOTUL 8100 X-CESS 5W-40, ten olej nie spełnia normy VAG
cytat "Z wyjątkiem silników VW z pompami wtryskowymi wymagającymi oleju MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40" ze strony Motula
trochę mnie to zaintrygowało bo normą dla VAG jest właśnie 505.01 i tu był bu lepszy MOTUL SPECIFIC VW 505.01 5W-40
może sie mylę i już sam niewiem dla śilników VAG TDI jaka jest norma 505.01 czy jak dla MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 502.00
proszę o spostrzeżenia na ten temat gdyż przymieżam sie do zmiany oleju na Motul w moim Leonidasie TDI i w związku z tą normą nie wiem którego Motula Zalać 8100 X-CESS czy MOTUL SPECIFIC
pozdrawiam
Marti
marti napisał(a):
trochę mnie to zaintrygowało bo normą dla VAG jest właśnie 505.01 i tu był bu lepszy MOTUL SPECIFIC VW 505.01 5W-40
pozdrawiam
Marti
Barth napisał(a):Z tego co wynika w innym temacie marti, ma 1.9 TDi 90 Km AGR![]()
czyli problem rozwiazany , mozesz zalac jedno i drugie
Nie ma dużo bo tylko VW stosuje ta norme w swoich klekotach wiec wybór jest ograniczony, może być połsyntetyk chyba nawet takiego ma MotulWojtekTDi napisał(a):
druga sprawa to taka ze jak zaczalem sobie radosnie szukac tych wszystkich olei spelniajacych norme 505.01 to maly zonknie ma ich tak duzo...a jesli wliczyc do tego syntetyki to jakos mniej sie ich robi...wiec pojawia sie kolejne pytanko...czy np moze byc polsyntetyk? przy zalozeniu spelniania normy 505.01.
WojtekTDi napisał(a):bo to mozna siwych wlosow dostac od tych olei :/ czytam i czytam i juz nic nie wiem...ale co do tego 505.01 i PD to przeczytalem jakis post na forum tdituning. chodzilo o to ze PD sa bardziej narazone na dzialanie duzych naciskow obciazen itp...wiec ten temat zalatwiony...
druga sprawa to taka ze jak zaczalem sobie radosnie szukac tych wszystkich olei spelniajacych norme 505.01 to maly zonknie ma ich tak duzo...a jesli wliczyc do tego syntetyki to jakos mniej sie ich robi...wiec pojawia sie kolejne pytanko...czy np moze byc polsyntetyk? przy zalozeniu spelniania normy 505.01.
aha no i rozumiem ze 506.00 jest lepsza niz 505.00 i 01? i tym samym tokiem rozumowania 506.01 jest od nich wszystkich lepsza? mysle ze po tym jak pojawia sie odpowiedzi na te pytania to wszystko w tym temacie bedzie jasne...
pozdrawiam
Jasne przecież po to zaprosiłem do dyskusji Michała z "Motul Polska" by rozwiązać wszystkie niejasności.WojtekTDi napisał(a):MOTUL MOTOR OIL, ale jest jeszcze problem polsyntetykow...Tonny S, bez urazy ale zapytamy tez fachmana. wiec jak to jest z polsyntetykami?
qxp napisał(a):Przepraszam kolegów,
Źle odczytałem mail'a![]()
W swojej wypowiedzi nie pisałem o PÓŁSYNTETYKACH (olejach półsyntetycznych), ale o tzw polisytnetykach, spotkałem sie z takim wyrażeniem w slangu technologów.
Dlatego nie dziwie się, że pan Michał z Motula zdziwił się treścią mojego maila w kontekście zadanego wyżej pytania.
Nic więcej w sprawie zastosowania olejów nie mogę dodać do naszej dyskusji.
Najważniejsze przesłanie to, że nie zawsze najlepszy olej w danej klasie nadaje sie do naszego samochodu, wszystko zależy od sposobu jazdy.
Pozdrawiam
Asgaard napisał(a):Z tego wynika, że po mieście powinienem jeździć na Specific 505.01, a jak jade na zawody to laweta i 300V Competition :/ Skoro Motul jest firmą o charakterze sportowym to powinien być chyba w sprzedaży 505.01 do wysilonych jednostek
Monika napisał(a):O jezu...
Ten temat mnie przeraża... Muszę zmienić olej w swoim Leonie...
I cały czas myślałam, że jak kupię Shela albo Castrol to będzie wszystko o.k., a im dłużej to czytam, tym bardziej dochodzę do wniosku że "Wiem, że nic nie wiem"
MOTUL MOTOR OIL napisał(a):W instrukcji kazdego auta podane jest jaki olej jest zalecany,
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości