Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przyciemnione szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przyciemnione szyby

Postprzez RosenG » 15 czerwca 2007, 18:24

Heja, myśle o przyciemnienu szyb, zna się ktoś na tym, podobno są naklejane i zgrzewalne, które są lepsze czy jest to bez znaczenia oraz gdzie można coś takiego zrobić w okolicach Bielska-rybnika-cieszyna.
RosenG
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI 130KM

Reklama

Re: Przyciemnione szyby

Postprzez Marcin_TDI » 15 czerwca 2007, 19:02

szyby mozesz przyciemnic w dwojaki sposob:
- uzywajac folii przyciemniajacej lub
- piecowo (znaczne drozsza impreza i bardzo malo zakladow to robi)

nie wiem czy Ty chcesz w POlsce jezdzic czy w UK ale u Nas lepiej przednich bocznych szyb nie ciemnij bo dowod zabiora..
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez RosenG » 15 czerwca 2007, 19:47

Chciałbym w Polsce, myślałem tez o folii bo w sumie jak co mozna to zdjąć, a co z atestami, chciałem robić przednie ale troche jaśniej z atestem, pozatym policja nie może dać mandatu jak będe tym autem na 3 tygodnie w polsce, pozatym tu nie ma dowodów :). A jaki jest w przybliżeniu koszt takiej folii bo nigdzie nie moge znaleźć.
Dzięki
RosenG
Signo
Signo

Postprzez leem » 16 czerwca 2007, 14:12

RosenG, U nas w częstochowie koszt przyciemnienia całego tyłu bez przodu to koszt ok 350-400zł
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
MOTUL filtry MANNa sportowe tarcze, klocki hamulcowe i wszystkie inne części samochodowe
Zawieszenia EIBACH, KW, H&R, WEITEC, KYB, AP, BILSTEIN.
Opony nowe Continental, Dunlop, Pirelli itd..
Obrazek
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez Qper3 » 16 czerwca 2007, 15:50

w Tarnowie koles na bardzo dobrych foliach sciemnia bodajze 500zl za calosc ale to juz kwestia dodgadania co i jak i jak z atestami ;)
Qper3
Sport
Sport

Auto: Czarne

Postprzez RosenG » 16 czerwca 2007, 16:12

Dzięki oper3, a masz może adres tego miejsca, bo moja Narzeczona jest z Pilzna i będe tam jechał na tydzień.
Dzięki
RosenG
Signo
Signo

Postprzez xxxbolo » 16 czerwca 2007, 20:04

Qper3 napisał(a):w Tarnowie koles na bardzo dobrych foliach sciemnia bodajze 500zl za calosc ale to juz kwestia dodgadania co i jak i jak z atestami

nikt ci nie da atestu na przednie boczne szyby
a takie przyciemnienie tylko z tylu jak dla mnie jest po prostu z dup.
RosenG ja bym na twoim miejscu przyciemnil cale autko
po pierwsze w anglii policja nie robi z tego zadnego problemu
a po drugie polska policja nie ma ci co wziasc bo i tak nie musisz wozic przy sobie dowodu w angliku
xxxbolo
Sport
Sport

Auto: seat toledo II TS

Postprzez RosenG » 17 czerwca 2007, 08:45

I chyba będe musiał tak zrobić, ale podobno mają i tutaj wprowadzić nowe zasady z tym, i czekam co ma być, pewnie tylko to żeby nie były zbyt ciemne. A tak można wszystko montować, czemu naszemu rządowi to przeszkadza i policji chore.
RosenG
Signo
Signo

Postprzez nixu » 17 czerwca 2007, 08:53

przednie boczne szyby w leonie mierzone policyjnym testerem wychodza okolo 73 - 77% - przepuszczalnosc musi byc 75% jakie policjant mial zdziwienie jak powiedzial Mosiowi ze ma drapac folie w Cuprze (ori szyby nie przyciemnione) i dowiedzial sie, ze tam nie ma folii :wink:
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez Koni » 17 czerwca 2007, 09:04

To ja mam jeszcze tańszą propozycje w Jaworznie między Krakowem a Katowicami Chłopak robi foliami Sun Guarda (czyli tymi co większość a nie jakimś badziewiem z marketu ) za 350 zł całe autko tj tył i przód. Ja taniej nie znalazłem a w poprzednim aucie za tą samą usługe w Krakowie płaciłem 700 zł. Z atestami to jest tak że dają je na tylne szyby a polski kodeks drogowy mówi, że jeśli tylko Masz lusterko po prawej stronie to tylne Możesz nawet zamalować :) Także atesty to troche pic na wode co nie zmienia faktu że Koleś je daje. Od 7 lat w każdym samochodzie mam zaciemnione szybki ( zawsze wszystkie bo bez przodu to bez sensu) i nigdy nie straciłem dowodu, myśle że wystarcza umiar w dobieraniu przepuszczalności i jest git.
Koni
Stella +
Stella +

Auto: Leon był, jest Altea

Postprzez nixu » 17 czerwca 2007, 11:07

Koni, Arturoo tez jezdzi w kraku i jest wszystko git - przyjechal raz do Gliwic i rwal folie :mrgreen:
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez xxxbolo » 17 czerwca 2007, 11:22

Koni napisał(a): Od 7 lat w każdym samochodzie mam zaciemnione szybki ( zawsze wszystkie bo bez przodu to bez sensu) i nigdy nie straciłem dowodu, myśle że wystarcza umiar w dobieraniu przepuszczalności i jest git.

nie ma czegos takiego jak umiar w dobieraniu przyciemnienia jest tylko szczescie w trafianiu na nie upierdliwych policjantow :mrgreen:
xxxbolo
Sport
Sport

Postprzez Koni » 17 czerwca 2007, 15:38

Inna sprawa, że na brak farta w życiu to raczej niemoge narzekać :mrgreen: Z umiarem - chodziło mi o to, że są ludzie którzy robią szyby taką smołą, że totalnie nic nie widać :|
Koni
Stella +
Stella +

Auto: Leon był, jest Altea

Postprzez RosenG » 17 czerwca 2007, 17:09

Tu tak mają niektórzy że naprawdę widać tylko czarną szybę i to włącznie z przednimi. Obawiam sie tylko jak przyjade do Polski na przyciemnionych szybach i mi powiedza zdzieraj-mogą tak zrobić czy mam na to ileś czasu??
RosenG
Signo
Signo

Postprzez Qper3 » 17 czerwca 2007, 21:31

Koni napisał(a):To ja mam jeszcze tańszą propozycje w Jaworznie między Krakowem a Katowicami Chłopak robi foliami Sun Guarda (czyli tymi co większość a nie jakimś badziewiem z marketu ) za 350 zł całe autko tj tył i przód.

Sun Gard o ile juz choc ode mnie znajomi bardziej zadowoleni sa z 3m czy Armolite ewentualnie Classis. Ale znajac zycie ile osob tyle opinii :-)

[ Dodano: Nie 17 Cze, 2007 ]
RosenG napisał(a):Dzięki oper3, a masz może adres tego miejsca, bo moja Narzeczona jest z Pilzna i będe tam jechał na tydzień.
Dzięki

RosenG jutro Ci podesle dokladne namiary to sobie zadzwonisz i sie dokladnie zapytasz co jak i dlaczego :)
Qper3
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 18 czerwca 2007, 16:33

to ja wam napiszę tak :
w golfinie nam przyciemnione wszystkie szyby boczne i tył folią Sun Guard , tył mam przyciemniony folią tzw. 2 ( średnią szaro zieloną ) przód tzw 1 ( najsłabszą szaro zieloną ) , ten kolor bo ori szyby są zielonkawe . kiedy patrzysz z zewnątrz wyraźnie widać że przód jest ciemny , natomiast kiedy siedzisz w środku praktycznie nie widać że szyby są przyciemnione , co nie zmienia faktu że jak trafię na upierdliwego psiura i może się czepiać . w karwi porównywałem moje przyciemnienie z samochodem Grzybka i Skorupki i moje szyby w porównaniu do ich szyb są bardzo przejrzyste . a efekt wizualny z zewnątrz jest Ok.
co do atestów to nikt ich nie da na przednie szyby oklejone folią , a jeżeli nawet ktoś takowe nalepi sobie na szybę to każdy policjant podważy ich wiarygodność , jeżeli chcesz mieć wszystko całkowicie legalnie to pozostaje tylko przyciemnianie piecowe , na południu polski jest na razie ze 4 - 5 firm które to robią a koszt takiej imprezy z wycinaniem i ponownym klejeniem szyb do samochodu to ok 1500 złotówek .
ja za oklejenie wszystkich szyb w golfie 3 drzwiowym ( dosyć małe szyby ) dobrą foliż bez żadnych znajomości zapłaciłem 340 zł

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kuxik » 18 czerwca 2007, 18:50

W 3miescie polecam http://www.autoszybygdynia.pl/ jak komus za daleko do Bytowa oczywiscie :wink: kolega obkleil calego passata kombi i wyszlo sii tu zdjecie(troche marne) http://dieselteam.pl/forum/download.php?id=198 ja mialem tylko dwie przednie do zrobienia i tez jestem zadowolony chociaz szkoda ze nie dobrali mi koloru do tylu bo tam mam folie taka niebieskawa a z przodu zielonkawa ale to trzeba sie przyjzec (zdjec brak)
Kuxik
Kuxik
Sympatyk LeonClub

Auto: byl Leon jest TT

Postprzez RosenG » 18 czerwca 2007, 21:03

Widze że w Polsce to bardziej liczycie na pobłażliwego policjanta niż na przepisy:):), chyba najlepiej jak zrobie to w Anglii, wtedy nic chyba nie mogą mi zrobić.
RosenG
Signo
Signo

Postprzez xxxbolo » 18 czerwca 2007, 22:02

RosenG ty sie nie przejmuj tylko jak masz taniej w polsce to przyciemniaj cale autko bo jak juz pisalem dowodu ci nie zabiora od anglika, a od polskiego autka jak by ci zabrali to robisz przeglad za 20pare zlotych( nie wiem dokladnie ile to teraz jest) odbierasz dowod i jezdzisz dalej( no chyba ze trafisz na upierdliwego dzielnicowego c bedzie ci zbieral dowod co tydzien to sie nie oplaca :mrgreen: )
wiem ze napiszecie ze do przegladu trzeba miec normalne szybki ale nikt nie powiedzial ze pozniej musisz miec te same mogles spowrotem zmienic tak wiec w wiekszosci warsztatow robiacych przeglady ci cos takiego podbija bo nikt ci nie udowodni ze do przegladu miales normalne czy czarne szybki

Ja osobiscie mam okolo70% przyciemnienia na calym autku i caly czas smigam, juz pare kontroli przeszlo tak ze nie jest to takie straszne jak pisza

pozdrawiam
Artur
xxxbolo
Sport
Sport

Postprzez Kuxik » 18 czerwca 2007, 22:30

zapomnialem o kosztach :wink: za paska 450 a za moje dwie szybki 120
Co do czepiania to tylko na stacji kontroli pojazdow chcial mi sprawdzac szyby, ale wtedy nie mialem ciemnych bo odkleilem zeby sie nie uzerac, a policja nigdy sie nie czepiala. Jak wiadomo zawsze sie moze jakis trafic z powolaniem :wink:
Kuxik
Kuxik
Sympatyk LeonClub

Postprzez STYRO » 19 czerwca 2007, 00:25

Ile takie przyciemnianie piecowe trwa - to impreza na 1 dzien?
Pozdrawiam

STYRO
STYRO
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 AKL

Postprzez RosenG » 19 czerwca 2007, 06:03

To spoko nie jest tak źle jak to rysuja. Tutaj to kosztuje ponad tysiąc złotych dlatego wole w Polsce bo będe za m-ąc. Teraz tylko znaleźć dobrego gościa.

Oper3 czekam na adres, dzięki
RosenG
Signo
Signo

Postprzez Qper3 » 19 czerwca 2007, 22:16

RosenG oto te namiary:

tel stacjonarny: (14) 6795 337
tel komorkowy: 604 578 505

Koles ma firme w Tarnowcu kolo Tarnowa ale nie myl z tym za Pilznem w kierunku Jasla.

Ale po rozmowie dzisiejszej z tym kolesiem stwierdzam, ze troszke mu sie w glowie porobilo nie bardzo 500-600zl za Leona to duzo za duzo, to ta oferta o ktorej Koni mowil wyzej bije ja na glowe wiec uderzaj tam. Tez po drodze :)
Qper3
Sport
Sport

Postprzez RosenG » 20 czerwca 2007, 06:13

Super, dzięki mam po drodze to pewnie tam wpadne Oper3
RosenG
Signo
Signo

Szyby

Postprzez leon_2003 » 12 lipca 2007, 09:34

Tylnia szyba 20
Boczne tylne 35
Przednie boczne 50

To jest fajne rozwiązanie jak ktoś ma dylemat :-D
Ja tak mam i jest miodzio
Leon ma brata - C320CDI :)
Obrazek
leon_2003
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez borut » 14 sierpnia 2007, 18:32

A jak u Was na przeglądach ? Czepiają się czy kombiowanie ?
borut

Postprzez saszi » 14 sierpnia 2007, 20:42

nie mialem jak na razie zadnych problemow ani z niebieskimi ani z przegladami :)
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Kuxik » 14 sierpnia 2007, 21:25

saszi napisał(a):nie mialem jak na razie zadnych problemow ani z niebieskimi ani z przegladami :)

A Ty miales juz jakis przeglad?? ;)
u mnie na przegladzie odrazu pedzil z jakims urzadzeniem,ale go wyprzedzilem dzien wczesniej zerwalem folie i tak byla brzydko polozona... wiec lepiej do jakiegos zaprzyjaznionego kontrolera isc, a z policja to tez roznie jak sie znajdzie taki z powolania to bedziesz skrobal szybe przy nim :kreci:
Kuxik
Kuxik
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kozak » 14 sierpnia 2007, 21:48

jedziesz na przegląd i wjeżdżasz z opuszczonymi przednimi szybami i diagnoście nawet przez myśl nie przejdzie aby sprawdzać szyby , sprawdzone wielokrotnie na żywo i zawsze działa

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Przyciemnienie szyb

Postprzez morenowe » 22 września 2008, 21:30

Jak w temacie chce przyciemnic szyby w Leonie ! z 2000r kolor niebieski...

I takie pytanko do ludzi z Bialegostoku czy znacie jakos dobra firme ktra dobrze przyciemni mi szyby... znalazlem 2 i jedna z nich to El Lack na Zwyciestwa moze juz ktos mial stycznosc z ta firma?
morenowe
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez tomi86 » 11 stycznia 2009, 18:56

to w takim razie na ile legalne jest wypalenie przednich bocznych szyb i jak sie ma do tego kodeks drogowy??
tomi86
Sport
Sport

Auto: Leon 1P

Postprzez ksl » 11 stycznia 2009, 22:09

jezeli jest to zrobione piecowo itp to policja chyba soie nie moze przyczepic, napweno kazda folia jest nielaegalno pomimo tego ja z nia daje rade juz ponad pol roku;)
pozdrawiam
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez antoś » 11 stycznia 2009, 22:27

Przednie boczne szyby muszą mieć przepuszczalność 70% światła z tym, że one standardowo już są lekko przydymione więc ciężko się zmieścić w przepisach.

Tył możesz nawet pomalować farbą olejną albo wstawić dyktę w miejsce szyb. ;d
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez grabarz18 » 11 stycznia 2009, 22:40

Nie wiem jak z szybą wypalaną piecowo, ale z folią na przedniej bocznej szybie to jeździ sie na własne ryzyko, czyli do pierwszego spotkania z władzą, która da alternatywę, rwiemy folie lub papa dowód. Ja na swoim leonie mam przód zaciemniony ale delikatnie wiec się nie rzuca w oczy. Z przepuszczalnością światła, to nawet jak sobie nakleimy przezroczystą folię, to miernik nam pokarze mniej niż 70%, bo sie światło załamuje na klejeniu i urządzenie głupieje, przynajmniej tak mi mówił znajomy ze stacji diagnostycznej.
Był czarnuch i nie ma czarnucha.
Był żółtek i nie ma żółtka.

Szukasz ubezpieczenia?
Unikaj PTU złodzieja!
grabarz18
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1.9 TDi ARL
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez roosman » 12 stycznia 2009, 07:31

chciałem tylko dopisać że mamy w leonach zielone szyby i naklejenie najjaśniejszej czarnej czy jakiej kolwiek innej folii przekracza 30% przyciemnienia.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez pawel_ns » 12 stycznia 2009, 08:32

antoś napisał(a):Przednie boczne szyby muszą mieć przepuszczalność 70% światła z tym, że one standardowo już są lekko przydymione więc ciężko się zmieścić w przepisach.

kolega dokladnie wytlumaczyl... jak chcesz zeby przyciema byla widoczna i fajna to sie w normach nie zmiescimy... co do folii to w poprzednim aucie mialem ją na wszystkich szybach oprocz przedniej i 4 razy mnie zatrzymali do kontroli i nigdy nic nie powiedzieli o nich... oczywiscie nie byla to mega przyciema tylko poziom drugi z czterech
MÓJ POJAZD
Leon ==>> Signo 1.9 TDI+... H&R-40 ... TS look
pawel_ns
Sport
Sport

Auto: Leonard

Postprzez Kozak » 12 stycznia 2009, 10:45

wszystko zależy od upierdliwości psów ja we wszystkich samochodach miałem przyciemniony przód ( tył mocniej przód słabiej ) i tylko raz w historii psy mi się do tego doczepiły

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez kamil_n » 12 stycznia 2009, 19:15

Kozak, czasem o ten jeden raz jest za dużo :) Ja też mam przód delikatnie przyciemniony i na razie spokój :x Jak się świruje na drodze to na pewno się zainteresują szybami, a może i jeszcze czymś innym ;)
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Kozak » 12 stycznia 2009, 20:04

i w kolejnym też będę miał przód przyciemniony , dla własnego bezpieczeństwa .
Podczas wypadku który miałem Golfem nie rozprysła się żadna szyba mimo tego że były popękane w mak .

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez michal_duda6 » 17 marca 2009, 10:42

Panowie, potrzebuję namiarów na goscia który przyciemnia szyby w Jaworznie???
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez antoś » 17 marca 2009, 12:18

antoś
Cupra
Cupra

Postprzez Mistic » 17 marca 2009, 14:18

antoś, ja myślę, że michał pytał o konkretny warsztat, w którym ktoś już swoje szybki robił ;)
Mistic
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez michal_duda6 » 17 marca 2009, 19:54

Mistic napisał(a):antoś, ja myślę, że michał pytał o konkretny warsztat, w którym ktoś już swoje szybki robił ;)

Dokładnie, ktoś już tu wspominał o warsztacie w Jaworznie co za nie duże pieniądze przyciemnia szybki, a robi to profesjonalnie.

Co do obsługi google to byś sie zdziwił "antoś" :P - ale wielkie dzięki za linki
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez antoś » 17 marca 2009, 21:23

nie wątpię, że umiesz doskonale obsługiwać google. :)

Obie firmy przyciemniają foliami firmy Sun-Guard czyli tymi o których mówili koledzy wcześniej. Najlepiej jak napiszesz do nich PW. :ok:
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez kamil-leon » 2 kwietnia 2009, 10:51

Mnie w lato również czeka przyciemnianie szyb 8)

W poprzednim samochodzie tył miałem przyciemniony maksymalnie (95%), a przednie boczne delikatnie (chyba 18%).
Teraz mam zamiar przyciemnić z efektem przejścia (20% i 36%), czyli tył o jeden stopień ciemniejszy, bo ładniej to wygląda :okulary:
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez erg » 5 kwietnia 2009, 12:28

A co z tylnymi plastikami w 1P, zostawiacie nieprzyciemnione , czy jak?

Na ciepło nie zgrzeją tych szybek.
erg
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2

Postprzez antoś » 5 kwietnia 2009, 12:42

erg, folią się przyciemnia, po prostu nie pokrywa się tych wnęk na rączki. Podobno jak folia jest starannie przycięta to ciężko zauważyć, że nie cała szyba jest przyciemniona. ;)
antoś
Cupra
Cupra

Postprzez AdamTower » 5 kwietnia 2009, 15:03

erg napisał(a):A co z tylnymi plastikami w 1P, zostawiacie nieprzyciemnione , czy jak?
Na ciepło nie zgrzeją tych szybek.

erg, jest osobny temat dot. przyciemniania w 1P
viewtopic.php?t=6601
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+

Postprzez Phil » 15 maja 2009, 17:57

czy LCT ma jakies znizki w krakowie na przyciemnianie?
Piłeś nie jedź!
Nie jedziesz? Napij się !
Phil
Sympatyk LeonClub

Region: małopolskie
Auto: Superb Sportline 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez ROCKY_AGH » 15 maja 2009, 22:50

Panowie mieszkam między Krakowem a Olkuszem i mogę przyciemnić szybki tak jak to robią profesjonaliści ale nie wystawię faktury VAT :P

Przyciemniałem swoje autka i autka wielu znajomych ;]

Niedługo przedstawie swojego lesia po własnoręcznych "modach" i będzie można zobaczyć przyciemkę.

PW lub
mój nr 692 422 702 (o każdej poże :) )
Silnik na benzyne robi: BBBBrrrrruuuuummm
Silnik na rope robi: Kle Kle Kle
A Silnik na Gaz robi: Brum Kle Brum Kle Brum Kle
ROCKY_AGH
Stella +
Stella +

Auto: super leon 1.8 20V

Następna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne