Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zabudowa Bagażnika

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zabudowa Bagażnika

Postprzez azja111 » 29 września 2010, 22:56

Witam.

Przymieżam się do rozbudowy swojego zestawu audio w Leonie 1M. W zasadzie to czekam juz na poszczegolne komponenty. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy robil ktoś z was zabudowe bagaznika a konkretnie lewego lub prawego boczku bagaznika. Mam zamiar wkomponowac tam subwoofer 25cm w zamknietej skrzyni ok 15l netto. Probowal ktos swoich sił w tym temacie? Jesli tak to bylbym bardzo wdzięczny za wszelkie porady jak sie za to zabrac i wewntualne zdjecia ;].

Pozdrawiam!
azja111
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Zabudowa Bagażnika

Postprzez ksl » 30 września 2010, 01:24

poleciłbym Ci umieszczenie suba w miejscu koła zapasowego (ja tak u siebie zrobiłem) badz w kole zapasowym zamknieta obudowa mysle ze dałaby rade...
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Figar » 30 września 2010, 10:48

Ja się przymierzałem do instalacji głośnika pod w zakolu z lampka w bagażniku, aby wyglądało to tak:

Sub w zabudowie

Niestety fachowiec krzyknął 600zl za zrobienie tego jak należy, więc temat odpuściłem.

Nie jestem fanem suba w schowku pod matą, a już na pewno nie suba w kole.

Jeżeli masz parcie na zabudowę tak jak ja jeszcze w czerwcu to zrób pod lampką po skosie, żeby linia po skosie była równoległa z krzywą bagażnika tak jak na podanym zdjęciu.

Tylko foto przedstawia bodajże 12" Vege, a nam styka 10" głośnik.

Widziałem zabudowę, która nie ma takiego ścięcia chowającego się pod ścięcie bagażnika i taka kostka wystająca naprawdę słabo wygląda. Jak znajdę foto to podrzucę.

Jak się postarasz to i lampkę można wyciągnąć do obudowy głośnika, żeby się nie kurczyła funkcjonalność. No i wzmak też można wtedy do skrzynki przymocować żeby nie dziurawić tapicerki.

Ja po prostu kupiłem 21L skrzynkę :)
Figar
Stella +
Stella +

Auto: Leon Top Sport

Postprzez azja111 » 30 września 2010, 11:28

Figar wlasnie o cos takiego mi chodzilo;]. Wbrew pozora nie jest to bardzo trudna operacja, mysle ze dam sobie z tym rade a 600zl doloze do wzmaka;d. mysle ze taka zabudowa (po wstepnych obliczeniach) wyniesie mnie ok 200zl. Wliczam w to plyte mdf, wykladzine, kleje i wygluszenie. ja pod mojego Hollywooda 10" potrzebuje tylko 15l skrzyni zamknietej lub 25l wetylowanej. Jak policze pojemnosc tej skrzyni to bede wiedzial na co sie zdecydowac. Z lampka tez cos pokombinuje moze cos z tego bedzie;d.
azja111
Signo
Signo

Postprzez kornat » 30 września 2010, 11:37

kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez azja111 » 4 października 2010, 21:58

Zaczynam montowac sprzet i zabudowe. Mam jeszcze kilka pytan do was, a w szczegolnosci do tych ktorzy montowali juz w siebie wznacniacze wraz z zestawem glosnikow. Ktoredy najlepiej puscic kable z akumulatora do bagaznika? Chodzi mi tez o samo przejscie z komory silnika do wnetrza i najlepsze miejsce do puszczenia kabli przez cale auto. Mam do przeciagniecia 1x 35mm2, 1x20mm2, 2xsygnalowki i 2x 1,5mm2 do zwrotnic w przednich drzwiach.

Pozdrawiam!
azja111
Signo
Signo

Postprzez DECYBEL » 5 października 2010, 11:25

ja mam w boczku 2x 20cm sorki ale tylko jedna fote mam ale potem wstawie inne viewtopic.php?t=23413&start=0
DECYBEL
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON

Postprzez azja111 » 5 października 2010, 13:26

Swietnie sie prezentuje;]. Jak mozesz to sprobuj mi wytlumaczyc jak to wszystko zrobiles, patrz moja poprzednia odpowiedz do tego tematu ;]
azja111
Signo
Signo

Postprzez DECYBEL » 6 października 2010, 19:11

za duzo by tu pisac .. ale tak krotko mowiac/piszac :) to we wnece wyklejasz kilka warstw tasmy malarskiej w celu nie przesiakniecia zywicy. jak okleisz nastepnie smarujessz zywica i kladziesz wlokno szklane, czekasz az wyschnie pierwsza warswta lub dwie, i tak do porzadanej grubosci. potem wycinasz oringi pod suba z mdfu, ustawiaszz tak jak ci pasuje za pomoca koleczkow/ pratkow i kleju na goraco. jak ustawisz to sprawdz czy jest sztywne i srabilne. potem naciagasz material robiac tak jakby forme, najlepszy jest taki co wciaga zywice np polar. i robisz to samo co na poczatku posta. moze ktos cos zroumie z tego :P
DECYBEL
Stella +
Stella +

Postprzez Bartix » 16 października 2010, 10:20

Mi również zamarzył się sub w boczku, znalazłem takie coś - http://allegro.pl/passat-b5-hertz-ds-25 ... 23158.html , pisałem do nich i do leona bez problemu też coś wystrugają ale potrzebują auto do wymiarów. Ponieważ ze Szczecina do Warszawy jest kawałek drogi i dla mnie jednego wykonanie takiej skrzynki pewnie by trochę kosztowało, pomyślałem, że jeśli się skrzykniemy i zamówimy kilka takich pudeł to będzie taniej. Pytanie - czy byłby ktoś chętny, no i potrzebny ktoś z Warszawy do udostępnienia swojego bagażnika.
Bartix
Stella +
Stella +

Auto: 1M

Postprzez DECYBEL » 16 października 2010, 19:01

Bartix napisał(a):Mi również zamarzył się sub w boczku, znalazłem takie coś - http://allegro.pl/passat-b5-hertz-ds-25 ... 23158.html , pisałem do nich i do leona bez problemu też coś wystrugają ale potrzebują auto do wymiarów. Ponieważ ze Szczecina do Warszawy jest kawałek drogi i dla mnie jednego wykonanie takiej skrzynki pewnie by trochę kosztowało, pomyślałem, że jeśli się skrzykniemy i zamówimy kilka takich pudeł to będzie taniej. Pytanie - czy byłby ktoś chętny, no i potrzebny ktoś z Warszawy do udostępnienia swojego bagażnika.

pomysl czy jest to oplacalne?bo moim skromnym zdaniem nie>
jesli masz czas moge takie cos wyrzezbic ale dopiero za miesiac ..
DECYBEL
Stella +
Stella +

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja