Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[SEAT] MFD2 przestała czytać mapy - audio OK

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[SEAT] MFD2 przestała czytać mapy - audio OK

Postprzez zubu » 11 lipca 2011, 19:29

Witam

Wie ktoś jaki może być problem, że navi MFD2 przestała mi czytać mapy? Wyskakuje albo cd read error lub cd incompatible. CD audio czyta bez problemu.
Brudny laser? proszę o pomoc lub ewentualnie kontakt do kogoś w rejonach Kraków - Katowice kto mógłby to naprawić.

Dzięki
Seat Leon 1P ABT MSDesign 168 KM 370Nm
zubu
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ABT

Reklama

Re: [SEAT] MFD2 przestała czytać mapy - audio OK

Postprzez pampi » 12 lipca 2011, 08:02

Jak najszybciej zrób na kompie obraz tej płyty wrazie jakbyś musiał ją wypalać znowu lub 1 raz...kup też CD do czyszczenia napędów. Wyszyść napęd i spróbuj wsadzić płytę Navi. Jak dalej nie będzie działało to wypal Navi na nowej (dobrej, polecam Sony albo TDK) płycie i odpal. Powinno działać.
Ta nawigacja po prostu rysuje płyty i nic z tym więcej nie zrobisz.
PS. Wszystko z moich doświadczeń...ja co jakiś czas wypalam nową płytę i śmiga ok.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez redbad_1 » 13 lipca 2011, 05:56

ŻADNYCH płyt do czyszczenia laserów!! Ludzie! Jeżeli jest brudna soczewka to nie ma dla niej nic gorszego niż przejechać szczotką - a płyta do czyszczenia laserów to właśnie szczoteczka.
Delikatna?? Jassne - przetrzyj sobie skórę watą przy prędkości 5000 obrotów to się potniesz, a co dopiero szczotką z soczewce o grubości w okolicach 1mm.

Co chwila do serwisu kumpla trafiają urządzenia z uszkodzonymi laserami bo ludzie tak "naprawiali" ... A laserki kosztują, oj kosztują...

Wyjąć, rozebrać przeczyścić pałeczką do uszu, jeśli jest straszny syf to wilgotną pałeczką (ciepła woda z detergentem). Żadnych alkoholi, rozpuszczalników. Płyn do czyszczenia soczewek/okularów ewentualnie. Ni chyba, że ktoś ma środki do czyszczenia soczewek laserów.

Stare napędy CD, no nawet DVD (jeśli miały szklane soczewki) to taką płytą można. W żadnym razie nowoczesne CD, DVD, BlueRay - tam są soczewki cienkie jak włosek, delikatne i wrażliwe na mechaniczne uszkodzenia.

Jakoś nie ma firmowych płyt do czyszczenia napędów - tylko jakieś firmy krzak.
Cytuję opis: "...PŁYTA czyszcząca CD/DVD + REGULOWANIE DŹWIĘKU!..." - dajcie mi płytę która sama reguluje dźwięk - buaahhahaahhaa. Może wysuwa łapkę ze szczeliny i ustawia basy? ;p;p;p

Jeśli nawigacja rysuje płyty to może mieć poluzowane prowadnice, obluzowany docisk płyty do silniczka, wytarte ślizgi - tym bardziej rozebrać i obejrzeć.

Pozdrawiam!
redbad_1
Stella +
Stella +

Auto: Seat Toledo 1M

Postprzez pampi » 13 lipca 2011, 09:13

redbad_1, proszę jaki mądrala...Ja kupiłem płytę do napędów Sony ;D
zubu, działa działa...u mnie pięknie wszystko chodzi. Jak chcesz rozbieraj. Jak nie to próbuj po mojemu.
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez exb » 13 lipca 2011, 22:39

redbad_1 ma racje-żadnych płyt czyszczących
TDI ... nie dla idiotów!!! No Smoke No Fun!!

Obrazek
Sport
Sport

Auto: Leon 1P FRrrrr

Postprzez redbad_1 » 14 lipca 2011, 21:43

Odrazu mądrala... Po prostu naprawiam elektronikę... PC, laptopy, telefony, konsole, palmtopy i nawigacje gps. Napędy optyczne, radioodbiorniki, odwarzacze cd/dvd/blueray, telewizory itp. to działka mojego kolegi, dzięki któremu naoglądałem się niejednego "patentu" klientów na naprawy, po których koszta faktycznego usunięcia usterki wzrastają niebotycznie (z moich prywatnych "kwiatków" - sklejenie uszkodzonej warstwy dotykowej ekranu GPS-a kropelką -> efekt, uszkodzona ramka z poliwęglanu (stopiona), uszkodzony ekran LCD. Zamiast ok. 70-100PLN naprawa wyniosła 280..).
redbad_1
Stella +
Stella +

Auto: Seat Toledo 1M

Postprzez pampi » 14 lipca 2011, 23:14

redbad_1, mam porządną płytę czyszczącą z wacikiem a nie szczotka. Nakłada się na nią taki płyn specjalny i czyści pięknie. Dodatkowo wypaliłem drugą płytę i śmiga aż miło...myślę, że do takiej pierdoły wystarczy.
zubu, jeśli nie chcesz czyścić to polecam chociaż wypalić 2 raz płytę i sprawdzić.
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez zubu » 1 października 2011, 22:02

pampi napisał(a):redbad_1, mam porządną płytę czyszczącą z wacikiem a nie szczotka. Nakłada się na nią taki płyn specjalny i czyści pięknie. Dodatkowo wypaliłem drugą płytę i śmiga aż miło...myślę, że do takiej pierdoły wystarczy.
zubu, jeśli nie chcesz czyścić to polecam chociaż wypalić 2 raz płytę i sprawdzić.

Poszedłem na łatwiznę i kupiłem płytę czyszczącą i działa! Płytka firmy HAMA, po wyjęciu zebrała dosyć pokaźną ilość brudu na włoskach czyszczących. Zobaczymy jak długo podziała.
Seat Leon 1P ABT MSDesign 168 KM 370Nm
zubu
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ABT

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja