Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zmiana radia w Leon 1M przez laika

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zmiana radia w Leon 1M przez laika

Postprzez Nightroad » 10 września 2013, 15:03

Hej,

Od jakiegoś czasu planuję zastąpić radyjko Seat Aura CD na coś bardziej modernistycznego, wykorzystujące możliwości iPhone'a. Moje poszukiwania doprowadziły mnie do "Sony Mex bt4100u". Nie jestem mechanikiem ani też elektronikiem - moja wiedza kończy się na informacjach znalezionych na tym forum, więc dla pewności chciałbym się zapytać o rzeczy, do których mam trochę wątpliwości:

- złącza i ramka - znalazłem na Allegro coś takiego: http://allegro.pl/audi-a3-a6-03-zlacze-iso-ramka-klucze-separator-i3471681036.html - czy to załatwia podłączenie z obu stron (radia i auta) i wszelkie problemy związane z anteną? I czy faktycznie ramka z Audi A3, A6 pasuje do Leona?
- wyjście Audio - z tego co widzę to Sony Mex ma wyjście Chinch, natomiast od strony auta chyba nie widzę takiego wejścia. Jeżeli dobrze rozumuję to trzeba by je jakoś złączyć z T8a http://images43.fotosik.pl/69/ef6fd15b505bba4b.png. Czy jest na to jakiś prosty sposób?
- sygnał prędkości GALA - czy w takim radiu jak Sony Mex jest to w ogóle wykorzystywane?
- ostatnie ale i najważniejsze - czy jako laik jestem w stanie mając Radio i tą "kostkę" jestem w stanie sam wymienić radio czy jednak lepiej zawieźć to do elektronika samochodowego?

Z góry dzięki i pozdrawiam!
Nightroad
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Zmiana radia w Leon 1M przez laika

Postprzez wojtekk » 11 września 2013, 02:15

Wystarczy ze kupisz sama taka ramke, w a3 te ramki sa wezsze niz w leonie, kostki iso w leonie sa te same, kupuj radio i ramke, reszte podlaczysz sam.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez Tracer2 » 11 września 2013, 04:47

Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Nightroad » 11 września 2013, 08:41

Dzięki za sprostowanie :) Zamówiłem już komplet (radio + wzm/sep + ramkę). Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że nic nie spalę :x Generalnie wszystkie ramki na Allegro są opisane jako Audi + Leon. Mam tylko nadzieję, że mega brzydko nie będzie wyglądać :-P Zapewne zdam jakąś relację z montażu i efektu końcowego :)
Nightroad
Stella
Stella

Postprzez darionahar1 » 16 września 2013, 01:39

dzięki za link, mi się udało i działa a miałem podobny problem w swoim Leonie
darionahar1
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CBDB 2.0

Postprzez Nightroad » 16 września 2013, 15:24

Mam jedno pytanie - podłączyłem radio z zasilaniem tak jak dostałem fabrycznie (w załączniku schemat 1). W efekcie radio uruchamia się tylko z kluczykiem, zaś po wyjęciu zasilanie jest odłączane a co za tym idzie - wszystkie ustawienia się resetują. Z poniższego:
Axee napisał(a):1 - Gala speed signal --- sygnal predkosci GALA
2 - Connection for telephone (Mute) --- wyciszenie radia z zest. glosnomowiacego
3 - Connector line K (Diagnosis). --- linia diagnostyczna K
4 - Key activation and deactivation connection (terminal 15) --- zasilanie +12V po kluczyku
5 - Electrically amplified roof aerial control positive --- zasilanie wzmacniacza antenowego
6 - Switch lighting (terminal 58b) --- napiecie z podswietlania konsoli
7 - Battery positive (terminal 30) --- zasilanie +12V stale
8 - Earth (terminal 31) --- masa

Rozumiem, że muszę zamienić 4 z 7 - i teraz pytanie czy powinienem scross'ować (w załączniku schemat 2) czy oba wpiąć w zasilanie ciągłe?

Załącznik: http://zapodaj.net/4bcb893fe37b1.png.html
Nightroad
Stella
Stella

Postprzez sonor » 16 września 2013, 21:21

Ja też mam radio do wymiany. Będzie pionier. W kostce aby radio trzymało pamięć musi być tak podłączone. Gra tylko z kluczykiem lekko przekręconym https://picasaweb.google.com/1174401540 ... Ku_68q62AE

Separator jest nie zbędny , i musi mieć zasilanie ?
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Nightroad » 17 września 2013, 10:36

Wczoraj scross'owałem kable od zasilania i jest ok, dokładnie tak jak u Ciebie. Co prawda jak się patrzy z góry to widać aluminiową obudowę ale z przodu wygląda ok :)
Nightroad
Stella
Stella

Postprzez sonor » 17 września 2013, 11:50

Kostki zostały obrócone do zdjęcia. I ta mała ma być w radiu a ta większa (na foto bliżej radia) jest do instalacji w aucie.
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja