Witam serdecznie,
forumowicze, mam dość duży problem z moim radiem fabrycznym Aura CD.
Od kupna samochodu radioodtwarzacz nie działa poprawnie, przy wyłączonym samochodzie i wyjętym kluczyku, radio potrafi samo się włączyć, po czym zaczyna mechanizm od CD coś rzeźbić, brzęczeć tak jakby chciał odczytać płytę CD, której nie ma w środku i po chwili wyskakuje napis na wyświetlaczu MECHANIC (czasem taki stan rzeczy dzieje się po 10 sekundach od wyciągnięcia kluczyka, czasem po godzinie, nie ma na to reguły), który po chwili znika i włącza się normalnie radio po czym zaś po chwili przełącza się na CD, rzeźbi, brzęczy i wyskakuje błąd MECHANIC! Niestety, ale muszę mieć przez to wyciągnięty bezpiecznik od radia, bo rozładowuje mi przez to akumulator.
Podczas jazdy i słuchaniu radia FM losowo też próbuje się przełączyć na CD i też wyskakuje błąd MECHANIC (oczywiście płyty CD nie ma w napędzie).
Radio czyta płyty normalnie. O dziwo podczas odczytu CD błąd nie wyskakuje (chociaż długo nie testowałem, bo nie wiele słucham muzyki na CD).
Czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek?
Radio wyciągałem, sprawdzałem połączenia w kostce ISO, sprawdzałem błędy VCDSem ale nic nie wyskoczyło.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.