Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Radio Aura - reset konfiguracji

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Radio Aura - reset konfiguracji

Postprzez kevin » 28 września 2013, 09:15

Witam.

W swoim leonie mam problem z radiem Aurą - dokładnie chodzi o brak muzyki w radiu (zarówno FM jak i tej puszczanej przez adapter z kasety).
Zmieniła mi się konfiguracja w radiu i teraz jak nacisnę NEXT\BACK (następny\poprzedni track/stacja) to cały czas wyświetla mi tylko trzy kanały:

1) MW (Medium Wave?)
2) jakieś radio FM, gdzie i tak jakość jest b. słaba
3) LW (Low Wave ?)

Właściwie muzyki nie ma, jest tylko taki szum jak z radia CB. Kilka dni temu było wszystko OK, więc podejrzewam, że zmieniłem niechcący jakieś ustawienia - więc zastanawiam się nad ich przywróceniem bądź ogólnie zresetowaniem do domyślnych.

W książce serwisowej było napisane, że przytrzymanie "FM/AM" do momentu aż na ekranie wyświetli się napis "FM" pomoże - i właściwie pomogło - znalazło jakąś stacje i normalnie słyszałem dźwięk/muzykę, ale gdy tylko puściłem palec z guzika to znowu wróciło do MW/LW.

Sprawdzałem czy przy adapterze jest podobnie: i niby muzyka pograła z telefonu (normalnie), ale za chwilę samo/automatycznie przerzuciło na MW/LW.

Wie ktoś jak do tego podejść? Radio Aura to ten kaseciak (nie CD), przykładowe zdjęcie znalezione w sieci: https://img4.sprzedajemy.pl/540x405_radio-seat-aura-leon-1079479.jpg
Seat Leon - 2004r. - 90 KM TDI - DIESEL
kevin
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Radio Aura - reset konfiguracji

Postprzez SpoON » 28 września 2013, 09:42

Spróbuj wyjąc radio, odłącz zasilanie na jakieś 5 min i podłącz, samo powinno się zresetować i może pomoże. W razie jakby się nic nie zmieniło to mam dokładnie takie radio jak potrzebujesz, oddam po taniości ;)
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kevin » 4 października 2013, 20:36

Po krótkiej przerwie wróciłem. Dzisiaj wyjąłem radio i odłączyłem zasilanie (oraz dodatkowo: dwie kostki, które idą do radia) - po podłączeniu nie widzę już żadnych MW/LW i nie słyszę żadnych szumów, ale w tej chwili na wyświetlaczu pojawia się bodajże liczba: 2000 i mogę przestawić tą wartość (w górę łub w dół) - i nic więcej nie mogę zrobić.

Żaden guzik nie reaguje, kaseta (adapter) również nie sprawdza się. W tej chwili radio jest jakby "rozbrojone" i jakbym musiał wpisać jakiś kod bezpieczeństwa (?) - jeśli tak: to jaki skąd ten kod wziąć i jak go zatwierdzić ewentualnie?

PS. Dzięki za propozycje odnośnie kupna radia, ale jakbym już inwestował w sprzęt grający to na pewno nie chciałbym powtórki z "rozrywki" i siedział cały czas na kasecie - tylko już poszedłbym w kierunku czegoś nowszego :-)
kevin
Stella
Stella

Postprzez Tuchola_BDG » 4 października 2013, 21:19

Musisz odblokować radio, należy wpisać PIN radia za pomocą przycisków 1-4 i zatwierdzić przyciskiem PTY/Prog. Pin powinieneś mieć wpisany w książeczce, jeśli jej nie masz to obejrzyj radio, często się zdarza, że ktoś kiedyś sobie zapisał pin na radiu. Jak nie da rady to musisz szukać magika-elektronika co Ci pin z radia wyciągnie. Ewentualnie ASO też powinno pomóc.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez kevin » 5 października 2013, 14:10

Hm, podczas wpisywania pinu trzeci guzik nie chciał w ogóle zmieniać wartości i w konsekwencji zatwierdziło mi błędny PIN. W tej chwili cały czas mam na wyświetlaczu napis "SAFE" (a w obok tego napisu taka mała dwójka). Nie mogę właściwie nic zrobić. Odłączyłem całkowicie radio na pow. > 10 minut, ale ustawienia się w ogóle nie zresetowały cały czas sam napis widnieje. Dodatkowo próbowałem nacisnąć jeszcze raz guzik "PTY/PROG" aż do momentu "bipnięcia", ale nie doczekałem się niczego.

W manualu (po angielsku) widnieje mniej więcej taka reguła/rada:
Kod: Zaznacz cały
If you have got wrong numer "SAFE" will remain on the display, and you will not hear radio. Start again from the beginning. Respect the waiting intervals between attempts.

Jak mam rozpocząć od nowa wszystko, jeśli nawet wyłączenie radia nie powoduje niczego co mógłbym wpisać na nowo PIN. Dodatkowo ostatnie zdanie, które przedstawiłem wyżej jest dla mnie całkowicie nie jasne. O jakich odstępach (intervals) mówimy? Gdy naciskałem ponownie guzik "PTY/PROG" to za każdym razem dawałem sobie minimum >= 5 minut odstępu.
kevin
Stella
Stella

Postprzez Szymko » 5 października 2013, 14:22

Jakbyś poszukał na forum to byś wiedział o co chodzi z tym zdaniem. Zostawiasz włączone radio na jakiś czas i czekasz aż zniknie SAFE i pokażą się znowu cyferki i wklepujesz kod. Jeżeli znowu wpiszesz niepoprawny to ponownie czekasz na kolejną próbę. Tym razem dłużej niż poprzednim razem.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez kevin » 7 października 2013, 17:16

Ok, wszystko się zgadza. Odblokowało się radio, ale za chiny nie mogę nacisnąć klawisza "3", żeby wybrać numer "7" - klawisze 1, 2, 4 działają prawidłowo, a ten dziad (tj: "3") nie chce się zmienić. Ogólnie działał on prawidłowo (przed tą cała usterkę) bo miałem tam przypisaną konkretną stacje.

Czy jest to jakąś kolejna zagadka SEATa, czy po prostu guzik mi się "zużył"?
kevin
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 8 października 2013, 09:03

Pewnie guzik się zużył zdejmij panel i zobacz czy nie ułamał ci się kawałek plastyku co dociska klawisz.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez kevin » 8 października 2013, 18:17

Rozwiązałem to inaczej - domyślnie ustawiło mi numer: 2000 na wyświetlaczu; więc za pomocą klawisza "<" (back) ustawiłem sobie odpowiednią liczbę, która zawierała trzecią pozycją taką jaką potrzebowałem i resztę ustawiłem za pomocą klawiszy: 1, 2, 4 :-)

Ogólnie temat uważam za zamknięty, dzięki wszystkim za cierpliwość i pomoc.
kevin
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 8 października 2013, 21:26

A radyjku po resecie sie poprawilo?? Trojka klawisz dziala??
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja