Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

RNS310 - błąd po aktualizacji softu

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

RNS310 - błąd po aktualizacji softu

Postprzez Fiddle » 20 września 2013, 19:51

Witam,

Coś mnie podkusiło... i zabrałem się za aktualizację softu w nawigacji (RNS310) wg instrukcji z forum gpsunderground (nie wiem czy mogę podać link)... pierwszy etap przebiegł pomyślnie i urządzenie zostało zaktualizowane z wersji 0227 do 0351, wszystko działało ok więc zabrałem się do aktualizacji do 0357 (i to był mój błąd...), po kilkunastu restartach na ekranie pojawił się komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Software update needed
please insert download data carrier

(proces trwa kilkanaście minut wiec nie siedziałem w samochodzie cały czas i nie wiem czy jakieś komunikaty wcześniej zostały wyświetlone)
więc wsunąłem z powrotem płytę z aktualizacją (napęd ją wysunął podczas aktualizacji), po chwili proces ruszył dalej... gdy postęp doszedł do "step 99/100" urządzenie się zrestartowało, płyta wysunęła a na ekranie znowu pojawił się komunikat
Kod: Zaznacz cały
Software update needed
please insert download data carrier

Wkładanie płyty już nic nie daje, urządzenie albo ją wysuwa i komunikat widnieje w dalszym ciągu, albo wyłącza się z płytą w środku...

i teraz pytanie, czy ktoś spotkał się z podobnym błędem, czy istnieje możliwość rozwiązania go bez demontażu radia i wysyłania go do jakiegoś serwisu? Jeśli nie, to czy znacie kogoś kto potrafiłby naprawić to w okolicach Krakowa/Miechowa??
Fiddle
Stella
Stella

Auto: Leon 1p1
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: RNS310 - błąd po aktualizacji softu

Postprzez Klikoś » 20 września 2013, 21:05

Dawaj linka. Co daje ta aktualizacja do 0351?
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Fiddle » 20 września 2013, 21:38

http://gpsunderground.com/forum/volkswa ... post203404 tam tez napisałem posta z pytaniem, ale chyba czeka na zatwierdzenie przez moderatora

Ja aktualizowałem ze względu na menu "phone", w 0227 działa tylko jako wyciszenie dźwięków w 03xx znajduje się tam dodatkowa strona z podmenu do wybierania numerów itp. Oraz wyświetlana jest informacja o zasięgu( ilość kresek)
(menu telefonu w wyświetlaczu multi-funkcyjnym [tym obok prędkościomierza] pozostaje bez zmian, czyli brak info o zasięgu i nieodebranych - liczyłem ze aktualizacja to tez poprawi, ale to chyba zależy od modelu modułu gps)
To czy można odtwarzać muzykę przez A2DP (bluetooth) nie zdążyłem sprawdzić, w 0227 było to niemożliwe, mimo ze ikonka bluetooth audio widniała w menu media (możliwe ze to tez zależy od modułu gps)

Ale dodatkowo jest kilka poprawek w nawigacji, m.ni info o ograniczeniach prędkości...
trochę inaczej wyświetla się menu w "media"
minimalnie szybciej przełącza między utworami(karta SD 16GB class10, mp3 320kbps wiec dość spore rozmiary średnio 15-20MB), ale możliwe ze to złudzenie

dokładnej listy zmian nie szukałem.

Jeśli nie zależy ci na tym menu telefonu to lepiej nie komplikuj sobie życia...
Fiddle
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 20 września 2013, 21:47

W razie gdybyś sam nie umiał nic zrobić to z okolic Krakowa polecam http://www.nawigacjakrakow.pl/ Robiłem u gościa spolszczenie do RCD 510
Zna się na robocie i na pewno postawi Ci RNSa na "nogi"
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Klikoś » 20 września 2013, 23:03

To muszę sprawdzić jaką mam wersję teraz, bo wszystkie te funkcje, o których piszesz u mnie są. W każdym razie thx za info. :)
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Fiddle » 22 września 2013, 18:31

Problem rozwiązany... :D

Wypaliłem obraz na nowej płycie na nagrywarce PC'towej z prędkością 2x (na laptopie minimum miałem 8x i tak wypalona została poprzednia płytka) i odpaliłem aktualizacje w drodze do krk, w ciągu 30 minut, bez żadnego restartu aktualizacja doszła do 100/100 kolejne 10 min ten stan nie ulegał zmianie, ale w końcu nastąpił restart i włączyło się radio :), niestety kartę pamieć zostawiłem w domu i musiałem słuchać radia :/

Także jeśli ktoś będzie w przyszłości aktualizował to radze nagrywać nie przy pomocy laptopowej nagrywarki, z jak najniższą prędkością i na markowych płytach.

I jeszcze jeśli ktoś jest ciekawy to koszt "naprawy" takiej usterki to: "Jest taka możliwość naprawy koszt 400zl+wysylki"(cytat z maila) w podanym przez kolegę wyżej serwisie.

Dla potomnych:
Wersje oprogramowania sprawdzamy przytrzymując przez 12s przycisk "setup", po czym z menu wybieramy odpowiednią pozycje (nie pamiętam już nazwy, jest 3 i na liście)

EDIT:
Aktualnie wersja softu to 0357 H15

Dziękuje tym którzy starali się pomóc.
Fiddle
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 22 września 2013, 20:06

Fiddle napisał(a):I jeszcze jeśli ktoś jest ciekawy to koszt "naprawy" takiej usterki to: "Jest taka możliwość naprawy koszt 400zl+wysylki"(cytat z maila) w podanym przez kolegę wyżej serwisie.

masakra :shock: dobrze że zrobiłeś sam :D
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Michałek » 9 października 2013, 10:36

Czy z RNS 315 działa podobnie ta aktualizacja?
Obrazek