Coś mnie podkusiło... i zabrałem się za aktualizację softu w nawigacji (RNS310) wg instrukcji z forum gpsunderground (nie wiem czy mogę podać link)... pierwszy etap przebiegł pomyślnie i urządzenie zostało zaktualizowane z wersji 0227 do 0351, wszystko działało ok więc zabrałem się do aktualizacji do 0357 (i to był mój błąd...), po kilkunastu restartach na ekranie pojawił się komunikat:
- Kod: Zaznacz cały
Software update needed
please insert download data carrier
(proces trwa kilkanaście minut wiec nie siedziałem w samochodzie cały czas i nie wiem czy jakieś komunikaty wcześniej zostały wyświetlone)
więc wsunąłem z powrotem płytę z aktualizacją (napęd ją wysunął podczas aktualizacji), po chwili proces ruszył dalej... gdy postęp doszedł do "step 99/100" urządzenie się zrestartowało, płyta wysunęła a na ekranie znowu pojawił się komunikat
- Kod: Zaznacz cały
Software update needed
please insert download data carrier
Wkładanie płyty już nic nie daje, urządzenie albo ją wysuwa i komunikat widnieje w dalszym ciągu, albo wyłącza się z płytą w środku...
i teraz pytanie, czy ktoś spotkał się z podobnym błędem, czy istnieje możliwość rozwiązania go bez demontażu radia i wysyłania go do jakiegoś serwisu? Jeśli nie, to czy znacie kogoś kto potrafiłby naprawić to w okolicach Krakowa/Miechowa??