Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Słaby odbiór radia w mieście

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Słaby odbiór radia w mieście

Postprzez maariu » 23 kwietnia 2012, 23:10

Witam, mam nietypowy problem z odbiorem radia w mieście. Dość często pojawiają się trzaski lub stacje zanikają całkowicie na chwilę - niekiedy wystarczy ruszyć 1m samochodem, aby problem zniknął. Dodatkowo zauważyłem, że radio w pewne dni działa lepiej, a w inne zdecydowanie gorzej. Natomiast poza miastem (nawet w dużej odległości, w lasach, pomiędzy wzniesieniami i bez względu na dzień) stacje radiowe odbiera wprost idealnie - nawet lokalne, których raczej nie powinno odbierać. Czy ktoś spotkał się kiedyś z takim problemem? I czy np. wymiana anteny na nową (Calearo lub innej dobrej firmy) może pomóc? Mieszkam w Lublinie, który jest miastem mocno "pofałdowanym" z dużą ilością ciasnych ulic - czy może to mieć tak duży wpływ na odbiór radia. Dodam jeszcze, że najgorzej radio odbiera stacje o najsilniejszym sygnale: RMF, PR3, RL - których przekaźnik zlokalizowany jest w odległości 20 km od miasta (w Piaskach). Jako ciekawostkę dodam, że np. radio Maryja na lokalnej częstotliwości (97 MHz) momentami nie odbiera mi wcale :-) (może i dobrze), ale AF przełącza się na częstotliwość z Parczewa (100,6 MHz) i niestety gra całkiem ładnie... :-(
Poprzednio miałem radio oryginalne Seat Aura i działało raczej bez zakłóceń. Aktualnie mam radio Clarion CZ201 z zamontowanym separatorem. Kabel antenowy sprawdziłem, masę również - styczność z dachem, wzmacniacz w stopce przeczyściłem (nie było dużo nalotu) - antena jest oryginalna Calearo (bagnet bez uszkodzeń). Ustawienie LO/DX również nic nie pomaga. Kombinowałem też z filtrami ferrytowymi - nic. Pokusiłem się nawet o tymczasową zmianę całej anteny (typu "no name" bez wzmacniacza) wraz z kablem - efekt był taki, że w mieście zakłóceń było słychać mniej, natomiast poza miastem antena nie "łapała" niemal niczego - jedynie z zakłóceniami RMF, czy Zet.
maariu
Stella
Stella

Auto: Leon 1M Spirit 1.6
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Słaby odbiór radia w mieście

Postprzez Tracer2 » 24 kwietnia 2012, 04:45

Czy antena jest zasilana 12 V po zamianie na inne radio ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez marcin7x5 » 24 kwietnia 2012, 08:07

Najlepiej to podjechac do jakiegos zakladu co naprawiaja radia. Czasami mają tam sprzęt do pomiaru fal radiowych czy cos takiego na kablu antenowym. Za parę zł to sprawdzą i będzie wiadomo.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez maariu » 24 kwietnia 2012, 11:20

Antena jest zasilana prawidłowo z radia (12V) poprzez separator - napięcie do anteny dochodzi (sprawdziłem). W jednym zakładzie już byłem (podobno specjalistyczny na lokalnym rynku w sprzęcie car hi-fi) - posprawdzali i... powiedzieli, że u nich (w zakładzie) gra poprawnie. Tyle, to i ja stwierdziłem. Dostałem odpowiedź, że w mieście jest mnóstwo zakłóceń :?: a to radio jest bardzo czułe.
Dodam, że zakłócenia (trzaski) w radiu pojawiają się zarówno podczas jazdy, jak też i na postoju przy zgaszonym silniku i wyłączonym zapłonie - sprawdziłem również i tak, aby wyeliminować możliwość powstawania zakłóceń od jakiegoś niesprawnego elementu w samochodzie, np. alternator.
maariu
Stella
Stella

Auto: Leon 1M Spirit 1.6
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez marcin7x5 » 25 kwietnia 2012, 07:53

To może przyjdzie ci zmienic radio na inne.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez stm75 » 25 kwietnia 2012, 19:23

Kolego wymień sobie stopkę anteny na dachu. Tam jest wzmacniacz sygnału. Miałem taki sam problem i po zdemontowaniu okazało się, że w środku wszystko jest zgniłe i się do niczego nie nadaje. Po wymianie stopki anteny radio gra aż miło. A no i jeszcze koniecznie zamontuj separator antenowy między radiem a anteną. Powodzenia. Btw też jestem z Lublina :-). Odezwij się na PW
stm75
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Aura CD słabo łapie fale.

Postprzez cygareteq » 30 października 2012, 23:25

Witam, więc tak jak w temacie, z tym, że gdy jestem np. blisko jakichś większych anten jak np. siedziba eski czy coś w tym stylu, sygnał jest w porządku. Wygląda na to, że radio łapie samo fale, a antena jest jakby zbędnym gadżetem.
Co zrobiłem, otóż wymieniłem końcówkę od anteny do radia, ale to nic nie dało. Moje pytania brzmią tak; czy da rade coś zdziałać bez wizyty w jakimś serwisie i bez demontowania podsufitki. I czy pęknięty u nasady bat na dachu może być przyczyną. Oraz czy taka wizyta sporo kosztuje (orientacyjne koszty, najlepiej w łódzkim).

Pozdrawiam.
cygareteq
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AGR 1.9

Re: Odp: Aura CD słabo łapie fale.

Postprzez Cubaza » 30 października 2012, 23:34

Wymien bat anteny wraz ze wzmacniaczem. Moglasie tam dostac wilgoc i wzmacniacz antenowy nie dziala. W ASO to wydatek 80 zlotych a radio dziala o wiele lepiej. Do tej wymiany nie trzeba demontowac calej podsufitki. Wystarczy kawalek z tylu.

Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Re: Aura CD słabo łapie fale.

Postprzez orlen » 31 października 2012, 17:23

cygareteq, krótko mówiąc, musisz wymienić podstawę anteny. Jak coś to mam na zbyciu.
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Ohapara » 31 października 2012, 23:34

A ja mam antene sirio trifleks i mam tez problem z lapaniem stacji radiowych, radyjko to tez aura cd, ktos ma jakis pomysl? :-)
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan

Postprzez stm75 » 31 października 2012, 23:37

Dodać wzmacniacz antenowy między radiem a anteną !!!
stm75
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Lesoto » 1 listopada 2012, 10:48

Ohapara napisał(a):A ja mam antene sirio trifleks i mam tez problem z lapaniem stacji radiowych, radyjko to tez aura cd, ktos ma jakis pomysl? :-)

Separator antenowy rozwiązuje problem. Niestety tylko częściowo, bo do jakości odbioru FM znanej z fabrycznej anteny trochę brakuje. Taki urok Triflex'a - jeżdżąc po aglomeracjach i w ich pobliżu nie ma problemu, na trasie czasami znajdziesz 'pusty eter'...
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez cygareteq » 1 listopada 2012, 14:48

A macie jakiś patent na zdejmowanie podsufitki? Bo myślę, że dam sobie z tym radę sam, tylko brakuje mi punktu zaczepienia od czego zacząć. Jeszcze kwestia tego jakie anteny+ wzmacniacze polecacie, czy fabryczne są ok czy jakieś tańsze bądź lepsze zamienniki. Zależy mi na dobrej jakości odbioru, ale też bez dziwactw żadnym audiofilem nie jestem ;)

Pozdrawiam :)
cygareteq
Stella
Stella

Postprzez Ohapara » 1 listopada 2012, 17:33

Lesoto napisał(a):na trasie czasami znajdziesz 'pusty eter'...
no wlasnie... :-x a jakies dodatkowe anteny , naklejane? pomoga?
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Postprzez Lesoto » 1 listopada 2012, 17:40

Ohapara napisał(a):
Lesoto napisał(a):na trasie czasami znajdziesz 'pusty eter'...
no wlasnie... :-x a jakies dodatkowe anteny , naklejane? pomoga?

Mnie to wkurzało i kupiłem antenę klejoną na przednią szybe Blaupunkt'a. Problem rozwiązany, nie rzuca się w oczy a działa bardzo dobrze.

Przykładowa aukcja: http://allegro.pl/super-antena-na-szybe ... 01452.html
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez Ohapara » 1 listopada 2012, 23:24

Lesoto napisał(a):Mnie to wkurzało i kupiłem antenę klejoną na przednią szybe Blaupunkt'a

podziękował , szerokości :D
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Postprzez cianek » 19 listopada 2012, 20:22

Podepnę się do tematu, bo nie chcę zakładać nowego.
Mianowicie niedawno jadąc samochodem w pewnym momencie zginęły mi wszystkie stacje. Myślałem, że może nadajnik padł, ale jadąc dalej słabo odbierało. Zawsze zaraz za Dreznem łapałem już Zetkę, a teraz to dopiero koło Legnicy. Wyjmowałem radio, sprawdzałem czy nie wtyczka, ale wszystko ładnie podłączone. Czy to będzie to samo co u kolegów, czyli wzmacniacz antenowy? Ewentualnie jak to ustrojstwo wymienić, bo do podsufitek jeszcze się nie dobierałem. Będę wdzięczny za małą radę.
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Postprzez PaVLo » 22 listopada 2012, 12:04

Prawdopodobnie musisz rozbierać podsyfitkę i przerabiać antenę. Miałem to samo dwa miesiące temu i po przeróbce odbiera bez problemów a też myślałem że to radio.

Podsufitka jest sztywna i delikatna, więc trzeba uważać. Odkręcasz tylne rączki, odczepiasz z zatrzasków górną listwę przy tylnej szybie oraz uchylasz tylne słupki i masz dostęp. Ja uchylałem też środkowe słupki, wtedy podsufitkę można bardziej opuścić. Do odkręcenia anteny potrzeba chyba klucza 17.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Axee » 25 listopada 2012, 01:45

cianek, na poczatku odczepiasz bat anteny od stopki. Nastepnie zrywasz tylna listwe sufitowa, jest na zatrzaskach. Odginasz od strony bagaznika delikatnie podsufitke na ok. 5cm, podkladasz sobie cos po bokach miedzy podsufitka i dachem. Kluczem plaskim 22 odkrecasz nakretke anteny, pozniej reka. Pod gabka na przewodzie jest szybkozlaczka, odpinasz. Wyciagasz podstawe anteny z kawalkiem przewodu. Nowa montujesz w odwrotnej kolejnosci.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez cianek » 26 listopada 2012, 17:03

Dzięki wielkie za poradę. Mam nadzieję, że to ten wzmacniacz. Jakby nie podziałało to będę pisał dalej ;)
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Postprzez Ohapara » 26 listopada 2012, 19:27

Lesoto napisał(a):Mnie to wkurzało i kupiłem antenę klejoną na przednią szybe Blaupunkt'a. Problem rozwiązany, nie rzuca się w oczy a działa bardzo dobrze.
zakupiłem to samo, Lesoto, mozesz podpowiedziec jak to zamontowales? bo instrukcja troche mnie przeraziła :?
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Postprzez Lesoto » 26 listopada 2012, 19:41

Ohapara napisał(a):
Lesoto napisał(a):Mnie to wkurzało i kupiłem antenę klejoną na przednią szybe Blaupunkt'a. Problem rozwiązany, nie rzuca się w oczy a działa bardzo dobrze.
zakupiłem to samo, Lesoto, mozesz podpowiedziec jak to zamontowales? bo instrukcja troche mnie przeraziła :?

Montował mi to mój Magik od elektryki, byłem przy tym i nie slyszałem by kur..ł na tę antenę :mrgreen:
Z tego co pamiętam to kleił wąsy do szyby i puścił kabel podsufitką i słupkiem A do deski-radia... Jak chcesz to Ci na PW wyślę numer do niego, chętnie pomoże ile się da przez telefon ;-)
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez Ohapara » 27 listopada 2012, 00:51

Lesoto napisał(a):
Ohapara napisał(a):

Montował mi to mój Magik od elektryki, byłem przy tym i nie slyszałem by kur..ł na tę antenę :mrgreen:
Z tego co pamiętam to kleił wąsy do szyby i puścił kabel podsufitką i słupkiem A do deski-radia... Jak chcesz to Ci na PW wyślę numer do niego, chętnie pomoże ile się da przez telefon ;-)

A gdzie masz to koleczko przyklejone?
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Postprzez Lesoto » 27 listopada 2012, 13:14

Ohapara napisał(a):A gdzie masz to koleczko przyklejone?

Za lusterkiem centralnie na przedniej szybie.
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez cygareteq » 9 grudnia 2012, 01:20

Więc tak radio działa i ma się dobrze, wina leżała po stronie separatora i anteny, gdyż była pęknięta u podstawy. Niestety sam nie dałem rady tego naprawić, a naprawa w Zgierzu pod Łodzią kosztowała mnie 120,- (60,- za robocizne , 20,- za zlokalizowanie usterki i 40,- za kabel+ antena + jakiś "mocniejszy" separator). Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
cygareteq
Stella
Stella

Postprzez węsier » 10 grudnia 2012, 19:26

Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego...
Czy może ktoś powiedzieć jak zaprogramować stacje radiowe w oryginalnym radiu Aura (kaseciak) lub dysponuje ktoś polską instrukcją do tego radia gdzie jest opisane jak to zrobić bo za Chiny ludowe nie mogę tego ustawić :D
A druga sprawa co może być przyczyną w zmieniarce, że np mam wypaloną płytę cd z muzyką i np na płycie gdzie mam 15piosenek 3-4 ostatnie tracki mi przerywają jakby się coś zawieszało. Sprawdzałem płyty we wieży i na kompie i nie przerywa, a w aucie tak. Czy pada laser w zmieniarce, czy może pogoda (temperatura) działa szkodliwie na laser?
węsier
Stella +
Stella +

Silnik: CJSA 1.8

Postprzez PaVLo » 13 grudnia 2012, 23:06

Ustawiasz stację i RDS na I, II lub III i przytrzymujesz kilka sekund jeden z numerycznych przycisków, aż z radia dojdzie piknięcie, od tej pory masz zaprogramowaną stacje pod danym numerkiem, a co do drugiego problemu, to wydaje mi się, że na grywasz z byt szybko płytkę i takie są objawy.

Instrukcja do radia AURA jest tutaj (CD, ale do kaseciaka też pasuje, bo sam mam)

http://chomikuj.pl/pm4/Seat
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez Stunter » 8 października 2013, 05:52

Odkopie temat, mam problem, Radio seryjne Aura CD, kupiłem auto bez bata przy antenie, dokupiłem bat przykręciłem i lipa, radio w ogóle nie łapie żadnych fali. Gdzie i w czym może leżeć problem ? dodam że ta końcówka w środku z gwintem na bat, przesuwa się luźno góra dół(tak jakby można regulować) i jeszcze przy antenie jest delikatne zmatowienie na dachu tak jakby spod anteny utleniało się aluminium :) Z góry dzięki za odpoweidź
Stunter
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Tuchola_BDG » 8 października 2013, 06:07

Wydaje mi się, że wzmacniacz pod anteną mógł Ci przegnić jak nie mialeś bata
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Stunter » 8 października 2013, 07:47

Czyli trzeba bedzie pewnie odkrecic antene i szukac przyczyny ? kompletnnie nic nie znajduje, ani jednej stacji. Czym wgl można wyciagnac radio bez tych kluczykow oryginlnych, macie jakiś sposob ?
Stunter
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Tuchola_BDG » 8 października 2013, 08:04

Gdzies na forum był temat o demontażu anteny więc najlepiej go poszukaj. Ja akurat te kluczyki mam, więc nie wiem jak wygląda sprawa wyciągania radia bez nich.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Darekk29 » 9 października 2013, 08:25

Ja wyciągałem radio w bardzo prymitywny sposób: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Edit by Oczkolek
Darekk29
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Postprzez mistrzunio » 10 listopada 2015, 08:30

Słaby odbiór radia fm dopadł i mnie. Radio ori aura cd.

Chodzi o wybór anteny:
1. http://allegro.pl/antena-raku-2-seat-co ... 01590.html
2. http://allegro.pl/antena-raku-2-seat-to ... 00194.html
3. ori z aso

?
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi
Silnik: CJXA 2.0

Re: Odp: Słaby odbiór radia w mieście

Postprzez Bry1ant » 10 listopada 2015, 17:37

Ori podstawka anteny ze wzmacniaczem to koszt z tego co pamietam 90zl w aso wiec po co kombinowac.
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez mistrzunio » 10 listopada 2015, 17:49

Bry1ant, czyli najlepiej kupić samą ori podstawkę i przełożyć samego bata :)
mistrzunio
Sport
Sport

Re: Odp: Słaby odbiór radia w mieście

Postprzez Bry1ant » 10 listopada 2015, 17:58

Bacik kosztuje kolo 30zl, jak kupilem orginaly przynajmniej mialem pewnosc ze bedzie to dzialac jak trzeba
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez mistrzunio » 10 listopada 2015, 18:20

Podobny temat przerabiałem w mk4, zakupiłem zwykły zamiennik za 40 zł + separator bo miałem pionka i hulało, ściągało wszystko aż miło. Dlatego zapytałem w temacie czy warto płacić x2-3 tyle za ori z aso :)
mistrzunio
Sport
Sport

Postprzez Adam1985 » 4 stycznia 2016, 12:01

Miałem ten sam problem w Ibizie 6L. Poprzedni właściciel wymienił bat anteny na zamiennik i do środka wlewała się woda. Po rozebraniu podsufitki i wymianie wzmacniacza radio gra jak nowe.
Adam1985
Stella
Stella

Auto: SEAT Toledo
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez PaVLo » 7 stycznia 2016, 20:58

U mnie jest taka sama sytuacja, niektóre stacje jak eska czy RMF Max potrafią szumieć lub trzeszczeć albo gubią sygnał. Antenę wymieniałem na jakąś z droższych na allegro ponad rok temu, ale nic to nie dało. Mam jeszcze seryjne radio Aura kasetowe. Planuje zmienić radio na jakieś do 500zł i zastanawiam się czy poprawi to coś czy znów czeka mnie wcześniejsza wymiana anteny, tym razem z aso ?.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez mistrzunio » 8 stycznia 2016, 09:54

Jaki jest numer oryginału tej anteny, podstawka + bat, chyba zamówię w aso skody.
mistrzunio
Sport
Sport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja