Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Aura CD - nie działa przycisk do wyjmowania cd

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Aura CD - nie działa przycisk do wyjmowania cd

Postprzez Murdock574 » 15 listopada 2010, 09:38

Szukajki używałem i raczej nic na ten temat nie było.
Mam problem z fabrycznym radiem Aura CD. Przycisk od wyjmowania płyty jakby się trochę zapadł i przestał reagować. Jestem teraz skazany na słuchanie ciągle jednego CD.

Czy jest jakaś mozliwość od zewnątrz wyjąć ten przycisk i sprawdzić co nie jest halo ?
Czy mozna spróbować wpuścić pod niego jakieś np. WD-40, bo może jest zanieczyszczenie pod nim ?
Czy pozostaje w takim przypadku tylko wyjmowanie całego radia i rozbiórka, albo zakup nowego ?
Może istnieje jakiś inny sposób na wyjecie płyty ?
Murdock574
Signo
Signo

Auto: TS TDI

Reklama

Re: Aura CD - nie działa przycisk do wyjmowania cd

Postprzez aceman » 15 listopada 2010, 10:46

Też się borykałem z podobnym problemem i wygląda to tak:
1. Nie ma możliwości wyjęcia tego i innych przycisków od zewnątrz (wyjątkiem jest tylko pokrętło, gdzie można zdjąć "gałkę" :hahaha: )
2. WD-40 możesz wpuścić w wiele miejsc, ale nie do elektroniki. Jak już to są chemiczne środki na bazie alkoholu np. Kontakt-U. Czyści styki, elektronikę, a potem odparowuje.
3. Wyjęcie radia i przeczyszczenie to najlepszy sposób na rozwiązanie Twojego problemu. Ja zrobiłem czyszczenie klawiszy zaraz po zakupie samochodu 2 lata temu i od tamtej pory mam spokój. Nie ma dużo rozbierania, a efekt gwarantowany (całej pracy na ok. godzinkę).
4. Bez rozbierania radia, chyba inaczej się nie da !!

Powodzenia :P
aceman
Sympatyk LeonClub

Auto: Seat Leon

Postprzez Murdock574 » 15 listopada 2010, 22:33

Czyli lepiej się nie dotykać ;] radio zostało wyjęte i zostawione do naprawienia w sklepie elektronicznym, w środe ma być gotowe, napiszę ile kosztuje zrobienie tego.

[ Dodano: 16 Listopad 2010, 17:45 ]
dosłownie gra muzyka ;] koszt naprawy - 5zł ;]
Murdock574
Signo
Signo

Auto: TS TDI

Postprzez hanson » 20 stycznia 2016, 12:10

Witam,

mam ten sam problem... Zastanawiam się ile teraz kosztuje taka naprawa :)
hanson
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: ARL 1.9

Postprzez mlynek » 21 stycznia 2016, 23:18

Miałem ten sam problem. U mnie był wyłamany bolec tego przycisku, który popychał mikrostyk od wyjmowania CD. Trzeba radio wyjąć, zdjąć przedni panel i za pomocą np. pensety "dosztukować" taki bolec. Nie pamiętam z czego to zrobiłem, ale jak już dociąłem odpowiednią długość to pensetą dołożyłem ten kawałek bolca umoczonego w np. Poxipolu i po paru minutach wszystko zaschło, więc złożyłem radio i działa już tak prawie dwa lata. Oczywiście przycisku do wyjmowania CD dotykam tak delikatnie, jak niektórych części ciała u swojej małżonki :D Ona też musi jeszcze długo podziałać :twisted:
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja