Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

podłączenie pod Ipoda

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

podłączenie pod Ipoda

Postprzez piotreksz19 » 29 stycznia 2012, 12:50

Witam!
Posiadam w swoim leonie zapewne jak większość właścicieli tych niesamowitych samochodów podłączenie pod Ipoda, Iphona pod siedzeniem pasażera.Chciałem się dowiedzieć czy można podłączyć pod to wejście jakiś inny telefon np. Samsunga Galaxy S? Próbował z was ktoś cos kombinować?
piotreksz19
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: podłączenie pod Ipoda

Postprzez coyote01 » 29 stycznia 2012, 15:26

Nie można. Można co najwyżej wymienić ten przewód do podłączenia iPoda na przewód USB i wpiąć sobie Pendrive-a.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Postprzez martig » 29 stycznia 2012, 16:50

a nie mozna czasem podłączyc sie pod wyjscie aux znajdujace sie w okoicach podłokietnika??
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez coyote01 » 29 stycznia 2012, 17:01

Po Aux-ie oczywiście można puścić dowolne źródło audio.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez wrk » 6 lutego 2012, 09:05

ja mam z tym problem zapiąłem IPhone`a przez zwykły kabel aux taki jak do słuchawek z obustronnym Jackiem i niestety na Aux audio nic nie wychwytuje czy robię coś nie tak czy nie ma prawa to zadziałać ? Podpinam to pod wyjście AUX na konsoli - czy to wyjście jest jednoznaczne z brakiem gniazda Ipod pod siedzeniem pasażera ? Nie mogę go tam namierzyć ani pod siedzeniem kierowcy w schowku w FR `07
wrk
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez irvin » 6 lutego 2012, 10:16

@wrk - wejście Aux w radiu masz włączone?
irvin
Stella
Stella

Auto: Leon 1P 1.6 BSE

Postprzez coyote01 » 6 lutego 2012, 18:54

wrk napisał(a):czy to wyjście jest jednoznaczne z brakiem gniazda Ipod pod siedzeniem pasażera? Nie mogę go tam namierzyć ani pod siedzeniem kierowcy w schowku w FR `07

Posiadanie Aux nie wyklucza posiadania złącza pod iPod/USB, ale złącze iPod/USB jest opcjonalne i jak posiadasz Aux to wcale nie musisz posiadać iPod/USB.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez lordkubus » 6 lutego 2012, 22:30

pytanko mam a przed liftem w cuprze gdzie jest wejście usb ? bo nie moge tez takiego znaleźć
Obrazek
lordkubus
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra 1P

Postprzez Piotrek_tdi » 6 lutego 2012, 22:56

Możesz nie mieć wogóle,wtedy trzeba dokupić przejsciówkę na allegro - poszukaj zmieniarka leon itp powinno być
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC

Postprzez noktoto » 7 lutego 2012, 08:49

lordkubus napisał(a):pytanko mam a przed liftem w cuprze gdzie jest wejście usb ? bo nie moge tez takiego znaleźć

Jeśli masz wejście AUX (obok ręcznego) to nie masz wejścia USB/iPod (w schowku pod siedzeniem pasażera) i na odwrót.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez coyote01 » 7 lutego 2012, 10:43

noktoto napisał(a):
lordkubus napisał(a):pytanko mam a przed liftem w cuprze gdzie jest wejście usb ? bo nie moge tez takiego znaleźć

Jeśli masz wejście AUX (obok ręcznego) to nie masz wejścia USB/iPod (w schowku pod siedzeniem pasażera) i na odwrót.

W takim razie się myliłem, myślałem że posiadanie Aux-a nie wyklucza posiadania Multi Media Interface, ale widać montowali to inaczej.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez noktoto » 7 lutego 2012, 13:10

coyote01 napisał(a):Multi Media Interface

To chyba jeszcze coś innego, interfejs do RNS/RCD 510.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez coyote01 » 7 lutego 2012, 13:26

W sumie chyba jednak "Media Device Interface" nazywają to ustrojstwo pod siedzeniem.
Obrazek
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez noktoto » 7 lutego 2012, 18:55

To jest to do RCD/RNS tak? Fabryczne USB do zwykłego radia ma inne wejście (zwykle USB bez żadnego kabelka).
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez lordkubus » 7 lutego 2012, 22:09

a to nie ma czegos takiego naszczescie jest aux :)
Obrazek
lordkubus
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra 1P

Postprzez coyote01 » 7 lutego 2012, 23:41

noktoto napisał(a):To jest to do RCD/RNS tak? Fabryczne USB do zwykłego radia ma inne wejście (zwykle USB bez żadnego kabelka).

Ja u siebie nie mam złącza iPod/USB więc nie wiem, wydawało mi się, że takie cudo jest pod fotelem pasażera. W tym interfejsie w zależności od kabla można mieć złącze USB albo iPod.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez wrk » 8 lutego 2012, 19:56

@irvin - po podłączeniu urządzenia do AUX odpalam także AUX w radiu i pojawia się coś w stulu, że nie wykrył żadnego urządzenia.
Czy samo AUX na konsoli radia mam jakoś dodatkowo aktywować (nie wydaję mi się, ale może się mylę :))
wrk
Stella
Stella

Postprzez martig » 9 lutego 2012, 19:10

czyli jak sobie kupie ipoda nano to bedzie działał pod auxem??
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG

Postprzez irvin » 9 lutego 2012, 19:38

@wrk: w ustawieniach radia jest opcja "Aux On/Off", która włącza/wyłącza wejście Aux. Jeżeli masz je tam włączone to chyba pozostaje przeczytanie instrukcji obsługi iPhone'a :) (u mnie w Nokii np. po podłączeniu pod to wejście pokazuje się na telefonie menu, z którego trzeba wybrać pod co telefon został podłączony).
irvin
Stella
Stella

Auto: Leon 1P 1.6 BSE

Postprzez wrk » 12 lutego 2012, 21:40

@irvin - faktycznie to było to - nie widziałem, że AUX domyślnie jest wyłączone i wymaga dokonfigurowania - thx
wrk
Stella
Stella

Postprzez 83Dario » 4 kwietnia 2012, 10:18

witam podłącze się pod temat bo mam u siebie w leonie pod fotelem wyjście na ipoda ale chce to przerobić na wejście pod usb, pytanie czy jest to możliwe??? czy jest jakiś kabel który z jednej strony ma gniazdo na ipoda a z drugiej wyjście pod usb i czy będzie wtedy czytało muzyke z pena?? czy trzeba bardziej ingerowac w elektryke i wymienić całe wejscie pod siedzeniem na wejscie pod usb?? może jakieś linki do przejściówek bo siedzę na aleniedrogo i nie mogę nic znaleśc :-x
83Dario
Sport
Sport

Auto: FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez coyote01 » 4 kwietnia 2012, 10:45

A jak wygląda to złącze pod fotelem? Możesz jakieś foto wrzucić?
Może wystarczy przewód zmienić: http://www.carsystems.pl/seat-mdi-usb-a ... id199.html
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez 83Dario » 4 kwietnia 2012, 11:58

coyote01 napisał(a):A jak wygląda to złącze pod fotelem? Możesz jakieś foto wrzucić?
Może wystarczy przewód zmienić: http://www.carsystems.pl/seat-mdi-usb-a ... id199.html

normalnie w schowku pod siedzeniem pasażera jest wtyczka standardowa pod wejście do ipoda i to wszystko, potrzebny jest kabel z gniazdem z jednej strony ipod a z drugiej gniazdo pod usb. postaram się zrobić zdjęcie i wkleić.

-- 4 kwietnia 2012, 12:58 --

http://imageshack.us/photo/my-images/62/seat016.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/824/seat014.jpg/
tak wygląda
83Dario
Sport
Sport

Postprzez piter75 » 6 kwietnia 2012, 18:16

Może ktoś kto ma pod fotelem pasażera wejście na ipoda lub też usb poświęciłby się i zajrzał tam głębiej demontując co nieco i sprawdził czy nie siedzi tam wspomniany już przez coyote01 "Media Device Interface" (MDI). Ten na zdjęciu jest razem ze schowkiem ale występuje też wersja bez schowka znacznie mniejsza gabarytowo.
Podejrzewam, że tak właśnie jest, a to co widać na zdjęciach od 83Dario to jest końcówka kabelka włączonego do MDI. Zależnie więc od kabelka mamy wejście na usb lub ipoda. Jeśli te podejrzenia ktoś byłby uprzejmy potwierdzić to uzyskamy możliwość prostej zamiany wejścia ipod na wejście usb. Wystarczy dokupić kabelek warty ~80zł.
Ja nie mam żadnego wejścia ani ipod ani usb i interesowałem się możliwością podłączenia tego MDI do radia seryjnego. Nie znalazłem niestety nigdzie informacji czy to będzie działać akurat z tym radiem. Na forum Skody chyba ktoś to podłączył do jakiegoś najprostszego modelu radia seryjnego montowanego w Skodach i działało.
MDI ma taką przewagę nad zmieniarkami cyfrowymi (np xcarlink) że radio wyświetla nazwy utworów a struktura katalogów z utworami może być praktycznie dowolna.
piter75
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Bombel » 9 kwietnia 2012, 09:33

coyote01 napisał(a):W sumie chyba jednak "Media Device Interface" nazywają to ustrojstwo pod siedzeniem.
Obrazek

a ma ktoś numer katalogowy bo szukam czegos takiego i nie mogę znaleśc a chciałbym cos właśnie takiego zamontowac. bo mam wejścia AUX obok recznego ale po podłączeniu tel. nokia czy samsung galaxy to radio widzi tel utwory grają ale nie da sie sterowac z kierownicy i też radia :(
leon 2.0 TDi 170KM
ATECA FR 2.0 TSI 4DRIVE
Bombel
Signo
Signo

Auto: LEON II FR

Postprzez bajus » 9 kwietnia 2012, 16:38

83Dario napisał(a):witam podłącze się pod temat bo mam u siebie w leonie pod fotelem wyjście na ipoda ale chce to przerobić na wejście pod usb, pytanie czy jest to możliwe??? czy jest jakiś kabel który z jednej strony ma gniazdo na ipoda a z drugiej wyjście pod usb i czy będzie wtedy czytało muzyke z pena?? czy trzeba bardziej ingerowac w elektryke i wymienić całe wejscie pod siedzeniem na wejscie pod usb?? może jakieś linki do przejściówek bo siedzę na aleniedrogo i nie mogę nic znaleśc :-x

jakbys chcial pozbyc sie calego ustrojstwa do podlaczenia ipod'a bylbym zainteresowany :-)
1P BXE+: 141.5 kuni, 325 niuti plus bezwstydnie okopcona dwururka z tyłu
bajus
Sport
Sport

Auto: 1P

Postprzez coyote01 » 9 kwietnia 2012, 20:26

Bombel napisał(a):
coyote01 napisał(a):W sumie chyba jednak "Media Device Interface" nazywają to ustrojstwo pod siedzeniem.
Obrazek

a ma ktoś numer katalogowy bo szukam czegos takiego i nie mogę znaleśc a chciałbym cos właśnie takiego zamontowac. bo mam wejścia AUX obok recznego ale po podłączeniu tel. nokia czy samsung galaxy to radio widzi tel utwory grają ale nie da sie sterowac z kierownicy i też radia :(

http://www.carsystems.pl/seat-media-in- ... id189.html
5N0035341F
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez TomekN » 9 kwietnia 2012, 21:09

W instrukcji obsługi są też rysunki i moduł USB wygląda inaczej niż ten do ipoda, nie jest tak, że to to samo, tylko różni się dodatkowym kablem. W rozdziale o USB jest napisane, że żeby "zagwarantować odpowiednią jakość działania, radio powinno być z serii RCD lub RNS", ale takiego zastrzeżenia nie widziałem przy opisie złącza do ipoda.

najlepszą opcją byłoby chyba kupno tego ustrojstwa do ipoda z przejściówką usb :) ktoś kupuje i robi tutorial? ;)
(bo chyba to będzie pasowało do standardowego czarno-białego radia cd/mp3 w 1p sprzed liftu? )
TomekN
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P

Postprzez 83Dario » 23 kwietnia 2012, 06:37

ja będę robił taką przeróbkę mam nawi starą MFD2 i wejście na ipoda pod siedzeniem i chce to przerobic na wyjscie pod USB albo adapterem mini albo modułem pod wyjscie na zmieniarke wyjdzie w praniu co praktyczniejsze i co tańsze dam znac jak ogarne temat :)
83Dario
Sport
Sport

Postprzez piter75 » 28 kwietnia 2012, 22:51

Po dokładniejszym przyjrzeniu się tematowi muszę przyznać, że byłem zbyt optymistyczny jeśli chodzi o podłączenie MDI do zwykłego radia w Leonie :? . Okazuje się że nie jest to możliwe i w dodatku łatwo to można stwierdzić. MDI komunikuje się z radiem za pomocą pinów nr 1 i 7 w niebieskiej wtyczce (oprócz tego wykorzystuje jeszcze piny 2 i 4 oraz podłączenie do magistrali can). W naszym radiu piny nr 1 i 7 są PUSTE :-x tak samo jak w najprostszym radiu z golfa 5 typu RCD 300.

Radio RCD310 jest chyba najtańszym modelem obsługującym MDI. Na obrazku zaznaczyłem na czerwono gdzie podłączamy MDI:
RCD 300 vs 310.jpg

Znalazłem też taką listę urządzeń dla których przeznaczony jest MDI:
VW RCD 310
VW RCD 510 (not for devices with index AA/ ..AB)
VW RNS 310
VW RNS 315
VW RNS 510 (only for devices with index ..A or higher)
Skoda Swing
Skoda Bolero
Skoda Amundsen
Skoda Trinax (only for devices with index ..A or higher)
Skoda Columbus
Seat Mid
Seat High

Jeśli nie chcemy zmieniać radia na wyższy model pozostaje na użycie emulatora zmieniarki z USB, która jak widać jest obsługiwana.
piter75
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez niedzia1990 » 26 marca 2013, 15:36

Co myślicie o takim rozwiazaniu żeby w to miejsce ipoda podpinać USB...
http://allegro.pl/adapter-usb-otg-ipad-iphone-bialy-przejsciowka-i3059802569.html
http://allegro.pl/ipad3-ipad2-ipad-camera-connection-kit-5w1-usb-sd-i3100833511.html

I czy w ogóle to możliwe przy radiu RNS 300 ??
niedzia1990
Stella
Stella

Auto: LEON II

Postprzez lyzwa » 4 marca 2015, 02:20

Witam wracając do tematu zamiany złącza Ipod na USB bądź odwrotnie.
Mam takie pytanie czy jeśli posiadam w swoim leonie 1P złącze pod Ipoda(które w sumie działa ale wkurza mnie dodawanie muzyki na to urządzenie które w sumie wczoraj z tego powodu sprzedałem) to czy kupując sam kabel taki jak tu http://allegro.pl/vw-audi-seat-skoda-kabel-usb-media-5n0035558-nowy-i5142698999.html będzie mi działało bez zarzutów złącze USB? będą wyświetlane tytuły utworów?
Jeszcze jedno pytanie czy chce może się po prostu zamienić złącze IPOD za USB ?
Była 6l ala FR 160/370
Był 1P FR 200/400
Była a6c6 3.0tdi
Był 1M blt 220/450
Jest CUPRA 1P
lyzwa
Stella +
Stella +

Auto: Cupra bwj
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Leon II » 18 marca 2015, 21:02

Hejka. Znalazłem ten temat więc pisze tutaj :) Posiadam w swoim leonie II 2007r. takie "cudo" pod siedzeniem pasażera http://scr.hu/3z7r/szpej tutaj drugi link jakby pierwszy nie działał http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-GENUINE-S ... 0827157798 :) Chciałem podpiąć pod to gniazdo adapter USB taki: http://allegro.pl/adapter-hub-apple-ipa ... 91320.html więc z myślą że będzie działać zakupiłem go ale na chęciach się zakończyło, bo nawet nie dałem rady podpiąć kabla(gniazdo jest tak schowane że nawet go bardzo nie widać :D), który z resztą chyba nie pasuję do mojej consoli. Teraz pytanie do Was jaki kabel musiałbym kupić aby to arcydzieło odtwarzało pendrive? Chyba rodzaj radia nie ma znaczenia ale na wszelki wypadek napiszę że mam RNS 300 . Proszę o cenne rady :)
Leon II
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Tomki » 28 lipca 2016, 19:07

Witam
Mam pod fotelem wejście pod ipoda, ostatnio podpiąłem taki sprzęt ale radio (mfd2) nie wychwyciło w ogóle muzyki. Pierwsze pytanie co mam skonfigurować w ipodzie lub radiu żeby to hulało. Drugie pytanie jest takie - mogę nabyć wejście pod usb, ale boje się, że problem będzie ten sam - radio znowu nie wychwyci muzyki z pendriva. Macie jakieś rady co tu można usprawnić?
Tomki
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon FR 5F

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja