Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzeszczenie przy słuchaniu muzyki

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzeszczenie przy słuchaniu muzyki

Postprzez vertigo027 » 24 października 2016, 12:41

Witam

Mam mały problem z głośnikiem w lewych przednich drzwiach od strony kierowcy. Otoz prz jakimś większym basie zaczyna wydostawać się odgłos drżenia głośnika ale gdy na przykład przycisne ręką w okolicach głośnika to przestaję. Czy ktoś z was miał taki problem? Czy może to być wina złe spasowanie boczka lub luźny głośnik w drzwiach? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
vertigo027
Stella +
Stella +

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon
Silnik: CDLA 2.0

Reklama

Re: Trzeszczenie przy słuchaniu muzyki

Postprzez B3N » 24 października 2016, 13:01

Powiem Ci, że ja jestem zdania że drzwi w Leonach wpadają w duże rezonansy. Nie zawsze wiem co jest tego powodem, ale mam wrażenie że jest to jego przypadłość. Czasami drgają drzwi przy przyśpieszaniu na zimnym, czasami od muzyki.
Możesz zgłosić ASO, że wpada ci w drgania przy słuchaniu muzyki. Ewentualnie samemu rozebrać i coś wytłumić lub jakoś inaczej zaradzić
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez michal99 » 24 października 2016, 13:50

Te trzaski to taka trochę walka z wiatrakami. Mi poprawiali lewe i prawe drzwi przednie. Po jakiś pół roku do wizyty w ASO z danymi drzwiami pojawiają się znów te dziwne rezonanse. Teraz jakoś jak by mniej mi to przeszkadza... pomniejszyłem trochę basy w equalizerze i da się z tym żyć.
michal99
Sport
Sport

Silnik: benzyna 1.4

Postprzez ccchickenn » 24 października 2016, 14:02

Witam,

Ja u siebie w Leonie wyrzuciłem po prostu zaślepki w drzwiach - po zdjęciu tapicerki drzwi i włączeniu muzyki widac jak rezonuje, tak jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=54lhaN9nFT4.

dodatkowo jak już miałem zdjętą tapicerke to wygłuszyłem drzwi od środka + dodatkowa mata na nowo powstałą "dziurę" w drzwiach. Na koniec nakleiłem pianke, tak aby z tapicerki nie miały prawa wydobywać się już żadne dźwięki, i mam spokój. Troche z tym zabawy było, ale trudność oceniam na 2/10, za to przy prędkościach "autostradowych" w kabinie jest zauważalnie ciszej i dzięki wyciszeniu blachy za głośnikiem - lepiej gra audio.

Pozdrawiam
ccchickenn
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 TDI
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez vertigo027 » 24 października 2016, 14:40

Ccchicken dzięki za podpowiedź. Trafiłeś w dziesiątkę :)
vertigo027
Stella +
Stella +

Region: zachodniopomorskie
Silnik: CDLA 2.0

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja