Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wzmacniacz 4 kanałowy a 1 sub mostkowanie

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wzmacniacz 4 kanałowy a 1 sub mostkowanie

Postprzez Diesel193 » 12 lutego 2017, 12:06

Pany mam takowy wzmak http://audio-cars.com.pl/wzmacniacze/25 ... -4150.html do tego 2x lanzar max 30cm, 500 rms. Miałem to podpiete 2x Rca i było ok, chodz sądze ze wzmak chyba za słaby 4x170 do 2 500rms głośików. Pytanie jest nastepujące. Zamierzam kupić skrzynie na 1 głosnik i wsadzić jednego lanzara w nią by nie zajmowało to aż tyle miejsca i chce to spiąć 1 parą Rca (chinch) i zmostkować by głosnik czerpał z pełnej mocy wzmaka. Będzie to grało ? obejdzie się o jednym rca ? jak zmostkować głosnik, rozdzielić kabel na 4 ?
Diesel193
Signo
Signo

Auto: Leon II 1P FR
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Wzmacniacz 4 kanałowy a 1 sub mostkowanie

Postprzez gumbas » 12 lutego 2017, 12:28

Imho to zmieniłbym na 2 x 8" - może nie zejdzie tak nisko jak 12" ale o wiele lepsza kontrola - bas nie będzie się ciągnął a i skrzynka znacznie mniejsza, a leona na pewno napędzi.

Druga sprawa to tu masz manual tam masz wszystko namalowane jak mostkować http://www.audiodesign.de/downloads/man ... 0-4150.pdf
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Diesel193 » 12 lutego 2017, 13:15

WIesz nie chce się pchać w koszta kupowania głośników skoro mam 2 . Chodzi mi tylko o podpięcie, bo zamierzam zamówić kable i nie wiem czy obejdę sie na 1 rca i dam rade zmostkować to na jeden głosnik by dostał od wzmaka 4x170 rms, jak się nie da będzie jak wczesniej 2x170 i odziwo dawało radę. Głównie o to rca mi chodzi czy będzie na jednym kontrola, ale tak myślę nad tym i wydaje mi się, że skoro miałem 2 głośniki miałem 2 rca teraz chce jeden to dam 1 i powinno być ok, jak ssądzisz ?
Diesel193
Signo
Signo

Postprzez MrSiara » 12 lutego 2017, 16:39

pokolei to ten wzmak ma w mostku niby 300W rms ten wzmak nie ma 4x170W bo to jest moc max ktorej nie uzyskasz on ma 4x85W w 4 ohm. Teraz tak podpinajac jednego lanzara dasz mu 300W co jest troszke malo. Dajać jeden głośnik wykorzystasz tylko 2 kanały a 2 zostana wolne
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez gumbas » 12 lutego 2017, 18:09

1. Przeczytałeś/pooglądałeś obrazki z manuala czy jednak Ci się nie chce i wolisz męczyć pytaniami?

2. A coś więcej o tych głośnikach? Co do dokładnie za model? W jakiej zabudowie to ma grać?

To że max w RMS jest znacznie mniejsza spowoduje że kontrola będzie gorsza i bas bardziej rozlazły ale wnioskuje po samym fakcie posiadania 2 x 30cm w Leonie, że jakość i precyzja nie jest priorytetem kolegi Diesel193 a jedynie chodzi o ciśnienie akustyczne

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Postprzez Diesel193 » 12 lutego 2017, 18:54

Kolego gumbas głośniki ze skrzynia zostały mi z innego auta nie kupowałem tego pod leona. A jest to coś takiego http://www.audiosklep.pl/lanzar-max12-p-1148.html mam 2 w skrzyni zamkniętej, manuala mam i miałem tylko chodzi mi o sterowanie gdybym przelozyl 1 glosnik do skrzyni z odpowiednim litrarzem nie zmieniajac wzmaka który jest 4 kanałowy, czy obeszło by się o jednej parze rca. Gdybam, że tak ale chce się upewnić jak zamówie kable, rozbiore pół auta to wole wiedziec ile rca ciągnać.

mrsiara kumam czyli bedzie tak jak było co chodzi o moc na głośnik, 2x170 dawało to radę, skoro mam taki zestaw nie będe zmieniał wzmaka, najwyzej nie wykorzystam go w pełni. Thx za pomoc.
Diesel193
Signo
Signo

Postprzez MrSiara » 12 lutego 2017, 22:13

jak nie chcesz wykorzystywac 2 kanałów to nie lepiej sprzedac wzmak i jednego suba i kupic konkretny wzmak pod suba zeby gral jak nalezy?
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Diesel193 » 12 lutego 2017, 22:25

Można by było, ale mam to kupowane nowe, a wiem ze grało wystarczajaco tez nie jestem z tych co graja ze klapa odpada, takze wystarczy. Nie mam tez czasu teraz na wysylanie sprzedawanie. Także dzieki za podpowiedzi.
Diesel193
Signo
Signo

Postprzez gumbas » 13 lutego 2017, 08:52

Hmmm jak dla mnie to obudowa zamknięta przy tak potężnym napędzie jest marnowaniem potencjału. Owszem bezpieczna bo ciężko popełnić błąd obliczeniowy, ale więcej wydobędziesz z tego sprzętu w dobrze obliczonej bass-reflex. No ale tu też jest potrzebny dobry wzmak. Może faktycznie rozważ zakup jakiegoś monoblocka do suba, a to co masz zostaw sobie do napędzenia przodu - idealnie na system 2-way - każdy głośnik będzie miał swój kanał - jak zepniesz to z procesorem dźwięku będziesz miał fajną zabawkę - jak już dłubiesz to zrób to raz a dobrze.

Kiedyś jeden taki mądry powiedział mi że lepiej myśleć 2 tygodnie i robić 2 dni niż na odwrót - pomyśl jeszcze trochę :)

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja