Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

5f - montaż niefabrycznego radia 2DIN

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

5f - montaż niefabrycznego radia 2DIN

Postprzez marcinwasak » 6 lipca 2018, 09:35

Cześć,
Kupiłem niedawno Leona 3 ST wyposażonego w najbardziej 'okrojoną' wersję systemu multimedialnego (czarno-biały ekran, brak odtwarzacza cd i bluetootha). Planowałem zainstalować w nim stację multimedialną o sposobie montażu w standardzie 2DIN (zależało mi głównie na odtwarzaczu CD i łączności bluetooth), jednak po wyjęciu fabrycznego systemu okazało się, że otwór nie da rady pomieścić takiej stacji - na dole otworu jest metalowa półka, która ogranicza jego wysokość w głębszej jego części. Skonsultowałem się z warsztatem zajmującym się car audio i dostałem odpowiedź, że montaż jest możliwy, ale ta półka musiałaby zostać wycięta, a ponoć pod nią znajduje się nagrzewnica, przez co skutkiem takiej przeróbki byłoby to, że środkowe nawiewy przestałyby działać. Czy ktoś z was wymieniał fabryczne radio na radio 2DIN? Czy przeróbka, o której poinformował mnie serwis car audio rzeczywiście jest konieczna?
marcinwasak
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 3 ST 2014
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: 5f - montaż niefabrycznego radia 2DIN

Postprzez facet03 » 6 lipca 2018, 10:47

Nie wiem jak to jest w 5F, ale z tego co widzę to ono z tyłu nie jest normalnego rozmiaru, zobacz np to radio:

https://pl.aliexpress.com/item/7-Octa-C ... Title=true
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dudek_jd » 6 lipca 2018, 11:21

chce Ci się bawić? Nie lepiej kupić radio fabryczne używane? Masz fabrykę za 5 stów, pewnie coś vcdsem trzeba by pogrzebać ale nic usuwać ani ciąć nie trzeba.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez marcinwasak » 6 lipca 2018, 11:34

Z fabrycznym problem jest taki, że to trochę loteria z ochroną komponentów. Kupiłem nawet jedno, ale niestety trafiłem na egzemplarz, który trzeba by było odblokować, ale mam pewności, że nie pochodzi ono z kradzieży.
marcinwasak
Stella
Stella

Postprzez facet03 » 6 lipca 2018, 11:35

Ja po moim obecnym radiu, wiem że jeśli będzie możliwość instalacji radia z Androidem w kolejnych autach to będę to robił.
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez pab567 » 6 lipca 2018, 11:41

marcinwasak napisał(a):Z fabrycznym problem jest taki, że to trochę loteria z ochroną komponentów. Kupiłem nawet jedno, ale niestety trafiłem na egzemplarz, który trzeba by było odblokować, ale mam pewności, że nie pochodzi ono z kradzieży.

Sorry ale głupoty piszesz. KAŻDE, o ile nie jest zhakowane, będziesz musiał odblokować po montażu w samochodzie, tak działa ta technologia. Nawet jeśli kupiłeś jak nie było zablokowane to po zamontowaniu i włączeniu zapłonu zostanie zablokowane. Problem pojawi się dopiero gdy radio jest na czarnej liście w bazie GeKo.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Auto: Mustang

Postprzez marcinwasak » 6 lipca 2018, 11:56

Ok, w takim razie gdzie takie radio mogę odblokować? Czy gdzieś w okolicach Warszawy znasz kogoś, kto mógłby się tym zająć?
marcinwasak
Stella
Stella

Postprzez pab567 » 6 lipca 2018, 12:01

No znam... nawet w samej Warszawie... Zadzwoń do mnie (numer masz na PW) to wszystkiego się dowiesz.
pab567
Sport
Sport

Pytanie o AUDIO

Postprzez countryfan » 11 lipca 2018, 13:18

Witajcie,

Mam do Was pytania:
1) czy w fabrycznym audio - kod opcji I8A Entry radio (Gen1) - jest również wyjście na subwoofer? Wiem, ze można go dołożyć, położyć przewody, podłączyć do kostki no i trzeba by go zakodować, ale czy te radia mają w ogóle wyjście pod suba?
-> Ma ktoś schematy - po jakie piny powinien być podłączony subwoofer? Jeżeli piny 9 i 13 w kostce z tyłu to to radio zdaje się nie ma wyprowadzonych tych pinów w kostce.

2) Czy macie również takie obserwacje, że w tych radiach skopana jest sekcja audio tunera FM? Bo już wieszałem psy na brzmieniu póki nie włączyłem dobrze skompresowanych plików mp3 z karty SD... Różnica w brzmieniu jest kolosalna - sopran, bas, scena :shock:

Dzięki z góry za podpowiedzi,
Piotr

Ps. Czy jest ktoś na forum z ASO ? Potrzebowałbym zdekodować całe wyposażenie auta - tzw. "parametry pojazdu", a nie tylko opcje z naklejki bo te mam.
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: CRBC 2.0

Re: Pytanie o AUDIO

Postprzez biz0n » 11 lipca 2018, 14:56

countryfan napisał(a):Ps. Czy jest ktoś na forum z ASO ? Potrzebowałbym zdekodować całe wyposażenie auta - tzw. "parametry pojazdu", a nie tylko opcje z naklejki bo te mam.

Nie pracuję w ASO, ale mogę spróbować to dla ciebie uczynić, wyślij VIN :wink:
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez verton91 » 12 lipca 2018, 08:53

najlepiej kupic radio dedykowane z androidem z allegro, jest drogie, ale powinno wszystko hulać.
Z radiem oryginalnym jest bardzo duzy problem, moje fabryczne się spalio.
Pierwsze ktore kupilem z allegro za 250zl okazalo sie ze jest bez faktury, a gosc nawet nie chcial oddac mi pieniedzy.
Drugie radio, za 400zl, gosc zapewnial ze pisze fakture z numerem seryjnym na radio, zeby ASO bez problemu mi je aktywowalo, otwieram paczke z radiem a tam paragon z pozycją "naprawa radia 400zl".... U mnie udalo się to zalatwic na szczescie przelutowaniem EEPROM z mojego radia, do radia kupionego i wszystko się odblokowalo. Ale to tylko dzieki temu, ze kupilem radio dokladnie takie samo jak mialem wczesniej. Takie przelutowanie nie zadziala w przypadku gdy kupisz wyzszy model radia.

Jesli natomiast uda Ci sie trafic na radio, do ktorego ktos w koncu dolaczy fakture z numerem seryjnym radia, to np na ursynowie jest ASO ktore aktywuje Ci je za 150zl.
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez pab567 » 12 lipca 2018, 09:03

Tyle że po takiej aktywacji w ASO nie będa chodzić funkcje które nie są przypisane do VINu Towjego auta - telefon, Full Link, obsługa głosowa... więc lekko dupa...

Jakbyś się decydował na wymianę na fabryczną jednostkę MIB2 to się polecam.
pab567
Sport
Sport

Postprzez mariuszes » 12 lipca 2018, 10:51

Różnica między sekcją tunera FM nie jest aż taka kolosalna jak np. w Focusie - chociaż ja mam auto po FL z Beats, ale to raczej nie powinno mieć znaczenia. Dziwi mnie jedynie fakt, że w moim aucie nie ma żadnej anteny na dachu, nawet płetwy..
mariuszes
Stella
Stella

Auto: O2FL

Postprzez countryfan » 12 lipca 2018, 11:55

mariuszes napisał(a):Różnica między sekcją tunera FM nie jest aż taka kolosalna jak np. w Focusie - chociaż ja mam auto po FL z Beats, ale to raczej nie powinno mieć znaczenia. Dziwi mnie jedynie fakt, że w moim aucie nie ma żadnej anteny na dachu, nawet płetwy..

Fakt, bazowe audio w Fordach to dramat. Natomiast Sony z DSP gra lepiej niż Bose w Audi...
U mnie w Leonie jest duża różnica. Beats to marketing, napompowana marka nie dająca wiele w zamian ;)
Do radia nie ma bo są pewnie w szybach, a do navi pod deską rozdzielczą :)
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez kamil944 » 14 lipca 2018, 11:03

Standardowe radyjko daje radę ale właśnie na jakimś dobrze skrojonym materiale. Ostatnio porównywałem ten sam utwór z radia FM, spotify przez CarPlay i oryginalnej płyty CD. Czuć duża roznice w jakości CD nawet na tym seryjnym sprzęcie (mam FL z seryjnymi głośnikami)
kamil944
Stella +
Stella +

Auto: AR147+Leon 5F

Postprzez countryfan » 16 lipca 2018, 07:47

kamil944 napisał(a):Standardowe radyjko daje radę ale właśnie na jakimś dobrze skrojonym materiale. Ostatnio porównywałem ten sam utwór z radia FM, spotify przez CarPlay i oryginalnej płyty CD. Czuć duża roznice w jakości CD nawet na tym seryjnym sprzęcie (mam FL z seryjnymi głośnikami)

Wygląda na to, że zwyczajnie w tych radiach jest skopany tor audio tunera FM.
Może przyoszczędzili 0,01$ na sztuce nie dając jakichś elementów typu kondensator czy rezystor i są na płytce drukowanej mostki zamiast elementów? Słuchałem paru radioodbiorników w różnych Passatach B8 ostatnio i tam nie ma tego problemu. Tuner FM brzmi tam czysto, w Leonie głos jest jak z tuby.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez kamil944 » 16 lipca 2018, 19:32

Nie wydaje mi się by oszczędzali to pewnie jest to samo radio, może taka różnica pomiędzy Passatem a Leonem wynika z ustawień korektora dźwięku? W porównaniu do innych aut radio w Leonie na prawdę daje radę, nawet z tunera FM. W porównaniu z Octavia czy Golfem nie słyszę różnicy. Przejedz się nowym BMW np. 5er na seryjnym audio to zobaczysz jak może słabo grać muzyka w samochodzie :-D . Ford to samo, Opel tez nie porywa, o Toyocie nie wspominając. Na tle seryjnych systemów audio bardzo dobrze wypadają Volvo. Jednak sa to tylko subiektywne oceny mojego drewnianego ucha :mrgreen:
kamil944
Stella +
Stella +

Postprzez countryfan » 17 lipca 2018, 08:58

kamil944 napisał(a):Nie wydaje mi się by oszczędzali to pewnie jest to samo radio, może taka różnica pomiędzy Passatem a Leonem wynika z ustawień korektora dźwięku? W porównaniu do innych aut radio w Leonie na prawdę daje radę, nawet z tunera FM. W porównaniu z Octavia czy Golfem nie słyszę różnicy. Przejedz się nowym BMW np. 5er na seryjnym audio to zobaczysz jak może słabo grać muzyka w samochodzie :-D . Ford to samo, Opel tez nie porywa, o Toyocie nie wspominając. Na tle seryjnych systemów audio bardzo dobrze wypadają Volvo. Jednak sa to tylko subiektywne oceny mojego drewnianego ucha :mrgreen:

Posłuchaj Sony z DSP w Fordzie - serio. Bose które miałem w A4 nie ma do tego startu. Owszem, słychać "efekciarskie" działanie DSP ale parametry obróbki i brzmienia są tak dobrane, że brzmi to dobrze przy każdej nastawionej głośności. Myślę, że klucz tkwi w odpowiednim podbijaniu i obniżaniu pasm przy poszczególnych poziomach wzmocnienia wzmacniacza audio. Dlatego przy klasycznych układach średnie i wysokie stają się natarczywe w miarę wzrostu wzmocnienia, a w Soniaczu w Fordzie tego nie ma. Aczkolwiek te radia ZTCP w każdym aucie wymagają dopłaty - nawet w Mondeo.
Wracając do Leona - to szokuje mnie różnica brzmienia pomiędzy tunerem FM a plikami cyfrowymi i stąd moje podejrzenie, że coś tam przyoszczędzili na podzespołach. W Passacie B8 nie porównywałem plików cyfrowych ale już samo brzmienie FM jest bardziej klarowne.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez kamil944 » 17 lipca 2018, 18:39

A dokładnie radio o którym mówisz to które jest? Z jakiego roku modelowego masz auto? Ja mam MY2018, wiec może już coś poprawili?
kamil944
Stella +
Stella +

Postprzez countryfan » 17 lipca 2018, 22:34

kamil944 napisał(a):A dokładnie radio o którym mówisz to które jest? Z jakiego roku modelowego masz auto? Ja mam MY2018, wiec może już coś poprawili?

Jeżeli masz MY2018 to OIDK masz pełne dotykowe radio którego słuchałem w salonie i było OK.
Ja mam podstawowe radio z MY2014 takie z małym wyświetlaczem, na płytę CD u góry i na dole ma czytnik kart SD - radio I8A Entry (Gen1).
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez kamil944 » 18 lipca 2018, 08:22

To myślę, że to kwestia tego słabego radyjka podstawowego. Podejrzewam, że w Passacie z którym porównywałeś był model bliźniaczy do tego co ja mam (lub wyższy). Kiedyś miałem zastępczego golfa z podstawowym radyjkiem (chyba analogiczne jak to Twoje ale czarno-białe) to tam jakość audio też była średnia po FM (plików cyfrowych nie testowałem). Jednak zrzucałem winę na tylko 4 głośniki :P
kamil944
Stella +
Stella +

Postprzez countryfan » 18 lipca 2018, 10:41

kamil944 napisał(a):To myślę, że to kwestia tego słabego radyjka podstawowego. Podejrzewam, że w Passacie z którym porównywałeś był model bliźniaczy do tego co ja mam (lub wyższy). Kiedyś miałem zastępczego golfa z podstawowym radyjkiem (chyba analogiczne jak to Twoje ale czarno-białe) to tam jakość audio też była średnia po FM (plików cyfrowych nie testowałem). Jednak zrzucałem winę na tylko 4 głośniki :P

Bardziej skupiłem się na tym co w konkretnym radiu odpowiada za jakość danego źródła.
Nie znam się na tych jednostkach, Passaty były Comfotrline, radia chyba? podstawowe dla tego wyposażenia. Duży wyświetlacz i przyciski tuż obok wyświetlacza.
Mogło być podobnie jak u mnie, podstawowe radio i jakość słaba bo FM. Głośniki są ... zaskakująco dobre (u mnie).

Ps. Jest jakiś moderator działu żeby ten wątek przenieść do działu Audio? :oops: Dziękuję.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez kamil944 » 18 lipca 2018, 14:47

To po prostu masz budżetowe radio i na czymś musieli zaoszczędzić w podstawowym radyjku. Nie wiem czemu oszczędzali na jednej z najczęściej używanych funkcji, ale to ich sprawa :evil: Ogólnie zawsze chwaliłem jakość audio (nawet FM) w grupie VAG, ale też nie miałem okazji jeździć niczym niżej od Leona, ani niczym z podstawowym radiem. Zawsze były to bardziej rozbudowane sprzęty. Pozostaje Ci wymienić radio albo dobre MP3 na USB :mrgreen: Muszę właśnie porównać jak wygląda dobra MP3 w porównaniu z Audio CD. Bo Spotify nawet przy najwyższej jakości to przez jakieś dodatkowe kompresje też trochę ucina z jakości.
kamil944
Stella +
Stella +

Postprzez countryfan » 18 lipca 2018, 21:32

kamil944 napisał(a):To po prostu masz budżetowe radio i na czymś musieli zaoszczędzić w podstawowym radyjku. Nie wiem czemu oszczędzali na jednej z najczęściej używanych funkcji, ale to ich sprawa :evil: Ogólnie zawsze chwaliłem jakość audio (nawet FM) w grupie VAG, ale też nie miałem okazji jeździć niczym niżej od Leona, ani niczym z podstawowym radiem. Zawsze były to bardziej rozbudowane sprzęty. Pozostaje Ci wymienić radio albo dobre MP3 na USB :mrgreen: Muszę właśnie porównać jak wygląda dobra MP3 w porównaniu z Audio CD. Bo Spotify nawet przy najwyższej jakości to przez jakieś dodatkowe kompresje też trochę ucina z jakości.

Mam takie radio jak w linku poniżej, z tego co widzę w innym wątku potrzebowałbym zmienić wyświetlacz i jednostkę centralną + kodowania etc.
Co w/g Twojej wiedzy byłoby najlepiej zainstalować? Navi nie potrzebuję, bo korzystam z telefonu, zależy mi na czytaniu SD i/lub USB i wyjściu na subwoofer - istniejące piny 9 i 13 na kostce z tyłu. No oczywiście + dobre brzmienie FM.

https://photos.app.goo.gl/BYgD3kKKcvPScVV26
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 19 lipca 2018, 06:42

Kolega w ST posiada takie https://allegro.pl/panel-wyswietlacz-ra ... l#imglayer
a ja podobne tyle że z navi i seat sound. W jednym i drugim radio gra w porządku choć zasięg anteny mogli dać lepszy

-- 19 lipca 2018, 07:42 --

oczywiście zapomnij o filmach czy teledyskach bo do tego musisz szukać nowsze modele
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez verton91 » 19 lipca 2018, 08:27

countryfan napisał(a):
kamil944 napisał(a):To po prostu masz budżetowe radio i na czymś musieli zaoszczędzić w podstawowym radyjku. Nie wiem czemu oszczędzali na jednej z najczęściej używanych funkcji, ale to ich sprawa :evil: Ogólnie zawsze chwaliłem jakość audio (nawet FM) w grupie VAG, ale też nie miałem okazji jeździć niczym niżej od Leona, ani niczym z podstawowym radiem. Zawsze były to bardziej rozbudowane sprzęty. Pozostaje Ci wymienić radio albo dobre MP3 na USB :mrgreen: Muszę właśnie porównać jak wygląda dobra MP3 w porównaniu z Audio CD. Bo Spotify nawet przy najwyższej jakości to przez jakieś dodatkowe kompresje też trochę ucina z jakości.

Mam takie radio jak w linku poniżej, z tego co widzę w innym wątku potrzebowałbym zmienić wyświetlacz i jednostkę centralną + kodowania etc.
Co w/g Twojej wiedzy byłoby najlepiej zainstalować? Navi nie potrzebuję, bo korzystam z telefonu, zależy mi na czytaniu SD i/lub USB i wyjściu na subwoofer - istniejące piny 9 i 13 na kostce z tyłu. No oczywiście + dobre brzmienie FM.

To radio przecież ma czytanie SD i USB,
z radia nie bedziesz miał dobrej jakości jeśli nie odbiera cyforowo.
Jeśli chodzi o subwoofer, mam do takiego radia podłączony wzmacniacz, wymienione glosniki przednie + subwoofer w bagażniku.
Wyjdzie Cię to taniej niż wymiana radia, a uwierz, że będziesz zadowolony z grania :)
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez countryfan » 19 lipca 2018, 08:34

mczelny2401 napisał(a):Kolega w ST posiada takie https://allegro.pl/panel-wyswietlacz-ra ... l#imglayer
a ja podobne tyle że z navi i seat sound. W jednym i drugim radio gra w porządku choć zasięg anteny mogli dać lepszy

oczywiście zapomnij o filmach czy teledyskach bo do tego musisz szukać nowsze modele

O! fajne, takie coś by mi odpowiadało, rozumiem że muszę szukać radia z opcją Seat Sound ? Tylko jak się odnaleźć z tym Etce? Bo wyjście na subwoofer mają radia z kodem opcji I8D - czyli np: 5F0 919 603 ... zresztą i tak sam tego nie ogarnę (kable? i kodowanie), muszę jechać do kogoś kto mi z tym zrobi... Jest ktoś taki na forum?

Ps. Czy ja dobrze widzę, że nastąpiło dziwne połączenie dwóch zupełnie innych wątków w jeden?
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 19 lipca 2018, 08:45

Seat sound różni się od zwykłego tylko i wyłącznie dwoma głośnikami, jednym w desce rozdzielczej, drugim w bagazniku.
Jeśli kupisz radio z allegro, licz się z tym, że jest mała szansa że ktoś Ci je legalnie uruchomi jeśli nie bedziesz miał faktury na konkretnie to radio.
Drugim problemem są wiązki elektryczne, za cholere nie da sie kupić przewodu łączącego jednostkę sterującą z ekranem.
Trzeci problem, jeśli w zegarach masz ekran czarno bialy, to mogą być problemy wspolpracy z radiem.
Nie chce Cię zniechęcać, ale jest z tym dużo zabawy, kosztów i może się to totalnie nie opłacić.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez metzz » 19 lipca 2018, 10:51

Wyżej masz użytkownika pab567, który ogarnia ten temat. Najlepiej z nim pogadać jakie masz oczekiwania i budżet.
metzz
Signo
Signo

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez mczelny2401 » 19 lipca 2018, 17:30

O seat sound się nie zabijaj bo różnica jest nie wielka. To radyjko co wcześniej podsyłałem działa bez problemu z czarno białym fisem bo taki zestaw u kolegi występuje. A i jeszcze jedno kolega w ST nie posiada seat sound a głośnik centralny posiada tak więc różni się tylko buczydłem
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez countryfan » 19 lipca 2018, 22:52

verton91 napisał(a):
countryfan napisał(a):

To radio przecież ma czytanie SD i USB,
z radia nie bedziesz miał dobrej jakości jeśli nie odbiera cyforowo.
Jeśli chodzi o subwoofer, mam do takiego radia podłączony wzmacniacz, wymienione glosniki przednie + subwoofer w bagażniku.
Wyjdzie Cię to taniej niż wymiana radia, a uwierz, że będziesz zadowolony z grania :)

Zgadza się, czyta, pisałem o swoich wymaganiach co do radia gdybym miał je wymieniać.
Dobra jakość jest w innych niż moje radio więc jednak da się przyzwoicie odbierać analog. Ja mam uwagi co do brzmienia toru audio ze źródła FM.
Jak podłączyłeś do tego radia wzmacniacz? ZTCW nie ma ono pinów 9 i 13 do suba. Dorabiałeś Line Out?
Głośniki są zadziwiająco OK. Dodatkowy sub w bagażniku by się przydał.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez pab567 » 20 lipca 2018, 05:52

@verton91 skąd masz informacje o problemach o których napisałeś? Siedzę w tym kilka lat i żadnych problemów nie stwierdzam.
pab567
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 20 lipca 2018, 22:52

pab567, Widocznie trafiałem na kiepskich speców :)
O odblokowanie radia pytałem w 3 ASO na terenie Warszawy, oraz 2 gosci oglaszajacych się na OLX.
ASO - tylko radio z fakturą odblokujemy, goście z OLX - radio odblokujemy, ale jak w ASO podłączą tester online to się zablokuje.

Okablowanie - 3 ASO, tekst, że albo cała wiązka radiowa za plus minus 180 euro, albo trzeba szukać na allegro.

O problemach współpracy czarno białego ekranu w zegarach wraz z radiem z navi np słyszałem tylko od jednego montera, mówił, że spotykał się tylko z opcjami że wszystko było w kolorze.

countryfan, Wzmacniacz podłączasz wejściami HI-INPUT, czyli po prostu pobierasz sygnał z kabli głośnikowych. Przy dobrym wzmacniaczu nie dostrzeżesz różnicy skąd brany jest sygnał, chyba, że jesteś audiofilem :)
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez countryfan » 20 lipca 2018, 23:15

verton91 napisał(a):countryfan, Wzmacniacz podłączasz wejściami HI-INPUT, czyli po prostu pobierasz sygnał z kabli głośnikowych. Przy dobrym wzmacniaczu nie dostrzeżesz różnicy skąd brany jest sygnał, chyba, że jesteś audiofilem :)

Owszem jestem ale nie w samochodzie ;)
Zastanawiałem się nad tym podłączeniem po głośnikach, tym bardziej, że to kwestia i tak wycinka pasma - do ok 150Hz, może 250Hz gdzie jakości w tym paśmie trudno odróżnić w samochodzie.
Z drugiej strony dorobienie Line Out dla elektronika to pestka, więc nie powinno być problemu dla kogoś kto robi z radiami samochodowymi.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 21 lipca 2018, 09:10

Widzę, że jesteś z KRK, podjedź sobie na Zakopiańską 267, pogadaj z szefem sklepu na temat dogodnego rozwiązania dla Ciebie.
Przy okazji posluchasz sobie w jego samochodzie jak gra dobre audio :)

A wycinka pasma ma sens moim zdaniem, jeśli wzmacniacz pędzi i glosniki i subwoofer, wtedy wycinasz sobie suba do 60-80Hz w zależności od tego jak glosniki dają radę, i analogicznie glosniki od 60-80 Hz wzwyż.

Jak podlaczysz samego suba ze wzmacniaczem, to po 1 sub bedzie mial duzo wiecej mocy niz glosniki i bedzie za bardzo slyszalny, po drugie tak jak napisales przy ustawieniu filtra na 150-250Hz pasma beda na siebie nachodzily i bedzie to srednio brzmialo.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez countryfan » 21 lipca 2018, 14:12

verton91 napisał(a):Widzę, że jesteś z KRK, podjedź sobie na Zakopiańską 267, pogadaj z szefem sklepu na temat dogodnego rozwiązania dla Ciebie.
Przy okazji posluchasz sobie w jego samochodzie jak gra dobre audio :)

A wycinka pasma ma sens moim zdaniem, jeśli wzmacniacz pędzi i glosniki i subwoofer, wtedy wycinasz sobie suba do 60-80Hz w zależności od tego jak glosniki dają radę, i analogicznie glosniki od 60-80 Hz wzwyż.

Jak podlaczysz samego suba ze wzmacniaczem, to po 1 sub bedzie mial duzo wiecej mocy niz glosniki i bedzie za bardzo slyszalny, po drugie tak jak napisales przy ustawieniu filtra na 150-250Hz pasma beda na siebie nachodzily i bedzie to srednio brzmialo.

Chodziło mi o to, że z wejścia Hi Input szedł by wycinek pasma słyszalnego w zakresie powiedzmy 20-150Hz i byłby wzmacniany i emitowany przez subwoofer. Wzmacniacz/sub aktywny przecież nie przeszkadza by reszta szła z radia, pasma nie będą się znosić bo będą w tej samej fazie. Line Out jest powinien być liniowy więc dobrze dobrane Wy z radia ->We wzmacniacza spowoduje, że całość będzie liniowo wzmacniana ze wzrostem głośności. Miałem tak zrobione w jednej z Astr którą miałem, radio napędzało głośniki, a wzmacniacz subwofeer i było elegancko.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 22 lipca 2018, 13:13

Jasne, chodzilo mi tylko o to, ze fabryczne glosniki mają pasmo chyba od 50/60Hz wzwyż, więc, jak ustawisz subwoofer z cięciem do 150Hz, to bass z głośników będzie nanosił się na subwoofer, co generalnie psuje brzmienie.
Powinno to działać na zasadzie - sub daje bass do 80Hz, głośniki lecą dalej, od 80Hz wzwyż. a nie, że głośniki i sub razem dają bass do 150Hz, a wyzej już same głośniki, bo będziesz miał przez to wrażenie, że powyżej 150Hz brakuje basu.
Ale oczywiście będzie to działać i pewnie będziesz zadowolony :)

Miałem wcześniej sub aktywny w bagażniku, i w porówaniu do dobrego zestrojenia pasm na wzmacniaczu który napędzał i głośniki i sub jest przepaść.
verton91
TopSport
TopSport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja