Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kodowanie RNS-510 w Leonie

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez dudas307 » 18 czerwca 2014, 20:52

Zauważyłem, że różnica między tą nawigacją, którą mam, a tą, którą wrzucił kolega dato (ta, na której wszystko działało ze skody columbus) jest wersja softu. W mojej jest wyższy 5238, a kolega miał 4024, wiecie, czy można zrobić downgrade softu w RNS510? Czy można zmieniać tylko w górę?
Zobacz Profil
dudas307
Stella
Stella
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 marca 2014, 17:45
Auto: 1p
Silnik: CDAA 1.8

Reklama

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez pkonrad » 19 czerwca 2014, 09:59

dudas307, ja na Twoim miejscu zamiast robić downgrate sprawdziłbym czy wszystko jest poprawnie zakodowane.
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pkonrad
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 3225
Dołączył(a): 8 grudnia 2008, 23:39
Lokalizacja: małoPOLSKA
Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez dudas307 » 19 czerwca 2014, 13:24

Co masz na myśli? Kierownica jest poprawnie zakodowana, gdyż działała ze starym radiem. Nie mam podpowiedzi w VCDS dla nawigacji, ale starałem się zrobić to po screenach zamieszczonych w internecie i wydaje się wszystko być poprawnie.
Zobacz Profil
dudas307
Stella
Stella
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 marca 2014, 17:45
Auto: 1p
Silnik: CDAA 1.8

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez pkonrad » 19 czerwca 2014, 13:55

dudas307, a czy przyciski na kierownicy nie działają tylko przy obsłudze RNS'a, a działają np. przy obsłudze MFA Plus ??
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pkonrad
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 3225
Dołączył(a): 8 grudnia 2008, 23:39
Lokalizacja: małoPOLSKA
Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez dudas307 » 19 czerwca 2014, 15:36

Obrazek

Przy tym radiu działa normalnie, a przy RNS nic się nie dzieje po naciśnięciu przycisków.

Taki mam model RNS510
Kod: Zaznacz cały
Address 56: Radio (J0506)       Labels: None
   Part No SW: 3T0 035 686 C    HW: 3T0 035 686 C
   Component: RNS-MID       H10 5270 
   Revision: AB001001    Serial number: SKZ6Z7N3153057
   Coding: 08000402040400011000
   Shop #: WSC 33361 790 00071
   ASAM Dataset: ------------------------- ------
   VCID: 366722EB3A87


Nie wie ktoś jaki jest kod dostępu do modułu partronica
Kod: Zaznacz cały
Address 76: Park Assist        Labels: 1K0-919-283.lbl
   Part No: 5P0 919 283
??

Obsłuży on OPS, czy trzeba ten z końcówką 454?
Zobacz Profil
dudas307
Stella
Stella
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 marca 2014, 17:45
Auto: 1p
Silnik: CDAA 1.8

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez pkonrad » 19 czerwca 2014, 16:17

dudas307, czyli Ty masz przedlifta :? W profilu na forum wpisałeś: silnik: CDAA 1.8 co mnie zmyliło... Tak czy inaczej wydaje mi się, że to może być kwestia kodowania nawigacji, ale pewny już nie jestem. Kolega dato montował taką navi w poliftowym Leonie 1P, gdzie masz już trochę inną elektrykę. A czy na starym gateway multikiera też nie działała z tym RNS 510 ??
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pkonrad
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 3225
Dołączył(a): 8 grudnia 2008, 23:39
Lokalizacja: małoPOLSKA
Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez dudas307 » 20 czerwca 2014, 03:18

Sprawdzone było na starym gatewayu, ale też nie działało :/ Dlaczego może działać w poliftowym, a w przedliftowym nie? Gateway jest z polifta, moduł kiery pod MF, w polifcie zegary są z MK, ale on tu chyba nie ma nic do czynienia.

Ściągnąłem labelki do navi, ale mimo to w VCDS 11.2 i 11.3 nie mam podpowiedzi. Bazowałem na screenach z linku w pierwszym poście, ale tam są screeny z nawi, która ma 9 bajtów, a ta u mnie ma 10 i bez podpowiedzi nie wiem, w które miejsce jest wsadzony ten 10, czy jest pierwszy, czy ostatni, a może gdzieś w środku. Wiesz może skąd pobrać działające podpowiedzi do VCDS 11.2 dla nawi?

Edit: pkonrad
Zobacz Profil
dudas307
Stella
Stella
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 marca 2014, 17:45
Auto: 1p
Silnik: CDAA 1.8

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez pkonrad » 20 czerwca 2014, 03:19

dudas307 napisał(a):Wiesz może skąd pobrać działające podpowiedzi do VCDS 11.2 dla nawi?

Niestety nie wiem :(
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pkonrad
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 3225
Dołączył(a): 8 grudnia 2008, 23:39
Lokalizacja: małoPOLSKA
Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez winek0 » 23 czerwca 2014, 07:05

pkonrad napisał(a):
dudas307 napisał(a):Wiesz może skąd pobrać działające podpowiedzi do VCDS 11.2 dla nawi?

Niestety nie wiem :(


Trzeba zrobić update kabla do wyższej wersji chociażby do 11.11.5 PL
:)
Zobacz Profil
winek0
Stella
Stella
 
Posty: 18
Dołączył(a): 31 maja 2014, 17:55
Lokalizacja: Pomorze
Auto: mk V 1.9
Silnik: BKC 1.9

Re: Kodowanie RNS-510 w Leonie

Postprzez Woytasio » 9 listopada 2018, 17:26

Witam, podepnę się pod temat
W swoim Leonie wymieniłem radio na RNS510 (1T0035686E, HW:H31, SW:6276) i dobudowałem moduł bluetooth (7P6035730M, HW:H15, SW:4217) i mam błędy jak na obrazku ale radio i bluetooth mi działaj ale nie działa mi USB AUX. VCDS-a nie mam ale mam ODIS-a z którym niestety mizernie nam to wychodzi aby usunąć błąd. Byłby ktoś w stanie w miarę prosto wytłumaczyć jak zakodować czy przyuczyć te modułu? Co do USB AUX wyczytałem gdzieś na obcojęzycznych forach, że czasami trzeba zmienić piny w kości przy radiu.

Obrazek

http://s2.ifotos.pl/img/bledyjpg_qwhhaps.jpg

-- 4 listopada 2018, 06:54 --

Zapomniałem dodać że błąd 0019 Interfejs diagnostyczny udało się zrobić i już błędu tego nie ma ale tamte dwa cały czas pozostały

-- 9 listopada 2018, 17:26 --

Sprawa wyjaśniona, brak podpiętej anteny DAB uszkodzona wiązka USB
LEON II 1P STYLE 2.0 TDI
............Obrazek.............
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Woytasio
Stella
Stella
 
Posty: 19
Dołączył(a): 14 stycznia 2014, 22:11
Region: dolnośląskie
Auto: Leon II
Silnik: turbo diesel inny

Poprzednia strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości