Czy w Leonie wyłączone są w standardzie radio dab+? Czy też może go nie być w aucie z 2019 roku? Radio mam 8''.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Jako funkcja do aktywacji przez serwis?19dawid91 napisał(a):Nie wiem jak teraz ale kiedyś dab+ było za dopłatą i pewnie nic się nie zmieniło
tomek176 napisał(a):Jako funkcja do aktywacji przez serwis?19dawid91 napisał(a):Nie wiem jak teraz ale kiedyś dab+ było za dopłatą i pewnie nic się nie zmieniło
Ok. Jeśli chodzi o dostępność stacji dab+ w Polsce mi wystarczy. Widać jedynie polskie Radio może się wyróżnić reszta pozostała w FM. W domu mam zestaw Denon i bitrate jest spoko. Jednak wygląda na to, że dab to osobny moduł, którego nie mam w seacie z beats audio. Trochę to dziwne.MarkusD napisał(a):tomek176 napisał(a):Jako funkcja do aktywacji przez serwis?19dawid91 napisał(a):Nie wiem jak teraz ale kiedyś dab+ było za dopłatą i pewnie nic się nie zmieniło
Raczej jako dodatkowa głowicą do odbioru DAB+, czytając tutaj na forum informacje o wymianie radia, jest info że radio musi być sprzętowo wyposażone w dekoder DAB+...
Jeżeli chodzi o Polskę to daj sobie spokój z DAB+, słaby bitrate, zasięg i nadają tylko stacje Polskiego Radia, gdzie potencjał jest nie wykorzystany...
Przykładowo w Norwegii nie ma radia analogowego, tylko DAB+, dlatego nawet tam proponują aby włączać sobie radio internetowe ze względu na abonamenty no limit, robili testy ile danych pakietowych zużyje radio internetowe w trakcie normalnej eksploatacji samochodu... I tragicznie nie wyszło.
Chodziło o wymianę radia fabrycznego na takie z DAB+ i koszty są bardzo wysokie nawet dla Norwegów.
Szukałem informacji o przystawkach DAB+ do radia I natknąłem się na artykuły norweskiej prasy oraz na forum jakieś marki samochodu... oczywiście korzystam z translatora bo poliglotą nie jestem.
W Seacie masz możliwość strumieniowania muzyki, radia czy czego tam chcesz po bluetooth, ja jeżdżąc do Chorwacji często korzystam np z takiej aplikacji Replaio Radio, jest to radio internetowe ze stacjami z całego świata, co ważne jest stworzona przez Polaków.
Słucham przez Mirrorlink, Android Auto lub tylko przez bluetooth gdy nie potrzebuję nawigacji.
Lecz najlepiej słychać przez Mirrorlink, jest wtedy najlepsza jakość...
Sorry że dużo i trochę od tematu odeszłem...
PR3 mam 128 bitrate na DAB. Ciekawe jaki jest realny rate FM.MarkusD napisał(a):Puść sobie na Denonie PR 1 z tego co pamiętam mp3 bitrate 96, następnie KroneHit Radio bitrate 320 AAC, Radio Z - 128 AAC, RMF FM- 128 mp3...
To co nadaje PR to wstyd tego słuchać się nie da... ja akurat mam NAD-a i miałem okazję porównać, dlatego stacje komercyjne nie chcą wchodzić i wspierać DAB + w Polsce.
Co nie zmienia faktu że za DAB+ trzeba zapłacić dodatkowo przy konfiguracji samochodu, bo później tylko wymiana całości.
Docelowo w EU mamy przejść na radio cyfrowe we wszystkich krajach, ale u nas idzie to tragicznie, już o jakości nie wspominając, ciekawe że nikomu nie przyszło do głowy aby samochody już obowiązkowo wyposażać w DAB+ a tak to jak zwykle kasa kasa... I musi być dyrektywa odgórnie...
-- 27 lipca 2019, 19:13 --
Ooo sprawdziłem i przez internet PR1 nadaje 192 mp3, a jak przez DAB+ ? poprawili się?
Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości