Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Glosniki na tyl

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Glosniki na tyl

Postprzez goosi » 4 lipca 2006, 15:38

Witam Szanownych,

pisze na Benzyne jako ze odnosze wrazenie, ze wlasciciele TDi nie maja takich problemow, bo ich autka sa z reguly lepiej wyposazone, z tylnymi glosnikami wlacznie :) Wiec moze inni wlasciciele 1.6 maja jakies doswiadczenia w tej materii...

W moim 1.6 16V mam dalej Brise + glosniki na przod. Z reguly nie slucham muzyki zbyt glosno, ale w tym przypadku brakuje mi zarowno CD/MP3, jak i dynamiki i lekkiego "uprzestrzennienia". Dlatego przymierzam sie do zmiany sprzetu. No i tutaj pojawiaja sie liczne pytania:

1. Czy jezeli wloze dwa glosniki do otworow w tylnych drzwiach to odczuje duza roznice? Czy ktos ma moze takie porownanie? A moze lepiej wyciac dziury w tylnej polce?

2. Czy ktos wie jakie dokladnie glosniczki montowane sa seryjnie na przod ?

3. Do serwisu SEATa i tak bede musial sie wybrac po reduktor otworu. Nowego sprzetu sam nie podlacze, bo nie mam o tym zielonego pojecia... mam przy okazji zrobic podmiane w serwisie, czy poradza sobie z tym w kazdym zakladzie z elektryka ? Macie jakies doswiadczenia ?

4. Czy wie ktos moze, czy pomimo braku tylnych glosnikow sa tam doprowadzone przewody ? Bo jesli nie - rozumiem ze trzeba sciagac obudowe drzwi... a po jej ponownym zalozeniu pewnie zacznie trzeszczec i halasowac (moje lewe przednie drzwi byly rozbierane przy montazu alarmu i trzeszcza teraz piekielnie na kostce brukowej...)

Z gory dzieki za wszelkie info,

Z pozdrwieniami,

Goosmak
goosi

Reklama

Re: Glosniki na tyl

Postprzez Robal » 4 lipca 2006, 15:57

mamy taki dzial Car Audio, CB, Nawigacja i to tam powinien pojawic sie ten temat

BTW: widze ze kolega z Wrocka. Zapraszam do wstapienia do klubu :!:
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez goosi » 4 lipca 2006, 16:10

Przepraszam wszystkich,

nastepnym razem lepiej dobiore liste do charakteru tematu...

Goosmak
goosi

Postprzez Patee » 5 lipca 2006, 00:06

Kwestia zasadnicza to to ze glosniki w tylnych drzwiach nie sa ci do niczego potrzebne.

Jesli spojrzysz na przyklad na autka ktore byly naglasnianie calkiem porzadnie to zauwazysz ze czesto cala instalacja to system glosnikow na przod 2- lub 3-drozny oraz subwoofer plus do tego wzmacniacz i radio/sterownik.

Wiec Tobie nie sa do niczego potrzebne tylne glosniki.

Efekt dobrej 'sceny' czy tak jak ty to nazywasz dynamiki i uprzestrzennienia da ci dobry zestaw glosnikow 2-droznych na przod. Do tego warto by bylo dolozyc wzmacniacz, aby wydobyc z glosnikow 100% mozliwosci. Mozna to ewentualnie napedzic jakims dobrym radiem ktore ma dobra koncowke mocy [mam takie do sprzedania btw ;)]

Jesli bedzie ci malo basu, lub tez poczujesz ze aby uzyskac wystarczajacy bas musisz mocno grac przednimi glosnikami az do przesteru to dokladasz subwoofer. Albo aktywny albo kupujesz pod subwoofer wzmacniacz, wtedy najlepiej 4-kanalowy ktory tez napedzi zestaw na przod

Aha, wycinanie otworow w tylnej polce i montaz tam glosnikow to nieporozumienie takie samo jak glosniki w tylnych drzwiach.

Co do wymiany radia to wykona ci kazdy zaklad ktory jakkolwiek zajmuje sie audio.
E-46 330xd Touring
E-36 328i Cabrio
Yamaha Raptor 350
Patee
Sport
Sport

Auto: bimmers

Postprzez goosi » 5 lipca 2006, 08:02

Dzieki wielkie :)
Juz wczesniej spotkalem sie z taka opinia, ze naglosnienie na tyl nie jest w ogole potrzebne. I postanowilem ze poslucham tych porad :)

Z pozdrowieniami

Goosmak
goosi

Postprzez DWitek » 5 lipca 2006, 09:29

Patee napisał(a):Kwestia zasadnicza to to ze glosniki w tylnych drzwiach nie sa ci do niczego potrzebne.

Jesli spojrzysz na przyklad na autka ktore byly naglasnianie calkiem porzadnie to zauwazysz ze czesto cala instalacja to system glosnikow na przod 2- lub 3-drozny oraz subwoofer plus do tego wzmacniacz i radio/sterownik.

Wiec Tobie nie sa do niczego potrzebne tylne glosniki.

Efekt dobrej 'sceny' czy tak jak ty to nazywasz dynamiki i uprzestrzennienia da ci dobry zestaw glosnikow 2-droznych na przod. Do tego warto by bylo dolozyc wzmacniacz, aby wydobyc z glosnikow 100% mozliwosci. Mozna to ewentualnie napedzic jakims dobrym radiem ktore ma dobra koncowke mocy [mam takie do sprzedania btw ;)]

Jesli bedzie ci malo basu, lub tez poczujesz ze aby uzyskac wystarczajacy bas musisz mocno grac przednimi glosnikami az do przesteru to dokladasz subwoofer. Albo aktywny albo kupujesz pod subwoofer wzmacniacz, wtedy najlepiej 4-kanalowy ktory tez napedzi zestaw na przod

Aha, wycinanie otworow w tylnej polce i montaz tam glosnikow to nieporozumienie takie samo jak glosniki w tylnych drzwiach.

Co do wymiany radia to wykona ci kazdy zaklad ktory jakkolwiek zajmuje sie audio.

A ja się z tym do końca nie zgodzę.

Sam miałem kiedyś Brisę + 4 przednie głośniki. Radio wymieniłem na Pioneer'a MP3 i dokupiłem 4 tylne głośniki.
Nie jestem jakimś audiofilem i dla mnie w zasadzie nie ma to znaczenia. Ale w mojej sytuacji dużym plusem takiego rozwiązania jest to, że mogę regulować głośność przód/tył.
Kiedy chcę posłuchać ciut głośniej "podkręcam" głośniej przód. Kiedy moja córeczka siedzi z tyłu i słucha bajek, to podkręcam jej głośność na tył i sam nie muszę słuchać poraz 5 tej samej bajki z rzędu. Dlatego ja uważam takie rozwiązanie w przypadku "rodzinnym" za dobre. Jak ktoś jeździ sam to mu wystarczy tylko przód + subwoofer.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Marcin_TDI » 5 lipca 2006, 13:54

goosi, ja wlasnie wywalam z tylu wogole glosniki :) dystanse kupisz nawet w norauto (nie trzeba kupowac w serwisie). bez problemu sam zalozysz glosniczki - najwiekszy problem sciagnac boczek jak nigdy tego nie robiles. a nawet jak wsadzisz te glosniczki do tylu to raczej nie poczujesz roznicy. obecnie polecam Ci wlozyc jakis system na przod (np hertz esk-150) i malutki subwooferek do kufra i to w zupelnosci wystarcza, koszt nieduzy a gra o niebo lepiej od kazdej serii.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez krootki » 5 lipca 2006, 21:52

Patee, w 100% się zgadzam :) Kilka dni temu odebrałem auto, co tu dużo mówić, z profesjonalnego nagłośnienia i mam tylko porządny zestaw głośników na przodzie+subwoofer+wzmacniacz oczywiście.

Głośniki w tylnych drzwiach zostawiłem... podłączone są do navi i słychać w nich tylko i wyłącznie komunikaty lektora :)
krootki
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR TDI 180

Postprzez goosi » 6 lipca 2006, 09:25

Noooo, to juz calkiem konkretnie sie zrobilo :) Jest jakies 5:1 dla wywalajacych tylne glosniki :)

A czy mozecie mi polecic jakies miejsce (zaklad, firma) na Dolnym Slasku, gdzie wszystko bede mogl kupic i od razu zalozyc ? Najblizej mam w tej chwili do Zgorzelca, ew Jeleniej Gory. No jak bedzie trzeba to skocze do Wrocka.

Jaki bedzie przyblizony koszt takiej operacji? Jak w ogole ksztaltuja sie ceny ? Widzialem, ze samo granie z mp3 znajde do 800 PLN spokojnie (co polecacie?).

Mam zostawic oryginalne glosniki przednie, czy je podmienic ?

Jaki subwoofer ? Jakie sa srednie ceny ?

Czy do takiego zestawu potrzebuje koniecznie zewnetrznego wzmacniacza ? (pytanie o cene w domysle...)

Sorki za taki mlyn i tyle pytan... i dzieki za Wasza cierpliwosc :) Oczywiscie sam probowalem sobie wszystko znalezc i ustalic, ale liczba dostepnych modeli strasznie mnie przeraza :) A jak widac jestem zielony jak dolar/groszek/galaretka_agrestowa ...

Pozdrowionka

Goosi vel Goosmak
goosi

Postprzez Patee » 6 lipca 2006, 12:40

Wymienilbym glosniki przednie. Na jakie? To oczywiscie zalezy od budzetu..

http://allegro.pl/item112345007_rainbow_265_slx_deluxe_nowy.html

To sa niezle glosniki, sprawdzone w kilku autach. Dobrze graja juz spod radia. Natomiast warto oczywiscie podlaczyc wzmacniacz :)

http://allegro.pl/item113196907_hertz_esk_165_naglosnienie_doskonale_slask.html

Nastepna sensowna propozycja w tej polce cenowej.

http://allegro.pl/item113677439_infinity_reference_6510_cs_montaz_gratis_.html

te infinity tez nieglupia propozycja

Co do subwoofera to ciezko tak od reki doradzic. Zalezy jakiej muzyki sluchasz. Jaki lubisz bas? Mięsisty, murzynski czy raczej bardziej precyzyjny, odciety.

Czy potrzebujesz wzmacniacza? Wydaje mi sie ze tak.
Albo instalujesz opcje 'budzet' czyli zmieniasz radio i wstawiasz glosniki na przod, wtedy moze byc bez zmacniacza. I jesli ci malo bedzie to wtedy dokupujesz subwoofer i wzmacniacz 4-kanalowy z opcja mostka na 3kanaly i podlaczasz do tego zestawu co juz miales.

Pamietaj ze przy opcji numer dwa dochodza kable, bezpiecznik i wiecej montazu.
Jak mowilem to zalezy ile kasy mozesz na dzis wydac.
E-46 330xd Touring
E-36 328i Cabrio
Yamaha Raptor 350
Patee
Sport
Sport

Auto: bimmers

Postprzez goosi » 6 lipca 2006, 13:20

No... ten teges... nie obrazilbym sie jak sie zmieszcze w 2500PLN. Mam nadzieje ze sie uda. A jesli chodzi o muzyczke... do murzynskiego basu to mi bardzo daleko, preferuje raczej ciezka gitarowa alternatywe z odrobina wrzaskow :)))
Dzieki za porady Patee :)

Goosmak
goosi

Postprzez laso » 23 lipca 2006, 01:00

Witam,
tak się zastanawiam czy nie lepiej zacząć od kupna dobrego radyjka ?

sam mam serię, ale też mi zmiany chodzą po główce !
laso
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez Helm » 23 lipca 2006, 11:25

Moim zdaniem warto zainwestować w wytłumienie przednich drzwi (chociazby jakimis najtanszymi matami). Dźwiek jest zdecydowanie lepszy
Helm
Sport
Sport

Auto: Bawarka

Postprzez Nexus6 » 23 lipca 2006, 15:43

Helm, wytłumienie to podstawa, bez tego to marnowanie kasy i czasu :mrgreen:
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Auto: Skoda Octavia2RSTDI

Postprzez bacardi » 27 września 2006, 17:21

To i ja sie podepne...
Czy ktos moze wiec, czy w spirycie w tylnych drzwiach (lub poblizu) jest juz wyprowadzaona jakas wiazka do glosnikow, czy tez musze ciagnac przewody spod radia? Bo nie chce mi sie dwa razy drzwi rozbierac :]
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja