Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wygłuszenie

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Wygłuszenie

Postprzez countryfan » 21 sierpnia 2018, 21:04

verton91 napisał(a):Jesteś pewny, że skrzypi tapicerka a nie uszczelki ?

Mam bardzo wrażliwe ucho na wszelkie hałasy w samochodzie (słyszę często rzeczy, których inni nie słyszą) i jestem na 99% pewny, że to tapicerka. Oczywiście w aucie hałasy się mocno przenoszą co może być mylące co do kierunku i źródła dźwięków. Uszczelki mam wysilikonowane i nie powinny (co oczywiście nie oznacza, że nie mogą) skrzypieć. Tapicerkę chcę zdjąć bo coś tam jeszcze w drzwiach się trzęsie na niektórych i charakterystycznych nierównościach. Być może jakaś wiązka lub linka. Tak to brzmi. Dlatego szukam wskazówek jak zdjąć tapicerkę.
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: CRBC 2.0

Reklama

Postprzez verton91 » 22 sierpnia 2018, 08:06

verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez countryfan » 22 sierpnia 2018, 09:29

verton91 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=JQ_ap0MMRD8

Dzięki.
Patrząc na to jak gość to robi to ja bym mu się bał auto oddać do tankowania, już nie mówiąc o demontażu tapicerki...
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez feels3 » 22 sierpnia 2018, 13:26

Tapicerkę ściąga się łatwo, masz zatrzaski w kilku miejscach, na dole śrubę którę trzeba przekręcić, tapicerkę drzwi podnosisz nieco do góry i do siebie.
Pozostają przewody które trzeba rozpiąć i to wszystko.

Wszystkie VAGi takie same, ja ściągłem w Superbie ;)
feels3
Sport
Sport

Auto: Golf GTI PP
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez countryfan » 25 sierpnia 2018, 13:56

verton91 napisał(a):Jesteś pewny, że skrzypi tapicerka a nie uszczelki ?

Tytułem erraty - miałeś rację - tzn w części dotyczącej skrzypienia, wczoraj z głupa przy zamkniętych drzwiach dopchnąłem ramkę drzwi górą na wysokości lusterka i zaczęło skrzypieć jak stara kanapa. A przecież tam jest flock, którego zadaniem jest zapobieganie takiemu trzeszczeniu... Dziś tę uszczelkę w części pokrytej flockiem potraktowałem smarem suchym z teflonem. Potestuję czy to pomoże.
Nie zmienia to faktu, że muszę znaleźć co tam się trzęsie w drzwiach.

-- 25 sierpnia 2018, 14:56 --

Jeszcze tytułem Ps.

Czy ktoś z forumowiczów wygłuszał Leosia 5F? Z tego co widzę przyoszczędzili na wygłuszeniach w stosunku do Golfa czy Octavii, nie ma niektórych wyciszeń pod deską, nie ma wygłuszeń boczków drzwi, nie ma jednego wygłuszenia pod podłogą nad rurą wydechu.
Mi osobiście najbardziej przeszkadzają szumy kół czyli trzeba by zrobić całą podłogę + drzwi. W dalszej kolejności silnik nie jest głośny -ale mógłby być bardziej dyskretny.
Walczył ktoś z tematem?

Nie znalazłem zdjęć Leona 5F ale zdjęcia Golfa pokazują, że jest z czym walczyć
http://ciche-auto.pl/realizacje/wyciszenie-vw-golf-gte/
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez Evo » 11 listopada 2018, 13:14

Mam dwa pytania co do wygłuszania, Leon 5F Cupra ale to akurat bez znacznia.

1. Wyłożenie matami poszycia zewnętrznego drzwi - czy koniecznie jest wyłożenie całej powierzchni drzwi, czy można się skupić na tym co jest bezpośrednio za głośnikiem + wygłuszenie poszycia wewnętrznego ?
2. Wyłożenie piankami kauczukowymi plastików - przy okazji wygłuszania blach matami, będę też wykładał plastiki piankami kauczukowymi. Czy samo podklejenie plastików pianką da jakiś wymierny efekt (chodzi o te plasitki, gdzie nie będę dodatkowo wygłuszał blachy) ?

Dzięki :)
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F

Postprzez bzykofm » 13 listopada 2018, 16:07

Najlepiej wyłożyć całą powierzchnię. Samo podklejenie plastików niewiele da. Przede wszystkim rezonuje niewygłuszona blacha. "Wypiankowanie" plastików jak najbardziej na tak.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez michallubon » 16 stycznia 2019, 11:24

sdss napisał(a):W Krakowie jest jakiś godny polecenia zakład car audio?

W Krakowie kojarzę trzy firmy od Car Audio:
1. Audio System (na dzień dzisiejszy mają siedzibę w hotelu Forum, wcześniej M1 i Prandoty) - polecam!
2. Carado (Zakopianka) - też ok, chodź osobiście wolę Audio System.
3. Teleradioman (aleja 29-go Listopada). Osobiście mam zastrzeżenia i podobna opinia panuje wśród innych osób.
michallubon
Sport
Sport

Auto: Leon II
Silnik: BXE 1.9

Postprzez sdss » 16 stycznia 2019, 11:44

michallubon napisał(a):
sdss napisał(a):W Krakowie jest jakiś godny polecenia zakład car audio?

W Krakowie kojarzę trzy firmy od Car Audio:
1. Audio System (na dzień dzisiejszy mają siedzibę w hotelu Forum, wcześniej M1 i Prandoty) - polecam!
2. Carado (Zakopianka) - też ok, chodź osobiście wolę Audio System.
3. Teleradioman (aleja 29-go Listopada). Osobiście mam zastrzeżenia i podobna opinia panuje wśród innych osób.

1 krzyknęła 1200zl z montażem nowych głośników.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez michallubon » 16 stycznia 2019, 22:22

sdss, tak wiem, że za tyle to można kupić maty na całe auto ale wiem też, że jakość tej usługi będzie niepodważalna. Co więcej robienie tego samemu potrafi nieraz przysporzyć wiele nerwów. Wygłuszeniem własnego auta zająłem się sam, a efekty możesz zobaczyć w moim wątku.

Osobiście dwie z tych firm coś dla mnie robiły w moim 1P i na tej podstawie jest moja ocena (1 i 2). Z jedną miałem marginalną styczność (3)ale widziałem efekty pracy i z pewnością będę omijał z daleka.

Z tego co wiem, 5F i tak jest wygodniejszy we współpracy niż 1P :)
Aha, jako ciekawostkę dodam, że dziś znalazłem firmę z Wa-wy, gdzie wygłuszenie całego auta, to impreza oscylującą ok 6-9tys. !! :roll:
michallubon
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 16 stycznia 2019, 23:27

Warszawa ma swoje ceny :D, jednak dobre wygłuszenie auta swoje kosztuje a 1P w tej kwestii jest naprawdę wredny (zwłaszcza drzwi). Ciężko mi powiedzieć ile mnie wyniosła całość bo robiłem to na raty i z innymi rzeczami (w łódzkim MMAudio), ale mniej więcej 3150 za całe auto, tzn: drzwi, podłoga, sufit, bagażnik łącznie z klapą. Dwa rodzaje mat + pianka na plastiki. Również w moim wątku można zobaczyć efekty.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez sdss » 17 stycznia 2019, 08:14

800zl za wyciszenie ok, ale 300 za montaż głośników kupionych u nich? Przy rozebranych drzwiach gdzie i tak muszą zdemontować głośniki , wydaje mi sie dużo.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez michallubon » 17 stycznia 2019, 12:56

sdss, owszem jeśli 300zł to koszt samego przykręcenia głośników w miejsce fabrycznych, to dużo.
Pytanie co dokładnie jest oferowane w ramach usługi "montażu głośników"? Bo jeśli masz osadzenie ich na nowych pierścieniach z MDF, z zaizolowaniem i poprowadzeniem nowych wiązek z radia do zwrotnicy, gdzie przy prowadzeniu kabli masz rozbieranie części deski rozdzielczej lub przynajmniej schowka, to przynajmniej w części ta kwota znajduje swoje uzasadnienie.

Nie zmienia to faktu, że ogólnie takie zabawy są drogie, a niejednoznaczność ofert i zakresów wpływa na łatwe windowanie cen.
Może spróbuj samemu się tym zająć. Kupę kasy zaoszczędzisz, a drzwi w 5F są prostsze i łatwiejsze do wytłumienia niż ten badziew co ja miałem w 1P :) Jest masa poradników i filmów na YT jak to zrobić.
michallubon
Sport
Sport

Postprzez sdss » 17 stycznia 2019, 13:29

Robi się z głośnikami 2000zl, auto pewnie za rok sprzedam.
Jakoś jeszcze rok przeżyje
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez adam_waw » 16 kwietnia 2019, 16:12

Planuję w najbliższych tygodniach wyciszyć drzwi i podłogę w Leonie. Główny powód to wysoki poziom hałasu przy prędkościach autostradowych. Przy prędkościach 170 i więcej huk od opon jest nie do zniesienia, szczególnie dla pasażerów z tyłu... :-(
Czy możecie polecić jakąś solidną firmę z Warszawy i okolic, która ogarnie temat w przyzwoitych pieniądzach? Głównie chodzi mi o drzwi, bo bagażnik jest łatwo dostępny i pewnie ogarnę go sam przy weekendowym browarku 8)
A może któryś z kolegów doświadczonych w montażu i demontażu boczków i kładzeniu mat chciałby za przysłowiową flaszkę zająć się wspólnie tematem?
adam_waw
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez verton91 » 16 kwietnia 2019, 18:29

Bitmat w warszawie ogarnia wygłuszanie, i od nich bierze się maty :)
jesli chodzi o drzwi, odezwij się na priv, mogę jakoś pomóc bo u siebie to robiłem :)
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez countryfan » 19 kwietnia 2019, 11:41

Ja sobie zrobiłem małe śledztwo sprawdzając jakie są różnice między Leonem a Golfem - jest to utrudnione bo rysunki są inne. Ale to co udało mi się wyśledzić to tak :

Z poniższego rysunku nr 9 czyli wyciszenie błotników jest inne, w Golfie są piankowe, u mnie w Leonie jest jakiś styropian. Od nr 18 w górę w ogóle w Leonie nie występują...

Obrazek

Na poniższym rysunku dla Golfa w Leonie nie ma wyciszenia deski rozdzielczej nr 20

Obrazek

Z poniższego rysunku w Leonie nie ma wyciszenia podłogi nr 7 (a w Golfie i Octavii też jest...) <- to wyciszenie kupiłem na allegro za grosze muszę tylko założyć.

Obrazek

Z poniższego rysunku (dla Golfa Variant) wygląda, że w Leonie nie ma wyciszenia nr 11, a nr 9 i 10 są inne...

Obrazek

Co jeszcze? Z tego co widziałem to np. tapicerki w VW są wyłożone wyciszeniami, których w tapicerkach Leona nie ma...
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakąś wiedzę, poprawki to proszę napisać :ok:
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez mdrajwer » 27 lipca 2019, 10:59

Czy robił ktoś wygłuszenie w 1M? Jak to wygląda?
mdrajwer
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: ..
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez MrSiara » 9 sierpnia 2019, 07:44

ja robiłem i to w kilku zalezy co chcesz wygluszyc i co chcesz uzyskac
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Vampire1984 » 10 marca 2020, 20:47

Hej, czy 10 tys za wygluszenie calego samochodu ( 4 drzwi, przegroda silnikowa, deska rozdzielcza, podloga, dach, bagaznik, 4 nadkola ) to wysoka kwota? O co sie dopytac jesli sie zdecyduje?
Bez dachu i podlogi to powiedzieli ze 5 tys zł by bylo, a 2.5 tys zł to same 4 drzwi.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez bzykofm » 10 marca 2020, 21:45

Ja płaciłem trochę mniej, wszystkie drzwi, bagażnik + klapa, sufit i podłoga, całe auto było wybebeszone. Wygłuszenie dwoma rodzajami mat , butylowa i z folią aluminiową + pianka. Robiłem to partiami ale pamiętam, że za same drzwi zapłaciłem 1200, fakt, że jakieś 2,5 roku temu.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Vampire1984 » 11 marca 2020, 06:05

No wlasnie ta cena to mnie troszke zabila i bylem raczej przygotowany na 5tke niz 2x tyle... No ale moze to ze sa jedyni w Koszalinie i w okolicach + zobaczyli gwiazde na masce to tak se gosciu walnal bo pewnie moze a ja wyboru nie mam wielkiego jesli bede chcial
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez verton91 » 11 marca 2020, 08:49

Podzwoń po innych miastach, może bardziej będzie Ci się opłacało zrobić wycieczkę na 2 dni niż robić to w Koszalinie za 10k.
Znając mniej więcej ceny materiałów, obstawiam, że przy kwocie 10k ich zarobek to minimum 50%...
Jeśli chodzi o sam zabieg, jeśli jest Ci głośno, zacznij od samych drzwi + bagażnik + nadkola, mam u siebie tyle zrobione, własnoręcznie i jest dużo dużo ciszej niż w fabrycznym Leonie.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez ksl » 11 marca 2020, 09:55

Vampire1984 napisał(a):No wlasnie ta cena to mnie troszke zabila i bylem raczej przygotowany na 5tke niz 2x tyle... No ale moze to ze sa jedyni w Koszalinie i w okolicach + zobaczyli gwiazde na masce to tak se gosciu walnal bo pewnie moze a ja wyboru nie mam wielkiego jesli bede chcial

Tak na bank, Ty i Twoja mania Mb musi emanowac w kazdym temacie.
Tak jak wyzej proponuje sie zabrac za to samemu , nie jest to raket sajens.
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Auto: LCR++

Postprzez Vampire1984 » 11 marca 2020, 21:11

ksl napisał(a):Tak na bank, Ty i Twoja mania Mb musi emanowac w kazdym temacie. Tak jak wyzej proponuje sie zabrac za to samemu , nie jest to raket sajens.

.
verton91 napisał(a):Podzwoń po innych miastach, może bardziej będzie Ci się opłacało zrobić wycieczkę na 2 dni niż robić to w Koszalinie za 10k.
Znając mniej więcej ceny materiałów, obstawiam, że przy kwocie 10k ich zarobek to minimum 50%...
Jeśli chodzi o sam zabieg, jeśli jest Ci głośno, zacznij od samych drzwi + bagażnik + nadkola, mam u siebie tyle zrobione, własnoręcznie i jest dużo dużo ciszej niż w fabrycznym Leonie.

Dzieki chyba podzwonie po Szczecinie i Trojmiescie, moze tam cos lepszego zaproponuja
Na samo i wlasnorecznie nie mam ani czasu ani wiedzy bo nie jest to sprawa przy ktorej mam robic cos po macoszemu z tutoriali z neta :)
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez MrSiara » 13 marca 2020, 14:41

kwestia tez taka na jakim materiale to robią bo jesli na matach dynamat to nie jest to mozliwe ale jesli na stp albo bitmat to cena spora na takie auto idzie ok 40-45 mat plus na to pianka
MrSiara
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Vampire1984 » 16 marca 2020, 22:18

Na razie napisalem do kilkunastu firm z calej polnocy by zorientowac sie o koszta oraz na czym beda to robic, tak wiec dam znac co i jak :)

-- 16 marca 2020, 22:18 --

Mam juz jakis poglad, kilka firm odpisalo i rozrzut cenowy to od 6tys/calosc do 10 tys, Silent Coat->CTK Premium->STP Diamond Line/Dynamat. Jesli sie juz zdecyduje to na wszystkie drzwi, bagaznik z klapa, podloga oraz slupki
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez countryfan » 10 maja 2020, 00:06

Vampire1984 napisał(a):Na razie napisalem do kilkunastu firm z calej polnocy by zorientowac sie o koszta oraz na czym beda to robic, tak wiec dam znac co i jak :)

-- 16 marca 2020, 22:18 --

Mam juz jakis poglad, kilka firm odpisalo i rozrzut cenowy to od 6tys/calosc do 10 tys, Silent Coat->CTK Premium->STP Diamond Line/Dynamat. Jesli sie juz zdecyduje to na wszystkie drzwi, bagaznik z klapa, podloga oraz slupki

Jako odnośnik cenowy (bo daleko od Ciebie) ale możesz sobie zerknąć na stronę https://ciche-auto.pl/cennik/ -> porządna firma z Wrocławia :ok:
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Postprzez Tom_O » 14 czerwca 2020, 22:32

Czy ktoś wie jak sciagnac w ST boczki tapicerki bagażnika oraz te piankowa matę w bagazniku? Chciałbym wytlumic te elementy. Drzwi jedne zrobione, częściowo podloga z przodu i kilka plastików.
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna inny

Postprzez grexons » 15 czerwca 2020, 13:18

Żeby ściągnąć boczek tapicerki w bagażniku wykrecasz dwa torxy. Jeden jest pod rączka do zwalniania siedziska (składanie siedziska) drugi kawałek w kierunku przodu. Wykrecasz wszystkie plastikowe zabezpieczenia są 3 + dwa torxy o których pisałem. Trzeba ściągnąć siedzisko tylnej kanapy następnie ściągasz plastik na którym leży tylny pas(ten który schodzi do progu), jest tam zatrzask jeden na łączeniu ciemnego i jasnego plastiku który idzie wyżej. Kolejny plastik to ten pod szybką. Jest tam jeden zatrzask przy samej klapie. Musisz zdemontować także ten srebrny element gdzie wchodzi zamek klapy. Są tam 3 troxy do wykręcenia i 4 zaczepy, podwazasz go delikatnie do gory. Żeby wyciągnąć całkowicie ta boczna tapiercke musiał byś jeszcze zdemontować oparcie ale i bez tego można spokojnie to wszystko odchylić i jest bardzo dobry dostęp. Ja to robiłem u siebie w weekend. Warstwa maty stp gold i na to pianka k6s. Efekt nie wart pracy. Zajęło mi to ok. 11h.

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka
grexons
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: LEON ST FR 1.4 150KM

Postprzez weuek » 15 czerwca 2020, 14:55

U siebie zrobiłem (sam):
- 4 drzwi,
- podłoga bagażnika,
- nadkola tylne (od zewnątrz),
- pod i przed kanapą,
- boczki kanapy (przykrywające nadkola),
- pokrywa silnika,
- plastik pokrywy bagażnika.

Mata to stp black silver i gąbka k6s. Maska mata bitmat 2,5 i gąbka 1 cm trudnopalna). W bagażniku dodatkowo filc 1 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Auto starsze niż leon mk3, więc fabrycznie ostał się jeszcze dosyć spory kawałek wygłuszenia na blasze błotnika, a nadkole przykryte kawałkiem filcu.

Trzeci raz to robiłem, ale tym razem w najszerszym zakresie. Koszt to około 600 zł. Jeszcze zostały mi przednie nadkola (dodatkowa stówka) i na tym zakończę. Zajęło mi to furę czasu, a posiedzeń było przynajmniej 10. Z efektu jestem zadowolony.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Region: podkarpackie
Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez grexons » 15 czerwca 2020, 14:56

Ja mam u siebie 4 drzwi zrobione stp silver + k6s . Bagażnik i nadkola zrobione od wewnątrz stp gold +k6s i nie jestem zadowolony.

grexons
Stella +
Stella +

Postprzez weuek » 15 czerwca 2020, 14:57

Może miałeś nierealistyczne oczekiwania. Hałas podczas jazdy można tylko zredukować, a nie wyeliminować.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez grexons » 15 czerwca 2020, 15:19

Nie no dobrze że mi piszesz że nie pozbył bym się hałasu całkowicie ;). Po prostu redukcja jest nieznaczna, a przy takim nakładzie środków i pracy spodziewałem się lepszych efektów.

grexons
Stella +
Stella +

Postprzez weuek » 15 czerwca 2020, 16:22

Jak w każdej dziedzinie życia, tak i w wygłuszaniu napotykamy na nieoczywiste problemy, które często rodzą niedostrzegane paradoksy. No bo co najbardziej chcemy wyciszyć (zakładając, że silnik nie musi mieć ~4k rpm podczas długotrwałej jazdy)? Ano hałas od opon. A jak nie założymy możliwie najcichszych opon, to para idzie w gwizdek. A jak wybrać najcichsze opony? No właśnie, tu nie jest wcale tak, łatwo, jak się wydaje, bo:

PRIMO: Etykietowe wartości dotyczą prędkości 80 km/h, a przy tej prędkości każda opona jest cicha (poza sportową, ciężarową czy terenową). Moim zdaniem, pomiar powinien być przy około 140 km/h.

SECUNDO: Tych wartości deklarowanych na etykietach nikt nie kontroluje-nie ma żadnej niezależnej instytucji, która weryfikowałaby co tam producent napisał. Zwykle koncern GY jest bardzo optymistyczny w tych cyferkach, a Continental raczej powściągliwy. Z kolei chińskie opony mają zapewne te swoje cyferki całkiem od czapy.

I znajdź tu naprawdę cichą oponę? W testach opon ten aspekt jest zwykle traktowany jako nieistotny szczegół.

Moje najcichsze opony (akurat całoroczne) miały na etykiecie 69 dB. Letnie kupowałem z wartością 67, ale i tak były głośniejsze od całorocznych. A wzór bieżnika na to nijak nie wskazywał. A przecież nie oddasz opon, bo nie spełniły twoich oczekiwać w kwestii hałasu/ciszy.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez rybsztein » 15 czerwca 2020, 20:21

Kupujesz przez neta i masz 14 dni na oddanie. Nie musisz podawać powodu.

Pojszło z mojego Szajsunga eS10eeeeee
rybsztein
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 CZCA

Postprzez weuek » 15 czerwca 2020, 20:30

Używane (brak etykiet, starte kolorowe paski)? Masz takie doświadczenie?
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Tom_O » 21 czerwca 2020, 18:05

countryfan napisał(a):Ja sobie zrobiłem małe śledztwo sprawdzając jakie są różnice między Leonem a Golfem - jest to utrudnione bo rysunki są inne. Ale to co udało mi się wyśledzić to tak :

Z poniższego rysunku nr 9 czyli wyciszenie błotników jest inne, w Golfie są piankowe, u mnie w Leonie jest jakiś styropian. Od nr 18 w górę w ogóle w Leonie nie występują...

Obrazek

Na poniższym rysunku dla Golfa w Leonie nie ma wyciszenia deski rozdzielczej nr 20

Obrazek

Z poniższego rysunku w Leonie nie ma wyciszenia podłogi nr 7 (a w Golfie i Octavii też jest...) <- to wyciszenie kupiłem na allegro za grosze muszę tylko założyć.

Obrazek

Z poniższego rysunku (dla Golfa Variant) wygląda, że w Leonie nie ma wyciszenia nr 11, a nr 9 i 10 są inne...

Obrazek

Co jeszcze? Z tego co widziałem to np. tapicerki w VW są wyłożone wyciszeniami, których w tapicerkach Leona nie ma...
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakąś wiedzę, poprawki to proszę napisać :ok:

Czy dałbyś radę jeszcze raz wrzucić te zdjęcia lub wypisac numery części tego wytłumienie? byłoby wtedy łatwiej przybliżyć wygluszenie Seata do Audi lub VW. ( działać w tych miejscach gdzie przynosi to najwięcej korzyści)
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Postprzez weuek » 21 czerwca 2020, 22:04

Leon ma być niby bardziej sportowy, a w sportowym aucie ma być głośno.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Yamakasi » 25 czerwca 2020, 09:10

Ja wsadziłem do auta (do miski na koło zapasowe) wkładkę z golfa VII - 5G6863007D. Całe 70 zł mnie to kosztowało i o ile znacznie lepiej to wygląda to na tylnym siedzeniu jest porostu ciszej. Nie bawiłem się w maty butylowe czy gąbki.

Z mojego doświadczenia wiem, że żeby to zrobić dobrze to trzeba się zabrać za to raz a dobrze. W hondzie VIgen która słynęła z odchudzania jej przez pozbycie się wszelkiego wygłuszenia, miałem tak że jak wyciszyłem tylne nadkola (co było relatywnie łatwe) to zaczęły mnie denerwować przednie nadkola ( tu tak wesoło już nie jest. I się wku... i prze cały długo weekend majowy wywaliłem wszystko za auta i zrobiłem to raz a dobrze. Po 3 dniach miałem dość. najgorszy był dach. Dodatkowo auto "przytyło" o ponad 30 Kg (maty butylowe plus gąbka 2 - 5 mm).

Zależy też o co komu chodzi. Jeśli chcemy zrobić wygłuszenie aby audio nam dobrze grało to wystarczy zrobić zasadniczo drzwi aby nie robiły jak marnej jakości pudło rezonansowe. Jeśli jednak chcemy wygłuszyć szum kół itd to trzeba spędzić sporo czasu bo jak jeden z kolegów napisał - dźwięk lubi podróżować po aucie.

Ja myślę o lekkim wyciszeniu ale na razie mi się po prostu nie chce :-D
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Tom_O » 25 czerwca 2020, 21:23

weuek napisał(a):Leon ma być niby bardziej sportowy, a w sportowym aucie ma być głośno.

Tylko, że w sportowym aucie oczekuję dzwieku wydechu, turbo,zasysanego powietrza, a nie hałasu z nadkoli itp.
Leon ST FR
Tom_O
Stella +
Stella +

Postprzez weuek » 26 czerwca 2020, 00:41

Oczekiwania się różnią. W temacie hałasu ja oczekuję jak najmniej.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez Yamakasi » 27 czerwca 2020, 09:11

weuek napisał(a):Oczekiwania się różnią. W temacie hałasu ja oczekuję jak najmniej.

Dokładnie. Trzeba być realistą. Wyciszenie auta to nie pozbycie się wszystkich dźwięków ale raczej ich pewne przytłumienie lub zniwelowanie najbardziej męczących częstotliwości.

Nie jestem pewien ale na stronie producenta mat (bitmat) są wykresy jak zmienia się przebieg krzywej dla poszczególnionych częstotliwości. Różnice są od 2-5 dB. Tak więc sam producent nie obiecuje cudów. Na dźwięki w samochodzie mają wpływ opony, zawias i jego osadzenie i ogólna konstrukcja budy. Ja mam wrażenie, że w naszych Leonach najbardziej uciążliwe są nadkola z tyłu i miska na koło zapasowe. Zmieniłem opony z Brdsgestone Potenzza na Micheliny Primacy 4 (plus obniżenie ciśnienia z 2,6 atm na 2,5 atm z przodu i o 0,1 atm z tyłu) i nagle komfort podróżowania wzrósł i kilka długości. Wyłożenie auta matami i to nie w całości może pomóc ale nie rozwiąże problemu lub będzie stanowić placebo.

Tom_O napisał(a):Tylko, że w sportowym aucie oczekuję dzwieku wydechu, turbo,zasysanego powietrza, a nie hałasu z nadkoli itp.

no czekaj ale wydech jest pod miską więc albo chcesz mieć ciastko albo zjeść ciastko. W takim wypadku musisz zostawić (na seryjnym wydechu) miskę nie wyciszoną i wyciszyć nadkola ale dźwięk będzie przechodził przez michę bo chcesz słyszeć wydech (pytanie jakie masz opony).

Chciałem kiedyś (zanim kupiłem mojego obecnego Leona po FL) zdradzić Seata i kupić Porceed GT i wierz mi ale tam wydech był głoooośny. Nie no fajny na chwilę ale pożyczyłem na niedzielę auto z salonu i przepchałem dystans z karkowa do Katowic. Masakra dźwięk z wydechu był męczący i pierwsze co to bym cały tył wyciszył i nie było to tylko moje zdanie.

Poza tym wydech w wersjach z GPF (FGPF odbiera trochę mocy i spowalnia bardzo spaliny) jest cichy wiec jeśli chcesz usłyszeć pierdzenie to jedyny chyba głośny wydech ma Cupra a to zupełnie inne auto niż FR (pakiet wizualny plus obniżony zawias), ten ma wydech cywilny więc żeby go usłyszeć to chyba musiałbyś w nim chyba zrobić dziurę w downpipe.

FR to taki R Line w VW. Wygląda agresywnie ale nie jest to auto sportowe :) Nie tak dawno widziałem jak jeden facet z Turcji przerobił 1,4 TSI (CZCA) na Cuprę. Groźny wygląd, waleczne serce ale dla mnie to pozerka.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez weuek » 27 czerwca 2020, 11:42

Yamakasi napisał(a):Nie jestem pewien ale na stronie producenta mat (bitmat) są wykresy jak zmienia się przebieg krzywej dla poszczególnionych częstotliwości. Różnice są od 2-5 dB. Tak więc sam producent nie obiecuje cudów.

5 dB to bardzo dużo. Nie sądzę, abym swoim wyciszeniem osiągnął więcej niż 2 dB. Tego się zwykle nie kuma, wystarczy posłuchać jak ludziska mówią o etykietach na oponach - nie rozumieją, że głośność nie jest skalą liniową.

Ostatnio znów poużywałem samochodu na autostradzie i ponownie stwierdziłem, że jestem zadowolony z nakładów pracy (głownie czasu, bo pieniędzy jakoś dużo na to nie poszło). No i dodatkowo nie ma szans, żeby jakiś boczek "zagrał".

Na plastiki łączone na zatrzaski polecam to:

Obrazek
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez michallubon » 3 lipca 2020, 08:12

weuek, co to za taśma? Przypomina trochę taką materiałową-izolacyjną.
michallubon
Sport
Sport

Postprzez weuek » 4 lipca 2020, 03:40

No i tak też może być. Ale ta to akurat to CTK anti creak. Można rozciąć na pół i wystarczy na kilka aut.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Postprzez regisek » 6 maja 2021, 09:17

Odgrzebuję wątek. Nie wiem czy nie przesadzam. Niedawno kupiłem Leona, prawie nówka, rocznik 2020, eXcellence ST 1.5
I jeździ mi się super poza jednym mankamentem. Na autostradzie jest bardzo głośno. Sprawdzałem i przy 130km/h jest już 69-71 dB a 160km/h to murowane 73 dB wyżej nawet nie lubię kręcić bo jest za głośno.
I trochę jestem załamany, specjalnie brałem kombi bo chciałem bez bagażnika dachowego jeździć na wakacje właśnie te 150-160 km/h nie będąc przy tym wymęczony jak pies po trasie.
Nie wiem czy to moje wrażenie czy Wy też tak macie?
Opony, silnik - to jest ok, nie przeszkadza mi, ale odgłos wiatru, ten huk dookoła auta - to mnie załamuje.

Myślałem nad wymianą szyby przedniej na nieoryginalną ale akustyczną ale boję się utraty gwarancji :( Nie wiem czy można wygłuszać w jakimś serwisie (bo wiadomo że w ASO nie) bez utraty gwarancji.

Dwie ciekawostki które znalazłem w necie:

https://m.youtube.com/watch?v=KyU8As2pdkg

(aż zrobię test z tą taśmą tylko nie wiem jakiej użyć by nie zniszczyć lakieru :) )

Oraz tutaj trochę przyznają się, że generacji 3ciej przyoszczędzili na wyciszeniu:
https://www.seat.ma/decouvrez-seat/news ... cally.html

Thanks to the use of isolating materials, the all-new SEAT Leon’s global interior noise is 1-2 dB(A) lower than the previous generation, while rolling noise at lower frequencies is 2-4dB quieter. Vibrations too have been reduced by increasing vehicle stiffness by 15%.

Noice reduction was achieved by incorporating a number of improvements to the trim and other areas. There’s additional absorption felts in the A-pillar trims, on the rear bumper in front of the vents, on the tailgate trim and beside the air vents. That isn’t all that’s been updated.

A new firewall damping concept has been introduced with heavy layers of different thickness depending on the application zones, wheel arches use polyurethane foam covers which offer better acoustic performance, this material has also been used in the rear side panels. A third acoustic layer has been added to the trunk side trims, and there’s double sealing on the doors to reduce wind noice, finally, on diesel variants, an acoustic windshield has been added.
regisek
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST 3gen

Postprzez countryfan » 30 czerwca 2021, 12:21

regisek napisał(a):(...) Niedawno kupiłem Leona, prawie nówka, rocznik 2020, eXcellence ST 1.5
I jeździ mi się super poza jednym mankamentem. Na autostradzie jest bardzo głośno. Sprawdzałem i przy 130km/h jest już 69-71 dB a 160km/h to murowane 73 dB wyżej nawet nie lubię kręcić bo jest za głośno.
I trochę jestem załamany, specjalnie brałem kombi bo chciałem bez bagażnika dachowego jeździć na wakacje właśnie te 150-160 km/h nie będąc przy tym wymęczony jak pies po trasie.
Nie wiem czy to moje wrażenie czy Wy też tak macie?
Opony, silnik - to jest ok, nie przeszkadza mi, ale odgłos wiatru, ten huk dookoła auta - to mnie załamuje.

Myślałem nad wymianą szyby przedniej na nieoryginalną ale akustyczną ale boję się utraty gwarancji :( Nie wiem czy można wygłuszać w jakimś serwisie (bo wiadomo że w ASO nie) bez utraty gwarancji.

Dwie ciekawostki które znalazłem w necie:

https://m.youtube.com/watch?v=KyU8As2pdkg

(aż zrobię test z tą taśmą tylko nie wiem jakiej użyć by nie zniszczyć lakieru :) )

To ciekawe, że podniosłeś ten temat. Ostatnio miałem szkodę (ktoś mi uszkodził zderzak i reflektor na parkingu i uciekł), w zastępstwie dostałem Leona ST z 2019r - nie wiem jaki silnik - jakaś benzyna która w ogóle nie jechała. Jednak to co mnie zaskoczyło pozytywnie to wyciszenie tego auta. Pracuję jako automatyk i produkujemy m.in. linie do produkcji uszczelek dla automotive i wiem, że do budżetowych modeli robi się uszczelki nie z gumy, a z tworzyw termoplastycznych, które po kilku latach tracą właściwości i hałas w samochodzie się zwiększa. Ale to nie było tylko to, także deszcz padający na szybę wydał mi się znacznie cichszy w odbiorze. Przyjrzałem się szybie przedniej tego auta zastępczego i zobaczyłem to co w linku. Szyba wygląda na zamiennik bo nie ma znaczka Seata natomiast wygląda na to, że była akustyczna.

https://photos.app.goo.gl/ZSZMFH1haGfxPNLf9

W efekcie samochód sprawiał bardzo przyjemnego w odbiorze i wyraźnie cichszego niż moje auto. Oczywiście to dwa różne auta, bo zastępcze miało dwa lata i 60kkm, ale prędkość przelotową nie męcząc silnika na trasie 140 w/g GPS, a swoim dieslem z 2014r i 150kkm spokojnie mogę ustawić 170 na tempomacie. Gdyby mi się przydarzył kamień w szybę bez wahania wybrałbym zamiennik akustyczny niż oryginał nieakustyczny.

Co do folii to ja wiem, że masz nowe auto ale gdyby miał lakier schodzić od takiej folii to boję się myśleć co by się działo na wskutek normalnej eksploatacji przez kilka lat.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja