Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez marco » 22 lipca 2020, 21:20

Padło mi na amen pełne lustro przez MirrorLink z mojego S7 Edge :( Używałem cały czas słynnej luki w LG MirrorDrive. Nie mam już siły kombinować, tym bardziej, że Samsung rzucił jeszcze kłodę pod nogi wyłączając wsparcie, usługi i serwery więc reset telefonu (tak robiłem do tej pory) nic nie pomoże :/

Szukam sensownej alternatywy do mirroringu, zależy mi na nawigacji NaviExpert bo mam tam wykupiony abo + do tego Yanosik w tle ze względu na dużą ilość ostrzeżeń. Czy jest jakaś sensowna metoda aktualnie na takie połączenie? Z tego co czytałem ostatnie strony to aktualnie działa tylko mirroring przez aplikacje AA Mirror lub screen2auto, ale tylko na zrootowanym telefonie tak? A może ktoś na innym telefonie korzysta jeszcze z luki LG MirrorDrive i ma pełne lustro? Może Sony Xperia?
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez MarkusD » 22 lipca 2020, 23:04

Można przejść na IOS, bez kombinacji na CarPlay działa Naviexpert, przeniesienie licencji również bezproblemowe, Yanosik również w tle działa...
Ja tak zrobiłem w tamtym roku, wiadomo nie jest to samo co Android ale bardzo szybko się można przestawić...
Automapa - można również przenieść licencję
Google Maps działa
Here działa
Waze działa
Magic Earth działa
Mapy Apple są
Naviexpert działa
Sygic również działa, lecz trzeba na nowo wykupić licencję
Yanosik działa i można ustawić komunikaty w tle...
Bez rotowania wpinasz i jest... dodatkowo można zrobić bezprzewodowy CarPlay lecz tutaj trzeba się dowiedzieć które IPhony już działają, ja akurat kupiłem XS że względu na dual sim (esim)
Sony trzeba dodatkowo odblokować Video in Motion VIM, teraz dodatkowe pytanie które modele Sony będą działały ...
Ja się wkurzyłem i przeszedłem na IPhone...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez marco » 23 lipca 2020, 22:49

MarkusD a na iPhone Yanosik tylko komunikaty w tle mówi czy jest też coś w rodzaju pływającej ikony do zgłaszania zdarzeń jak było na Androidzie? Działa w nawigacjach wyszukiwanie głosowe?
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 23 lipca 2020, 23:37

Z wyszukiwania głosowego nie korzystam, jedynie z Siri gdy do kogoś chcę zadzwonić, niestety w Yanosiku nie będzie ikony pływającej, znowu trzeba by zrotować tak samo jak w AA, ale komunikaty głosowe w tle są, wydaje mi się że na IOS nie ma pływającej ikony, choć może się mylę, w CarPlay są ikony mikrofonu w nawigacjach, trzeba wypróbować...
Co do Yanosika nie korzystam, mam zainstalowany i niekiedy go włączam, cały czas korzystam z NaviEkspert i aktywnie zgłaszam zdarzenia.
Prawdopodobnie przy pomocy Siri da się wywołać nawigację, lecz minusem jest że Siri jest bez języka polskiego niestety.
Jutro wieczorem postaram się spróbować jak to wychodzi, chyba że ktoś korzysta z wyszukiwania głosowego na CarPlay w nawigacjach i się pochwali.
Edit
Przed chwilą przez Siri wywołałem Automapę, ale z poziomu telefonu, myślę że bezproblemowo odbędzie się również w samochodzie, bo dzwoniąc do kogoś muszę pochwalić Siri że naprawdę dobrze działa i polskie nazwiska rozpoznaje.
Przez Siri wywołałem Automapę i NaviExpert, włączając Google Maps i naciskając ikonę mikrofonu można po polski wyznaczyć trasę... jutro testy w samochodzie ...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pab567 » 24 lipca 2020, 05:44

Pod CarPlay udało Ci się uzyskać komunikaty Yanosika w tle przy Naviexpert na ekranie?
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Mustang
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez MarkusD » 24 lipca 2020, 07:30

pab567 napisał(a):Pod CarPlay udało Ci się uzyskać komunikaty Yanosika w tle przy Naviexpert na ekranie?

Taak :-D

-- 24 lipca 2020, 08:27 --

Włączamy Yanosika, wchodzimy w ustawienia, ustawienia ogólne, praca w tle...
Wchodzimy do samochodu na CarPlay odpalamy i wyznaczamy trasę w NaviExpert, następnie włączamy Yanosika zazwyczaj natychmiast jest info o nieoznakowanych w okolicy... :-D
wracamy do NaviExpert ... i już :cfaniak:
Niekiedy włączam dla fanu, problemem jest aktualizacja Yanosika bo za każdym razem trzeba włączać w opcjach...
Z testami jest tak że niekiedy niebiescy mają „wolne„ i nie widać ich na drodze i jest cisza... przyjrzę się jeszcze raz sprawie bo widzę że bez Yanosika niektórzy nie mogą „istnieć” :-) ja aktywnie używam NaviExpert bez zbędnych i fałszywych komunikatów, zrobiłem kiedyś test na drodze z Katowic do Bytomia i miałem wrażenie że cała drogówka ze woj. Śląskiego jest na odcinku 26 km, byłem w szoku jak dużo jest fałszywych komunikatów w godzinach wczesno popołudniowych... dlatego po kilku miesięcznych jazdach na Androidzie odstawiłem to „COŚ”
Trasa Warszawa - Bytom na dwa telefony... Yanosik i NaviExpert podobna sytuacja, na NaviExpert tylko parę było nieaktualnych powiadomień, wszystkie rzeczywiste i aktualne powiadomienia pokrywały się ze sobą, i tak wyleczyłem szwagra z Yanosika, w drodze powrotnej nawet już nie włączał i był pod wrażeniem NaviExpert... ale niestety nie jest za darmo...
Co do nieoznakowanych to nawet Yanosik nie pomoże, trzeba z głową jechać i już.
Przepraszam za tak długi opis...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pab567 » 24 lipca 2020, 08:36

OK, przetestuję dziś. Ja się przesiadłem z Androida na iPhone'a tylko po to, żeby móc korzystać z NaviExperta którego używam od kilku lat ale walki z Androidem żeby dało się go odpalić na Android Auto lub MirrorLinku i żeby to sensownie chodziło miałem już dość a w nowym aucie nie chciałem już pchać się w dodatkowe zewnętrzne moduły Android. A że nowy samochód prowokuje do szybszej jazdy to na wszelki wypadek kupiłem Yanosika XS z wiecznym abonamentem - aczkolwiek jeżeli Twój sposób zadziała to znaczy że wyrzuciłem kasę w błoto :(
pab567
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 24 lipca 2020, 09:57

marco napisał(a):MarkusD a na iPhone Yanosik tylko komunikaty w tle mówi czy jest też coś w rodzaju pływającej ikony do zgłaszania zdarzeń jak było na Androidzie? Działa w nawigacjach wyszukiwanie głosowe?

Trochę potestowałem, Yanosik wiadomo komunikaty w tle, przeszukując opcje wychodzi że nie ma ikony pływającej na IOS nawet na ekranie samego IPhona, to jest opcja tylko na Androidzie...
Każdą nawigację można włączyć głosowo przez Siri (angielski), następnie w niektórych nawigacjach są ikony mikrofonu i można wyszukać głosowo adres po polsku, niestety w NaviExpert brak tej ikony na CarPlay, Automapa ma, Google Maps również, nie sprawdzałem pozostałych ze względu na mało czasu przed pracą...
Udało mi się głosowo włączyć i wyznaczyć trasę przez Siri lecz wtedy włączyła się nawigacja Apple Maps...
To tak na szybko dzisiaj...

-- 24 lipca 2020, 10:57 --

pab567 napisał(a):OK, przetestuję dziś. Ja się przesiadłem z Androida na iPhone'a tylko po to, żeby móc korzystać z NaviExperta którego używam od kilku lat ale walki z Androidem żeby dało się go odpalić na Android Auto lub MirrorLinku i żeby to sensownie chodziło miałem już dość a w nowym aucie nie chciałem już pchać się w dodatkowe zewnętrzne moduły Android. A że nowy samochód prowokuje do szybszej jazdy to na wszelki wypadek kupiłem Yanosika XS z wiecznym abonamentem - aczkolwiek jeżeli Twój sposób zadziała to znaczy że wyrzuciłem kasę w błoto :(

Niestety w błoto... szkoda tych browarów w błocie...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pab567 » 24 lipca 2020, 10:02

Spoko, najwyżej zrobi się komuś prezent...
pab567
Sport
Sport

Postprzez marco » 24 lipca 2020, 17:26

MarkusD napisał(a):Trochę potestowałem, Yanosik wiadomo komunikaty w tle, przeszukując opcje wychodzi że nie ma ikony pływającej na IOS nawet na ekranie samego IPhona, to jest opcja tylko na Androidzie...
Każdą nawigację można włączyć głosowo przez Siri (angielski), następnie w niektórych nawigacjach są ikony mikrofonu i można wyszukać głosowo adres po polsku, niestety w NaviExpert brak tej ikony na CarPlay, Automapa ma, Google Maps również, nie sprawdzałem pozostałych ze względu na mało czasu przed pracą...
Udało mi się głosowo włączyć i wyznaczyć trasę przez Siri lecz wtedy włączyła się nawigacja Apple Maps...

Dzieki za sprawdzenie :).

A testował ktoś z Was może jak to działa na różnych modelach iPhone? Bo teraz pytanie jak z płynnością i czy te modele które mają wyższą rozdzielczość ekranu lepiej wyświetlają obraz na infotainmencie. Tak było na Androidzie, po podłączeniu Galaxy S8+ miałem sporo lepszą jakość obrazu niż na S10e, który miał niższą od S8+ rozdzielczość ekranu.

Raczej nie chcę przechodzić specjalnie teraz z Androida na iOS, raczej myślę o zakupie dodatkowo iPhone 6 czy 6s który byłby sobie podłączony w aucie na stałe. Można je kupić w rozsądnych pieniądzach ;).
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 24 lipca 2020, 18:07

marco napisał(a):
MarkusD napisał(a):Trochę potestowałem, Yanosik wiadomo komunikaty w tle, przeszukując opcje wychodzi że nie ma ikony pływającej na IOS nawet na ekranie samego IPhona, to jest opcja tylko na Androidzie...

Dzieki za sprawdzenie :).

A testował ktoś z Was może jak to działa na różnych modelach iPhone? Bo teraz pytanie jak z płynnością i czy te modele które mają wyższą rozdzielczość ekranu lepiej wyświetlają obraz na infotainmencie. Tak było na Androidzie, po podłączeniu Galaxy S8+ miałem sporo lepszą jakość obrazu niż na S10e, który miał niższą od S8+ rozdzielczość ekranu.

Raczej nie chcę przechodzić specjalnie teraz z Androida na iOS, raczej myślę o zakupie dodatkowo iPhone 6 czy 6s który byłby sobie podłączony w aucie na stałe. Można je kupić w rozsądnych pieniądzach ;).

Można kupić SE 2020, XR ,XS, 11 i każdy nowszy który wyjdzie, chodzi o kartę esim, problem tylko Orange...
Fizyczna karta Sim jako główna, karta ekstra e-sim, czyli jeden numer telefonu i dwa telefony, obojętnie który odbierzesz bo obydwa dzwonią, IPhone zapięty na stałe i wyciszony, w samochodzie podczas jazdy i tak dzwoni...
Inaczej najtańszy IPhone z IOS 13 z opcją na IOS 14 i drugi telefon Samsung Galaxy S 20, który również posiada e-sim...
Wyjeżdżając za granicę w obecności telefonu z kartą główną sim działa telefon z ekstra e-sim przez połączenie Wifi z telefonem głównym...
Kombinacji trochę jest, 9 zł dodatkowej opłaty do abonamentu, na kartę chyba również jest...
Oferta jest na chwilę obecną tylko w Orange, Play obiecuje i obiecuje...i nic...
Ja mam XS i zastanawiam się nad drugim IPhone z e-sim i po prostu wrzucić go na stałe do samochodu lub jako telefon do pracy, bo mam w tej chwili dodatkowy telefon z dodatkowym numerem z Otvarta.
Na razie się zastanawiam bo SE 2020 można wyrwać za 1800 zł.
Jeszcze jest jedna opcja ale nie jestem pewien bo za krótko siedzę w IOS, dwa IPhone obydwa zalogowane do Icloud i połączone przez Wifi powinien ten bez karty sim również dzwonić w obecności sieci Wifi w tym wypadku z udostępnionego telefonu głównego, tyle teorii...
Nie mam jak tego przetestować, na razie się zastanawiam jakie rozwiązanie wybrać... i wdrożyć w czyn.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marco » 24 lipca 2020, 19:47

Ja początkowo miałem S8+ z którego robiłem lustro przez dziurę w LG MirrorDrive. Potem wymieniłem na S10e i również korzystałem z MirrorLinka przez lukę w tej aplikacji. Jak na S10e po aktualizacji do Androida 10 zablokowało się wszystko to wrzuciłem do auta na stałe S7 Edge z jakąś kartą prepaid ważną rok i internetem kilka GB który mi służył za telefon do nawigacji bo tam jeszcze luka LG MirrorDrive działała ;).

Teraz niestety na S7 Edge też się już wywaliło wszystko więc chciałem po prostu wymienić ten telefon na jakiegoś taniego używanego iPhone działającego sensownie który byłby w aucie z tą kartą prepaid i tam przez funkcję CarPlay korzystać sobie nadal z NaviExperta + Yanosik.

Druga opcja to zrootowanie S7 Edge i tam używanie AA Mirror albo Screen2Auto, sam już nie wiem :?
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 24 lipca 2020, 20:19

Również myślałem nad Galaxy S5 i rootowaniu, lecz staneło na IPhone... i nie żałuję...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marco » 24 lipca 2020, 21:41

Zarówno w rozwiązaniu Android Auto/AA Mirror/Screen2Auto jak i CarPlay wkurza mnie strasznie ta czarna belka która marnuje sporą część ekranu :/ MirrorLink przynajmniej wyświetlał pełne lustro z telefonu :roll:
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 28 lipca 2020, 20:02

Fakt...
Sam uważałem że MirrorLink był najlepszym rozwiązaniem, ale producenci nas olali... z belką da się żyć...

-- 28 lipca 2020, 21:02 --

Od kilku dni jeżdżę z NaviExpert i Yanosikem na CarPlay i dzisiaj zauważyłem że nie jest potrzebne ustawianie działania w tle Yanosika aby były komunikaty, po prostu otwieram Yanosika i wracam do NaviExpert i działa ...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Pompon » 30 lipca 2020, 11:54

Wie ktoś jak zmienić głos lektora? Jak naciskam przycisk czytania powiadomień z messengera to mi czyta po angielsku :-P
Pompon
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: LEON III 2016 1.2

Postprzez siwyyy77 » 30 lipca 2020, 20:51

Obawiam się, że to nie jest nawet angielski... przynajmniej u mnie, jest to bliżej nieokreślony język i tak jest od ferii po aktualizacji, każda następna tego nie usuwa :cry:
Zmienić tego nie idzie :roll:
siwyyy77
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon ST 2019 1.5tsi

Postprzez Satka » 31 lipca 2020, 22:15

U mnie występuje ten sam problem. Czyta wiadomości po polsku z angielskim akcentem. Problem zgłaszany wielokrotnie przez ludzi z całego świata od ponad 6 miesięcy na stronie supportu. Niestety Google nie potrafi ogarnąć tego błędu i tłumaczy się że to użytkownicy mają ustawiony zły język w telefonie. Normalnie parodia. Zaczynam zastanawiać się nad kupnem IPhone.

Link to tego tematu https://support.google.com/androidauto/thread/10667407
Satka
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez rybsztein » 1 sierpnia 2020, 22:47

Tak samo jak od pół roku wiadomo, że AA się wywala co chwilę jak się bateria naładuje do 100%. Rozwiązania wciąż nie ma. Albo się podłącza zdychający telefon albo po zrootowaniu instaluje apke, w której się ustawia ładowanie do 99% ale i to nie u każdego działa.

Pojszło z mojego Szajsunga eS10eeeeee
rybsztein
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 CZCA

Postprzez MarQez » 4 sierpnia 2020, 20:44

Widze, ze rozgadaliscie sie;)
A bardziej rozpisali;D
Mialem kiedys Iphone 7, i ten CarPlay mnie denerwował bo nie bylo Yanosika. Przeszedlem na Samsunga S9 i do tej pory uzywam. Android Auto jest jaki jest, nie ma co narzekac, uzywam Spotify, Google Maps a Yanosika mam na telefonie i wisi sobie na szybie.... wkurzajace rozwiazanie ale jest. Slyszalem po jakims czasie ze Ios zrobil aktualizacje i właśnie mialem okazje przetestowac w moim aucie AppleCarPlay na kolegi Iphonie, i powiem Wam ze jest cos pieknego;) i zastanawiam sie teraz czy nie przerzucic sie na Iphone. Nawet samo polaczenie z autem w Iphonie a androidzie to jest roznica...
Dzieki wam sie dowiedzialem jescze o tych calych e-simach musze to wszystko poukładać i wybrać jakas najsensowniejsza opcje;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
MarQez
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR

Postprzez MarkusD » 5 sierpnia 2020, 06:51

pab567 napisał(a):Pod CarPlay udało Ci się uzyskać komunikaty Yanosika w tle przy Naviexpert na ekranie?

Udało się również Tobie włączyć?
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pab567 » 5 sierpnia 2020, 12:39

Tak

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pab567
Sport
Sport

Postprzez gng » 11 sierpnia 2020, 10:19

Mam nietypowe pytanie. Byłem na aktywacji full linka w salonie i po zmianie portu usb nie ma nawet zasilania. Niestety elektryk jest na urlopie, a ja wkrótce też wyjeżdżam i nie zdążą mi tego poprawić przed moim urlopem. Jakieś pomysły co mogę sprawdzić samodzielnie? Bardzo mi zależało żeby mieć Android Auto w trakcie wyjazdu.
gng
Stella
Stella

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pawell85 » 11 sierpnia 2020, 14:14

Mi android audio działa z mib2 jak i z mib 2 high z wyjścia w schowku MDI, przejściówka pod USB. Jedynie musisz może vcdesem/ obd 11 zmienić kodowanie USB na full I powinno działać z android auto. Do CarPlay potrzebujesz już zmiany portu usb.
Pawell85
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST 2014
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez gng » 11 sierpnia 2020, 20:07

Właśnie problem w tym że mi wymienili USB i przestało działać. Sprawdzę połączenia ale nie sądzę żeby mogło coś źle podłączyć. Może nowy port jest wadliwy.
gng
Stella
Stella

Postprzez WBH111 » 12 sierpnia 2020, 15:03

Poszukuję magika z Poznania lub okolic, który podjąłby się postawienia FullLinka w moim aucie.
Ze wstępnych informacji jakie udało mi się zgromadzić to jest potencjał bo:
- mam dwa sloty na kartę SD,
- wersja obecnego oprogramowania pozawala na taki update
https://drive.google.com/file/d/1_sjQwEe1K7vUxyLfa_5imtOJopdkTI8Y/view?usp=sharing
- lista obsługiwanych kodów uwzględnia obsługę MirrorLinka (00060300 Mirror Link, 00060800 Apple CarPlay, 00060900 Google Android Auto)
https://drive.google.com/file/d/1aOzIvyGFrqovv35-qTqPrWGfiJl8hiQK/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1uT7Hpm9uUN7PL18mo6Z80K3EsDpzjUHc/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1G3PtB3HwEnbaBUK2cvV8Sp9u-I6Erj-0/view?usp=sharing

Mam sprzeczne informacje odnośnie USB. W jednym miejscu dowiedziałem się, że mając dwa sloty na SD nie trzeba wymieniać USB, natomiast inne źródło mówi, że dopiero w poliftach były montowane "odpowiednie" wejścia USB pod FullLinka (mój samochód 12/2015)

Jeżeli potrzeba coś więcej to dajcie znać gdyż mega znawcą tematu nie jestem, a z chęcią się doinformuję :wink:
Był Seat Leon 1M 1.6 AKL LS7N
Jest Seat Leon 5F 1.4 CZEA LS3H
WBH111
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez MarkusD » 12 sierpnia 2020, 16:57

https://www.tabletowo.pl/android-auto-n ... -trzecich/
Czyżby coś miało się zrobić pozytywnego... jak będzie NavieExpert to wracam do Androida, no ale CarPlay mam bezprzewodowy... i znowu dylemat...

-- 12 sierpnia 2020, 17:21 --

WBH111 napisał(a):Poszukuję magika z Poznania lub okolic, który podjąłby się postawienia FullLinka w moim aucie.
https://drive.google.com/file/d/1_sjQwEe1K7vUxyLfa_5imtOJopdkTI8Y/view?usp=sharing
- lista obsługiwanych kodów uwzględnia obsługę MirrorLinka (00060300 Mirror Link, 00060800 Apple CarPlay, 00060900 Google Android Auto)
https://drive.google.com/file/d/1aOzIvyGFrqovv35-qTqPrWGfiJl8hiQK/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1uT7Hpm9uUN7PL18mo6Z80K3EsDpzjUHc/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1G3PtB3HwEnbaBUK2cvV8Sp9u-I6Erj-0/view?usp=sharing

Mam sprzeczne informacje odnośnie USB. W jednym miejscu dowiedziałem się, że mając dwa sloty na SD nie trzeba wymieniać USB, natomiast inne źródło mówi, że dopiero w poliftach były montowane "odpowiednie" wejścia USB pod FullLinka (mój samochód 12/2015)

Jeżeli potrzeba coś więcej to dajcie znać gdyż mega znawcą tematu nie jestem, a z chęcią się doinformuję :wink:

Trochę stron tutaj jest ale czytając go rzeczywiście w Twoim przypadku będzie trzeba wymienić USB aby działał również CarPlay...
Magic... chyba tylko serwis, lecz podzwoń po serwisach ile by wzięli za całą usługę, bo niekiedy są spore różnice w cenach...
Ja akurat miałem na wyposażeniu przy kupnie samochodu... i po używaniu wszystkich MirroLink, Android Auto i CarPlay stwierdziłem że na chwilę obecną najlepszy jest CarPlay, przede wszystkim umożliwia korzystanie z różnych nawigacji, w razie zawiechy najszybciej się odblokowuje co się zdarza każdemu z systemów...

Ważna informacja dla wszystkich, na codzień używam CarPlay bezprzewodowo i niekiedy robię taki numer że ustawiam nawigację z samochodu aby mieć podpowiedzi na zegarach a jadę na nawigacji z IPhone ... teraz jestem w Chorwacji i jadąc w tak daleką trasę nie chciałem doprowadzić do przegrzania telefonu przez pracę i ładowanie indukcyjne, więc podłączyłem bezpośrednio kablem i tu numer IPhone wyłącza nawigację z samochodu a nawigacja z samochodu wyłącza nawigację w IPhone np Automapę lub Google Maps... tutaj przypomniała mi się informacja z portalu Macrumors gdzie opisywali że nawigacje podczas pracy w CarPlay korzystają z GPS samochodu, myślałem że tylko Fordy i GM a tu wychodzi że wszystkie tak działają... lecz korzystając np z CarPlay2Air lub Carlinkit CarPlay nie korzysta z GPS samochodu lecz bezpośrednio z GPS IPhone... całe życie człowiek się uczy :-D

-- 12 sierpnia 2020, 17:56 --

Jeszcze jedna uwaga, jadąc z Polski do granicy Chorwackiej używałem nawigacji z samochodu a przez CarPlay był włączony Yanosik oraz radio internetowe z IPhone, więc podczas nawigacji normalnie działały powiadomienia o fotoradarach i odcinkowych pomiarach prędkości...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez WBH111 » 12 sierpnia 2020, 18:51

MarkusD napisał(a):https://www.tabletowo.pl/android-auto-nawigacje-firm-trzecich/
Czyżby coś miało się zrobić pozytywnego... jak będzie NavieExpert to wracam do Androida, no ale CarPlay mam bezprzewodowy... i znowu dylemat...

-- 12 sierpnia 2020, 17:21 --

WBH111 napisał(a):Poszukuję magika z Poznania lub okolic, który podjąłby się postawienia FullLinka w moim aucie.

Trochę stron tutaj jest ale czytając go rzeczywiście w Twoim przypadku będzie trzeba wymienić USB aby działał również CarPlay...
Magic... chyba tylko serwis, lecz podzwoń po serwisach ile by wzięli za całą usługę, bo niekiedy są spore różnice w cenach...
Ja akurat miałem na wyposażeniu przy kupnie samochodu... i po używaniu wszystkich MirroLink, Android Auto i CarPlay stwierdziłem że na chwilę obecną najlepszy jest CarPlay, przede wszystkim umożliwia korzystanie z różnych nawigacji, w razie zawiechy najszybciej się odblokowuje co się zdarza każdemu z systemów...

Ważna informacja dla wszystkich, na codzień używam CarPlay bezprzewodowo i niekiedy robię taki numer że ustawiam nawigację z samochodu aby mieć podpowiedzi na zegarach a jadę na nawigacji z IPhone ... teraz jestem w Chorwacji i jadąc w tak daleką trasę nie chciałem doprowadzić do przegrzania telefonu przez pracę i ładowanie indukcyjne, więc podłączyłem bezpośrednio kablem i tu numer IPhone wyłącza nawigację z samochodu a nawigacja z samochodu wyłącza nawigację w IPhone np Automapę lub Google Maps... tutaj przypomniała mi się informacja z portalu Macrumors gdzie opisywali że nawigacje podczas pracy w CarPlay korzystają z GPS samochodu, myślałem że tylko Fordy i GM a tu wychodzi że wszystkie tak działają... lecz korzystając np z CarPlay2Air lub Carlinkit CarPlay nie korzysta z GPS samochodu lecz bezpośrednio z GPS IPhone... całe życie człowiek się uczy :-D

-- 12 sierpnia 2020, 17:56 --

Jeszcze jedna uwaga, jadąc z Polski do granicy Chorwackiej używałem nawigacji z samochodu a przez CarPlay był włączony Yanosik oraz radio internetowe z IPhone, więc podczas nawigacji normalnie działały powiadomienia o fotoradarach i odcinkowych pomiarach prędkości...

Dowiadywałem się w dwóch salonach w Poznaniu odnośnie usługi aktywacji FullLink. W jednym Pani sprawdziła po VINie i podała konkretną kwotę w wysokości 980zł brutto, natomiast w drugim "880zł (730zł kod aktywacyjny + 150zł aktywacja przy pomocy testera diagnostycznego – dotyczy modeli od 2018r., jeśli pojazd jest z produkcji wcześniejszej może być konieczna wymiana złączki w cenie ok. 240zł" - sumarycznie z wymianą USB 1120zł. Jest to niemały wydatek biorąc pod uwagę, że na grupach ogłaszają się "spece", którzy oferują usługę zdalnej aktywacji w kwocie +/- 500zł. Nie mam zamiaru korzystać z zdalnego aktywowania bo nie jestem pewien tego sposobu, wolałbym uczciwie zapłacić komuś do ręki te 500zł ale żeby mi to zrobił na miejscu (nie ma problemu abym dojechał gdzieś w promieniu 100km).

Czy ktoś aktywował FullLinka u siebie poza ASO?

Kolega ma w Skodzie Ocravii MirrorLinka (czy jak to się w Skodzie nazywa) i mega poleca i zachwala. Miałem okazje pobawić się u niego tym sprzętem i fakt - mega opcja z tym "telefonem w samochodzie", a że gadżeciarz ze mnie to jestem napalony na odblokowanie tego FullLinka u siebie jak ksiądz w Smyku ^^

Co do GPSa to się dziwie bo sam jestem użytkownikiem iPhone i za każdym razem gdy wejdę do samochodu dostaję powiadomienie na telefonie o drodze do pracy/domu ile będzie trwać i którędy jechać. Nie wiem czy telefon wie, że siedzę w samochodzie po połączeniu z BT czy jak ale jestem w szoku - z jednej strony jakie to mądre wszystko teraz, a z drugiej pytanie czy to nie jest za mądre czasami i skąd to wie? ^^
WBH111
Stella
Stella

Postprzez gng » 13 sierpnia 2020, 21:36

gng napisał(a):Właśnie problem w tym że mi wymienili USB i przestało działać. Sprawdzę połączenia ale nie sądzę żeby mogło coś źle podłączyć. Może nowy port jest wadliwy.

Znalazlem winojawce: kabel USB. Aż dziwne że w serwisie tego nie sprawdzili :roll:
gng
Stella
Stella

Postprzez tatian » 15 sierpnia 2020, 12:03

WBH111, z tym mirrorlinkiem to fajnie byłoby go mieć, ale nie jest to takie proste. Co prawda w VW Golfie 7.5 aktywowałem właśnie app connect poza ASO (koszt 1/3 usługi w aso i całe szczęście) i tak android auto działa, apple car - nie wiem nie używam, a mirrorlink nie. Niestety osoba mi to aktywująca nie powiedziała, że mirrorlink nie działa na Androidzie 10. Rada - kup se pan starszy telefon. A więc kupiłem Samsunga A3, który teoretycznie powinien działać (i patrząc an YT działa na androidzie 6), ja tu mam androida 7. Póki co 3-0 dla samsunga i VW. Szczerze powiedziawszy się poddałem z nim. Kupuję w przyszłym tygodniu kolejny telefon - tym razem Samsunga S5. Tutaj kolega ma i mu działa, ale tym razem przed zakupem mam zamiar sprawdzić czy u mnie działa.

Mogę Ci dać namiary na firmę z okolic Płocka-Warszawy, która aktywuje mirrorlinka i całą resztę, czas 20 minut. Ale i w Poznaniu chyba widziałem kogoś kto się tym zajmuje. A jeżeli masz nowy telefon i będziesz potrzebował starszy to zapraszam PW, sprzedam Ci A3 może będziesz miał więcej szczęścia z nim niż ja :).
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez WBH111 » 15 sierpnia 2020, 19:10

tatian napisał(a):WBH111, z tym mirrorlinkiem to fajnie byłoby go mieć, ale nie jest to takie proste. Co prawda w VW Golfie 7.5 aktywowałem właśnie app connect poza ASO (koszt 1/3 usługi w aso i całe szczęście) i tak android auto działa, apple car - nie wiem nie używam, a mirrorlink nie. Niestety osoba mi to aktywująca nie powiedziała, że mirrorlink nie działa na Androidzie 10. Rada - kup se pan starszy telefon. A więc kupiłem Samsunga A3, który teoretycznie powinien działać (i patrząc an YT działa na androidzie 6), ja tu mam androida 7. Póki co 3-0 dla samsunga i VW. Szczerze powiedziawszy się poddałem z nim. Kupuję w przyszłym tygodniu kolejny telefon - tym razem Samsunga S5. Tutaj kolega ma i mu działa, ale tym razem przed zakupem mam zamiar sprawdzić czy u mnie działa.

Mogę Ci dać namiary na firmę z okolic Płocka-Warszawy, która aktywuje mirrorlinka i całą resztę, czas 20 minut. Ale i w Poznaniu chyba widziałem kogoś kto się tym zajmuje. A jeżeli masz nowy telefon i będziesz potrzebował starszy to zapraszam PW, sprzedam Ci A3 może będziesz miał więcej szczęścia z nim niż ja :).

@tatian widzę po profilu jesteś z Kuj-Pom. Pochodzę z też z tych rejonów więc domyślam się, że daleko nie miałeś jeżeli firma jest z okolic Płocka-Warszawy - będąc w rodzinnych stronach mógłbym zahaczyć o tych magików ;)
1/3 kwoty serwisowej ceny jestem jak najbardziej w stanie wydać na tę przyjemność - uczciwa stawka.
Jestem użytkownikiem iOS więc nie zbyt abym kupował specjalnie drugi telefon pod FullLinka ale dzięki za propozycję :)
WBH111
Stella
Stella

Postprzez tatian » 15 sierpnia 2020, 19:34

https://mirrorlink.com/phone mirrorlink na iPhone nie pójdzie.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez MarkusD » 15 sierpnia 2020, 20:43

tatian napisał(a):https://mirrorlink.com/phone mirrorlink na iPhone nie pójdzie.

Za to CarPlay będzie bezproblemowo działać, bez sztuczek Rotowania itp... 8)
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez WBH111 » 17 sierpnia 2020, 07:45

MarkusD napisał(a):
tatian napisał(a):https://mirrorlink.com/phone mirrorlink na iPhone nie pójdzie.

Czyli mamy potwierdzenie, że z iOS nie ma problemu. Dlatego paręnaście miesięcy temu przesiadłem się na ten system mimo początkowej niechęci :D

@MarkusD masz, używasz, polecasz? Po aktywowaniu FullLinka wystarczy podłączyć telefon i działa?
WBH111
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 17 sierpnia 2020, 08:59

WBH111 napisał(a):
MarkusD napisał(a):

Czyli mamy potwierdzenie, że z iOS nie ma problemu. Dlatego paręnaście miesięcy temu przesiadłem się na ten system mimo początkowej niechęci :D

@MarkusD masz, używasz, polecasz? Po aktywowaniu FullLinka wystarczy podłączyć telefon i działa?

Tak...
Sam byłem zwolennikiem Androida, IPhony uważałem za zbyt drogie i programy wszystkie płatne, na Androidzie idzie wiele rzeczy zrobić, lecz od października mam IPhone XS 256 i na chwilę obecną wydaje mi się że jest to najlepsze rozwiązanie, przerabiałem wszystko MirrorLink i Android Auto... IPhona wspinasz i JUŻ
Dlaczego XS? Bo ma dual Sim co prawda przez e-Sim, lecz jestem w Orange i używam tylko e-Sim , czyli mam możliwość dokupienia karty Sim fizycznej np podczas wyjazdu poza UE...
Dodatkowo kupiłem CarPlay2Air i mam CarPlay bezprzewodowy, można to samo ustrojstwo kupić na AliExpress CarLink Kit (nie wiem czy dobrze napisałem)
CarPlay również ma swoje wady jak każdy system, parę razy zdarzyło się że się rozłączył ale tutaj przewaga IOS jest ogromna klikasz FulLinka i natychmiast wszystko wraca na ekran, co niestety przy MirrorLink było nieosiągalne podczas jazdy, klikania w ekran od groma... i na nowo ustawianie.
Zawsze do AA będzie można wrócić jak Google w końcu dopuści inne nawigacje do AA... ale dźwięk na CarPlay jest lepszej jakości!!! a idzie po Bluetooth !!!
Na chwilę obecną wg mnie: IOS bez szarpania, rotowania...
Jak poużywasz IOS Sam zobaczysz jak działa szybko... używałem przeważnie Sony, Samsungi tylko najwyższe modele i powiem że sam się zaskoczyłem jak działa system, ja nie miałem żadnych problemów z przejściem ze systemów ... no może pierwsze dwa tygodnie, teraz nie wyobrażam sobie powrotu do Androida... ale nigdy nie mówi się nigdy ... 8)
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez WBH111 » 17 sierpnia 2020, 09:23

MarkusD napisał(a):Tak...
Sam byłem zwolennikiem Androida, IPhony uważałem za zbyt drogie i programy wszystkie płatne, na Androidzie idzie wiele rzeczy zrobić, lecz od października mam IPhone XS 256 i na chwilę obecną wydaje mi się że jest to najlepsze rozwiązanie, przerabiałem wszystko MirrorLink i Android Auto... IPhona wspinasz i JUŻ
Dlaczego XS? Bo ma dual Sim co prawda przez e-Sim, lecz jestem w Orange i używam tylko e-Sim , czyli mam możliwość dokupienia karty Sim fizycznej np podczas wyjazdu poza UE...
Dodatkowo kupiłem CarPlay2Air i mam CarPlay bezprzewodowy, można to samo ustrojstwo kupić na AliExpress CarLink Kit (nie wiem czy dobrze napisałem)
CarPlay również ma swoje wady jak każdy system, parę razy zdarzyło się że się rozłączył ale tutaj przewaga IOS jest ogromna klikasz FulLinka i natychmiast wszystko wraca na ekran, co niestety przy MirrorLink było nieosiągalne podczas jazdy, klikania w ekran od groma... i na nowo ustawianie.
Zawsze do AA będzie można wrócić jak Google w końcu dopuści inne nawigacje do AA... ale dźwięk na CarPlay jest lepszej jakości!!! a idzie po Bluetooth !!!
Na chwilę obecną wg mnie: IOS bez szarpania, rotowania...
Jak poużywasz IOS Sam zobaczysz jak działa szybko... używałem przeważnie Sony, Samsungi tylko najwyższe modele i powiem że sam się zaskoczyłem jak działa system, ja nie miałem żadnych problemów z przejściem ze systemów ... no może pierwsze dwa tygodnie, teraz nie wyobrażam sobie powrotu do Androida... ale nigdy nie mówi się nigdy ... 8)

@MarkusD od ok. półtora roku jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone 7 Plus i mimo, że nie jest to najwyższy obecny model - ba jest to staruszek bo od premiery minęło 4 lata ja nie widzę problemu żadnego. Sprawuje się tak samo dobrze jak na początku - zero zacięć, spodków wydajności itd jak to miało w każdym jednym Androidzie, którego używałem odkąd się pojawił.
CarPlay2Air super sprawa, czytałem gdzieś o tym ale na oficjalnej stronie w promocji teraz kosztuje 482,95 polskich cebulionów - no nie mały koszt nie oszukując się ale wygoda zapewne ogromna.
Jakość dźwięku po Bluetooth jest bardzo dobry (trochę mnie cały czas dziwi czemu na zwykłym radiu jest aż taka różnica w głośności oraz jakości no ale to tylko fale radiowe - może przez to).
Czy u siebie masz na iPhone masz już iOS 14? Jeżeli tak czy są jakieś różnice w użytkowaniu FullLinka w porównaniu do poprzedniej wersji iOS?
WBH111
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 17 sierpnia 2020, 09:51

Nie, mam IOS 13.6.1 bety nie pobierałem. IOS 14 ma wyjść we wrześniu, na Macromors opisują że po pobraniu bety IOS 14 jest poprawa z opóźnień dźwięku po CarPlay przez CarPlay2Air, podczas rozmów telefonicznych...
Masz IPhona aktywuj, nie spodoba się można spróbować AA, sens to ma gdy używasz innych nawigacji niż tylko Google Maps, lecz odblokowanie FulLink aktywuje wszystkie trzy systemy... wtedy można próbować każdego, ja tak zrobiłem...

-- 17 sierpnia 2020, 10:51 --

Błąd Google Maps jest wszędzie i można go używać czy AA lub CarPlay ... sam MirrorLink staje się już martwym systemem, firmy same go zabijają...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez WBH111 » 17 sierpnia 2020, 11:27

MarkusD napisał(a):Nie, mam IOS 13.6.1 bety nie pobierałem. IOS 14 ma wyjść we wrześniu, na Macromors opisują że po pobraniu bety IOS 14 jest poprawa z opóźnień dźwięku po CarPlay przez CarPlay2Air, podczas rozmów telefonicznych...
Masz IPhona aktywuj, nie spodoba się można spróbować AA, sens to ma gdy używasz innych nawigacji niż tylko Google Maps, lecz odblokowanie FulLink aktywuje wszystkie trzy systemy... wtedy można próbować każdego, ja tak zrobiłem...

-- 17 sierpnia 2020, 10:51 --

Błąd Google Maps jest wszędzie i można go używać czy AA lub CarPlay ... sam MirrorLink staje się już martwym systemem, firmy same go zabijają...

Nie ukrywam, że główną nawigacją jest Google Maps (nawet na iPhone) lecz jeżdżę też z Yanosikiem (miałeś okazję korzystać na CarPlay?).
A może korzystałeś z dwóch aplikacji na raz? Jakoś w tle czy coś? Skąd ten pomysł bo widzę, że z iOS 14 pokazują się jakieś kafelki i czy to jest możliwość "rozkładania" kilku aplikacji na wyświetlaczu? Rozumiem, że takich cudów na razie na iOS 13 nie ma? Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=d2cvAjWUzXA&t=185s

P.S. o błędzie z Google Maps nie słyszałem? Co z nimi nie tak na FullLinku?
WBH111
Stella
Stella

Postprzez MarkusD » 17 sierpnia 2020, 12:06

Mój błąd ;-)
Yanosik tylko w tle...
Kończę bo piszę z Chorwacji...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez DiTus » 18 sierpnia 2020, 07:55

Ja mam stargo OP5... I powiem tak, od kiedy mam androida 10 i pobrałem że sklepu AA, nie mam żadnych problemów z komunikacją i telefonem (po kablu), zawsze wstaje, zawsze odpalają się Google maps... W aucie często słucham audiobooków i też działa mi storytel bez problemu... Google assistant jest dostępny z kierownicy (dłuższe przytrzymanie)...
Aha no i yanosik działa mi w tle ;)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
Pozdraiwam
Piotrek
DiTus
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: cupra st 4drive

Postprzez exxxile » 18 sierpnia 2020, 08:08

Ja po ostatniej aktualizacji iOS do wersji 13.6.1 też mogę przełączyć widok na te kafle. Jeszcze się nimi nie bawiłem, ale na pierwszy rzut oka nie zauważyłem, żeby można było dostosować wyświetlane aplikacje do swoich potrzeb - raczej to taki bajerek, co by się wyświetlała jednocześnie i mapa, i muzyka.
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Gardor » 19 sierpnia 2020, 06:42

MarkusD napisał(a):ale dźwięk na CarPlay jest lepszej jakości!!! a idzie po Bluetooth !

Wiesz może czy rozmowy też "idą po bluetooth" w przypadku carplay?
Gardor
Stella
Stella

Auto: Leon 5F 1.4 FR
Silnik: benzyna inny

Postprzez MarkusD » 19 sierpnia 2020, 13:30

Gardor napisał(a):
MarkusD napisał(a):ale dźwięk na CarPlay jest lepszej jakości!!! a idzie po Bluetooth !

Wiesz może czy rozmowy też "idą po bluetooth" w przypadku carplay?

Powiem szczerze że nie wiem jak to wygląda w szczegółach, jak zabierzesz się za lekturę tego wątku to chyba gdzieś tu było opisane, lecz szczegóły mnie już nie interesowały, zauważyłem po zmianie telefonu ze Samsunga S7 i S9 na IPhone XS różnicę dźwięku audio na korzyść IOS...
Na portalu Macrumors dużo piszą (czytam przez translatora), również tam się dowiedziałem że IPhone korzysta z GPS samochodu, co uważałem za bajkę do momentu włączenia Automapy która wyłączyła nawigację z samochodu i na odwrót (po kablu), myślę że jeżeli tak bardzo Cię ciekawi to powinieneś tam znaleść odpowiedz...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez ST_Leon » 1 września 2020, 18:27

Cześć. Full linka dostałem w gratisie przy odbiorze auta. Mam telefon Samsunga, podłączam kabel i wybieram android auto ale wyświetla błąd i trzeba raz jeszcze nacisnąć na ekranie "android auto" i dopiero się łączy. W aucie żony (inna marka) podłączam telefon i od razu rozpoznaje i sam włącza aplikację na ekranie.
Jak to działa u Was? Czy po podłączeniu kablem musicie też wybierać ręcznie "android auto" czy to może tylko u mnie takie coś występuje i trzeba to zgłosić na przeglądzie?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.5 TSI

Postprzez bzykofm » 1 września 2020, 18:33

Też mam Samsunga i czasem trzeba wybierać, a czasem wskakuje od razu. Aczkolwiek radio zupełnie inne.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez MarkusD » 1 września 2020, 19:14

ST_Leon napisał(a):Cześć. Full linka dostałem w gratisie przy odbiorze auta. Mam telefon Samsunga, podłączam kabel i wybieram android auto ale wyświetla błąd i trzeba raz jeszcze nacisnąć na ekranie "android auto" i dopiero się łączy. W aucie żony (inna marka) podłączam telefon i od razu rozpoznaje i sam włącza aplikację na ekranie.
Jak to działa u Was? Czy po podłączeniu kablem musicie też wybierać ręcznie "android auto" czy to może tylko u mnie takie coś występuje i trzeba to zgłosić na przeglądzie?

Spróbuj z innym kablem, reset Infotaimentu, usuń telefon z Infotaimentu i na nowo go podłącz tzn po usunięciu wszystkich danych ...
Ja teraz używam IPhone i niekiedy muszę na nowo wkładać wtyczkę bo nie ma połączenia (bardzo rzadko)
Od czasu używania bezprzewodowego CarPlay niekiedy muszę ręcznie włączać lub nawet reset Infotaimentu (pojedyńcze incydenty) generalnie łączy się z automatu po wejściu do samochodu.
Również jak miałem Samsunga S7 to po podpięciu kabla łączył się z automatu, lecz niekiedy trzeba było wybierać ręcznie lub nawet reset Infotaimentu, lecz to były pojedyńcze incydenty...
Przede wszystkim nie rozłączam połączenie przez Infotaiment, tylko gaszę silnik i po otwarciu drzwi radio się wyłącza i wtedy dopiero wyciągnąłem wtyczkę, podczas ponownego podłączenia wszystko odbywa się z automatu...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez ST_Leon » 1 września 2020, 21:07

A ten reset jak się robi? Czy to jakieś wracanie do ustawień fabrycznych radia?
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 1 września 2020, 21:57

ST_Leon napisał(a):A ten reset jak się robi? Czy to jakieś wracanie do ustawień fabrycznych radia?

Naciskasz przycisk zasilania z radia i czekasz aż się wyłączy i na nowo zacznie się włączać tzn pokaże się ikona ( U mnie pokazuje się logo FR) i puszczasz przycisk. Do fabrycznych ustawień na szczęście nie wraca...
Warto jeszcze spróbować z innym telefonem... jak się uruchamia AA.
Przeczytaj może ten wątek cały, jest trochę stron ale zobaczysz że niekiedy inni użytkownicy również mieli problemy, niekiedy rozwiązaniem była wymiana kabla innym razem ustawienia telefonu, niekiedy jakiś telefon nie współpracował jak należy...
Zainwestuj w kabel magnetyczny aby sobie gniazda nie uszkodzić przez codzienne podłączanie, ale taki do transmisji danych, zresztą są już kable magnetyczne kątowe, polecam.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez ST_Leon » 2 września 2020, 12:12

MarkusD napisał(a):
ST_Leon napisał(a):A ten reset jak się robi? Czy to jakieś wracanie do ustawień fabrycznych radia?

Naciskasz przycisk zasilania z radia i czekasz aż się wyłączy i na nowo zacznie się włączać tzn pokaże się ikona ( U mnie pokazuje się logo FR) i puszczasz przycisk. Do fabrycznych ustawień na szczęście nie wraca...
Warto jeszcze spróbować z innym telefonem... jak się uruchamia AA.
Przeczytaj może ten wątek cały, jest trochę stron ale zobaczysz że niekiedy inni użytkownicy również mieli problemy, niekiedy rozwiązaniem była wymiana kabla innym razem ustawienia telefonu, niekiedy jakiś telefon nie współpracował jak należy...
Zainwestuj w kabel magnetyczny aby sobie gniazda nie uszkodzić przez codzienne podłączanie, ale taki do transmisji danych, zresztą są już kable magnetyczne kątowe, polecam.

Dzięki wielkie. Jeśli chodzi o kabel magnetyczny to masz jakiś konkretny na myśli - firma lub nazwa? Chodzi o to aby poprawnie przesyłał dane i nie przegrzał telefonu. Tzw. nieoryginalne kable kiepsko u mnie działają (mam Samsunga).
ST_Leon
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 2 września 2020, 13:23

Baseus jest dobrą firmą, Aukey, Garas taki ja mam, ważne aby miał przesył danych i duży prąd ładowania obsługiwał, co do kątowych magnetycznych to nie mam żadnej firmy którą mógłbym polecić... niestety musisz zaryzykować i wejść w jakąś firmę, bo zakładasz adapter do gniazda i jesteś skazany na daną firmę, chyba że masz ładowanie indukcyjne, to wtedy kable i redukcje w samochodach a w domu ładowanie indukcyjne.
W tej chwili mam IPhone i używam kątowy zwykły Baseus (na dalekie trasy), na codzień używam półkę indukcyjną i bezprzewodowy CarPlay z modułem CarPlay2Air ...
Przede wszystkim sprawdź co jest przyczyną Twoich problemów, na początek oryginalny kabel który dostałeś z telefonem, powinien być OK, zdarzało się że nawet oryginalne kable nie łączyły.
MarkusD
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja