Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Ojciec napisał(a):Zastanawiam się nad zakupem tej anteny http://allegro.pl/cb-antena-sirio-trifl ... 05885.html czy ktoś to montował? Jak na tej antenie odbiera cb i radio samochodowe?
Czy w 1P da się bez problemu podpiąć tą antenę do kabla z radia samochodowego?
untaztood napisał(a):mam zamontowaną antenę Sirio TriFlex i nikt nie wie, że jadę z CB
Peter007 napisał(a):Jak taki triflex się sprawuje? Jest jakiś przyzwoity zasięg? Tradycyjną antenę stroi się do auta a nie do radia, jak jest w tym przypadku ze strojeniem? Jest w ogóle taka możliwość?
Peter007 napisał(a):Czyli nie ma szału ale warto o czymś takim pomyśleć
Peter007 napisał(a):Myślałem, że masz ją na stałe podłączoną
Peter007 napisał(a):Dobre rozwiązanie
marcink79 napisał(a):Peter007 napisał(a):Dobre rozwiązanie
Bardzo praktyczne, bo zawsze masz jakiś odbiór/nadawanie
Andi napisał(a):marcink79 napisał(a):Peter007 napisał(a):Dobre rozwiązanie
Bardzo praktyczne, bo zawsze masz jakiś odbiór/nadawanie
Rozwiązanie praktyczne ale nie do końca działające. Bo jeżeli lecisz 120 km/h, to zasięg 5 km na trasie to praktycznie głuchota, a triflex, jako antena CB, przy większych zakłóceniach może mieć problem nawet na 3 km
Polecam rozwiązanie inne, tańsze i skuteczniejsze.
1. Zamiast ori anteny radiowej, wkręcamy główkę antenową PL, nie trzeba nic wiercić otwór pasuje idealnie.
2. Pod podsufitką boczkiem ciągniemy kabel, potem słupkiem do dołu.
3. Kupujemy 2 anteny, jedną jakąś 70 cm, za 30 PLN, drugą długą porządną min 160 długości, wybór mamy duży: np santiago 1200, santiago 600, lub jakiegoś dobrego presidenta,do ok 200 PLN, nawet ml 145 będzie bardzo ładnie chodziła przy tym montażu, a to tylko 100 pln.
4. Obie anteny stroimy - to podstawa.
5. Kupujemy za 20 pln antenę radiową ze wzmacniaczem, klejoną do przedniej szyby i montujemy.
Podsumowanie: Wydajemy 150- 250PLN, na długiej antenie jeździmy w trasy, zapewniając sobie zasięg 15-25 km (w zależności od warunków i propagacji), na krótkiej mamy zasięg 5-15 km (5 w mieście), dodatkowo jeżdżąc na co dzień mamy zawsze małą, jak ukradną to tylko 30 pln w plecy, ale raczej wielu amatorów nie będzie.
marcink79 napisał(a):Też niezłe rozwiązanie. Brakuje mi tu trifleksowego kamuflażu, ale jak się domyślam nie dla każdego ma to znaczenie.
Co do marnego zasięgu Triflexa to nie ma tragedii... jeździsz na nasłuchu lub dopytujesz konkretne mobilki, a nie ogół... zresztą napisałem, że to bardziej anty-misiek niż narzędzie do pogadanek
untaztood napisał(a):Triflex ma jeszcze jedną zaletę... Nie trzeba nic demontować jak wyjeżdżam do garażu
Andi napisał(a):mijamy 5 km w 2 min i 30 sek, więc aby zadziałał anty misiek, musielibyśmy co 2 minuty pytać "jak tam ścieżka na ...." i liczyć aby ktoś z CB akurat jest w zasięgu i mijał miśki, by móc nas uprzedzić. Co jest czystą abstrakcją
marcink79 napisał(a):O czym Ty mówisz
Przecież w 2 minuty to Ci ktoś może prawie pół życia opowiedzieć, a nie tylko odpowiedzieć na pytanie: "jak ścieżka na Abstrakcję?"... Zresztą, obliczenia obliczeniami a doświadczenie doświadczeniem... moje jest takie, że Triflex nigdy mnie nie zawiódł jako awaryjny anty-misiek, a jak są lepsze rozwiązania to tylko je stosować (np. po to mam na trasy Iowa) i się z tego powodu cieszyć "Wolnoć Tomku w swoim mobilku"
Andi napisał(a):to że w 2 minuty pół życia opowiesz, to szkoda że tak mało w życiu przeżyłeś![]()
Andi napisał(a):a tak poważnie, nie chodzi o czas wypowiedzi tylko o częstotliwość zapytań, co 2 minut, przeczytaj dokładnie mojego poprzedniego posta
marcink79 napisał(a):Więc tu sporu nie ma między namiDalej uważam, że jako "awaryjny" anty-misiek Triflex jest lepszy niż nic
Andi napisał(a):Podsumowanie: Wydajemy 150- 250PLN, na długiej antenie jeździmy w trasy, zapewniając sobie zasięg 15-25 km (w zależności od warunków i propagacji), na krótkiej mamy zasięg 5-15 km (5 w mieście), dodatkowo jeżdżąc na co dzień mamy zawsze małą, jak ukradną to tylko 30 pln w plecy, ale raczej wielu amatorów nie będzie.
Andi napisał(a):5. Kupujemy za 20 pln antenę radiową ze wzmacniaczem, klejoną do przedniej szyby i montujemy.
offca napisał(a):Panowie a co sądzicie o antenie Wilson "Little Wil" specyfikacje ma nawet niezłe a jak się sprawuje w praktyce? Radyjko do którego miałaby być podłączona to Uniden Pro520XL
offca napisał(a):Panowie a co sądzicie o antenie Wilson "Little Wil" specyfikacje ma nawet niezłe a jak się sprawuje w praktyce? Radyjko do którego miałaby być podłączona to Uniden Pro520XL
oczkolek napisał(a):to mamy silnie kierunkową antenę do odbioru fal radiowych (radia) i praktycznie kiepski odbiór radia nie mówiąc już o zmniejszonym zasięgu.
No ale jeżeli ktoś woli CB zamiast radia to droga wolna.
Andi napisał(a):O dziwo, taka antenka nie odbiera gorzej od ori,
Andi napisał(a):Przy dobrym sprzęcie i porządnych głośnikach słuchanie muzyki z radia, kaleczy uszy,
offca napisał(a):Andi ale pomimo małego magnesu dosyć dobrze się trzyma i nie spada "podobno" nawet przy większych prędkościach . Kiepski zasięg? Uzyskam z Unidenem Pro520Xl zasięg ok 8km? Bo taki by mnie zadowolił, racja jest tania udało mi się dziś kupić na allegro prawie nową za 45zł + przesyłka więc wydaje mi się że bardzo niska cena porównując specyfikacje anteny.
oczkolek napisał(a): Andi napisał(a):O dziwo, taka antenka nie odbiera gorzej od ori,
Przy blisko położonym nadajniku tak, ale czym dalej tym gorzej.
oczkolek napisał(a): Przy dobrym sprzęcie i porządnych głośnikach słuchanie muzyki z radia, kaleczy uszy,
Ciekawa teoria.
Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość