przez Leonek_bezogonek » 9 września 2016, 09:51
Moje doświadczenia z dwóch miesięcy używania CP/ML:
Mirror Link
Po podłączeniu Sony Xperia Z1 Compact uruchamia się niestety ML zamist Android Auto. Ogólnie bieda, rozdzielczość fatalna. Ale największe jaja to to, że po ruszeniu Google Maps zamykają się "ze względów bezpieczeństwa"
CarPlay (z Iphone SE IOS 9.3.5)
1. Podłączenie
Trochę problemów na początku, po włączeniu Siri opcja Carplay nie od razu się aktywowała. Ale później już gładko. Podłączam przez kabel - uruchamia się automatycznie. Przez BT jeszcze nie próbowałem.
2. Aplikacje
Telefon
- największa porażka to brak wyszukiwarki kontaktów! Scrolling po literach alfabetu (z wyświetlaniem wybranych), jak 10 lat temu. Czyli jeśli nie ma w Ulubionych (dodać do nich można tylko na telefonie) ani w Ostatnich połączeniach to słabo. Poza tym wszystko działa super
Nawigacja
- dostępna tylko ajfonowska (ani GM ani Sigic, pewnie przez licencje)
- ogólnie przez kilka miesięcy jazdy (ponad 14 tys km) zawiodła mnie może dwa razy. Apple sporo poprawiło, a w IOS 10 jeszcze będzie lepiej. Ma być możliwość przesuwania mapy i wyszukiwanie punktów jak stacje, gastronomia, etc
- główna wada to brak polskiej klawiatury. Nazwy ulic z polskimi znakami trzeba z ajfona, jak nie paruje od razu. Chyba na zmianę na 10 nie ma na razie co liczyć, ale po otwarciu dla deweloperów może w ciągu roku?
Muzyka
Działa Spotify i Apple (tego drugiego jeszcze nie testowałem). Spotify działa super, choć nie ma wyszukiwania (ale jest Przeglądanie kanałów). Kilka razy po podłączeniu muzyka nie zaskoczyła i musiałem kliknąć Play na ajfonie.
Yanosik
Nie udało mi się ustawić go chociaż w trygie głosowym, z tel, żeby przebija się z komunikatami przez muzykę ze Spotify, ale spróbuję jeszcze wg tego co napisano. Producent potwierdził, że nie planuje udostępnienia aplikacji przez ML, AA, CP.
SMS
Dopóki nie doczekamy się Siri w języku polskim możemy się tylko pośmiać. Nie ma trybu tekstowego, co w sumie nawet mogę zrozumieć.
Pozostałe aplikacje
W sumie na CP jest ledwie 9. Najbardziej przydałyby się alternatywy nawigacji, wliczając Yanosika. Może też inne aplikacje, jak YT w trybie postoju.