Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
roosman napisał(a):CB pod akumulator a nie pod zapalniczkę i ustanie.
offca napisał(a):Panowie a może któryś z Was korzysta z xenonów i z radia CB? Otóż posiadam HID-y w swoim Leonie i wczoraj założyłem radio CB i mam zakłócenia przez przetwornice, spec który mi montował radio powiedział mi od razu że mam kiepskiej jakości przetwornice które będą robiły zakłócenia. Możecie polecić jakiś zestaw przetwornic z filtrami (które działają) i nie robią zakłóceń na radyjku?
offca napisał(a):Radio CD gra mi idealnie bez żadnych zakłóceń, wydaje mi się że mam jakieś najtańsze przetwornice i to one robią zakłócenia. Antenę mam zestrojoną z radiem (radio Uniden pro520xl - antena wilson little will) będę musiał chyba zrobić tak jak pisał Andi sprawdzić inne przetwornice ale to za jakiś miesiąc dopiero, na razie skręciłem trochę RF Gain i zakłóceń brak tylko że zasięg mniejszy....coś za coś
offca napisał(a):Andi kupując te radio wiedziałem o tym że nie ma homologacji, wybrałem je ze względu właśnie na renomę firmy jednak zdaje sobie sprawę że to nie są te same radia co kilka lat temu, odkąd Uniden stracił homologację jest produkowany w Chinach. Radio nie jest złe jako anty misiek sprawdza się znakomicie i prędzej zmienię przetwornice niż radio, oczywiście wcześniej sprawdzę podłączając do samochodu. A co do radia zasięg mam ok 6-7km ustawione tak żeby nie było żadnych szumów, trzasków. A z wyłączonymi światłami ok 8km także różnica nie jest aż tak wielka...
Andi napisał(a):Radio, które kupiłeś, ma niestety słabe filtry (to nie jest to samo radio co Uniden 10 -15 lat temu), nie wspomnę o tragicznym nadajniku, co sieje dookoła, przez co cofnięto mu homologację w 2006 roku
oczkolek napisał(a):Chłopie skąd Ty takie herezje wytrzasnąłeś.
leoTDI napisał(a):dobrze piszesz - mam taki sam zestaw (radio + antena). CB + antena były strojone. Z tego co pamiętam spec rozebrał radio i stroił poszczególne filtry + ustawił końcówkę mocy. Na koniec przyciął antene po zestrojeniu. Słusznie piszesz, że prędzej wymienisz przetwornice. To b.dobre radio, tyle że chiński środek (niestety) wymaga zestrojenia (ps. niektóre filtry nie są właściwie 'umasione ' i wymagają poprawy (poprawy lutów).
oczkolek napisał(a):Tylko obecnie sprowadzane i sprzedawane "na czarno" Unideny wymagają przestrojenia ponieważ są przeznaczone na inne rynki (jeżeli dobrze pamiętam to chodzi tutaj o rynki amerykańskie, ale mogę się mylić - gdzieś to dawno czytałem) gdzie wykorzystywane są inne parametry (poszukaj dokładnie w necie), tak jak to pisze leoTDI.
oczkolek napisał(a):Ciekawe że radia sprzedawane krótko przed datą zabrania homologacji spełniały warunki przyznania homologacji a nagle przestały spełniać.
Andi napisał(a):oczkolek napisał(a):Chłopie skąd Ty takie herezje wytrzasnąłeś.
Poczytaj w temacie wyżej, zanim rozpędzisz się do nabijania postów.leoTDI napisał(a):dobrze piszesz - mam taki sam zestaw (radio + antena). CB + antena były strojone. Z tego co pamiętam spec rozebrał radio i stroił poszczególne filtry + ustawił końcówkę mocy. Na koniec przyciął antene po zestrojeniu. Słusznie piszesz, że prędzej wymienisz przetwornice. To b.dobre radio, tyle że chiński środek (niestety) wymaga zestrojenia (ps. niektóre filtry nie są właściwie 'umasione ' i wymagają poprawy (poprawy lutów).
No właśnie sam piszesz że to dobre radio, ale jedynie należy radio rozebrać, na nowo zestroić, pokręcić tu tam, no i trochę polutować.![]()
A ja poznałem prześlicznej urody laskę, jedynie należy jej cycyki wstawić, odessać tłuszcz tu i tam, no i twarz podać tuningowi w specjalistycznej klinice chirurgicznej. Angelina wypisz wymaluj.![]()
oczkolek napisał(a):Tylko obecnie sprowadzane i sprzedawane "na czarno" Unideny wymagają przestrojenia ponieważ są przeznaczone na inne rynki (jeżeli dobrze pamiętam to chodzi tutaj o rynki amerykańskie, ale mogę się mylić - gdzieś to dawno czytałem) gdzie wykorzystywane są inne parametry (poszukaj dokładnie w necie), tak jak to pisze leoTDI.
Jednak widzę, że kolega zdecydował się posty nabijać, to odpowiem w temacie:
Kolega pisze nie o przestrojeniu radia, tylko o jego zestrojeniu, co oznacza, że radio fabrycznie nowe jest rozstrojone.
Te inne parametry o których piszesz, to tylko nic innego jak właśnie przestrojenie z "5" na "0" (chodzi o końcówkę w częstotliwości kanałów), bo praktycznie cały świat chodzi w "5", a my w Polsce w "0", tak to kiedyś ktoś za komuny wydumał i tak zostało.
Sprzedawane u nas unideny są produkowane na rynek amerykański i kanadyjski, gdzie CB radia używają praktycznie tylko TIRy, a biorąc pod uwagę gęstość zaludnienia, to że sieją harmoniczną, jest mniej upierdliwe, a amerykańskie normy mniej rygorystyczne od europejskich.oczkolek napisał(a):Ciekawe że radia sprzedawane krótko przed datą zabrania homologacji spełniały warunki przyznania homologacji a nagle przestały spełniać.
No to jest bardzo ciekawe, wręcz intrygujące i śmierdzi na pewno łapówką i wałkiem.![]()
Tak się składa, że radia przyjeżdżające do Polski, są badane przy pierwszej dostawie (kilka losowo wybranych egzemplarzy) i wtedy jest wydawana homologacja, lub nie. Następne dostawy nie są badane, a jedynie raz na jakiś czas (może być raz na rok albo na 5 lat) UKE, może wysłać na badania ponownie kilka sprowadzonych egzemplarzy, no i jeżeli nie spełniają wymogów cofa homologację na wszystkie danego modelu.
To mniej więcej tak jak z oponami, jak byś jeździł na łysych, przecież kiedyś były dobre bo nowe, jeździć będziesz legalnie, dopóki przypadkowa kontrola Policji, tego nie przyuważy i wyśle na powtórne badania, zatrzymując dowód przy okazji.
i tak na koniec wszystkim miłośnikom unidena 520 xl, polecam:
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... cb,1339869
Dla pełnej jasności Uniden 520xl i 510 xl, znajdują sie na lisie wyrobów zakazanych UKE.
Andi napisał(a):Te inne parametry o których piszesz, to tylko nic innego jak właśnie przestrojenie z "5" na "0" (chodzi o końcówkę w częstotliwości kanałów), bo praktycznie cały świat chodzi w "5", a my w Polsce w "0", tak to kiedyś ktoś za komuny wydumał i tak zostało.
Sprzedawane u nas unideny są produkowane na rynek amerykański i kanadyjski, gdzie CB radia używają praktycznie tylko TIRy, a biorąc pod uwagę gęstość zaludnienia, to że sieją harmoniczną, jest mniej upierdliwe, a amerykańskie normy mniej rygorystyczne od europejskich.
oczkolek napisał(a):Powaliłeś mnie na kolana swoim wywodem, zwłaszcza dotyczącym nabijania postów.
oczkolek napisał(a):I to jest sens twojej wypowiedzi który przekreśla wszystko co napisałeś wcześniej. A bajkę o pływających harmonicznych możesz wcisnąć do kosza.
oczkolek napisał(a):Jestem ciekaw co powiesz użytkownikom Unidenów którzy kupili je w legalnej sieci sprzedaży gdy radia te miały aktualną homologację. O ile się nie mylę to u nasz w naszym wspaniałym kraju Prawo nie działa wstecz.
oczkolek napisał(a):CB radio nie jest standardowym wyposażeniem samochodu tak samo jak nie fabryczna nawigacja. I tych urządzeń Policja nie ma prawa tykać bez nakazu prokuratora, tak samo jak twój telefon komórkowy który trzymasz w kieszeni.
oczkolek napisał(a):Temat jest stary jak świat i nie jeden z prawników obalił już teorie głoszone przez Ciebie i pobożne życzenia Policji, która chciałaby zabierać wszystko co masz w aucie.
Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości