Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Głośniki - brak dźwięku po wstrząsach

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Głośniki - brak dźwięku po wstrząsach

Postprzez tomix17 » 14 czerwca 2011, 08:23

Moje autko to Seat Leon sport 2000 r. Posiadam seryjne nagłośnienie współpracujące z radiem AURA (kasety) + zmieniarka CD. Od jakiegoś czasu mam taki problem, że głośniki w drzwiach kierowcy (gwizdek przy klamce + głośnik) przy wstrząsach wyłączają się w zależności od tego ile dziur zaliczę. Czasami trwa to kilka minut, a czasem tylko kilka sekund. Myślę, że przyczyną mogą być luźne kable na stykach, tylko nie wiem jak się za to zabrać, od czego zacząć sprawdzanie? Czy miał ktoś takie doświadczenia? Czy to może być przy radiu czy raczej gdzieś po lewej stronie w drzwiach? Proszę o jakieś wskazówki.
tomix17
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Reklama

Re: Głośniki - brak dźwięku po wstrząsach

Postprzez Ojciec » 14 czerwca 2011, 08:31

Brak styku może być wszędzie (przy radiu i przy głośniku), zacznij od tego co prostsze tj. odkręć głośniki i popraw styki. Pojeździsz zobaczysz jaki efekt, jeśli żaden to wyciągasz radio i głośnik bierzesz miernik i sprawdzasz przejście na kablu w celu wyeliminowania możliwości pęknięcia samego kabla.
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tracer2 » 14 czerwca 2011, 12:37

Najczęściej utleniają się połączenia w okolicy głośników, bo wilgoc tam ma dostęp.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez ogorek » 15 czerwca 2011, 07:47

Tracer2 napisał(a):Najczęściej utleniają się połączenia w okolicy głośników, bo wilgoc tam ma dostęp.

U mnie tak przynajmniej było, raz grał ciszej raz normalnie przy najechaniu na dziurę. Sprawdź kable przy samym głośniku i zobacz czy nie są zaśniedziałe, co jest baaardzo prawdopodobne.
Leon 1P - 2.0 - 140 <3
ogorek
Stella +
Stella +

Auto: Leon II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez tomix17 » 15 czerwca 2011, 11:18

Dzięki za uwagi. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy da się zdjąć samą okrągłą maskownice od przedniego głośnika? Bo próbowałem to zrobić i porysowałem plastik, a trzyma tak, że miałem wrażenie, iż zaraz się połamie. A może trzeba tą całą plastikową osłonę na drzwiach ściągnąć?
tomix17
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Postprzez marcin7x5 » 15 czerwca 2011, 13:22

tomix17 napisał(a):Dzięki za uwagi. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy da się zdjąć samą okrągłą maskownice od przedniego głośnika? Bo próbowałem to zrobić i porysowałem plastik, a trzyma tak, że miałem wrażenie, iż zaraz się połamie. A może trzeba tą całą plastikową osłonę na drzwiach ściągnąć?

Nie da się bo jest zgrzewana/sklejana z całym boczkiem. Trzeba sciagać cały boczek niestety.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja