Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jaki Wzmacniacz ?

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zestaw audio - jaki wzmacniacz

Postprzez kowad » 12 maja 2010, 09:44

Wiem, że temat ad. był wałkowany wiele razy, jednak nie znalazłem odpowiedzi, więc mam pytanie.

Obecnie mam w aucie Alpine 9833r, głośniki Ground Zero GZTC 165. Chciałbym do tego dołożyć wzmacniacz i może w przyszłości suba. Zastanawiam się nad Alpine MRV-F400S ze względu na dobre i możliwość odkupienia za dobrą cenę. Moje pytanie jest czy ten wzmacniacz dobrze zagra pod tym zestawem i czy jak zastosuje go również do suba (jako 3-kanałowy) to pociągnie? Do suba mam na oku (również do odkupienia za dobrą cenę) Lanzar Max 12 ST. Mam obawy, czy ten wzmacniacz pociągnie całość?
kowad
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: Zestaw audio - jaki wzmacniacz

Postprzez Arci9 » 12 maja 2010, 13:42

kowad napisał(a):Moje pytanie jest czy ten wzmacniacz dobrze zagra pod tym zestawem i czy jak zastosuje go również do suba (jako 3-kanałowy) to pociągnie?

Czy zagra dobrze, to ciężko powiedzieć, bo nie wiem czego oczekujesz po systemie.Radio masz na 5 ;) Głośników nie znam ale z "oczytania" powinny być w miarę ok, jeśli masz przygotowane srodowisko (wygłuszone drzwi,dystanse z mdfu, odp. kable itp).

Upewnij się, że da zmostkować sie go i będzie jako 3-kanałowy, niektóre piece dają się mostkować, ale wtedy z 4 robią 2 kanały,choć większośc możńa używać jako 4/3/2.

Ten piec to stara dobra szkoła, za dużo prądu nie daje;) ale te 40RMS przy radio , które ma góra 22W to napewno inna bajka ;)

Suba nie znam, więc nie udzielam się :okulary:
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Re: Zestaw audio - jaki wzmacniacz

Postprzez kowad » 12 maja 2010, 13:55

Nie napisałem wszystkiego... W drzwiach mam maty APP, dystanse z MDF. Oczekiwania, to żeby znacząco lepiej zagrało na wzmacniaczy niż bez. Ten Wzmacniacz ma możliwość konfiguracji 4/3/2. Najlepsza onfiguracja głośników z tego co czytałem to przód+sub. na tyle głośniki raczej są nie polecane, więc również nie mam zamiaru ich wkładać.
kowad
Stella
Stella

Jaki Wzmacniacz ?

Postprzez Longi123 » 19 lipca 2012, 11:06

Witam

jaki kupić wzmacniacz do głośników HERTZ ESK 165 ??
Czy zmieszczą się one w drzwi w Leonie I ??
Longi123
Stella
Stella

Re: Jaki Wzmacniacz ?

Postprzez CustomAcoustics » 19 lipca 2012, 13:49

Hertze zmieszczą się w drzwi, należy je jednak osadzić na specjalnych dystansach MDF jak każdy głośnik.
Co do wzmacniacza to podstawowe pytanie- czy będziesz montował jeden zestaw tylko na przód czy dokładasz też drugi na tył? Drugie pytanie to w jakiej kwocie chciałbyś się zmieścić samym wzmacniaczem i ile jeszcze chcesz przeznaczyć na przewody i resztę systemu?
Zapraszam do sklepu www.caraudio-shop.pl -oferta jest aktualizowana i jeszcze nie ma wszystkich produktów na stronie dlatego chętnie odpowiem na wszelkie pytania min. co do podzespołów i ich dostępności telefonicznie 606341311.
Oferta dla klubowiczy powinna już być widoczna na forum ale widocznie moderator jeszcze jej nie zaakceptował :-)
10% rabatu na osprzęt dla Was Panowie.
podpis usunięty - niezgodny z regulaminem.
CustomAcoustics
Stella
Stella

Auto: Cupra R

Postprzez oczkolek » 19 lipca 2012, 22:36

Longi123 napisał(a):Witam

jaki kupić wzmacniacz do głośników HERTZ ESK 165 ??
Czy zmieszczą się one w drzwi w Leonie I ??

A tak koledze nie chce się poszukać na forum, tylko trzeba zakładać nowy kolejny wątek o wzmacniaczach, a tym bardziej głośnikach.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Longi123 » 20 lipca 2012, 05:27

Wzmacniacz 4 kanałowy do 600 zł .

Jakie kable zasilające i głośnikowe do niego ?
Longi123
Stella
Stella

Postprzez CustomAcoustics » 20 lipca 2012, 07:52

Z przewodami jest zawsze tak, że im większy przekrój tym lepiej i tym bardziej rozwojowy zestaw. Wzmacniacz na scenę 4x100W nie musi mieć 52mm^2 ale biorąc pod uwagę koszty nie schodziłbym poniżej 20mm^2. Co do wzmacniacza do 600zł mógłbym zaproponować Powerbass ASA-600.4x, Autotek SS100.4, Renegade REN1100S, Rockford Fosgate R300-4, Blaupunkt GTA 470, Alpine PMX-F640. Gdyby to miał być sprzęt dla mnie skłaniał bym się ku Rockford Fosgate bądź Alpine.

-- 20 lipca 2012, 08:52 --

Konkretnie co do przewodów świetną propozycją cena/jakość jest firma Hollywood Energetic. Całą instalację prądową i głośnikową włącznie z klemami, konektorami i reduktorami mam właśnie tej firmy w swoim Seacie. Możesz sobie nawet podejrzeć jak to wygląda na moim profilu na Facebook. :-D
CustomAcoustics
Stella
Stella

Postprzez 777maciek » 20 lipca 2012, 08:30

Cherish Your car...
777maciek
Sport
Sport

Auto: Leon ARL

Postprzez Longi123 » 21 lipca 2012, 08:28

A który wzmacniacz wybrać spośród tych dwóch ?

Kruger&Matz KM 1002
czy
Kenwood KAC-PS501F
Longi123
Stella
Stella

Postprzez CustomAcoustics » 22 lipca 2012, 10:29

Nie miałem okazji posłuchać KM wiecu tu się nie wypowiem ale pierwsza sprawa w tym zestawieniu to to, że Krugery będziesz potrzebował dwa. Kenwood jest 4 kanałowy więc ok. Jakościowo myślę, że porównywalnie oba sprzęty ale przy 2 wzmacniaczach 2-kanałowych dojdą koszty z tytułu rozprowadzenia zasilania. Dwie rozety 1-2 i reduktory do obu wzmacniaczy czyli około 80-100zł więcej. Lepiej dołożyć tą stówkę i kupić ciekawszą 4-kanałówkę.
CustomAcoustics
Stella
Stella

Postprzez MrSiara » 22 lipca 2012, 12:05

Ja sie tak wtrace KM to nic innego jak Peying tylko pod nazwa bardziej "premium" to nic z jakoscia wspolnego nie ma :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez CustomAcoustics » 22 lipca 2012, 14:07

Zgadza się, jednak ten Kenwood też szału nie narobi. Tutaj trzeba zadać sobie pytanie czy wzmacniacz ma być tani i jedynie napędzać membrany czy dokładamy 100-200-x zł i zastanawiamy się co "gra" a co nie. Na jakiś ciekawy wzmacniacz 4-kanalowy trzeba liczyć 1200zł i w górę. Wtedy można coś porównywać i dyskutować.
CustomAcoustics
Stella
Stella

Postprzez MrSiara » 22 lipca 2012, 14:20

Seria PS szalu nie robi to przeciesz najwyzsza seria kenwooda z dobrych czasow przeciesz nie chodzi tu o moc tylko o jakosc to sa stare klocki ktore dysponuja i tak nie mala moca i jakoscia. Jesli mowimy o wzmakach za 1200 zl to juz jest wyzsza liga a tak z ciekawostek w czasach gdy kenwood byl sprzedawany jako nowy seria PS wzmaki zaczynaly sie od 1500 zl :) no ale nie ma sie co sprzeczac dla kogos cos zagra dla kogos nie kazdy ma swoj gust :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Jaki wzmak do głosnikow?

Postprzez krychol90 » 1 stycznia 2013, 16:04

Witam. W moim leoniku posiadam 4 głosniki w drzwiach Pionieer TS- A171C, maja one po 220W max a moc nominalna 60W, do tego mam radio LG LCS-500UR o mocy 4 x 53 W. Mam jeszcze skrzynie basowa alpine 800W max a RHS 250 podlaczona do wzmaka Blaupunkta 350W. Skrzynia gra bardzo ładnie bas jest ok, natomiast głośniki po podkreceniu dżwieku trzeszczą. Czy przydałby się tym 4 głosnikom jakis wzmacniacz, czy nic by to nie dalo?
krychol90
Stella
Stella

Re: Jaki wzmak do głosnikow?

Postprzez wojtekk » 1 stycznia 2013, 17:28

One maja 50 rms z tego co kojarze, wzmacniacz niejest potrzebny, wymien radio na cos lepszego ;)
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez krychol90 » 1 stycznia 2013, 17:37

Obrazek

chyba jednak 60 rms nie?
krychol90
Stella
Stella

Postprzez Lesoto » 1 stycznia 2013, 17:38

wojtekk napisał(a):One maja 50 rms z tego co kojarze, wzmacniacz niejest potrzebny, wymien radio na cos lepszego ;)

Od ilu watów RMS jest potrzebny wzmacniacz? Czy wymiana radia doda mocy na głośnikach? :roll:

(hint - jakie by to radio dobre nie było to nie będzie miało więcej niż dwadzieściakilka W RMS ;-) )
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez pietrek86 » 1 stycznia 2013, 17:40

Co do 60 w nominale musisz dostarczyć do głośnika około 30 rms min. więc poszukaj takiego radyjka co do wzmacniacza nie ma sensu się bawić co do głośników o tej mocy Alpinka spokojnie poradzi sobie z tymi głośnikami

Ja mam HELIX B62C 50rms ( zestaw na zwrotnicach ) na dystansach z MDF we wszystkich czterech drzwiach plus kostki przejściówki i gra to pod Alpine 9882ri i sprawuję się bardzo dobrze głośniki się nie gubią bass jest bardzo miły dla ucha :) co do wygłuszenie blachy zewnętrzne tylko wygłuszałem bo uznałem że i tak wygłuszenie jest bombka w tych drzwiach dodatkowo boczki zostały poklejone na łączeniach klejem na ciepło poszło około 50 lasek kleju plus gąbką falowana do głośników samoprzylepna co do klejenia trzeba podkleić ponieważ plastik jak to plastik utlenia się i wszystko się luzuję a co za tym idzie wszystko brzęczy przy mocniejszym nagłośnieniu :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez wojtekk » 1 stycznia 2013, 18:01

Lesoto napisał(a):
wojtekk napisał(a):One maja 50 rms z tego co kojarze, wzmacniacz niejest potrzebny, wymien radio na cos lepszego ;)

Od ilu watów RMS jest potrzebny wzmacniacz? Czy wymiana radia doda mocy na głośnikach? :roll:

(hint - jakie by to radio dobre nie było to nie będzie miało więcej niż dwadzieściakilka W RMS ;-) )

Do 50-60 rms niema potrzeby stosowania wzmacniaczow, a wymiana radia jest konieczna bo lg jest bardzo slabym sprzetem, pod wzgledem dzwieku i jakosci produktu. pozdro
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez pietrek86 » 1 stycznia 2013, 18:03

wojtekk napisał(a):
Lesoto napisał(a):

Do 50-60 rms niema potrzeby stosowania wzmacniaczow, a wymiana radia jest konieczna bo lg w ca jest bardzo slabym sprzetem, pod wzgledem dzwieku i jakosci produktu. pozdro

Zgodzę się tu z kolegą wymiana radyjka załatwi na pewno w dużym stopniu sprawę z nagłośnieniem :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 1 stycznia 2013, 18:13

wojtekk napisał(a):Do 50-60 rms niema potrzeby stosowania wzmacniaczow

Rozumiem, że dalej uważasz, iż w poniższym przypadku wymiana radia załarwi sprawę?
krychol90 napisał(a):Mam jeszcze skrzynie basowa alpine 800W max a RHS 250 podlaczona do wzmaka Blaupunkta 350W. Skrzynia gra bardzo ładnie bas jest ok, natomiast głośniki po podkreceniu dżwieku trzeszczą.
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez pietrek86 » 1 stycznia 2013, 18:20

Co do skrzyni to już oddzielny temat :) tam po prostu idzie sygnał i zasilanie od akumulatora co nie ma wpływu na głośniki w drzwiach
Co do tych głośników masz je w 4 drzwiach i jak to trzeszczenie się objawia u ciebie ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 1 stycznia 2013, 18:27

pietrek86, technikalia i kabelkologię zostawmy póki co... Koncept jest potrzebny.
IMHO jak jest w aucie bas pędzony dopałką, to żeby poziom dzwięku byl wyrównany trzeba i głośniki zasilić. Jak mają 60W RMS to wystarczy nie za mocny wzmak i powinno być w prządku :-D
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez pietrek86 » 1 stycznia 2013, 18:39

Lesoto napisał(a):pietrek86, technikalia i kabelkologię zostawmy póki co... Koncept jest potrzebny.
IMHO jak jest w aucie bas pędzony dopałką, to żeby poziom dzwięku byl wyrównany trzeba i głośniki zasilić. Jak mają 60W RMS to wystarczy nie za mocny wzmak i powinno być w prządku :-D

A to już kwestia dobrania tak naprawdę :)
Ja mam u sibie radyjko ALpine 9882ri w drzwiach helixy na zwrotnicach plus subwoofer w bagażniku jbl 300 rms 1200 pod wzmacniaczem carpower 1502 plus kondensator i nic nie pierdzi :) I wracając do drzwi głośniki sprawują się świetnie pod samym radiem :)
Po mojemu to gra nie warta świeczki do tych głośników o tej mocy ale to już moje spostrzeżenie
Głośniki Pioneera w samochodzie nigdy nie miały jakiegoś szałowego dźwięku ale tego już trzeba po prostu posłuchać :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez kajohuta » 1 stycznia 2013, 19:11

najlepiej podjedź do sklepu ze sprzętem grającym to ci najlepiej doradzą :mrgreen:
kajohuta
Sport
Sport

Auto: seat leon

Postprzez MrSiara » 1 stycznia 2013, 19:20

tak sobie czytam i czytam co wy tu piszecie jak mozecie pisac ze glosnikowi ktory ma 60W RMS wystarczy 30W no prosze Was. Jesli cos ma 60W to powino byc zasilane taka moca a ja wam powiem wiecej wzmak powinien miec nawet wiecej zeby mozna bylo kontrolowac glosnik bez przesterow. Ja Ci powiem tak kupuj do nich wzmak ale tez moze byc tak ze glosniki niedomagaja. A inna sprawa kupisz wzmak to potem zawsze mozna lepsze glosniki podpiac :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 1 stycznia 2013, 19:44

MrSiara napisał(a):tak sobie czytam i czytam co wy tu piszecie jak mozecie pisac ze glosnikowi ktory ma 60W RMS wystarczy 30W no prosze Was. Jesli cos ma 60W to powino byc zasilane taka moca a ja wam powiem wiecej wzmak powinien miec nawet wiecej zeby mozna bylo kontrolowac glosnik bez przesterow. Ja Ci powiem tak kupuj do nich wzmak ale tez moze byc tak ze glosniki niedomagaja. A inna sprawa kupisz wzmak to potem zawsze mozna lepsze glosniki podpiac :)

Co do tych 30rms to jest minimum aby głośniki w miarę zagrały co do wzmacniacza jeżeli już montaż to inne przewody i wzmacniacz 60 - 80 rms na kanał
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez krychol90 » 1 stycznia 2013, 19:51

pietrek86 napisał(a):Co do skrzyni to już oddzielny temat :) tam po prostu idzie sygnał i zasilanie od akumulatora co nie ma wpływu na głośniki w drzwiach
Co do tych głośników masz je w 4 drzwiach i jak to trzeszczenie się objawia u ciebie ??

Tak w 4 drzwiach te same głośniki. Objawia si eto trzeszczeniem samych głośnikow, tak jak by własnie radio nie dawalo rady.

-- 1 stycznia 2013, 20:51 --

pietrek86 napisał(a):
MrSiara napisał(a):tak sobie czytam i czytam co wy tu piszecie jak mozecie pisac ze glosnikowi ktory ma 60W RMS wystarczy 30W no prosze Was. Jesli cos ma 60W to powino byc zasilane taka moca a ja wam powiem wiecej wzmak powinien miec nawet wiecej zeby mozna bylo kontrolowac glosnik bez przesterow. Ja Ci powiem tak kupuj do nich wzmak ale tez moze byc tak ze glosniki niedomagaja. A inna sprawa kupisz wzmak to potem zawsze mozna lepsze glosniki podpiac :)

Co do tych 30rms to jest minimum aby głośniki w miarę zagrały co do wzmacniacza jeżeli już montaż to inne przewody i wzmacniacz 60 - 80 rms na kanał

Znalazłem na allegro cos tagiego: http://allegro.pl/wzmacniacz-blaupunkt- ... 86628.html
myszlisz ze to by wystarczyło?
krychol90
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 1 stycznia 2013, 20:35

Jak najbardziej będzie OK :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 3 stycznia 2013, 11:44

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym dopalaczem: http://www.centrumaudio.pl/Clarion_APA4360-680.html ??
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez pietrek86 » 3 stycznia 2013, 12:36

Doświadczenia zero co do tego wzmacniacza ale co widać po bezpiecznikach moc ma bardzo dobrą :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez RafcioGTC » 3 stycznia 2013, 14:09

A moze ktoś wie coś na temat wzmacniacza Lanzar OptiDrive 100.4 ?
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Silnik: ASV 1.9

Postprzez MrSiara » 3 stycznia 2013, 14:52

Lesoto, co do tego wzmaka za ta cene mozesz znalesc cos duzoooo lepszego ;)
RafcioGTC, Lanzar napewno jest solidnym wzmakiem choc jakosciowo odstepuje :) to zalezy jaka cena tego wzmaka
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 3 stycznia 2013, 16:21

MrSiara, właśnie się rozglądam za czymś czym napędzę kick'i (90W rms), a mostkiem sub (250W rms)... Tweeter'y będą dalej zasilone Genesis'em Profile2... Czyli bi-amp...
Głównie chodzi mi o "ciepłe" brzmienie i wykop na kick'ach :mrgreen: Masz coś konkretnego na myśli, co by się nadało?
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez MrSiara » 3 stycznia 2013, 16:27

Lesoto, ale chwila chwila twoje radio ma aktywke? bo jesli nie ma to nic ci z bi ampingu :) sam to probowalem przerabiac u siebie i pomysl sie spalil bo nie mam wlasnie aktywki :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 3 stycznia 2013, 16:30

MrSiara, jaką aktywkę? Źródłem będzie 117ką z najprostszym Imprintem :mrgreen: Pionek do "Żyda" poleci :-P
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez MrSiara » 3 stycznia 2013, 16:32

No to chyba ze tak :P myslalem ze na Pionku bedziesz dzialal :P co do wzmaka nowy uzywka? i jaka cena a cos poszukamy ;)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 3 stycznia 2013, 16:35

Nowy, do 1.5kpln, 4-kanałowy, co by się dało spiąć 2 kanały na woofery i mostek na sub... Dzięki :-D
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez MrSiara » 3 stycznia 2013, 17:13

no to ja bym proponowal tak:
AUDIO SYSTEM RADION 100.4
u-Dimension ProZ 4-110 Comp
RAINBOW iPaul 4.300
AUDIO-SYSTEM X-ION 160.4 tylko ten kosztuje troszke wiecej
Ale Marcin najlepiej to by bylo podjechac gdzies i tego posluchac bo jesli chcesz to wszystko dobrze zgrac to bez odsluchu nie ma szans. A powiedz mi co z wooferami ktore teraz masz? tweetery zostaja?
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez Lesoto » 3 stycznia 2013, 17:37

Myślałem o AS radion 100.4, bo xion za mocny :mrgreen:

Tweetery zostają, bo mi się podoba jak pod Gienkiem śmigają, a chciałem je pożenic z wooferami od DLSa...
Teraz mam obawy czy taki skundlony zestaw "jakoś" zagra :-P
Lesoto
Ex LeonClub Team

Postprzez MrSiara » 3 stycznia 2013, 21:06

ktore woofery DLSa? Xion wcale nie za mocny bo mozna fajnie skontrolowac glosniki :) tylko ze on troszke kosztuje hehe
Jesli dobrze ustawisz system to bedzie robil robote :)
MrSiara
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 13 sierpnia 2013, 04:45

Siemka jaki piecyk mogli byście polecić do HELIX B62C ?? Oczywiście w rozsądnych i realnych pieniążkach :)
i tu chodzi mi o wzmacniacz czterokanałowy
Z góry dziękuje za podpowiedzi
pietrek86
TopSport
TopSport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja