Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przełożenie głośników z tyłu do przodu - niemożliwe ?

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przełożenie głośników z tyłu do przodu - niemożliwe ?

Postprzez Jemy » 31 grudnia 2012, 16:38

Cześć, mam problem z głośnikami w moim 1M. Polega on na tym że z tyłu mam ori głośniki blaupunkta, i grają one przyzwoicie: soczyście, dynamicznie. Z przodu natomiast mam chyba jakiś badziew i tu po przekręceniu "falder" na środek, czyli moc rozprowadzam pół na pół (tył/przód) dźwięk słabnie i przednie głośniki trzeszczą a o basie mogę zapomnieć.
Chciałem przełożyć tył do przodu żeby póki co nie kupować nowych głośników, ale w przednich drzwiach mam inne wtyczki i głośniki innej wielkości- tu moje pytanie: czy to normalne? nie mam wtyczki tylko kable od syczków są spięte takimi blaszkami wsuwanymi w siebie. I czy nie powinienem mieć takich samych wielkościowo głośników?

Przód.
Obrazek
Obrazek
Tył
Obrazek
Obrazek
"Każdy człowiek ma swoje granice. Ściganie się to umiejętność przekraczania granic własnego strachu, nerwów i umiejętności"
Jemy
Sport
Sport

Auto: Passat B6
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Problem z głosnikami

Postprzez pietrek86 » 31 grudnia 2012, 16:50

Standardowy rozmiar dla głośników w seacie to 165mm co do tych kostek można kupić przejściówki i wpina je się w oryginalne kostki wtedy jest wszystko jak należy i niema problemu że coś nie gra ja te kostki przy montowaniu helixów instalowałem je u siebie i jak do tej pory spisują się
http://allegro.pl/adapter-glosnikowy-vw ... 56496.html

Co do przodu to może te głośniki są po prostu zamęczone albo źle dobrane i przy większym pogłoszeniu głośnik zaczyna się gubić co powoduję klepanie
Co do słabnięcia i zanikaniu to bardzo prawdopodobne że przy którymś głośniku jest pomylony plus z minusem wtedy membrana głośnika chodzi w odwrotną stronę co powoduję osłabienie basu bądź całkowity jego brak

Trzeszczenie może być też wywołane dotykaniem któregoś przewodu głośnikowego do masy pojazdu ( przewody nieosłonięte nie odizolowane)
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Re: Problem z głosnikami

Postprzez Jemy » 1 stycznia 2013, 12:57

Mam w dostawczaku fajne blaupunkty, przerzucę je tutaj, a te założę tam i zobaczę co się będzie działo.
Kable raczej nie są odizolowane bo patrzyłem na nie, ten za głośnikiem jest tak jak by trochę przydymiony, ale nie okopcony.

Myślę że Swap rozwiąże problem. Będę wiedział czy to wina głośników. Dzięki :wink: Pozdrawiam.
"Każdy człowiek ma swoje granice. Ściganie się to umiejętność przekraczania granic własnego strachu, nerwów i umiejętności"
Jemy
Sport
Sport

Auto: Passat B6
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja