Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Aura CD - Błąd MECHANIC

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Aura CD - Błąd MECHANIC

Postprzez adasbb » 24 września 2013, 13:48

Witam serdecznie,

forumowicze, mam dość duży problem z moim radiem fabrycznym Aura CD.

Od kupna samochodu radioodtwarzacz nie działa poprawnie, przy wyłączonym samochodzie i wyjętym kluczyku, radio potrafi samo się włączyć, po czym zaczyna mechanizm od CD coś rzeźbić, brzęczeć tak jakby chciał odczytać płytę CD, której nie ma w środku i po chwili wyskakuje napis na wyświetlaczu MECHANIC (czasem taki stan rzeczy dzieje się po 10 sekundach od wyciągnięcia kluczyka, czasem po godzinie, nie ma na to reguły), który po chwili znika i włącza się normalnie radio po czym zaś po chwili przełącza się na CD, rzeźbi, brzęczy i wyskakuje błąd MECHANIC! Niestety, ale muszę mieć przez to wyciągnięty bezpiecznik od radia, bo rozładowuje mi przez to akumulator.

Podczas jazdy i słuchaniu radia FM losowo też próbuje się przełączyć na CD i też wyskakuje błąd MECHANIC (oczywiście płyty CD nie ma w napędzie).

Radio czyta płyty normalnie. O dziwo podczas odczytu CD błąd nie wyskakuje (chociaż długo nie testowałem, bo nie wiele słucham muzyki na CD).

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek?

Radio wyciągałem, sprawdzałem połączenia w kostce ISO, sprawdzałem błędy VCDSem ale nic nie wyskoczyło.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Aura CD - Błąd MECHANIC

Postprzez Sony » 24 września 2013, 18:52

Ja miałem taką przygodę jak jeszcze posiadałem Aurę, że wywalało mi błąd MECHANIC. Z tym, że u mnie w ogóle nie czytało płyt CD. Sprawdź może VAGiem grupę 56 i zobacz co za błędy Ci wyświetli. Ja tam dałbym sobie spokój i zmienił radio na jakieś fajne z MP3 etc. :)

Choć zastanawiam się w czym może być problem skoro samo Ci się załącza hmmm... W sumie może być problem z samym radiem, bo Aura nawet bez kluczyka działa :)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II
Silnik: ASV 1.9

Postprzez adasbb » 24 września 2013, 19:10

Dzięki za odpowiedź. Tak jak pisałem, sprawdzałem VCDSem i nic nie wyskoczyło, żadnego błędu. Sprawdzałem nawet wtedy, kiedy wyskakiwał błąd Mechanic.

Na dobre nowe radyjko chwilowo mnie nie stać i łudzę się, że to może jakaś błahostka :)
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Sony » 24 września 2013, 19:17

No na nowe radyjko w miarę przyzwoite musisz ok. 300zł szykować. Sorki, nie doczytałem odnośnie VCDS'a ;) Pozostaje Ci ew. podjechać do jakiegoś speca od radioodbiorników.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja