Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podłączenie aktywnego subwoofera

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Podłączenie aktywnego subwoofera

Postprzez omenariusz » 4 lipca 2014, 20:28

Witam
Wstawiłem do leona radio Pioneer MVH-160UI . Dziś za przysłowiowe piwo kupiłem skrzynię aktywną firmy LTC wiem że nie jest najwyższych lotów ale musi wystarczyć jak na razie aż uzbieram na coś lepszego ale do rzeczy :) Chciałbym się dowiedzieć paru spraw i oznaczeń

Panel subwoofera wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63e ... 71ada.html

Rozumiem że in put- tu wpinam kable chinch połączone do radia ?

GND to oznaczenie to masa ? Gdzie najlepiej zrobic masę żęby nie trzeba było ciągnąć kabla do akumulatora ?

+12 V to wiadomo muśzę pociągnąć do aku do "+"

REM- tu nie wiem co to znaczy i dlaczego jest tak dziwnie zmostkowane za pomocą przewodu ?

Czy musiałbym zastosować na kablu zasilającym jakiś bezpiecznik ? chciałbym go poprowadzić gdzieś pod kierownicą podobno jest jakaś wiązka kabli nad sprzęgłem ale żeby ja zobaczyć muszę coś rozkręcać bo przyglądałem się ale nic nie widziałem ;P
omenariusz
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Podłączenie aktywnego subwoofera

Postprzez kornat » 4 lipca 2014, 21:25

omenariusz napisał(a):Rozumiem że in put- tu wpinam kable chinch połączone do radia ?

Tak.
omenariusz napisał(a):GND to oznaczenie to masa ? Gdzie najlepiej zrobic masę żęby nie trzeba było ciągnąć kabla do akumulatora ?

Tak. Możesz podłączyć do śruby mocującej środkowy pas bezpieczeństwa, ewentualnie to zapinki od pasów.
omenariusz napisał(a):REM- tu nie wiem co to znaczy i dlaczego jest tak dziwnie zmostkowane za pomocą przewodu ?

REM czyli remote, również powinno być podłączone do radia (biało-niebieski kabelek). Służy do włączania wzmacniacza po włączeniu radia. To zmostkowanie bym wywalił.
omenariusz napisał(a):Czy musiałbym zastosować na kablu zasilającym jakiś bezpiecznik ?

Proponuję pociągnąć przewód zasilający z akumulatora i bezpiecznik w raz oprawką tak ok. 20cm od klemy.
P.S. Jeżeli kiedyś planujesz lepszy sprzęt, to ta instalacja przyda Ci się do późniejszego CA i nie będziesz musiał robić dwa razy.
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez omenariusz » 4 lipca 2014, 21:58

Dzięki za odpowiedź właśnie dlatego chce zrobić to porządnie już na dobrych przewodach żeby później tylko podłączyć nowy wzmacniacz i skrzynię.

Zmostkowanie wywalę jednak do kabla rem przy radio mam podłączony separator do radia co w takim przypadku zrobić ?

Nawet myślałem nad wywaleniem wzmacniacza z tej skrzyni i kupieniem osobno jekiegoś lepszego wzmacniacza i podłączenia do tego głośnika na razie.
omenariusz
Stella
Stella

Postprzez kornat » 5 lipca 2014, 07:28

omenariusz napisał(a):Zmostkowanie wywalę jednak do kabla rem przy radio mam podłączony separator do radia co w takim przypadku zrobić ?

Separator podepnij pod pin 5 w kostce zasilającej, a remote do oddzielnego kabelka wychodzącego z radia, który również będzie miał podpis remote (biało-niebieski).
kornat
FR
FR

Postprzez omenariusz » 11 lipca 2014, 17:22

witam bezpiecznik ma być 20 cm od klemy ?? ma poprostu sobie tak wisieć ?
omenariusz
Stella
Stella

Postprzez kornat » 11 lipca 2014, 17:53

Dokładnie chodziło aby przewód między klemą a oprawką bezpiecznika miał ok. 20cm a gdzie go zamontujesz to nie ma znaczenia.
kornat
FR
FR

Postprzez untaztood » 11 lipca 2014, 18:16

kornat napisał(a):Dokładnie chodziło aby przewód między klemą a oprawką bezpiecznika miał ok. 20cm a gdzie go zamontujesz to nie ma znaczenia.

Ma znaczenie, bo jak nie chcący wyskoczy z oprawki, lub ktoś po prostu zahaczy i kabel + dotknie karoserii to możesz się pożegnać z autem.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez kornat » 11 lipca 2014, 18:52

untaztood napisał(a):Ma znaczenie, bo jak nie chcący wyskoczy z oprawki, lub ktoś po prostu zahaczy i kabel + dotknie karoserii to możesz się pożegnać z autem.

A co to za różnica jeżeli oprawka będzie przykręcona do obudowy filtra powietrza czy do obudowy akumulatora? Jeżeli nie ma obudowy akumulatora to wielkich manewrów nie ma. Jeżeli będzie miał wyskoczyć to w obu przypadkach może dojść do zwarcia i dlatego powinno się stosować w miarę najkrótszy odcinek między klemą a oprawką. Ważne jest aby połączenia i mocowanie przewodu było poprawne.
P.S. Jak się to mówi, jak się ma pecha to palca w dupie można złamać.
kornat
FR
FR

Postprzez omenariusz » 11 lipca 2014, 19:03

ok jeszcze jedno szukałem wejścia na kabel który ma przejść do akumulatora i niby jest tam wiazka kabli zabezpieczona jakąś gumą (podobno najlepsze miejsce na przebicie sie kablem) ale jak ją przetnę to którędy kabel wyjdzie ? Musze coś zdemontować ?
omenariusz
Stella
Stella

Postprzez kornat » 11 lipca 2014, 19:06

omenariusz, w 1M jest gromet pod plastikową osłoną pod pedałkami, wyjdzie w okolicy serwa. Zrób dziurkę w gromecie oraz w miejscu przejścia przez niego zabezpiecz poprzez obwinięcie przewodu taśmą parcianą.
kornat
FR
FR

Postprzez omenariusz » 11 lipca 2014, 21:21

Jeszcze jedno pytanie czy kable o przekroju 6,7mm mogą być (wiem że im grubsze tym lepsze) ale czy w przyszłości będę mógł podpiąć coś powiedzmy ok 500 wat ?

bezpiecznik mam 60A
omenariusz
Stella
Stella

Postprzez MrSiara » 11 lipca 2014, 21:28

zapomnij zeby do takiego kabla wsadzic wzmak ok 500W w rms. Kup sobie kabel min 21 mm2
MrSiara
TopSport
TopSport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja