Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

YanosikGT w Leonie 5F

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

YanosikGT w Leonie 5F

Postprzez Cyanide » 7 lipca 2015, 16:05

Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia związane z montowaniem w Leonie Yanosika GT? Zastanawiam się nad montażem w otworze w desce rozdzielczej przed dźwignią skrzyni biegów jednak nie jestem pewien tego czy urządzenie się tam zmieści a jeśli nawet tak to czy będzie dobry sygnał GPS. Jeżeli ktoś już to przerabiał to byłbym wdzięczny za informację a jeszcze bardziej za jakieś zdjęcie przedstawiające zamocowanie Yanosika.
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: YanosikGT w Leonie

Postprzez kamatosek » 7 lipca 2015, 17:14

A nie wystarcza Ci Yanosik w smartfonie ??

Jak narazie i tak aplikacja w szczerym polu trafi zasieg internetu i jestes wystawiony na ustrzelenie z lasera :)

Ja jeźdze od 4 lat na zwykłym Yanosiku i mi wystarcza
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Cyanide » 7 lipca 2015, 17:49

Nie lubię tych wszystkich przyssawek i mocowań do telefonów. Nie po to przecież ktoś w Seacie kombinował nad projektem deski rozdzielczej żebym to teraz psuł jakimś tandetnym uchwytem na telefon. Najchętniej bym go gdzieś możliwie najgłębiej ukrył, wydaje mi się, że właśnie ta wspomniana przeze mnie wcześniej lokalizacja będzie optymalnym kompromisem między wyglądem a użytecznością. Ewentualnie zastosuje takie umiejscowienie jak mój tata w BMW, czyli w schowku pod podłokietnikiem.
Obrazek
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez Abgan » 9 lipca 2015, 16:22

Cyanide, jak wpadniesz na jakiś pomysł to się podziel. Też będę kupował yanosika do Leona 5F i też mam zgryz z wymyśleniem gdzie go umieścić.

Apka w telefonie ma dużo problemów, które rozwiązuje dedykowane urządzenie:
    Odtwarzanie muzyki/radia jest przerywane za każdym razem gdy dostajesz powiadomienie yanosika
    Yanosik idzie w tło, kiedy rozmawiasz przez telefon
    ..albo kiedy strumieniujesz muzykę z telefonu
    ...albo gdy chcesz korzystać z nawigacji (innej niż yanosikowa)
    Apka mi ostatnio zostawiła swój ekran jako tapetę telefonu. Kombinowałem dość długo, żeby to odkręcić, aż w końcu się poddałem i zrestartowałem telefon
    Jeśli chcę korzystać z apki, telefon muszę wyjąć z kieszeni. Jeśli chcę potwierdzić/anulować zgłoszenie muszę włączyć ekran - albo trzymać ekran włączony non-stop podczas jazdy, co żre baterię bez sensu

Był: Leon ST Cupra 265 KM DSG
Będzie: Golf Variant/Leon XP/Superb/Forrester/Outback/Levorg
Abgan
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Cupra

Postprzez Ocelot » 9 lipca 2015, 17:29

Abgan napisał(a):Cyanide, jak wpadniesz na jakiś pomysł to się podziel. Też będę kupował yanosika do Leona 5F i też mam zgryz z wymyśleniem gdzie go umieścić.

Odtwarzanie muzyki/radia jest przerywane za każdym razem gdy dostajesz powiadomienie yanosika
    Apka mi ostatnio zostawiła swój ekran jako tapetę telefonu. Kombinowałem dość długo, żeby to odkręcić, aż w końcu się poddałem i zrestartowałem telefon
    Jeśli chcę korzystać z apki, telefon muszę wyjąć z kieszeni. Jeśli chcę potwierdzić/anulować zgłoszenie muszę włączyć ekran - albo trzymać ekran włączony non-stop podczas jazdy, co żre baterię bez sensu

Mój Yanosik po prostu przyciemnia ekran kiedy nic się nie dzieje, i rozświetla gdy pojawi się jakiś komunikat. Smartfon podłączony do gniazdka zapalniczki.

Co do przerywania i komunikatów - wystarczy odhaczyć w smartfonie opcję, że dźwięk multimediów idzie przez bluetooth. Nie pamiętam gdzie dokładnie się to robiło... zdaje się, że gdzieś w opcjach bluetootha - to naprawdę jest tylko jeden haczyk i każdy komunikat będzie szedł ze smartfona pomimo sparowania z Leonem. :-) Oczywiście gdy ktoś zadzwoni zadziała wbudowany system głośnomówiący.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Cyanide » 10 lipca 2015, 00:32

Abgan napisał(a):Cyanide, jak wpadniesz na jakiś pomysł to się podziel. Też będę kupował yanosika do Leona 5F i też mam zgryz z wymyśleniem gdzie go umieścić.

Zrobię sobie z papieru modele Yanosika R i Yanosika GT i podjadę do salonu coś spróbuje wykombinować :D
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez Abgan » 10 lipca 2015, 08:33

Ocelot, dzięki za wskazówkę, podłubię w opcjach telefonu. Ja swojego nie ładuję w samochodzie. Ładuję go co drugą noc i jest to tylko jedna z rzeczy, które w nim cenię - nie wiem nawet gdzie mam ładowarkę samochodową i nie muszę wiedzieć. :-)
Cyanide, niezły pomysł :brawo: . Czekam na wnioski :-)

Abgan
Stella +
Stella +

Postprzez Ocelot » 10 lipca 2015, 12:17

Abgan napisał(a):Ocelot, dzięki za wskazówkę, podłubię w opcjach telefonu. Ja swojego nie ładuję w samochodzie. Ładuję go co drugą noc i jest to tylko jedna z rzeczy, które w nim cenię - nie wiem nawet gdzie mam ładowarkę samochodową i nie muszę wiedzieć. :-)
Cyanide, niezły pomysł :brawo: . Czekam na wnioski :-)

W moim Androidzie kiedy wyświetlę listę sparowanych urządzeń, czyli m.in. Leona, to obok mam przycisk ustawień i tam właśnie wystarczy odhaczyć tę opcję. :-)

Moja Xperia Z2 z włączonym Yanosikiem, kamerką która nagrywa jazdę, lokalizacją i transferem danych trzyma 3 godziny. :mrgreen: Dlatego smartfon jest podłączony do zasilania, które pomimo mocnej ładowarki nawet nie ładuje, a tylko utrzymuje poziom baterii w przypadku takiego poboru mocy.

Normalnie smartfon trzyma 2-3 dni.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez Cyanide » 10 lipca 2015, 20:20

Po przymiarce okazało się, że Yanosik GT powinien niemal idealnie pasować do otworu w desce. Także zamawiam tę wersję i miejmy nadzieję, że nie tylko na przymiarkach pasuje :)
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez pebe86 » 13 lipca 2015, 18:32

Cyanide, daj znać jak już to zamontujesz i podziel się zdjęciami. Chętnie zobaczę efekt finalny :)
Był: Seat Leon 1P 1.9 TDi '08 Stylance
Jest: Seat Leon 5F 1.4 TSi 140 '14 FR
pebe86
Stella +
Stella +

Auto: Leon III FR 1.4 TSi

Postprzez Cyanide » 13 lipca 2015, 19:11

pebe86 napisał(a):Cyanide, daj znać jak już to zamontujesz i podziel się zdjęciami. Chętnie zobaczę efekt finalny :)

Yanosika już mam teraz tylko trzeba czekać na Leona, odbieram pewnie w sobotę lub na początku przyszłego tygodniu, wrzucę tu zdjęcie jak wyszła instalacja.
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez Abgan » 21 lipca 2015, 18:28

Cyanide, odebrałeś? Zamontowałeś? Fotki zrobiłeś? :) Ja teraz jeżdżę zastępczym, ale tematem wciąż się interesuję.

Abgan
Stella +
Stella +

Postprzez Cyanide » 22 lipca 2015, 18:44

Dzisiaj będę się z tym bawił, jak coś sensownego wymyślę to dam znać ;)

-- 22 lipca 2015, 19:44 --

Wygląda na to, że YanosikGT został stworzony do Leona :)
Obrazek
Obrazek

Do zamontowania Yanosika w ten sposób potrzebny będzie przylepiec na deskę rozdzielczą w stylu Gecko. Wyciąłem z niego dwa paski pasujące rozmiarem do dolnej oraz górnej powierzchni Yanosika po czym wsadziłem go w otwór aż do momentu kiedy przylepce przykleiły się do elementów deski rozdzielczej. Potem tylko kosmetyka taka jak dobranie odpowiedniego nachylenia do deski rozdzielczej i poupychanie przylepców płaską listewką żeby nie wystawały poza obrys Yanosika. Potrzebny będzie jeszcze inny niż Yanosikowy kabel Micro USB, taki który będzie możliwie krótki oraz będzie miał jak najkrótsze te plastikowe obudowy :) Mój nie jest idealny ale na pewno lepszy niż ten podstawowy, będę szukał kabli kątowych.

Najbardziej bałem się o zasięg GPS, YanosikGT jest często za to krytykowany, ale jak widać na zdjęciach urządzenie lokalizuje się bez problemu. Głośniczki zamontowane są z tyłu więc pozostała głębokość schowka tylko dodatkowo go wzmacnia dzięki czemu Yanosik przemawia donośnym basem :)
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez B3N » 23 lipca 2015, 09:52

No fajnie zmontowane...choć szkoda , że nie kazdy ma tak usadowione gniazdo usb i audio :)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Cyanide » 23 lipca 2015, 17:12

No tak, rzeczywiście to rozwiązanie raczej dla świeżo upieczonych i przyszłych właścicieli Leona. Myśle, że w starszych modelach najlepiej to ograć przez puszczenie pod konsolą po stronie pasażera jednego z tych płaskich kabli USB i wypuszczenie go z konsoli dopiero na wysokości nóg pasażera a potem wklejenie go gdzieś głęboko w tym schowku czarną taśmą.
Cyanide
Sport
Sport

Postprzez Gregor » 23 lipca 2015, 21:57

Jestem tylko ciekaw jak wygląda ładowanie Yanosika z tego portu USB. Był już temat, że port USB w schowku nie daje rady doładować telefonu ze względu na niski prąd <500mA ponieważ ma on inne przeznaczenie. Może zmieniając umiejscowienie poprawili ten problem?
Gregor
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Cyanide » 24 lipca 2015, 01:17

Gregor napisał(a):Jestem tylko ciekaw jak wygląda ładowanie Yanosika z tego portu USB. Był już temat, że port USB w schowku nie daje rady doładować telefonu ze względu na niski prąd <500mA ponieważ ma on inne przeznaczenie. Może zmieniając umiejscowienie poprawili ten problem?

Szczerze mówiąc to nie wiem jaką specyfikację ma ten port ale Yanosik działa bez zarzutów. Ale nie jest to zbyt energochłonne urządzenie.
Cyanide
Sport
Sport

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja