Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bluetooth Audio

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bluetooth Audio

Postprzez Pazdz » 5 grudnia 2015, 08:59

Ostatnio przestało mi działać Audio przez Bluetooth. Telefon normalnie się łączy, działa jako zostaw głośnomówiący, importuje kontakty, ale nie ma opcji Bluetooth+Audio. Kiedy klikam w opcje "nośniki" w lewym górnym rogu ekranu, to nie mogę wybrać "B+A". Leon FR ze zwykłym Media System 5" 08.2013 + iPhone 6 (iOs 9.1). Problem raczej pojawił się po aktualizacji iOs'a, ale będę wdzięczny jeśli ktoś posiada Szajsfona z tą wersją systemu, żeby sprawdził czy u niego wszystko działa.

Btw. ktoś wie czy istnieje jakaś nowsza wersja oprogramowania dla Seata, którą mogliby zaktualizować w ASO? Może nie obsługuje "nowszych" urządzeń... :?
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Bluetooth Audio

Postprzez pinkibass » 5 grudnia 2015, 09:12

Połącz telefon i przeszukaj ustawienia w radiu.
Nie pamietam tylko dokładnie czy ogólne ustawienia auta czy klika sie gdzies na ekranie telefonu.
W każdym razie można tam ustawić czy połączony telefon ma mieć możliwość prowadzenia rozmów i przesyłania audio.
Podejrzewam, ze po aktualizacji iOS auto wykrywa telefon jako nowe urządzenie i z automatu włączył tylko rozmowy a muzyki nie.
Ja mam najnowszego iOS 9.1 i identyczne radio z podobnego okresu produkcji i działa bez żadnych problemów.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez mat1600 » 6 grudnia 2015, 00:36

Musisz w samochodzie w opcjach dot. Tel włączyć Bluetooth audio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mat1600
Stella +
Stella +

Auto: Focus RS
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez AKa » 6 grudnia 2015, 02:01

Ip5s 9.1(13b143). Soundsystem z nawigacją, 07.13. Działa bezproblemowo przez a2bt. Jak było mówione- w ustawieniach mogła się odznaczyć opcja. Ostatecznie jezeli nie pomoże- wyciągnij karty sd I przywróć ustawenia fabryczne. Jak to nie pomoże... To ASO.
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez michal99 » 6 grudnia 2015, 10:04

Nie wiem jak jest w iOS... natomiast ja używam często sgs6 + tidal po bluetooth audio w moim leonie. Oprócz tego, że zahaczę w aucie opcję audio bluetooth, muszę również w ustawieniach smartfona w bluetoothu zahaczyć opcję połączenia audio (oprócz opcji odbierania i wykonywania połączeń telefonicznych).
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Jos » 7 grudnia 2015, 09:37

Być może to problem Ios, ja po aktualizacji ipada nie moge sie sparować z domowym systemem audio. Dlatego iphona nie updejtowalem i dziala w leonie i w domu ok.
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez maciek89 » 7 grudnia 2015, 10:04

Ja mam aktualny iOS 9.1 na iP 6 i nie mam żadnych problemów. Tidal chodzi po BT i po kablu przy FullLink. Szkoda, że nie ma aplikacji na CarPlay, tak jak Spotify, bo z Tidala często korzystam.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Bluetooth Audio

Postprzez Pazdz » 7 grudnia 2015, 18:02

Ok dzięki za odpowiedzi już ogarnąłem. Rzeczywiście w ustawieniach radia była odznaczona opcja B+A. Wcześniej po prostu nie zwracałem na to uwagi, gdyż wszystko działało bez zarzutów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pazdz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez EmJot » 29 grudnia 2015, 17:08

Dla zainteresowanych (mających wszelakie kłopoty z Bluetooth)...
Jakiś czas temu pojawiła się aktualizacja oprogramowania dla Media System Plus (w tym navi) i Media System Touch.
IMHO aktualizacja dotyczy tylko i wyłącznie modułu bluetooth i pomaga rozwiązać problemy ze współpracą z nowszymi telefonami.
W moim przypadku aktualizacja rozwiązała problem nie zaczytujących się obrazów kontaktów (Samsung Galaxy A3).
Link do aktualizacji (german): http://www.seat.de/kontakt/downloads/se ... dates.html
Link do instrukcji (english): https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... rQ&cad=rja

Uwagi:
1. Przy aktualizacji należy zignorować opisane w instrukcji sprawdzanie wersji softu: "If your software version is 0407 or higher (...)" - ja miałem dużo wyższą wersję a aktualizacja i tak poszła i coś zmieniła.
2. Aktualizacja nie zmienia wersji softu wyświetlanej w menu (sprawdzone na różnych forach zagranicznych, przyczyny nie znane). Co ciekawe, mimo iż wersja softu pozostaje bez zmian to wgranie tej aktualizacji ponownie jest już niemożliwe (czyli jednak coś się zmieniło i system widzi, że wgrana jest już najnowsza wersja ;-))

P.S.
Dla ciekawskich i żądnych wrażeń... przytrzymajcie dłużej (kilka sekund) przycisk Menu ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Cyanide » 30 grudnia 2015, 02:04

EmJot napisał(a):P.S.
Dla ciekawskich i żądnych wrażeń... przytrzymajcie dłużej (kilka sekund) przycisk Menu ;-)

Co się stanie? Boję się sprawdzić żeby samochód nie wybuchł :P
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez Vampire1984 » 30 grudnia 2015, 08:09

Koła odpadna i drzwi wyleca a Ty przez dach :D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez EmJot » 30 grudnia 2015, 09:16

Cyanide napisał(a):
EmJot napisał(a):P.S.

Co się stanie? Boję się sprawdzić żeby samochód nie wybuchł :P

Pojawi się tajemne ;-), dwupozycyjne menu dla serwisantów... IMHO do wgrania jakiegoś większego upgrade'a ;-) Ale skąd wziąć wkład (soft)do takiego upgrade to pojęcia nikt nie ma ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Cyanide » 30 grudnia 2015, 10:38

Vampire1984 napisał(a):Koła odpadna i drzwi wyleca a Ty przez dach :D

Dobra, idę sprawdzić. Żegnajcie.
Cyanide
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez wsowa » 30 grudnia 2015, 11:45

EmJot napisał(a):W moim przypadku aktualizacja rozwiązała problem nie zaczytujących się obrazów kontaktów (Samsung Galaxy A3).

Ja mam taki problem ale z iPhonem. Cos jest u mnie nie tak czy iPhone tak ma?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez EmJot » 30 grudnia 2015, 19:45

Cyanide napisał(a):
Vampire1984 napisał(a):Koła odpadna i drzwi wyleca a Ty przez dach :D

Dobra, idę sprawdzić. Żegnajcie.

ROTFL! :mrgreen:
EmJot
Sport
Sport

Postprzez wsowa » 5 stycznia 2016, 22:56

Ciekawa przypadłość mnie dopadła dzisiaj dotycząca BT. Wsiadłem do samochodu z włączoną google maps na telefonie, BT działał OK i komunikaty z nawigacji przerywały radio. Przejechałem jakieś 5km i zaparkowałem na jakieś 15 minut. Po powrocie do samochodu, BT nie działał. Wciskając przycisk Phone, albo słuchawkę na kierownicy, albo wchodząc w Bluetooth w ustawieniach dostawałem komunikat "Telefon jest niedostępny" czy jakoś tak. Media też nie działały z telefonu (nie podłączony telefon). Próbowałem wyłączać media system i włączać, restartować teleofon i nic to nie zmieniało. Gasiłem, zamykałem drzwi z pilota, otwierałem i nic. Zgarnąłem żonę z pracy i jej telefon też się nie parował (oboje mamy iPhony). iPhone nie wykrywał w ogóle samochodu. Podjechałem na stację zatankować, wlałem, poszedłem zapłacić, wracam i... wszystko nagle działa. Oba telefony sparowane od kopa.

Ktoś miał taką przypadłość? Nie bardzo rozumiem dlaczego nagle zadziałało.. Co się zmieniło? No bo chyba nie chodzi o to że zatankowałem (bak prawie pusty był, zasięg 15km spokojnej miejskiej jazdy)... Może chodzi o to, że się oddaliłem z telefonem?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez szczeslaw » 5 stycznia 2016, 23:10

Miałem taką przypadłość. Możesz ponownie uruchomić BT przez reboot media systemu, poprzez przytrzymanie przez ok. 10-15 sekund przycisku zasilania. Po puszczeniu przycisku usłyszysz lekki stuk w głosnikach i MSP uruchomi się ponownie, a BT będzie działać.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez bmelon » 5 stycznia 2016, 23:31

Może w telefonie nie było paliwa a po zastosowaniu wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja