Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zabudowa wnęki pod suba w Leonie ST

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zabudowa wnęki pod suba w Leonie ST

Postprzez blader666 » 27 stycznia 2016, 14:51

Panowie,
Nie jestem specjalnym audiofile, ale w moim Leonie brakuje mi do szczęścia trochę więcej basu. Nie mówię tu o wysadzaniu szyb i megawatach mocy :twisted: , ale o uzupełnieniu nieco fabrycznego zestawu skrzynią basową średniej mocy do normalnego słuchania. W konfiguratorze jest Seat Sound System słyszałem jak gra i taki poziom by mnie zadowolił, ale ja z różnych względów nie mogłem go zamówić i teraz chciałbym to nadrobić bez przebudowywania wszystkiego od zera.
I teraz wymyśliłem sobie, że najsensowniejszy rozwiązaniem byłoby dla mnie dołożenie skrzynki w jedne z bocznych wnęk bagażnika. Są całkiem spore i wychodzi mi na to, że pojemność takie wnęki wystarczyłaby na całkiem sensownego suba. Do tego jakiś wzmacniacz i styka.
Byłem w pobliskim serwisie Car-audio panowie potwierdzili, że takie rozwiązanie może dać całkiem fajny efekt, ale pojawiła się cena. :!: Za zrobienie samego pudła krzyknęli 1800zł :shock: Zważywszy, że widziałem takie gotowe dedykowane choćby do pierwszego Leosia, Golfa, czy Octavi w cenie około 350zł, to liczyłem, że ponieważ to będzie manufaktura jednorazowa to będę musiał zapłacić dwa razy więcej, ale nie 5 razy :evil: Do tego głośnik wzmacniacz, okablowanie razem podliczyli mnie na ok.3000zł :!: :!: :!:
Liczyłem, że zamknę się w całości ok 1200zł.
Wiecie może gdzie w Warszawie, albo okolicy jest jakiś sensowny warsztat, który mnie nie zabije po raz drugi?
Rozważałem również opcję dokupienia suba, takiego jak pakuje seat w koło, ale wolałbym nie zajmować tego miejsca.
Macie jakiś sensowny pomysł jak to ogarnąć?
Tylko proszę, nie piszcie, że audio w Leonie 5F to dno i trzeba wszystko wywalić i przebudować, bo ja tego nie zamierzam robić. Reszta mi styka, chcę tylko dołożyć subwoofer. 8)
blader666
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Zabudowa wnęki pod suba w Leonie ST

Postprzez verton91 » 31 stycznia 2016, 04:10

Co prawda nie mam ST, tylko 5D, ale dołożyłem u siebie dosyć mały sub aktywny ktory wyszedl mnie 350zł. Jeśli jesteś z Warszawy, możemy się umowic i zobaczysz jak to gra. Moim zdaniem, budowanie skrzyni będzie kosztowało krocie, gdziekolwiek z tym się nie udasz, szczegolnie w wawie...
Jak coś to pisz na PW

a wygląda to tak :
Obrazek
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez pab567 » 31 stycznia 2016, 07:13

Nie wiem, w którym warsztacie byłeś, ale mogę polecić Media Centrum na Chłodnej. Dwa auta mi robili i cena nie zabiła.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Auto: Mustang
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Hyvel » 31 stycznia 2016, 10:48

A może kolego blader666 zadowoli Cię coś z linku poniżej - oczywiście link przykładowy z popularnego serwisu:
- http://allegro.pl/subwoofer-w-felge-16- ... 29480.html i do tego wzmacniacz jakiś tak do 600 zł i masz to czego oczekiwałeś.
Jeżeli jednak miałoby być to w boczek - bo sporo tam miejsca to można zlecić jakiemuś stolarzowi zrobienie skrzyni i obicie, a zakup głośnika we własnym zakresie np. jakiegoś płaskiego - link niżej + okablowanie:
- http://allegro.pl/audio-system-r10-flat ... 66101.html

Uważam, że można taki komplet "na bogato" złożyć tak do 1500 --> 1900 zł

Oczywiście nie będzie to sprzęt na DB Drag ale zapewne poprawi odsłuch całości i przyjemnie pomasuje plecki w długich trasach :-D
Pytanie co tam u Ciebie jeszcze siedzi w drzwiach - pewnie jakieś "papierczaki" więc może dołożyć z 400 zł i wsadzić jakieś fajne 165 mm co poprawi środek i dopełni całości.
Efektownie nie znaczy efektywnie... Będąc mądrzejszym nie daj się sprowokować...
gg:1018323
Hyvel
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leone
Silnik: ASV 1.9

Postprzez boban » 31 stycznia 2016, 12:55

Właśnie kończę mój system i w najbliższym czasie zdam relację... Też chciałem w bok zabudować ale jest tam ciasno i ciężko skrzynke o odpowiednim litrażu będzie zmieścić. Dlatego postawiłem na skrzynkę wolnostojącą...W każdej chwili mogę ją wyjąć w dwie sekundy więc to nie problem...poza tym używam pełnego bagażnika naprawdę okazjonalnie...
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez maciek89 » 31 stycznia 2016, 13:16

Czy ja dobrze widzę tam zawieszkę o zapachu piniądza?
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez verton91 » 31 stycznia 2016, 14:08

maciek89, Obowiązkowo musi pachnieć piniondzem :D
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez sdss » 31 stycznia 2016, 17:48

Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez facet03 » 31 stycznia 2016, 18:44

verton91 napisał(a):maciek89, Obowiązkowo musi pachnieć piniondzem :D

Dosłownie..

https://youtu.be/_YHa208H-Gc

Hehehe

Don't be the same, be better.
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez maciek89 » 31 stycznia 2016, 20:39

verton91 napisał(a):maciek89, Obowiązkowo musi pachnieć piniondzem :D

Szanuję to!
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez blader666 » 1 lutego 2016, 12:23

Dzięki wszystkim, za propozycje i pomysły.
Rozpatrywałem wersję w koło, ale nie jestem przekonany na ile to bezpieczne dla głośnika. Poza tym mam koło dojazdowe i za wiele się tam nie zmieści. W boczku jest o wiele więcej miejsca. Poszperałem jeszcze trochę po innych forach i znalazłem kilka opisów sposobu na wykonanie zabudowy. Najprostsza metoda, to ewidentnie przygotowanie formy z papieru i zrobienie idealnie dopasowanego pudła z włókna szklanego i żywicy. Do tego front z MDF i efekt jest niezły. Zresztą w sumie to już sam się za to zabrałem, ale z racji pogody i braku garażu w którym mógłbym dłubać na razie temat odłożyłem. Na razie opracowałem wstępną koncepcje i przygotowałem front z MDF. Może jak już zrobię pierwszy profil pudła i go dopasuję to nawet postaram się o wykonanie formy z niego. Wtedy proces byłby powtarzalny w o wiele prostszy sposób. Mo może eis jeszcze przydać dla innych.
Największą zagadkę stanowi jeszcze dla mnie sposób na mocowanie we wnęce. Estetyczne, a jednocześnie solidne. Pudło musi siedzieć bardzo stabilnie. w przeciwnym razie może powodować wibracje i fatalne brzęczenia. Ale to chyba muszę zostawić na później.
W mojej koncepcji przewidziałem głośnik 20cm. Myślę że w zupełności wystarczy, a jednocześnie będzie miał leprze dopasowanie niż 25cm.
Ostatnio przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł, żeby zmienić całkowicie koncepcję i zastosować tylko dobrze dopasowany front z zamocowanym głośnikiem i przyjąć koncepcję głośnika otwartego. To chyba też jest jakiś pomysł.

PS
A tu dokładny opis jak gość robił zabudowę w swoim miśku.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=83470
blader666
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST 280

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja