Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Seat Leon ST 2017 - awaria radia - Serwis umywa rece

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Seat Leon ST 2017 - awaria radia - Serwis umywa rece

Postprzez pswider85 » 18 grudnia 2017, 15:57

Witam chcialbym sie podzielic sytuacja która mnie spotkała. Zamowiłem nowego Seat leon ST w wersji FR 1,8 TSI DSG, odberalem go na poczatku listopada, po 6 dniach zgasl ekran od nawigacji i wiecej sie nie wlaczyl, umowilem sie odrazu do serwisu Carsed Warszawa, diagnoza była prosta - Awaria modułu radia, decyzja centrali seta do wymiany. Otrzymalem odrazu informacje, ze na radio trzeba bedzie poczekac, mineły 2 tygodnie - informacji brak , mijaja 4 tygodnie serwis umywa rece i informuje mnie ze nie ma informacji kiedy otrzymaja radio. Dlugo sie nie nacieszylem nowym samochodem po 6 dnia, przestalo mi dziala radio, nawigacja, telefon, kamera cofania i wszytsko co jest zwiazane z komputerem, Jezdze nowym samochodem od miesiaca nie w pelni sprawnym a Seat nie jest wstanie mi powiedziec kiedy Auto zostanie naprawione.

4 lata niezawodności - po 6 dniach awaria, i nikt nie wie kiedy seat bedzie mogl ta usterke naprawic.
Kpina chyba popełniłem błąd w zakupie.
pswider85
Stella
Stella

Auto: seat leon ST fr 2017
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Seat Leon ST 2017 - awaria radia - Serwis umywa rece

Postprzez dudek_jd » 18 grudnia 2017, 16:18

wiem że to kiepskie uczucie tak na starcie zacząć przygodę z autem ale już nie generalizuj. Popsuła się jedna rzecz a tu ewidentnie dupy daje centrala a nie auto. Samochód jest bardzo spoko :) Oby Ci szybko zlikwidowali usterkę!
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pswider85 » 18 grudnia 2017, 17:06

Wiem Auto jest naprawde ok, tylko po 6 dniach miec prosta awarie ktorej centrala nie jest wstanie okreslic kiedy ja naprawi, to mozna sie wkurzyc.. Zaraz sie okaze, że bede czekał drugie tyle co na nowy samochod. A Seat milczy i zadnego przepraszam nawet...
P.S Czy ktos jeszcze tak dlugo czekal na czesc zamienna do nowego leona ? Ile mozna czekac na modul radia, ktory jest w ciaglej produkcji 2 miesiace ? 3 ?
pswider85
Stella
Stella

Postprzez leonwiki » 18 grudnia 2017, 17:49

Kolego.Po 1 zmień serwis wybrałeś najgorszy w wawie.2 Jest problem z czesciami w Poznaniu podobno nie ma ludzi do rozładowania tirow , ja czekałem na części 1 miesiąc do blacharki swojego.3. Polecam Auto Blak na Farbiarskiej nigdy nie miałem z nimi problemu,pomagali w wszystkim a to mój drugi 5F.pzdr
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez AleX » 20 grudnia 2017, 12:32

pswider85 napisał(a):Wiem Auto jest naprawde ok, tylko po 6 dniach miec prosta awarie ktorej centrala nie jest wstanie okreslic kiedy ja naprawi, to mozna sie wkurzyc.. Zaraz sie okaze, że bede czekał drugie tyle co na nowy samochod. A Seat milczy i zadnego przepraszam nawet...
P.S Czy ktos jeszcze tak dlugo czekal na czesc zamienna do nowego leona ? Ile mozna czekac na modul radia, ktory jest w ciaglej produkcji 2 miesiace ? 3 ?

Na podstawowe elementy niezbędne do naprawy mojego Leona 2017 czekałem ponad miesiąc i nie bylem w stanie uzyskać terminów ich dostarczenia.
AleX
Signo
Signo

Auto: Cupra300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kocurek291 » 22 grudnia 2017, 15:47

To zapytam czy są jakieś terminy graniczny w których muszą dokonać naprawy? czy mogą np. zwlekać pół roku bez żadnych konsekwencji?to jest jakaś parodia żeby czekać miesiąc na naprawę auta, niby jest gwarancja a jeździsz upośledzonym autem kilka tygodni....
kocurek291
Stella +
Stella +

Auto: Laguna 2

Postprzez pswider85 » 22 grudnia 2017, 18:13

Nikt nic nie wie, serwis mowi ze jak dostana to zamontuja, ( WOW) ale kiedy dostana nikt nie wie , napisalem reklamacje do centrali w Pozaniu : Zero oddzewu , maja gdzies klienta, Kazdy powie radio nie dziala co sie przejmujesz , tyle ze kupujac nowy samochod raczej nie planowalem ze samochod za ponad 100000 zl bedzie po 6 dniach odciety od radia, nawiagacji, kamery, itp. Tak sobie licze ze odebralem samochod 3 listopada , 9 listopada padlo radio. dzisiaj mamy 22 grudnia zero oddzewu. Ciekawe ile miesiecy bede czekal, czytalem na forum ze niektorzy na drobne czesci czekali 3 miesiace. Seat jest fajny jak wszystko dziala, nic tylko miec pecha zeby cos padlo, potem trzeba czekac i czeakac i nikt nic nie wie ...
pswider85
Stella
Stella

Postprzez szczepan » 22 grudnia 2017, 18:49

UOKiK Rzecznik. Oni Ci powiedzą co z tym fantem zrobić
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez kocurek291 » 22 grudnia 2017, 19:05

Pewnie liczyli na to że ich auta będą bezawaryjne przez 10lat i wyprodukowali bardzo mało części zamiennych, że okazał się że sporo rzeczy tam pada to trzeba czekać miesiącami na naprawę, więc pewnie do końca przyszłego roku ogarną to radio...
kocurek291
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 23 grudnia 2017, 10:06

Kocurek- sporo rzeczy pada? Pierwsze słyszę, żeby w Leonie 5F sporo rzeczy padało ale może masz jakieś inne doświadczenia ze swoim 5F, opiszesz je i mnie oświecisz? Ja nie słyszałem o żadnych popularnych awariach tego modelu, są jakieś przypadłości np. jakiś odsetek VAGów ma parujące reflektory choć dla mnie i znajomych, którzy mają 5F to zjawisko obce
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sdss » 23 grudnia 2017, 11:27

kocurek291 napisał(a):Pewnie liczyli na to że ich auta będą bezawaryjne przez 10lat i wyprodukowali bardzo mało części zamiennych, że okazał się że sporo rzeczy tam pada to trzeba czekać miesiącami na naprawę, więc pewnie do końca przyszłego roku ogarną to radio...

Myślę, że masz rację, nawet sieć serwisów jest mała, w soboty pozamykane. :D :mrgreen:

TTTM i to nie tylko ta marka, kolegi auto stało 3 miesiące w serwisie bo nie było części. Takie życie.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez maciek89 » 23 grudnia 2017, 11:52

No niestety tak to jest z częściami i to nie tylko w tej marce oraz nie tylko w Polsce bywają problemy z dostępnością. Im rzadsza usterka (tutaj ewidentnie jakaś wada fabryczna radia) tym gorzej z częściami, szczególnie, że do Leona 5F jest z 8 jak nie więcej tych stacji multimedialnych zależnie od rocznika i wyposażenia. Ze świetnej dostępności części nawet do starszych modeli znany jest Mercedes
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez kocurek291 » 23 grudnia 2017, 11:56

Oni mają według prawa jakiś określony czas na naprawę/sprowadzenie części? po którego przekroczeniu muszą wymienić auto na wolne od wad? czy mogą tak przedłużać bez końca?
kocurek291
Stella +
Stella +

Postprzez szczepan » 23 grudnia 2017, 13:45

kocurek291 napisał(a):Oni mają według prawa jakiś określony czas na naprawę/sprowadzenie części? po którego przekroczeniu muszą wymienić auto na wolne od wad? czy mogą tak przedłużać bez końca?
Zadajesz to samo pytanie. Czy napisałeś już do Rzecznika konsumentów ? Aby coś załatwić potrzebne jest działanie. Życzę powodzenia i trzymam kciuki.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez KFAS » 6 stycznia 2018, 19:35

W moim aucie zepsuło się zapięcie pasa kierowcy :) Czas oczekiwania na część 2 dni i zrobiło się z 2 dni 5 tygodni . Jako że autko na firmę nie obowiązują Mnie takie same przepisy jak osobę fizyczną która ma większe prawa niż firma. Ale po 2 tygodniach czekania już się wku....i zacząłem ich denerwować tzn po próbie wskórania czegoś przez BOK SEAT i kilku telefonach do ASO gdzie byłem przez obsługę okłamywany !!! Zmieniłem taktykę :) Pod każdym postem odnośnie Cupry na FB wrzucałem fotki mojej Cupry wciąganej na lawetę , napisałem też poprzez FB do SEAT POLSKA i dealera u którego stało auto. Coś zaczęło się dziać więc skoro podjęli rozmowę seat polska się złamał i dostałem zastępcze za free na okres do końca naprawy poza tym poprosiłem o rekompensatę w postaci darmowego pierwszego przeglądu na który będę zmuszony jechać na wiosnę . Zgodzili się i na to plus jako bonus otrzymałem voucher o wartości 500zł na zakup części itp w ASO .
Więc jak to mówią co się nie da jak się da :) Pracowałem kiedyś w ASO i wiem że jak nacisk idzie od góry to dużo się da :)
Cóż traumy jazdy Leonem Kombi z silnikiem 1,2 nic nie wynagrodzi :(
KFAS
Stella
Stella

Auto: Cupra

Postprzez maciek89 » 6 stycznia 2018, 19:44

Też miałem zastępczy Leon kombi 1.2 :D mnie się dobrze jeździło po mieście. Gorzej jak trzeba było w trasę pojechać.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez tomag » 7 stycznia 2018, 12:15

Aktualnie dzięki mediom społecznościowym dużo można ugrać w przypadku, gdy znana firma zachowuje się mówiąc delikatnie nieprofesjonalnie w stosunku do klienta.
tomag
Stella
Stella

Auto: civic VIII i IX

Postprzez pswider85 » 8 stycznia 2018, 13:11

Po ponad miesiacu czasu i pisaniu przezemnie reklaramcji do centrali w Hiszpani dostalem swiatelko w tunelu..... Volkswagen przewiduje dostarczenie radia za okolo 2 miesiace czasu....

Czekalem na nowy samochod 4 miesiace, teraz bede czekac na czesc 4 miesiace...
pswider85
Stella
Stella

Postprzez ManX » 8 stycznia 2018, 14:11

Współczuję Ci, że na samym początku taka nieprzyjemna niespodzianka. 2 miesiące masz czekać- czy oni oszaleli?
Ja bym na Twoim miejscu pogroził że im oddam ten niepełnowartościowy samochód, co do którego najwyraźniej niemożliwe jest jego przywrócenie do stanu zgodnego z umową. Wyznacz im termin 2 tygodnie i wyślij to poleconym.
Do tego warto opisać sytuację i wysłać do któregoś z tygodników motoryzacyjnych z prośb o wydrukowanie i interwencję - niech mają PR. Jeśli kupiłeś jako os. fizyczna to Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta, a jeśli jako firma to UOKiK poproś o interwencję. Jak im pogrożą karą, to im gitarra zmięknie.

Niestety Seat ma słabego importera w Polsce. Jesienią 2016 zamówiłem przez Carsed akcesoria i parę m-cy si przypominałem, aż w końcu odpuściłem bo straciłem wiarę ż kiedykolwiek dotrą do centrali w Polsce.

Radio to w ogóle jakiś trudny temat dla wszelkich ASO. W Fordzie kiedyś przerabiałem to samo - zostaw Pan na miesiąc i poczeka aż przyjedzie nowe radio od producenta :?
ManX
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon Cupra ST 4drive
Silnik: CJXC 2.0

Postprzez piorun » 8 stycznia 2018, 14:12

Ojciec w Hyundai'u reklamował radio, ze względu na słaby odbiór stacji radiowych. ASO wymontowało radio i po TRZECH miesiącach wstawilo to samo dokladając za radiem dodatkowy wzmacniacz FM...
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dar3k » 8 stycznia 2018, 18:59

Na pocieszenie. Ja ma tygodniu od odbioru z salonu walczylem z wymiana czujnikow parkowania, szczegolnie przednie, piszczaly kiedy chcialy, nawet jak bylo sucho, a przed autem bylo pusto na 100metrow :D
leon 5F FR
+ duże enduro od KTM :)
dar3k
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F hatchback
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja