Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
marcinwasak napisał(a):Z fabrycznym problem jest taki, że to trochę loteria z ochroną komponentów. Kupiłem nawet jedno, ale niestety trafiłem na egzemplarz, który trzeba by było odblokować, ale mam pewności, że nie pochodzi ono z kradzieży.
countryfan napisał(a):Ps. Czy jest ktoś na forum z ASO ? Potrzebowałbym zdekodować całe wyposażenie auta - tzw. "parametry pojazdu", a nie tylko opcje z naklejki bo te mam.
mariuszes napisał(a):Różnica między sekcją tunera FM nie jest aż taka kolosalna jak np. w Focusie - chociaż ja mam auto po FL z Beats, ale to raczej nie powinno mieć znaczenia. Dziwi mnie jedynie fakt, że w moim aucie nie ma żadnej anteny na dachu, nawet płetwy..
kamil944 napisał(a):Standardowe radyjko daje radę ale właśnie na jakimś dobrze skrojonym materiale. Ostatnio porównywałem ten sam utwór z radia FM, spotify przez CarPlay i oryginalnej płyty CD. Czuć duża roznice w jakości CD nawet na tym seryjnym sprzęcie (mam FL z seryjnymi głośnikami)
kamil944 napisał(a):Nie wydaje mi się by oszczędzali to pewnie jest to samo radio, może taka różnica pomiędzy Passatem a Leonem wynika z ustawień korektora dźwięku? W porównaniu do innych aut radio w Leonie na prawdę daje radę, nawet z tunera FM. W porównaniu z Octavia czy Golfem nie słyszę różnicy. Przejedz się nowym BMW np. 5er na seryjnym audio to zobaczysz jak może słabo grać muzyka w samochodzie. Ford to samo, Opel tez nie porywa, o Toyocie nie wspominając. Na tle seryjnych systemów audio bardzo dobrze wypadają Volvo. Jednak sa to tylko subiektywne oceny mojego drewnianego ucha
kamil944 napisał(a):A dokładnie radio o którym mówisz to które jest? Z jakiego roku modelowego masz auto? Ja mam MY2018, wiec może już coś poprawili?
kamil944 napisał(a):To myślę, że to kwestia tego słabego radyjka podstawowego. Podejrzewam, że w Passacie z którym porównywałeś był model bliźniaczy do tego co ja mam (lub wyższy). Kiedyś miałem zastępczego golfa z podstawowym radyjkiem (chyba analogiczne jak to Twoje ale czarno-białe) to tam jakość audio też była średnia po FM (plików cyfrowych nie testowałem). Jednak zrzucałem winę na tylko 4 głośniki
kamil944 napisał(a):To po prostu masz budżetowe radio i na czymś musieli zaoszczędzić w podstawowym radyjku. Nie wiem czemu oszczędzali na jednej z najczęściej używanych funkcji, ale to ich sprawaOgólnie zawsze chwaliłem jakość audio (nawet FM) w grupie VAG, ale też nie miałem okazji jeździć niczym niżej od Leona, ani niczym z podstawowym radiem. Zawsze były to bardziej rozbudowane sprzęty. Pozostaje Ci wymienić radio albo dobre MP3 na USB
Muszę właśnie porównać jak wygląda dobra MP3 w porównaniu z Audio CD. Bo Spotify nawet przy najwyższej jakości to przez jakieś dodatkowe kompresje też trochę ucina z jakości.
countryfan napisał(a):kamil944 napisał(a):To po prostu masz budżetowe radio i na czymś musieli zaoszczędzić w podstawowym radyjku. Nie wiem czemu oszczędzali na jednej z najczęściej używanych funkcji, ale to ich sprawaOgólnie zawsze chwaliłem jakość audio (nawet FM) w grupie VAG, ale też nie miałem okazji jeździć niczym niżej od Leona, ani niczym z podstawowym radiem. Zawsze były to bardziej rozbudowane sprzęty. Pozostaje Ci wymienić radio albo dobre MP3 na USB
Muszę właśnie porównać jak wygląda dobra MP3 w porównaniu z Audio CD. Bo Spotify nawet przy najwyższej jakości to przez jakieś dodatkowe kompresje też trochę ucina z jakości.
Mam takie radio jak w linku poniżej, z tego co widzę w innym wątku potrzebowałbym zmienić wyświetlacz i jednostkę centralną + kodowania etc.
Co w/g Twojej wiedzy byłoby najlepiej zainstalować? Navi nie potrzebuję, bo korzystam z telefonu, zależy mi na czytaniu SD i/lub USB i wyjściu na subwoofer - istniejące piny 9 i 13 na kostce z tyłu. No oczywiście + dobre brzmienie FM.
https://photos.app.goo.gl/BYgD3kKKcvPScVV26
mczelny2401 napisał(a):Kolega w ST posiada takie https://allegro.pl/panel-wyswietlacz-ra ... l#imglayer
a ja podobne tyle że z navi i seat sound. W jednym i drugim radio gra w porządku choć zasięg anteny mogli dać lepszy
oczywiście zapomnij o filmach czy teledyskach bo do tego musisz szukać nowsze modele
verton91 napisał(a):countryfan napisał(a):kamil944 napisał(a):To po prostu masz budżetowe radio i na czymś musieli zaoszczędzić w podstawowym radyjku. Nie wiem czemu oszczędzali na jednej z najczęściej używanych funkcji, ale to ich sprawaOgólnie zawsze chwaliłem jakość audio (nawet FM) w grupie VAG, ale też nie miałem okazji jeździć niczym niżej od Leona, ani niczym z podstawowym radiem. Zawsze były to bardziej rozbudowane sprzęty. Pozostaje Ci wymienić radio albo dobre MP3 na USB
Mam takie radio jak w linku poniżej, z tego co widzę w innym wątku potrzebowałbym zmienić wyświetlacz i jednostkę centralną + kodowania etc.
Co w/g Twojej wiedzy byłoby najlepiej zainstalować? Navi nie potrzebuję, bo korzystam z telefonu, zależy mi na czytaniu SD i/lub USB i wyjściu na subwoofer - istniejące piny 9 i 13 na kostce z tyłu. No oczywiście + dobre brzmienie FM.
https://photos.app.goo.gl/BYgD3kKKcvPScVV26
To radio przecież ma czytanie SD i USB,
z radia nie bedziesz miał dobrej jakości jeśli nie odbiera cyforowo.
Jeśli chodzi o subwoofer, mam do takiego radia podłączony wzmacniacz, wymienione glosniki przednie + subwoofer w bagażniku.
Wyjdzie Cię to taniej niż wymiana radia, a uwierz, że będziesz zadowolony z grania
verton91 napisał(a):countryfan, Wzmacniacz podłączasz wejściami HI-INPUT, czyli po prostu pobierasz sygnał z kabli głośnikowych. Przy dobrym wzmacniaczu nie dostrzeżesz różnicy skąd brany jest sygnał, chyba, że jesteś audiofilem
verton91 napisał(a):Widzę, że jesteś z KRK, podjedź sobie na Zakopiańską 267, pogadaj z szefem sklepu na temat dogodnego rozwiązania dla Ciebie.
Przy okazji posluchasz sobie w jego samochodzie jak gra dobre audio
A wycinka pasma ma sens moim zdaniem, jeśli wzmacniacz pędzi i glosniki i subwoofer, wtedy wycinasz sobie suba do 60-80Hz w zależności od tego jak glosniki dają radę, i analogicznie glosniki od 60-80 Hz wzwyż.
Jak podlaczysz samego suba ze wzmacniaczem, to po 1 sub bedzie mial duzo wiecej mocy niz glosniki i bedzie za bardzo slyszalny, po drugie tak jak napisales przy ustawieniu filtra na 150-250Hz pasma beda na siebie nachodzily i bedzie to srednio brzmialo.
Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości