Dzień dobry wszystkim
Zwracam się do Was z takim pytaniem odnośnie Radia Aura CD w Leonie I.
Kupiłem niedawno auto (bez radia), dokupiłem do tego oryginalną Aurę CD z kodem, podłączyłem i wszystko fajnie gra, ale bardzo irytuje mnie fakt, że radio nie wyłącza się razem z zapłonem - po wyciągnięciu kluczyka.
Za każdym razem jak zgaszę auto, radio muszę wyłączyć manualnie. We wszystkich moich autach działo się to zawsze automatycznie, więc jakoś mnie to boli.
Wyczytałem, że należy wejść w opcje PROG i znaleźć tam bodajże funkcje IGN (czy jakoś tak) - znalazłem, zmieniałem na ON i OFF i nic to nie zmienia.
Dodam, że jak radio jest wyłączone i włączam/wyłączam zapłon to radio elegancko się podświetla i gaśnie - czyli sygnał napięcia "po kluczyku" musi być. Instalacja też jest fabryczna, nic nie dłubane, nic nie lutowane i zmieniane - fabryczne ładne kostki. Podociskałem też piny w 2 kostkach, ale nic nie wyglądało podejrzanie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł w czym może tkwić problem ?
-- 22 sierpnia 2018, 15:29 --
Panowie,
Odkopię trochę moje wcześniejsze pytanie.
Przeskanowałem sobie VCDS'em to i owo i w module komfortu wyskakuje mi błąd:
00849 - Styk S przy przełączniku zapłonu i rozrusznika (D)
25-00 - Niezidentyfikowany stan przełącznika
Na jakiś forach audi A3 wyczytałem, ze może to mieć ścisły związek z radiem, jego wł/wył i innymi funkcjami.
Czy ktoś może to potwierdzić i naprowadzić - gdzie szukać usterki ?
-- 10 września 2018, 09:22 --
No i sam problem rozwiązałem, więc zostawię info dla potomnych.
Problemem był spalony bezpiecznik (nr. 7 albo 10, nie pamiętam już) ten mały czerwony, 10A.
Po wymianie radio zaczęło działać prawidłowo - włącza/wyłącza się wraz z kluczykiem oraz zaświeca się lampka oświetlająca kabinę po wyciągnięciu kluczyka - tego też nie było.