Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zasilanie wzmacniacza

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zasilanie wzmacniacza

Postprzez Barth » 20 lipca 2004, 22:01

Mam pytanko co tych co poprawiali co nieco audio w leonie :
1. Skad brac zasilanie , niektorzy mowia ze mozna z za bezpieczikow jest tak sporych rozmiarow kabel plusowy , czy od aku ciagnac ( no i jak go przeciagnac od silnika do srodka )??
2. Gdzie zaczepic sie kablem minusowym w bagazniku ?
3. Kabel sygnalowy ktory leci razem z cinchami mozna podpiac pod kabel od wysowanej anteny - tak mi powiedzial pewnien klubowicz , który to kabel w kostce ??
4. CZy kabel + i cinche ciagnac jedna strona tzn od strony kierowcy czy zasilanie lewa a cinche prawą ??

Dzieki za odpowiedzi
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Reklama

Re: Zasilanie wzmacniacza

Postprzez Dano » 21 lipca 2004, 00:22

Zasilanie jak najbardziej (+)z Aku. Kabel przeciągniesz bardzo łatwo tzn. Za pedałami masz taki plastik i tam za plastikiem,a za wygłuszeniem musisz szukać takiej gumowej zaślepki, coś na wysokości sprzęgła. Musisz przebić czymś tą gumową zaślepkę i jesteś w komorze silnika,tylko pamiętaj o jakimś bezpieczniku!!!!!!!. A -( minus) przykręciłem pod tylnimi fotelami do mocowań od pasów bezpieczeństwa.Tylko weź dosyć mocno plnikiem lub papierem ściernym zdrap farbę żeby była dobra masa. Jak chcesz to minusowy też można ciągnąć z aku, podobno jest lepiej,ale to dla Audiofilów.Kabel sygnałowy tak jak ci mówiłem.Nie pamiętam jaki to kolor,ale zobaczę i ci powiem. Zasilanie ciągniesz lewą stroną, a czincze najlepiej środkiem, lub prawą. Pozdrawiam.Jak coś to pisz.!!!!
Powered by COMPSPORT
Dano
TopSport
TopSport

Auto: Audi Quattro

Postprzez PiotrekS » 21 lipca 2004, 00:35

dokladsnie tak jak daniel pisze, ja przewody od aku przecisnalem przy przejsciu kabli do komory silnika, za zegarami sa takie czarne plastikowe przeloty. Jest to troche klopotliwe zeby wyciagnac przewod w srodku auta ale do zrobienia :) Chinche i zasilanie koniecznie osobno, natomiast sygnal z radyjka moze byc po antenie ale sprawdz czy radio jakim dysponujesz po przelaczeniu z radia na np kasete czy CD nie przestaje podawac + 12 V na tenze przewod bo sa radyjka ktore tylko wysuwaja antene na czas sluchania stacji radiowych a po przelaczeniu ginie zasilanie dla anteny i wzmak nie bedzie gral.
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Barth » 21 lipca 2004, 09:06

PiotrekS, dzikei za rade , co do sygnalu to u daniela AURA CD podaje go caly czas a ja tez mam aure :)
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez PiotrekS » 21 lipca 2004, 19:08

i wszystko jasne
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Dano » 21 lipca 2004, 22:15

Barth a ty chcesz to podłączyć do Aury??? To weź po uwagę że nie wystarczy kupić tylnią dodatkową kostkę z czinczami do Aury.. Trzeba jej przerobić wyjście na czincze , bo oryginalnie tego nie ma.Koszt jakieś 60-80 zł.
Powered by COMPSPORT
Dano
TopSport
TopSport

Auto: Audi Quattro

Postprzez Barth » 22 lipca 2004, 12:05

daniel tdi, wiem o tym , radio w przyszlym tyg firma mi zrobi koszt 70 zl :)
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez dui30 » 3 lipca 2011, 11:04

Witam,
mam mały problem. Podłączyłęm w swoim Leosiu wzmacniacz, kabel zasilający puściłem od komory silnika pod nogami kierowcy ale tu przciągnąłem go pod noki pasażera a to z tego względu że lewym progiem szedł kabel od anteny CB i am też puściłem kabel sygnałowy, także zasilanie od wzmaka poszło prawym progiem. Jest taki mankament że pod kolumną kierownicy zasialnia spotyka się z RCA i czy to moze byćefektem tego ze mam zakłócenia, w głośnikach słysze syczenie które wzrasta wraz z rosnącymi obrotami, do tego słysze ciche "cyk" jak wciskach hamulec, włącza mwarayjne - jednym słowem jakby małe spięcie gdy uruchamia się jakaś żaróweczka, do tego jak jest włączone radioa to baaardzo zakłóca CB mimo że kabel od anteny CB nie ma bliskiego kontaktu z zasilaniem wzmaka. Dodam, że ten sa mzestaw i kable grału poprzednio w golfie i było ok (bardzo małe zakłócenia) z tym że antena CB szła w tunelu środkowym a nie w progach. Czy te wszystkie zakłócenia to wina zasilania wzmacniacza ???
dui30
Stella
Stella

Auto: Leon 1,9 TDI

Postprzez barteq73 » 3 lipca 2011, 13:54

Wina leży w zasilaniu jednostki sterującej (radioodtwarzacza , cd , mp3 czy innego źródła dźwięku).
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez chesterr » 3 lipca 2011, 14:54

Dui30
Te syczenie wraz ze wzrostem obrotow generuje Ci alternator.
Masz zle podlaczone napiecie badz mase (90% to ona generuje szumy itp) na wzmacniaczu. Mialem to samo. U mnie byla to masa, ktora to byla poprowadzona od wzmaka do sruby trzymajace pasy pod tylna kanapa.
Najlepiej sprawdz cala droge kabli zasilajacych od wzmaka do akumulatora. Jezeli to nie pomoze to podepnij kabel masy na obudowe radia, czasem to trez generuje zaklucenia.
Black Widow TDI+
Obrazek
Część podpisu niezgodna z regulaminem -> usunięto.: Administracja LCT
chesterr
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra4

Postprzez dui30 » 3 lipca 2011, 16:31

podepnij kabel masy na obudowe radia
co to znaczy bo tak średnio się na tym wszystkim znam, masę mam pociągniętą do karoserii - znalazłem małą dzirkępod plastikami w bagażniku i tak przykręciłęm balchowkrętem (niektórzy radzili żeby zetrzeć farbę ja tego nie zrobiłem a może to coś da ?)

barteq73 napisał(a):Wina leży w zasilaniu jednostki sterującej (radioodtwarzacza , cd , mp3 czy innego źródła dźwięku).

radio podłączone pod standardowe kostki to jaka to może być wina ?
dui30
Stella
Stella

Postprzez chesterr » 3 lipca 2011, 16:50

Zedrzyj farbe koniecznie. Polaczenie masy musi byc bardzo dobre koniecznie na gołej blasze !!!
Jezeli to nie pomoze, a powinno to podepnik mase pod obudowe radia. Masa moze byc z karoserii, badz klemy na aku. Jak Ci latwiej. To ze jest podpiete z kostki ISO czasem nie wystarcza.

99% lezy po stronie slabej masy na wzmacniaczu. Jezeli chcesz to podepnij radio bez wzmacniacza, zobaczysz ze bedzie gralo bez zaklucen.
Black Widow TDI+
Obrazek
chesterr
Stella
Stella

Postprzez dui30 » 3 lipca 2011, 17:03

Samo radio gra super bez zakłóceń, farbę zedrę chyba jutro bo dziś leje :( Ale o co chodzi z tą masą pod radiem, mam pociągnąć masę i podczepić kabelek pod obudowę radia bo nie rozumiem?
dui30
Stella
Stella

Postprzez chesterr » 3 lipca 2011, 17:11

Najpierw zerwij farbe i zobacz czy jest lepiej, jezeli nie to odpal radio i poruszaj kablem w tym miejscu. Dobrze jest zalutowac kabel do oczka w ktorym bedzie sruba i uzyc karbowanych podkladek. Jaka srednice ma ten Twoj blachowkret? Podejrzewam ze bedziesz potrzebowal cos grubszego.

Co do radia to dokladnie jak piszesz. Podepnij kabelek z masa pod obudowe radia, ale to raczej nie bedzie potrzebne jezeli wszystko dobrze podczepisz pod wzmakiem. Mam nadzieje ze masz grube kable do zasilania wzmaka.
Black Widow TDI+
Obrazek
chesterr
Stella
Stella

Postprzez dui30 » 3 lipca 2011, 17:19

OK jutro zrobię tak jak radzisz, kabel jest gruby, nie pamiętam dokładnie jaki ale jest jak mały palec u ręki i na końcu mam oczko które doczepiłem do wkręta ale to jakiś normalny mały wkręt :) Jutro pokombinuję i dam znac :) Oby to pomogło bo z tego c oczytam to masa ludzi ma z tym problem....

[ Dodano: 3 Lipiec 2011, 20:53 ]
Po starciu farby efekt od razu lepszy - poprawa o 90% bo jeszcze da się słyszeć świst ale juz bardzo słabo jednak dalej zakłóca mi bardzo CB mimo że kable idą "kawałek" od siebie. :( dam znac co i jak jak puszcze kabel od cb środkiem :)
dui30
Stella
Stella

Postprzez chesterr » 3 lipca 2011, 20:19

Dla efektu mozesz zlutowac oczko do kabla jak wspominalem.
Najlepiej jak bys dal laczenie masy do jakiegos innego miejsca jak Ci starczy kabla. Jak masz wzmaka na tylnej kanapie to poprowadz kabel pod mocowanie foteli. Tam znajdziesz duze sruby. Wiekszosc osob tam przylacza mase.
Black Widow TDI+
Obrazek
chesterr
Stella
Stella

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja