Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

5F - nie uruchamia się nawigacja brak obrazu z kamery cofani

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

5F - nie uruchamia się nawigacja brak obrazu z kamery cofani

Postprzez Blc » 1 października 2018, 11:04

Witam,

Mam Leona z końca 2017. Dosyć często zdarza się, że nie uruchamia się nawigacja. Na wyświetlaczu jest informacją - trwa uruchamianie. Problem znika, jeśli wyjmę kartę SD i włożę ją ponownie lub przy ponownym uruchomieniu auta. Szacunkowo, problem występują przy 1/8 uruchomień auta. Czy u Was też się dzieje coś podobnego ?
Próbowałem wymusić w ASO naprawę, po 2 miesiącach oczekiwania dostałem odpowiedź od SEAT'a, że aby rozwiązać problem mam wyjąć kartę SD i włożyć ją ponownie :boks: W związku z tym ASO odmawia jakiejkolwiek naprawy. Będę pisać do SEAT'a jak sobie to wyobrażają w czasie jazdy...niemniej, czy dzieję się tak też u Was?

Druga sprawa, kamera cofania, praktycznie za każdym razem podczas cofania, w pewnym momencie obraz staje się czarny na kilka sekund, zazwyczaj w kluczowym momencie, często poprzedza to fakt, że obraz jest zdeformowany (tablica rejestracyjna zamiast zajmować 0,5 cm na ekranie, zajmuje 2 cm), obraz gaśnie i po chwili jest ok. ASO nie potrafi sobie poradzić, wgrali dwa razy nowy soft do jednostki sterującej, ale nic nie pomaga. Jak jest u Was ?
Blc
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Re: 5F - nie uruchamia się nawigacja brak obrazu z kamery co

Postprzez pingor » 1 października 2018, 11:43

Mam również 2017 Leona i dokładnie tak jak mówisz - co któryś raz nie uruchamia się nawigacja poprawnie i mam ten sam komunikat. Po 50km jazdy dalej się nie uruchamia. Pomaga zamknięcie i otwarcie auta ponowne - jak radio się wyłączy i włączy całkowicie lub tak jak mówisz - fizyczne wyjęcie karty.

PS. ja mam czasem ekran cały czas czarny - nie pokazuje się nic, gra muzyka ale nie reaguje na dotyk. Jedynie pokazuje autko przy parkowaniu i komunikat zabierz telefon na samym końcu. Pomaga wtedy jedynie zamknięcie auta na chwile i ponowne otwarcie - żeby radio się zresetowało. Na szczęście nie robi tego za często.

Niestety kamery cofania nie posiadam - więc nie pomogę
pingor
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST 2017
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez pab567 » 1 października 2018, 15:03

Zamiast wyłączania i zamykania samochodu spróbuj zrestartować radio - naciskasz przycisk włączania / regulacji głośności i trzymasz tak długo aż radio się zrestartuje z logo startowym.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Mustang
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez pingor » 1 października 2018, 17:51

Dziwne. Próbowałem tego typu ruchów za 1 razem jak mi sie to stało i nie chcialo sie zresetować przy trzymaniu przycisku włączania /głośności. Ale dzieki za rade moze spróbuję jeszcze raz
pingor
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST 2017
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Blc » 1 października 2018, 19:02

pingor napisał(a):PS. ja mam czasem ekran cały czas czarny - nie pokazuje się nic, gra muzyka ale nie reaguje na dotyk. Jedynie pokazuje autko przy parkowaniu i komunikat zabierz telefon na samym końcu. Pomaga wtedy jedynie zamknięcie auta na chwile i ponowne otwarcie - żeby radio się zresetowało. Na szczęście nie robi tego za często.

Wydarzyło mi się dokładnie tak samo 4 dni temu, była to pierwsza taka sytuacja.

Spróbuje zresetować radio następnym razem, może coś pomoże.
Blc
Stella
Stella

Postprzez maszu1991 » 2 października 2018, 17:52

Ja bym polecił uparcie dążyć do zaktualizowania radia. Zwykle Leony mają strasznie stare oprogramowanie, samemu nie jesteś w stanie tego zrobić, bo nie udostępniają oficjalnie sw, poza tym ecu sprawdza wersje oprogramowania i wywali błąd przy podłączeniu do kompa co wiąże się z utratą gwarancji. Zgłaszajcie problem, a może obejmą akcją inne auta. Póki macie gwarancje to lepiej korzystać.
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Blc » 2 października 2018, 20:33

Tydzien temu whrali mi niby swiezutkiego softa. Nic nie zmienil.
Dostalem zastepczego, nowego Leona na czas pobytu w serwisie, wersja softu byla inna, inaczej przewijal sie ekran glowny. U mnie zmiania sie caly ekran, tak ze albo mam dostepne 8 ikon albo jedna. W Leonie ktorego dostalem ekran przewijal sie plynnie. Tego softu nie moga do mnie wgrac, a szkoda, bo przez 250 km ktore zrobilem nowym Leonem bledu z nawigacja nie bylo.
Blc
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 2 października 2018, 21:54

Może soft był ten sam tylko włączony inny wygląd głównego menu
19dawid91
Sport
Sport