Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] zestrojenie ori zestawu głośnomówiącego z nokia ck-7w

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] zestrojenie ori zestawu głośnomówiącego z nokia ck-7w

Postprzez adams » 26 września 2022, 08:50

Siema ! Chce połączyć centralkę nokia ck-7w z oryginalnym zestawem głośnomówiącym zintegrowanym z aura seat sound system.
Fabrycznie zamontowana była centralka audio proffesional fwd pod siemensa c25.
Wymyśliłem sobie ze chciałbym zestaw nokia ck-7w którego używam od lat na zewnętrznym głośniku zintegrować z oryginalna instalacja w aucie. Mikrofon i zasilanie jak i sygnał „mute” mam ogarnięte. Pozostaje kwestia głośników. Z tego co zdążyłem pomierzyć i zaobserwować to w radiu spośród trzech małych kostek jest sobie m.in. taka koloru zielonego a w niej przewody żółty, fioletowy i zielony. Wg schematu który (wydaje mi sie) odpowiada podłączeniem mojego radia to wyglada to następująco :
Żółty - REM
fioletowy - DATA
zielony - TEL+

W oryginalnym zestawie jest taki opis wyjsc, który znalazłem gdzieś na forum googla:
Fioletowy - plus głośnika (podłączamy od strony głośnika)
Zielony - minus głośnika (podłączamy od strony głośnika)

Podłączenie wyglada tak ze do kostki w oryginalna wiązkę Seata wpięta jest wiązka od tej centralki.
W wiązce Seata nie ma takich kolorów przewodów, a wiec zbieżność kolorów (fioletowy i zielony) prawdopodobnie jest przypadkowa.

W desce w zegarach mam ori wyświetlacz radia, ale w kostce ISO (tej zielonej) w radiu sa podpięte tylko te 3 przewody ktore wymieniłem wczesniej.

Moje pytanie brzmi : czy Ktoś z Was montował zewnętrzny zestaw głośnomówiący (np słynne ck-7w) a jeżeli nie to czy macie pomysł jak go zmusić do współpracy z radiem aura.

Mam nadzieje ze wiecie co mam na myśli. Obawiam sie tylko czy fonia nie jest przesyłana jakos po szynie can do radia i mogę zapomnieć o innym zestawie niż dedykowany do radia z grupy volkswagena.

Co wogóle oznaczają (wejścia/wyjścia?) w radiu REM,DATA,TEL+ na środkowej małej kostce (zielonej) ISO

Jesli macie jakies pomysły to chętnie poslucham/poczytam :)

-- 26 września 2022, 09:50 --

adams napisał(a): Z tego co zdążyłem pomierzyć i zaobserwować to w radiu spośród trzech małych kostek jest sobie m.in. taka koloru zielonego a w niej przewody żółty, fioletowy i zielony. Wg schematu który (wydaje mi sie) odpowiada podłączeniem mojego radia to wyglada to następująco :
Żółty - REM
fioletowy - DATA
zielony - TEL+

Chyba na odwrót odczytałem oznaczenia bo to jednak bardziej pasuje w ten sposób :
Żółty - ENABLE
Fioletowy - DATA
Zielony - CLOCK

Tylko w takim razie jesli nie ma pinów TEL+ TEL- i REMOTE to jak to sie łączy z centralka siemensa ?

Ktoś napisał że remote łączy sie z pinem mute i wtedy pojawi sie napis w radiu a dźwięk przekierowuje z tel+ i tel- na głośniki. Ale to znowu jakies info którego nikt nie potwierdził.

Generalnie pewnie pociągnę osobny przewód audio i podepnę wyjście słuchawek ck-7w pod tel+ i tel-
Jeszcze nie rozszyfrowałem co daje remote. Ale zastanawia mnie jakim cudem to działało po staremu?
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Reklama

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja