Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] Nawigacja oraz aplikacja Seat

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[5F] Nawigacja oraz aplikacja Seat

Postprzez kalina001 » 4 lipca 2024, 14:10

Witam
jestem użytkownikiem seata leona III 2019 2.0 tdi, który fabrycznie był kupiony bez nawigacji, moje pytanie nr 1. - czy radio które posiadam H50 oprogramowanie 0514, kodeki 5001.0.0.1 jest tylko fabrycznie blokowane przez producenta i np posiada możliwość wgrania map i nie wiem aktualizacji oprogramowania/kodowania tak żeby działały mapy ?
Drugie moje pytanie odnosi się do tego czy jest jakaś działająca aplikacja na android dzięki której mogę mieć np podgląd statusu pojazdu lub jakieś inne opcje?
Dziękuję za odpowiedzi
Serdecznie pozdrawiam
kalina001
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: SEAT LEON
Silnik: inny

Reklama

Re: Nawigacja oraz aplikacja Seat

Postprzez grabania » 4 lipca 2024, 17:10

1. Jeśli nie masz nawigacji to znaczy że nie masz ani jednostki obsługującej nawigacji, ani anteny. Jeśli nie masz wirtualnych zegarów to prawdopodobnie ekran również jest do zmiany (samochody z nawigacją mają kolorowy ekran pomiędzy zegarami zamiast czarno-białego).
2. Dopiero Leon 4 jest wyposażony w takiej "bajery", w Leonie 3 niestety nie ma. Jedyne co może Cię zainteresować to aplikacja DPF Monitor (jeśli posiadasz iPhone). Aplikacja łączy się z kostką wpiętą w OBD i pozwala odpalić aplikację w CarPlay żeby odczytać status DPF. Tutaj więcej informacji: https://www.youtube.com/watch?v=5buwbFdggLg
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez kalina001 » 4 lipca 2024, 18:55

Dziękuję Ci za odpowiedź, jeśli chodzi o tego mojego leona to nie ma kamery cofania, bliss-a, i automatycznej klapy, no i tej nawigacji ....reszta jest, ma też wirtualny kokpit. Czyli w teorii powinienem zmienić radio na takie które posiada nawigację tak ? bo u mnie raczej nie ma GPS ? można to jakoś sprawdzić ? mam numer seryjny radia, może jakoś po tym ?
kalina001
Stella
Stella

Postprzez grabania » 4 lipca 2024, 19:07

Masz Leona 3, a sporo z tych rzeczy które wymieniłeś to w ogóle nie występowało w tej generacji. Nie było ani BLISa (w VAGu bardziej znany jako BSD/RTA - Blind Spot Detection) ani elektrycznego otwierania/zamykania klapy. Kamerę cofania bez problemu doposażysz np u mm.max - znanego i zasłużonego użytkownika tego forum. Ale z tą nawigacją to nie widzę potrzeby doposażać w nią samochód, bo ani to użyteczne, ani oficjalnych aktualizacji do tego nie ma, a do tego drogie. Od 3 lat użytkuję Leona i za każdym razem odpalam sobie nawigację w Mapach Google wraz z Yanosikiem na ekranie samochodu. Nigdy przez ten czas nie używałem nawigacji wbudowanej w samochód.
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez kalina001 » 4 lipca 2024, 19:39

może źle się wyraziłem, blisa nie mam, kamery cofania i bagaznika elektrycznego ( tego nie mam, a nie wiedziałem że nie było w ogóle) wiesz wcześniej jeździłem dacią sandero 2009 :D więc obecnie wiele rzeczy dla mnie się zmieniło hehe :) wirtualny kokpit robi robotę, całkiem fajna sprawa. Powiem Ci że masz rację, tak popatrzyłem na ceny i w ogóle, to nie ma sensu inwestować w to radio z nawigacją. Myślałem, że jak auto jest dość dobrze doposażone to może po prostu producent fabrycznie tylko oprogramowaniem zablokował nawigację i wystarczy przeprogramować, a z tego co piszesz to raczej nie ma takiej opcji, co za tym idzie dam sobie spokój :). Dziękuję za odp.
kalina001
Stella
Stella

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja