Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1P] Launch control w Leonie FR DSG

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1P] Launch control w Leonie FR DSG

Postprzez radzioh » 16 lutego 2008, 16:46

Witam!
Przypadkiem odkryłem ostatnio funkcje launch control w moim leoniku - działa to rewelacyjnie. Ciekawe jest to że w instrukcji obsługi auta nie ma o tej funkcji ani słowa. Wiec jak ktoś ma Leonika z DSG to niech spróbuje.
Oczywiście nie wiem czy jest to w każdym DSG czy tylko w FR.
Pozdrawiam!
radzioh
Stella
Stella

Auto: Leon 2,0 TFSI DSG

Reklama

Re: [1P] Launch control w Leonie FR DSG

Postprzez dave » 16 lutego 2008, 16:53

radzioh napisał(a):Witam!

fajnie ale do przywitan jest tez odpowiedni watek o ktorym mowa w regulaminie z ktorym to bardzo prosze sie zapoznac. jak juz to zrobisz to wtedy nam wytlumacz na czym na funkcja launch control polega. pozdrawiam.
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez taktiken » 16 lutego 2008, 17:17

dodajcie tag'a, please :)
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez radzioh » 16 lutego 2008, 17:38

Funkcja launch control pomaga jak najdynamiczniej ruszyć autem. Aby ja wywołać trzeba skrzynie ustawić w pozycji S, wyłączyć ESP, nacisnąć hamulec, wcisnąć gaz na max, silnik ustawia się na około 3 tyś. obrotów i po puszczeniu hamulca autko wyrywa do przodu. Milej zabawy.
Pozdrawiam
radzioh
Stella
Stella

Auto: Leon 2,0 TFSI DSG

Postprzez krz_p » 16 lutego 2008, 20:01

kolega ameryki nie odkrył, procedura znana z golfa GTI, wystarczyło poczytać na temat DSG
Golf V GTI
Obrazek
krz_p
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Golf V GTI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez Tonny S » 16 lutego 2008, 20:07

radzioh napisał(a):Oczywiście nie wiem czy jest to w każdym DSG czy tylko w FR.
Kazde DSG to posiada.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez MW » 17 lutego 2008, 14:38

a ja w swoim CTR tez to mam tylko mi trzyma obroty na 4500rpm
Trzyma je z właczonym i wyłaczonym ESP
MW
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S3 8V sedan
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Damian » 17 lutego 2008, 17:38

U mnie w manualu trzyma 3000 obrotow jak wdusze gaz do deski bedac na 1 na ESP. Z tym ze i tak jak z tego skozystam to i tak trace trakcje, wiec trzeba nozka pooperowac na gazie aby ja odzyskac ;) Z ESP off dostepny jest caly zakres obrotow z tym, ze skozystanie z tych wiekszych obrotow mija sie i tak z celem. Wiec czy z ESP czy bez startuje z ~3k obrotow po czym walka z trakcja i dopiero but.
Od zwykłych uczestników ruchu nawet w jeździe turystycznej dzieli nas różnica skali, oni heblują na każdym zakręcie, my widząc fajna laskę idąca poboczem w oddali.

2007(08) 1P FR BMN Black
MY2016(15) 5F Cupra CJXE Nevada White 281KM 370Nm Vmax 270km/h
Damian
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F 5d CJXE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cypreess » 10 czerwca 2008, 13:04

Pozwolcie ze podepne sie do tematu zeby nie zakladac nowego.

1/ Czy leonie z DSG pokazuje gdzies na wyswietlaczu (w szczegolnosci mnie interesuje DOT Matrix) aktualnie wybrany bieg? Np. w Audi pokazuje sie na wyswietlaczu taka pozioma rozpiska 1 2 3 4 5 6 z zaznaczonym kwadratem, ktory jest bieg. Natomiast nigdzie na zdjeciach leonow nie widzialem zeby cos takiego bylo obecne, a jakos nie moge uwierzyc ze tego nie ma(?)

2/ Kolejna kosmicznie interesujaca sprawa, porownywalem tech. spec audi , leona oraz Golfa V (z oficjalnych stron www). Wszystkie z tymi samymi silnikami 2.0 TDI 140 HP DSG
Audi A3 - 8.9 s do 100
Golf V - 9.3 s do 100
Leon - 9.3 s do 100

no i to jest wlasnie dla mnie absolutnie nie zrozumiale - wszystkie auta maja ta sama plyte podlogowa, ten sam silnik, identycznie ten sam modul skrzyni biegow DSG, do tego Leon wazy prawie tyle samo co A3 (1350-1360kg?) a Audi deklaruje szybszy czas w sprincie do 100 az o 0.4 s?

Zeby jeszcze bylo smieszniej - Golf deklaruje wage mniejsza okolo 50 kg (1310kg?) a czas podaje identyczny z leonem.... czyli 9.3 s.

Porownalem takze w Golfie wersje silinka Z oraz BEZ DPF (poniewaz do tej pory nie wiem czy nowy leon jest czy nie jest wyposazony w DPF???) ale te czasy takze podaje sie na 9.3 s w obu przypadkach bez roznicy czy z DPF czy bez. (Audi jest chyba juz tylko z DPF).

Kolejna sprawa - wspolczynnik oporu powietrza, ale imho do 100km/h to nie ma to kompletnie zadnego znaczenia, a jesli ma to kwestie 0.1 s chyba maksymalnie moga byc roznice!? Dopiero powyzej 100 km/h te opory sa odczuwalne pozniej np. na VMAX.

Stad moja zagwozdka - czy to jest marketingowy bullshit audi zeby na sile miec lepsze czasy na 100tke od swoich "gorszych" braci? Czy moze audi ma jakos hiper magicznie niesamowite programy w silniku 2.0 TDI ze wykres idzie jeszcze mocniej od dolu do gory i rowniej zachowujac P-max 140HP, co tez uwazam za srednio prawdopodobne.

No to jak to jest z tymi danymi?
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Tonny S » 10 czerwca 2008, 13:17

cypreess napisał(a):marketingowy bullshit audi zeby na sile miec lepsze czasy na 100tke od swoich "gorszych" braci?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

cypreess napisał(a):nie wiem czy nowy leon jest czy nie jest wyposazony w DPF???
2.0 140 KM na Polske sa bez DPF w niemczech masz wybór.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez cypreess » 10 czerwca 2008, 14:25

A co z wyswietlaniem biegow w DSG?

Tonny S napisał(a):
cypreess napisał(a):nie wiem czy nowy leon jest czy nie jest wyposazony w DPF???
2.0 140 KM na Polske sa bez DPF w niemczech masz wybór.

To rozumiem lepiej dla mnie ze wzgledu na ew. checi wirusowania tego silnika. Nie lepiej jak spotkam na drodze jakiegos zielonego greenpeaca i sie udusi od spalin :hahaha:

edit:

w DE nie ma silnikow juz bez DPF http://www.seat.de/modelle/leon/preise- ... reise.html

[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 ]
Staram się zrobić Launch Control w DSG z BKD. Wrzucam "S", przytrzymuje 1s przycisk esp off- kontrolka zaczyna migać (czy ma migać!? czy to oznacza ze jest wyłączone ESP, czy moze powinna swiecic sie stale,a ja zle odlaczam ESP? jakos nie moge sie doszukac w instrukcji informacji jak sie odlacza ESP).

Nastpnie wciskam GAZ do konca, no i silnik wchodzi mi na max 2000-2100 obrotow... Czy to ma sie tak zachowywac? PIszecie w tym topic'u ze powinno sie krecic do 3000? A moze tylko w benzynach a w dieslach do 2000?

No i nie wiem czy ruszenie ktore nastepuje po puszczeniu hamulca jest rzeczywisice takie wyrywajace, stad wlasnie zastanawiam sie czy:
a) mam LC w moim dieslu z DSG (spotkalem sie w internecie z opiniami ze tylko wersje benzynowe maja)
b) nie mam LC i zarzynam silnik krecac go trzymajac hamulec:)
c) robie wszystko poprawnie i tak ma byc.

Pozdrawiam
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Tonny S » 4 sierpnia 2008, 11:58

UP.
Tonny S
Sympatyk LeonClub