Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Szarpiące DSG

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Szarpiące DSG

Postprzez grypiomi » 15 listopada 2008, 18:51

Mam leona 2 140 TDI w serwisie przed zakupem zcipowany podobno na 170km. Mój problem, który opisywany jest też na forum passata polega na tym, że podczas jazdy w korkach, podczas zwalniania, przy spokojnej jeździe i na dobrze rozgrzanym silniku występują szarpania. Szarpania te są głównie przy redukcji 3->2. Niekiedy pojawiają się metaliczne odgłosy prawdopodobnie z DSG. Dziwne jest też niekiedy załączanie 3. Przy delikatnym przyśpieszaniu jakby dwufazowe. Problem zgłosiłem w serwisie. Tam odczytano dane z komputera i stwierdzono, że wszystko jat ok.
Czy ktoś z Was ma podobne objawy?
grypiomi
Stella
Stella

Auto: Leon 2

Reklama

Re: [TDI PD] Szarpiące DSG

Postprzez sleeper » 15 listopada 2008, 19:58

grypiomi, proszę zapoznać się z regulaminem i przywitać się w odpowiednim dziale

II. Zasady zachowania się na forum
3. Zanim napiszesz pierwszego posta (związanego z tematyką forum!) przywitaj się pisząc nowy temat w dziale Powitanie.
Temat zatytułuj wg schematu :arrow: [Nick] Tekst przywitania np.Hello/Witam... . Dzięki temu będziemy mogli cię lepiej poznać , zaprosić na spota lokalnego, czy polecić ASO/warsztat w twojej okolicy.
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez cypreess » 15 listopada 2008, 20:57

Czesc. Mam nowego leona 2.0tdi (6k przebieg) i identyczne objawy. Moj znajomy ma A3 z tym samym silnikiem i przebiegiem okolo 100k i to samo (tez mnie pyta czy to mam). Stawialbym niesmialo teze ze "ten typ tak ma". Pewnie jakis fine-tuning dalby rade na to szarpanie ale kolesie z ASO wymiekaja jak widza DSG wiec watpie aby wogole wiedzieli jak sie do tego zabrac. Mialem mnostwo smiesznych wapdek z tym zwiazanych:
- jak mi wydawali samochod nie dali mi kluczyka bo nikt nie umial wyjac go ze stacyjki (nalezy ustawic wybierak na P, a zostawili na N)
- jak pojechalem pierwszy raz do serwisu, to pan wolal mnie jakie mam odciecie paliwa bo silinik nie startuje (okazalo sie ze zgasil auto na D, i wtedy sie nie da odpalic - tylko na P lub N)

i takie tam :) No uroczy są...
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez grypiomi » 18 listopada 2008, 21:30

grypiomi
Stella
Stella

Postprzez cypreess » 18 listopada 2008, 21:41

No ja czytalem to bo sobie wygooglalem wczesniej. Wiesz u mnie tak naprawde wystepuja tylko bardzo delikatne wibracje silnika na biegu jalowym, a taki szarpniecia to moze raz na 1000 zmian biegu i tez pomijalne. Wiec na razie zdecydowanie nie bede procedowal tego tematu.

No a disel na jalowych obrotach wibrujacy to juz inna para kaloszy i zabawa z kolem zamachowym raczej niz dsg.
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez olus » 18 listopada 2008, 23:00

pisali o czyms takim w auto swiecie, nie pamietam ale dosc dawno

byl to test dlugodystansowy passata variant 170 DSG i tez mieli problemy z szarpiacym dsg. okazalo sie ze problemem byl jakis czujnik ktorego nie wyswietla komp.

w necie gdzies jest caly artykul
have no fear BMN is here :D

Seat Napinator
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez grypiomi » 12 grudnia 2008, 21:02

Przeczytajcie ostatnią wypowiedź:

Forum Passata DSG

[ Dodano: Sro 29 Lip, 2009 ]
Podczas wczorajszej wizyty w servisie decyzja o wymianie sterownika, oleju i filtra.

[ Dodano: Wto 29 Wrz, 2009 ]
Jestem po wymianie sterownika, filta i oleju oraz przejechaniu około 1500km - nie szarpie!
grypiomi
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne