Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] 3 problemy/pytania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] 3 problemy/pytania

Postprzez insane » 12 sierpnia 2009, 09:55

Cześć,
Mam Leona 1P 1.9TDI z 2006 roku. Aktualnie ma przebieg 75k i od dłuższego już czasu użeram się z trzema rzeczami. Poniżej zamieszczam szczegółowe opisy, mam nadzieję, że ktoś pomoże :-)

1. Klamka bagażnika zdechła... A konkretnie to prawdopodobnie sprężyna wracająca klamkę na swoje miejsce. Efekt jest taki, że po podniesieniu logo Seata zostaje ono w pozycji poziomej (nie wraca do pozycji równoległej do klapy). Na początku było to sporadyczne, z czasem zaczęło się natężać, a od kilku tygodni nie wraca w ogóle (trzeba popchnąć z powrotem ręcznie). Dodatkowo zauważyłem, że klamka chodzi coraz ciężej - czyli ewidentnie coś tam się zaciera.
Czy ktoś miał doświadczenia w tym temacie? Wielki to problem samemu wymienić/naprawić tę klamkę? Czy dostęp do niej jest tylko przez "tył" klapy (od strony samochodu)?

2. Z tyłu mam korbki do szyb (sic!), ale przynajmniej nie padły w przeciwieństwie do mechanizmu szyby kierowcy (pasażera jeszcze żyje pewnie przez to, że rzadziej używałem). Podczas opuszczania i podnoszenia mechanizmu dochodzi okropne skrzypienie (wiocha jak stąd do Mińska...). Obawiam się zdejmowania całego obicia drzwi bo z doświadczenia wiem, że później rzadko się udaje już tak porządnie je założyć (szczególnie z punktu widzenia uszczelnienia itd.). Ale pewnie się nie obejdzie. Zanim jednak się za to zabiorę, dobrze byłoby wiedzieć na co się przygotować - wymiana silniczka/innych elementów czy tylko smarowanie?

3. Parują mi szyby jak cholera - trzeba zatem wymienić filtr kabinowy (od nowości nie tykany). Jaki jest koszt takiego ustrojstwa i czy można to samemu wymienić (a jeśli tak to jak bardzo jest to skomplikowane?).

Z góry podziękował za wszelką pomoc! :-)
insane
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Reklama

Re: [ALL] 3 problemy/pytania

Postprzez Kozak » 12 sierpnia 2009, 11:20

insane, na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi na forum , wystarczy tylko odrobina ochoty i sam byś znalazł odpowiedzi :nonono:
insane napisał(a):1. Klamka bagażnika zdechła...

rozebrać tył klapy , zdemontować klamkę , rozebrać , wyczyścić trzpień na którym całość się rusza z rdzy , posmarować , poskładać .
insane napisał(a):2. Podczas opuszczania i podnoszenia mechanizmu dochodzi okropne skrzypienie

zdjąć tapicerkę ( instrukcję znajdziesz na forum ) posmarować linkę i prowadnicę
insane napisał(a):3. Parują mi szyby jak cholera
wymienić filtr , koszt 40 - 100 zł

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Re: [ALL] 3 problemy/pytania

Postprzez insane » 12 sierpnia 2009, 20:06

Podziękował...

P.S. Szukałem w tym wielkim FAQu i w działach dotyczących 1P, ale nie znalazłem tych konkretnych tematów także sorki za zawracanie gitary i tym bardziej dzięki!
insane
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne