Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Problem z montażem bazy bagażnika dachowego (Silver Li

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Problem z montażem bazy bagażnika dachowego (Silver Li

Postprzez insane » 22 lipca 2009, 20:06

Cześć,
Kupiłem wczoraj bazę: http://www.autobag.motofirma.pl/sklep.p ... 4aef142505 - do tego mam trumnę Thule 100 (to akurat większego znaczenia nie ma). Dzisiaj podczas montażu (mam Leona 1P) wyszedł mi problem, z którym za nic nie mogę sobie poradzić. O ile przednia belka ze stopkami poszła elegancko (bo są otwory do przykręcenia stóp) to tył to jakaś masakra.

W instrukcji podają żeby to zrobić 36cm od środkowego słupka. Gdy tak zamontuję to trumna jest całkiem nie poziomo. Przechylona jest przodem w dół - dość znacząco - myślę, że 5-10 stopni. Jak położę tam sflaczałą piłkę (dla zobrazowania) to się raczej skulnie. A przy hamowaniu to będę miał wszystko na przodzie. Co dziwne - w tej samej instrukcji piszą, że przednią belką należy umieścić bodajże 26 od środkowego słupka, a żeby trafić w otwory trzeba ją przesunąć jeszcze kilka cm do przodu.

No i teraz ciąg dalszy - gdy przesunąłem belkę do tyłu tak żeby trumna była względnie poziomi (wystarczyło jakieś 6-8cm do tyłu) bo za diabła nie mogę dobrze zamontować stóp. Nie dość, że lewa mi odchodzi (odstaje) przy każdym dokręceniu (zsuwa się z "progu") to jeszcze wbija się dosłownie w karoserię (od dołu).

Nie mam pojęcia co teraz zrobić - nie wiem czy taki "na czucie" dokręcony bagażnik mi się nie poderwie z trumną przy wyprzedzaniu (ile max. można pociągnąć - chodzi mi o chwilową max. prędkość?). Z drugiej strony nie wiem czy trumna może być nie poziomo.

Miał ktoś podobne problemy? W sobotę rano wyjeżdżam i muszę rodzinkę spakować, a ręce mi już opadają po dzisiejszych zmaganiach :-(.
insane
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Reklama

Re: [ALL] Problem z montażem bazy bagażnika dachowego (Silver Li

Postprzez ..::prey::.. » 23 lipca 2009, 21:54

Co prawda z trumną do czynienia nie miałem ale 2 lata temu kupowaliśmy z ojcem baze i uchwyty na rowery, pierwszy raz wg instrukcji montowaliśmy ze sprzedawcą i było wszystko ok. Rok temu montowałem baze sam z ojcem i były problemy właśnie z tylnymi stopkami (po skosie połowa stopki była w powietrzu. Pomogło dopiero przesunięcie bazy jakieś 7 cm do tyłu(?), już nie pamiętam w którą stronę ale na pewno było coś koło 7-8 cm. Przy dokręcaniu bazy proponuję równomierne dokręcanie z jednej i drugiej strony, czyli powiedzmy 2 pełne obroty z lewej i 2 pełne z prawej. Najlepiej gdybyś robił to z kimś innym i jednocześnie w takim samym tempie dokręcał belki z jednej i drugiej strony.

Przy uchwytach rowerowych mieliśmy ten plus że zaczepy tych uchwytów są regulowane więc nie trzeba było się męczyć z trafieniem otworem w belkę.

Dwa razy z rzędu jechaliśmy w to samo miejsce, jakieś 300 km, na autostradzie 130 właściwie bez przerwy i to spory odcinek bo od Katowic za Wrocław i nie było problemu, z tymże baze musisz dokręcić na tyle mocno żeby się nie osunęła pod wpływem pędu powietrza. Jeśli masz gumowe podkładki pod stopkami (żebyś nie porysował dachu) to można to sprawdzić szarpiąc za każdą stopke dość okazale. Krótko mówiąc rozbujaj samochód szarpiąc tylko za każdą ze stopek osobno :tancze: Wiadomo że raczej nie zbyt dobrym pomysłem jest jazda nie wiadomo jak szybko ale przy 130 km/h z 3 rowerami na dachu nie było problemu.
..::prey::..
Stella +
Stella +

Auto: Ibiza 6J

Postprzez insane » 24 lipca 2009, 14:13

Dzięki. Wczoraj udało mi się wieczorem samodzielnie to zmontować. Wkrótce postaram się opisać ze szczegółami co i jak bo nie jest to w sumie wielce skomplikowane, ale trzeba się wpaść na pomysł. Inaczej można zniszczyć dach (tak jak ja to zrobiłem :-( ).
insane
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9TDI

Postprzez grypiomi » 11 listopada 2009, 08:35

Witam
Od wczoraj mam ten sam problem. Tył montowałem w oznaczonych miejscach. Do tego dochodzi fatalne wywijanie uszczelek drzwi na zewnątrz - czy to norma? Dodam, że w samochodzie mojej żony przy innym bagażniku uszczelki bardzo ładnie przylegają, ale tam obejmy bagażnika nie odstają praktycznie od lakieru.
grypiomi
Stella
Stella

Auto: Leon 2

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne