Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] rysy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] rysy

Postprzez gural » 21 marca 2010, 13:38

witam
z góry przepraszam jeśli był wałkowany ten temat, ale zbytnio nie znalazłem a jestem zflustrowany. Ide dziś do auta a na drzwiach tylnich i błotniku jakieś je.... debil kluczem czy czymś ostrym mi poleciał, że aż biały ślad... No poprostu :killer: kolesia

Tragicznie to wygląda i w sumie nie wiem czym to jakoś wypolerować czy wogóle co z tym robić. Auto ma 1,5 miesiąca i nie do końca mi się uśmiecha oddawać je do malowania lub polerowania

jakieś pomysły, będę bardzo wdzięczny. pozdr
gural
Stella
Stella

Auto: leon II

Reklama

Re: [ALL] rysy

Postprzez tatian » 21 marca 2010, 14:06

Spróbuj pastą Tempo ale jeżeli ślady są bardzo mocne, a na to wskazywałyby te białe ślady to i pasta Tempo nie pomoże. Wydatek jednak mały (jakieś 10 zł) więc możesz spróbować. Ktoś widać Ciebie bardzo lubi, albo Ci auta pozazdrościł.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez wit3k » 21 marca 2010, 14:06

gural napisał(a):że aż biały ślad

gural napisał(a):nie wiem czym to jakoś wypolerować

Jeśli zadrapanie przeszyło cały lakier z podkładem i doszło do blachy to polerka ci tu nic nie da,za głęboka rysa(miałem coś podobnego u siebie) jedynie jeśli chcesz to "zamaskować" są takie jakieś wymyślate kredki do lakieru co mimimalnie zakamufluje tą ryse.
Fallow me on twitter: @Witkowskiwitek
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto Admin
wit3k
Sport
Sport

Auto: OOOO A4

Postprzez gural » 21 marca 2010, 14:13

do golej balchy to na pewno nie przeszlo ale do podkladu to doszlo (tak mi się przynajmniej wydaje), dobra najpier sprobuje jakas kredeczka to zakumuflowac potem jesli sie nie da to polerke drzwi i blotnika zrobie

dzieki za radę, myśle że ktoś bardziej zazrości bo autem przyjechałem o 2 w nocy i je rozpakowałem to tego nie było, a jak rano o 9 poszedłem wziąść resztę rzeczy to już widniała rysa :(
gural
Stella
Stella

Postprzez -Krzyś- » 21 marca 2010, 14:17

-Krzyś-
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Altea
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wit3k » 21 marca 2010, 14:19

-Krzyś- napisał(a):może coś takiego pomoże

http://www.allegro.pl/ite...yginal_usa.html

To właśnie miałem na myśli :mruga:
Można by było jeszcze inaczej próbować zrobiłem podobnie:
Jeśli rysa nie jest szeroka a jej szerokość wynosi ok szerokości zapałki,można się pofatygować i skoczyć do mieszalni farb nich namieszają ci z 150ML farby takiej jak masz kolor auta,następnie w domu odtłuśćić porysowane miejsce nałożyć cieńką wartstwę namieszanej farby w ryse(zrobić to z głową by całe drzwi nie były w zaciekach..) po wyschnięciu przepolerować miejsce i problem z głowy :whoeva:
Fallow me on twitter: @Witkowskiwitek
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto Admin
wit3k
Sport
Sport

Auto: OOOO A4

Postprzez gural » 21 marca 2010, 14:39

najpierw spróbuje to fit-it koszt niewielki, a dla potomnych bedzie wiadomo jaki efekt, wypróbuje najpierw na starym autku i jeśli faktycznie da taki efekt jaki jest opisany wtedy trafi do leosia :)
gural
Stella
Stella

Postprzez mik1980 » 24 marca 2010, 07:51

tez mialem ryse na lewym lusterku i troszke drzwi dostaly ale to raczej taka od myjki...koles chyba jak sciagal guma wode po umyciu to musialo byc troszke piasku... :olaboga:
ale bylem wczoraj w Diamondbrite www.ochronalakieru.pl
>auto najpierw ladnie umyli pozniej wysuszyli nastepnie polerka wszystkich rys,zdrapan i nastepnie zrobili tym ich "cos w rodzaju wosku twardego" nazywaja to aplikacja PGS :) roczna ochrona lakieru i faktycznie kurz tak nie osiada a lakier pieknie sie swieci i nie widac rys no i woda ladnie splywa i nie zostaja krople szyby tez zrobili jakims wynalazkiem ze woda nie zostaje...
generalnie polecam tylko koszt to ponad 200zl za najtanszy program... :kreci:
mik1980
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II (1P)

Postprzez Gość » 24 marca 2010, 10:22

Nie ma czegoś takiego jak roczna ochrona, najlepsze woski wytrzymać mogą pół roku maksymalnie, chyba, że nie będziesz w ogóle auta mył to owszem, masz roczną ochronę. Ale by zachować tą warstwę ochronną potrzebna jest nazwijmy to specjalna procedura mycia auta, a właściwie tylko spłukiwanie. Bo użycie nieodpowiednich środków, szamponów czy nawet myjki usuwa pomału tą warstwę. Potem po prostu położyli warstwę glazury i wypolerowali. A na szyby aby uzyskać taki efekt nakładasz preparat zwany Rain-X i po sprawie. U siebie mam te same efekty zrobione samemu. A będzie jeszcze lepiej :D
Gość

Postprzez Cotic » 24 marca 2010, 14:48

Polecam zapuścić autko środkiem Diamond Brite
http://www.ochronalakieru.pl/
S5 Sportback V6T

Kiedyś: Leon FR 2.0TFSI
Cotic
Sport
Sport

Auto: Audi S5 Sportback

Postprzez Evo » 24 marca 2010, 15:54

najlepsze woski wytrzymać mogą pół roku maksymalnie

Wszystko zależy od warunków w jakich auto jeździ i jest przetrzymywane. Auto garażowane,które robi niskie przebiegi bez problemu osiagnie taki wynik,ok. roku czasu. I mówie to o woskach z w miarę niskiej półki cenowej ~100 zł.
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez gural » 31 marca 2010, 08:51

No wiec tak, nie próbowałem tej kredki na leosiu... czemu?? wypróbowałem ją na starym aucie które ma trochę rys i spraw wygląda tak

w miejscach gdzie te rysy są płyciutkie działa, (podejrzewam ze tak samo polerka by dała rade)
głębokie rysy nie usuwa, to samo się tyczy miejsc bez lakieru (np gdzie uderzył kamyczek)
ale tego się spodziewałem bo nie wierze w cuda

poza tym rozstawia takie zaciek dziwny, widziany pod pewnym kontem światła. :zdziwko:

Ale zrobiłem coś innego, wziąłem wosk koloryzujący (około 30 pln, miałem jeszcze w garażu bo 2 auto ma podobny odcień) nałożyłem na drzwi potem wypucowałem (podkreślam że nie jest to pasta polerska ani wosk do polerowania) i nie widać tak bardzo rysy, nie jest już biała a nawet załapała kolor wosku i narazie mnie to satysfakcjonuje :)
gural
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne